Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilge Öztoprak Cumhuriyet Üniversitesi, Radyoloji Anabilim Dalı, Sivas

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilge Öztoprak Cumhuriyet Üniversitesi, Radyoloji Anabilim Dalı, Sivas"— Sunum transkripti:

1 Bilge Öztoprak Cumhuriyet Üniversitesi, Radyoloji Anabilim Dalı, Sivas
Over kitlelerinin malign-benign ayırımında radyolojik bulgularla histopatolojik sonuçların karşılaştırılması Bilge Öztoprak Cumhuriyet Üniversitesi, Radyoloji Anabilim Dalı, Sivas

2 Giriş ve amaç BT’de bir over kitlesinin malign olduğunu düşündüren kriterler kitlenin büyük olması, kalın (>3mm) septalar içermesi, kalın cidarlı olması, solid komponentlerinin olması ve kontrastlanmasıdır. Ayrıca assit varlığı, kitlenin komşu pelvik dokulara invazyon göstermesi ve bilateral kitle varlığı da BT’de malignite lehine bulgulardır.

3 Giriş ve amaç Bu çalışmanın amacı over kitlelerinde kullanılan BT kriterlerinin karar vermede güvenilirliğini histopatolojik sonuçlarla karşılaştırılarak ortaya koymak ve yanılgı nedenlerine dikkat çekmektir.

4 Gereç ve yöntem-1 Çalışma için yerel etik kurul onayı alındı(No: /15). Eylül Şubat 2016 tarihleri arasında pelvik kitle nedeniyle hastanemizde opere edilen 734 hastanın abdominopelvik bilgisayarlı tomografisi ve dosya bilgileri retrospektif olarak incelendi.

5 Gereç ve Yöntem-2 629’u over dışı patoloji olması (endometrium karsinomu, leiomyom, vs.) nedeniyle çalışma dışı bırakıldı. Over kitlesi olan 105 hastanın 14’ü PACS’a kayıtlı abdominopelvik BT’sinin olmayışı, BT’si olmasına karşın kontrastlı inceleme yapılmamış olması ve BT görüntülerinin artefaktlı olması nedeniyle dışlandı.

6 Gereç ve Yöntem-3 Over kitlesi ve kontrastlı abdomen BT’si bulunan toplam 91 hasta çalışmaya dahil edildi. BT incelemeler 64x2 ÇKBT cihazında 5mm kesit kalınlığı ile IV (1ml/kg) ve oral kontrast madde kullanılarak yapıldı.

7 Gereç ve Yöntem-4 Çap Kalın cidar Kalın septa Solid komponent
Kontrastlanma İnvazyon Assit Bilateral kitle varlığı

8 Bulgular-1 Çalışmaya alınan 91 kadın hastanın ortalama yaşı ± (17-88) idi. Histopatolojik olarak hastaların 25’inde (%27.5) malign, 66’sında (%72.5) benign kitle bulunuyordu (Resim 1 ve2).

9 Bulgular-2 Kalın septa, solid komponent, kontrastlanma, invazyon, assit ve bilateral kitle varlığı ile malignite arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunurken (p<0.05) (Resim 3), çap ve kalın cidar varlığı ile kitlenin malign veya benign oluşu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05) (Resim 4).

10 Bulgular-3 Toplam parametre sayısı üzerinden ROC analizi yapıldığında;
AUC: 0.78, (p<0.05) %95 CI: 0.67; 0.88 3 ve daha fazla parametre varlığında yüksek duyarlılık (%76) ve özgüllük (%70) ile malignite varlığından söz edilebilir.

11 Resim 1 Res 1. Sağda yağ dokusu ve kalsifiye yapılar içeren over kitlesi tipik matür kistik teratomu temsil ediyor

12 Resim 2 Res 2. İnce cidarı, ince bir adet septası bulunan, solid komponent ve belirgin kontrastlanma göstermeyen over kitlesinin patoloji sonucu matür kistik teratom olarak geldi.

13 Resim 3 Res 3. Bilateral seröz kistadenoca

14 Resim 4 Res 4. Kontrast tutan kalın cidarlı over kitlesini histopatolojik olarak endometriozis tanısı aldı

15 Resim 5 Res 5. Kontrast tutan solid komponenti olan sol over kitlesinin patoloji sonucu benign kistadenofibrom olarak raporlandı

16 Resim 6 Res 6. Kalın kontrastlanan cidarı bulunan büyük kistik kitlenin tanısı sol ovaryen fibromdu.

17 Tartışma ve Sonuç-1 Kadın genital sistemi görüntülemesinde ultrasonografiden sonra en sık kullanılan görüntüleme yöntemi olan BT daha çok malign olduğu bilinen over kitlelerinde tümör yayılımını belirleme ve evreleme amacıyla kullanılmaktadır. Ancak kitle karakterizasyonunda da önemli ipuçları sunmaktadır.

18 Tartışma ve Sonuç-2 Fibromatöz komponenti olan kitleler benign olmasına karşın BT’de solid komponent mevcudiyeti nedeniyle malignite şüphesi oluşturuyordu (Resim 5 ve 6).

19 Tartışma ve Sonuç-3 Bu çalışma kitle boyutunun ve cidar kalınlığının histopatolojik tanıya yönelik güvenilir bilgi vermediğini göstermiştir.

20 Tartışma ve Sonuç-4 kalın septalar solid komponent invazyon
batında serbest sıvı bilateral tutulum kontrast tutulumu >3 parametre

21 Kaynaklar Jung SE, Lee JM, Rha SE, et al. CT and MR imaging of ovarian tumors with emphasis on differential diagnosis. Radiographics 2002;22(6):   Grabowska-Derlatka L, Derlatka P, Palczewski P, et al. Differentiation of ovarian cancers from borderline ovarian tumors on the basis of evaluation of tumor vascularity in multi-row detector computed tomography- comparison with histopatholog. Int J Gynecol Cancer 2013;23 (9): Woodward PJ, Hosseinzadeh K, Saenger JS. From the archives of the AFIP: radiologic staging of ovarian carcinoma with pathologiccorrelation. Radiographics 2004 Jan-Feb;24(1):225-46 Heo SH, Kim JW, Shin SS, et al.. Review of ovarian tumors in children and adolescents: Radiologic-pathologic correlation. Radiographics 2014;34(7):

22 Teşekkürler...


"Bilge Öztoprak Cumhuriyet Üniversitesi, Radyoloji Anabilim Dalı, Sivas" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları