Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Element , Bileşik ve Karışımlar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Element , Bileşik ve Karışımlar"— Sunum transkripti:

1 Element , Bileşik ve Karışımlar

2 ELEMENTLER Aynı cins atomlardan oluşan saf maddelere “element” denir. Örnekler : Demir, bakır, gümüş, altın, oksijen, hidrojen, iyot ve karbon birer elementtir. Farklı cins atomlar içeren maddeler, element olamaz.

3 ELEMENT Saf maddelerdir. Kendine özgü öz kütlesi vardır.
 Fiziksel veya kimyasal yöntemlerle basit maddelere ayrışmaz.  Homojendir.  Kendilerine özgü E.N, K.N vardır.  Yapıtaşı atomdur.  Aynı cins atomlardan oluşur.  Sembolle gösterilir.

4

5 SORU : Aşağıda verilen madde modellerinden hangisi element değildir?

6 ÇÖZÜM : A,B ve C seçeneklerindeki madde modellerini incelediğimizde bu modellerin aynı cins atomlardan oluştuklarını görürüz. Ancak D seçeneğindeki modelde farklı cins atomlar olduğu için bir element olamaz. 

7 BİLEŞİKLER Aynı tür atomlardan oluşan maddelere element dendiğini öğrendik. O halde farklı cins atomlardan oluşan maddelere ne ad verilir? Doğada; tuz, su, sabun, şeker, alkol gibi farklı cins atomlar içeren pek çok madde vardır. Farklı cins atomlardan oluşan saf maddelere “bileşik” denir.

8 BİLEŞİK Saf maddelerdir. Kendine özgü öz kütlesi vardır.
 Kimyasal yöntemlerle ayrışır. (elektroliz, ısıtma)  Homojendir.  Kendilerine özgü E.N, K.N vardır.  Yapıtaşı moleküldür.  Farklı cins atom, aynı cins moleküllerden oluşur.  Formüllerle gösterilir.  Elementlerin sabit oranlarda birleşmesiyle oluşur.  Elementler özelliklerini kaybeder.

9

10 SORU : Aşağıdaki madde modellerinden hangisi bileşik değildir?

11 ÇÖZÜM : A, B ve D seçeneklerindeki modelleri incelediğimizde farklı cins atomlardan oluştuklarını görürüz. Ancak C seçeneğindeki model, aynı cins atomlardan oluşmuştur. Dolayısıyla A, B ve D seçenekleri bileşik, C seçeneği ise elementtir.

12 MOLEKÜLLER Birden fazla atomun bir arada bulunduğu atom gruplarına “molekül” denir. Moleküller 2’ye ayrılır : • Element molekülü • Bileşik molekülü

13 ELEMENT MOLEKÜLLERİ Aynı cins atomlardan oluşan moleküllere “element molekülü” denir.

14 Element moleküllerine örnekler:

15 BİLEŞİK MOLEKÜLLERİ Farklı cins atomlardan oluşan moleküllere “bileşik molekülü” denir.


"Element , Bileşik ve Karışımlar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları