Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Temel Eğitim Genel Müdürlüğü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Temel Eğitim Genel Müdürlüğü"— Sunum transkripti:

1 Temel Eğitim Genel Müdürlüğü
Eğitim Ortamlarının ve Öğrenme Süreçlerinin Geliştirilmesi Daire Başkanlığı OKUL ÖNCESİ VE İLKÖĞRETİM KURUMLARI STANDARTLARI SIKÇA SORULAN SORULAR

2 YÖNETİCİ-SIKÇA SORULAN SORULAR
Sisteme giriş yaparken adımlar belli bir düzen dâhilinde mi izlenmelidir? Kurum yöneticisi öncelikli olarak kurum bilgilerinin yer aldığı ilk sayfaya “onay” vererek, diğer mevcut durum sorularının ve yönetici, öğretmen, veli ve öğrenci anketlerinin girişlerin açılmasını sağlamalıdır. Girişler açıldıktan sonra sistem 1 Temmuz 2016 tarihine kadar veri girişine açık kalacaktır. Bu tarihe kadar mevcut durum soruları ya da anketlerde sıra gözetmeden veri girişi yapılabilir. Mevcut durum sayfası altındaki “Mevcut Durum Girişi Tamamla” butonu o ana kadar yaptığınız girişlerin kaydetmenizi sağlayacaktır. Bu butonu kullanarak veri girişine ara verebilir, farklı zamanlarda kaldığınız yerden veri girişine devam edebilirsiniz. Anketlerde ise otomatik kaydetme özelliği bulunmaktadır. Sorulara verdiğiniz yanıtlar otomatik olarak her sayfada kayıt edilir. Anket doldurulurken gerektiği durumlarda ara verip sayfadan çıkış yapılabilir ve farklı zamanda sisteme tekrar giriş yaparak sorulara kaldığınız yerden devam edebilirsiniz

3 Sisteme girilen veriler tekrar silinip düzeltilebilir mi?
YÖNETİCİ-SIKÇA SORULAN SORULAR Sisteme girilen veriler tekrar silinip düzeltilebilir mi? Mevcut durum soruları altındaki “Girişi Sıfırla” butonu ile “mevcut duruma” ve “künye sorularına” dair verdiğiniz tüm yanıtları silip en baştan başlayabilirsiniz. Tüm mevcut durum sorularını bitirip “Mevcut Durum Girişi Tamamla” butonunu tıkladığınızda ise girmiş olduğunuz veriler il / ilçe milli eğitim müdürlüklerince silinebilmektedir. Anketlerde ise sayfa altındaki “Değerlendirmeyi Sıfırla” butonunu kullanarak yaptığınız tüm değerlendirmeyi silebilir, en baştan tekrar başlayabilirsiniz. Veri girişlerinde hataları en asgariye indirebilmek için mevcut durum sorularının olduğu sayfa altındaki “Mevcut Durum Kriterlerini Tam Liste (Boş Liste)Yazdır” butonunu kullanarak çıktısını alabilir ve önce çıktı üzerinde doldurabilirsiniz.

4 YÖNETİCİ-SIKÇA SORULAN SORULAR
Bazı kurum bilgileri künye soruları (ortak sorular) neden bilinenden farklı çıkmaktadır? Bu sayfadaki -öğrenci ve personel haricindeki - bilgiler tarihli MEİS Modülü verilerinden çekilmektedir. MEİS Modülü verileri her yıl Ekim ayında güncellendiğinden hatalı veya eksik görünen veriler için işlem yapılamaz. Bu sayfadaki öğretmen, yönetici ve diğer personel bilgileri ile öğrencilere ait bilgiler MEBBİS Veri Tabanı Üzerinde yer alan e-personel ve e-okul üzerinden çekildiği için güncel veriler olup, anlık durumu yansıtmaktadır. Bu bilgilerinizde yanlışlık var ise ilgili modüllerden düzeltme yapılması gerekmektedir. Personel bilgilerinde düzletme yapılamıyorsa ilçe milli eğitim müdürlüğü personel birimi ile görüşme sağlayınız

5 YÖNETİCİ-SIKÇA SORULAN SORULAR
Birden fazla kurumun aynı bahçe ya da binayı kullanması durumunda okulun imkânlarının sadece tek bir kurum üzerinde görüneceğinden (tahsis durumu) dolayı okulumuzun kurum standartlarını karşılama düzeyini ne şekilde etkileyecektir? Bir kuruma ait imkânları ortak kullanmak durumunda kalan iki ve daha fazla okulda, donatım/eğitim-öğretim mekânları/personel (hizmetli, aşçı vs.) vb. gibi verilerin tahsisi tek bir okul üzerinde kayıtlı olacağından dolayı diğer okula ait bilgilerin yok görülmesi olağandır. Bu durum okulun diğer kurum imkânlarını geçici olarak kullandığı için aslında donatım/eğitim-öğretim mekânları/personel vb. gibi imkânlardan yoksun olduğunu ifade eder. Dolayısıyla sistemde okulun sahip olmadığı özelliklerin yok görünmesi normaldir. Ayrıca eksikliklerin fark edilmesi açısından da bir fırsattır.

6 YÖNETİCİ-SIKÇA SORULAN SORULAR
Sisteme girişler hangi tarihe kadar yapılmalıdır? Ders yılı sonuna kadar yapılabilir.

7 YÖNETİCİ-SIKÇA SORULAN SORULAR
Sistemden raporlar ne zaman alınacaktır? Ders yılı bitiminden sonraki gün

8 YÖNETİCİ-SIKÇA SORULAN SORULAR
Sistemden rapor aldıktan sonra ne yapılacaktır? Okullardan rapor sonuçlarını stratejik planlarına ya da okul gelişim planlarına yansıtarak kullanmaları öncelikli olarak beklenmektedir. Okul çalışanları kurumlarının güçlü ve geliştirmeye açık alanlarını görerek, bu alanların geliştirilmesi için üst birimlerden de destek alarak politika üretmeleri beklenmektedir. Kurumlardaki gelişimin sağlanması bu sistemde sadece okuldan beklenen bir durum olmayıp daha üst düzeyde İl/İlçe ve Bakanlığın da takibi ile gereken desteğin sunulmasını da gerektirmektedir.

9 YÖNETİCİ-SIKÇA SORULAN SORULAR
Sistem denetlenen bir özelliğe sahip midir? Kurum Standartları modülü gözlemci şifreleri ildeki maarif müfettişleri, İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve Bakanlık düzeyinde tanımlanmıştır. Bundan dolayı sistemde yapılan tüm girişler ve sonuçlar yetkili kılınan bu kişiler tarafından takip edilebilecektir. Ancak bu durum şöyle bir yanılgıya düşürmemelidir. Algısal Yarar Ölçeklerine verilen kişisel cevaplar hiçbir kullanıcıyla paylaşılmayacaktır. Paylaşılan durum sadece okul hakkındaki genel durumu ifade edecektir.

10 YÖNETİCİ-SIKÇA SORULAN SORULAR
Sistemden alınacak sonuçlara göre ödül ve ceza türünden yaptırımlar olacak mıdır? Sistem kurumsal gelişim odaklı olup sistemin sağlıklı bir şekilde amacına ulaşabilmesi için kurumların doğru ve gerçekçi bir şekilde veri girişi yapmaları son derece önemlidir. Kurumu olduğundan daha iyi göstermek kuruma planlanan kaynağın ulaşmamasına neden olabileceği gibi kurumu olduğundan daha kötü göstermek de var olan imkânları yok sayacağından kurumu denetlemeye yetkili kılınan kişilerce yanlış beyan olarak değerlendirilecektir. Ödül ve ceza türünden yaptırımların olmadığı sistemden okul gelişiminin sağlanması için kaygılardan uzak bir şekilde doğru ve gerçekçi veri girişi sağlanması önemlidir.

11 YÖNETİCİ-SIKÇA SORULAN SORULAR
Sistem hakkında yayımlanan bir mevzuat var mıdır? 25 Aralık 2014 Tarih ve sayılı Makam Oluru ile yayımlanan “Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Standartları Uygulama Yönergesi”ni inceleyebilirsiniz.

12 YÖNETİCİ-SIKÇA SORULAN SORULAR
Sistemden alınan veriler ile okullar belli bir sıralamaya konulacak mıdır? Yapılacak veri girişlerinden sonra alınacak raporlarda 38 standardın her biri kendi başlığı altında değerlendirilecektir. Bundan dolayı okullara tek bir puan vermek şeklinde uygulama yapılmayacaktır. Bir okul bir alt standartta güçlü olabileceği gibi diğer bir alt standardı geliştirmeye açık düzeyde olabilecektir. Bu sistem ile okulların sıralaması değil okulların arasındaki düzey farklılıklarının giderilmesi amaçlanmaktadır. Dolayısıyla hiçbir şekilde okulların yarıştırılması, sıralamaya konulması söz konusu olmayacaktır. Sistem okulların güçlü ve zayıf yönlerini belirleyip daha nitelikli eğitim ortamlarına ulaşmasını amaçlamaktadır.

13 YÖNETİCİ-SIKÇA SORULAN SORULAR
Okul Aile Birliği Giriş Ekranında kayıt butonu niçin aktif değil? Okul Aile Birliği “Kaydet” butonunun aktif olması için okul aile birliği başkanı, başkan yardımcı ve üyelerin TC Kimlik Numaralarını girip sistemden çekilmesini sağlamanız gerekmektedir. Ardından “Kaydet” butonu aktif olacaktır. Kurum detay ekranında anketlere cevap veren öğretmenler /yöneticiler soruların hepsini doldurmuş olarak görünmekte ancak ilçenin listesinde okulumuz halen neden öğretmen/yönetici anket girişleri devam eden kurumlar arasında yer almakta? Anket soruları tamamlandıktan sonra “değerlendirmeyi bitir” butonu tıklanmalıdır.

14 YÖNETİCİ-SIKÇA SORULAN SORULAR
Kurum detay ekranında anketlere cevap veren öğretmenler /yöneticiler soruların hepsini doldurmuş olarak görünmekte ancak ilçenin listesinde okulumuz halen neden öğretmen/yönetici anket girişleri devam eden kurumlar arasında yer almakta? Anket soruları tamamlandıktan sonra “değerlendirmeyi bitir” butonu tıklanmalıdır.

15 YÖNETİCİ-SIKÇA SORULAN SORULAR
Ulaşılamayan velilere yönelik anket çıktılarının sistemden yazdırılarak alınması, veliye ulaştırılması ve elle doldurmalarının sağlanması uygulamasına son verilmiş midir? Güvenlik sebebi ile bu uygulamaya son verilmiştir. Yeni uygulama ile velilerin bizzat kendilerinin bilgisayar ortamında veri girişinde bulunmaları sağlanacaktır. Gerekirse kurumun imkanlarından velilerin yararlanmaları sağlanılacaktır.

16 YÖNETİCİ-SIKÇA SORULAN SORULAR
Sistemden detaylı bilgiye hangi birimden ulaşabilirim? Adres: Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Eğitim Ortamları ve Öğrenme Süreçlerinin Geliştirilmesi Daire Başkanlığı

17 TÜM KULLANICILAR-SIKÇA SORULAN SORULAR
Ankete nereden giriş sağlayacağım? Ankete girmek üzere MEBBİS ( ana sayfasından personel kullanıcı adınız ve şifrenizi kullanarak giriş yapınız.

18 TÜM KULLANICILAR-SIKÇA SORULAN SORULAR
Ankete giriş yapamıyorum. Neden? Okulunuz değerlendirmeye açılmamış olabilir. Okul ile irtibata geçiniz.

19 TÜM KULLANICILAR-SIKÇA SORULAN SORULAR
“Okulunuz değerlendirmeye açılmamıştır” diye uyarı alıyorum. Bu ne anlama gelmektedir? Kurum müdürünün Kurum Standartları Modülünü değerlendirmeye açmamış olduğunu ifade eder. Okul ile irtibata geçiniz.

20 TÜM KULLANICILAR-SIKÇA SORULAN SORULAR
Anketteki tüm soruları aynı anda mı cevaplamam gerekir? Hayır. Anketlerde otomatik kayıt etme özelliği vardır. Geçiş yaptığınız son sayfa otomatik olarak kaydedilir ve siz sistemden çıkmış olsanız dahi bir sonraki girişinizde kaldığınız sayfadan cevap vermeye devam edebilirsiniz. Diğer taraftan Değerlendirmeyi Bitir butonunu kullanarak da o ana kadar yaptığınız değerlendirmeyi kayıt edebilirisiniz. Tüm anketi bitirdiğinizde tamamlamak için yine değerlendirmeyi bitir butonuna basınız.

21 TÜM KULLANICILAR-SIKÇA SORULAN SORULAR
Ankette verdiğim cevapları değiştirebilir miyim? Sayfa altında yer alan “Değerlendirmeyi Sıfırla” butonunu kullanarak verdiğiniz tüm cevapları silebilir ve ankete yeniden başlayabilirsiniz.

22 TÜM KULLANICILAR-SIKÇA SORULAN SORULAR
Ankete vereceğim cevaplar başka bir kullanıcı tarafından görülebilir mi? Hayır görülemez.

23 TÜM KULLANICILAR-SIKÇA SORULAN SORULAR
Anket hangi amaçla hazırlanmıştır? Okulun güçlü ve zayıf yönlerinin belirlenmesini ve geliştirmeye açık alanlarının tespit edilerek iyileştirici çalışmalara okul, il/ilçe MEM’ler ve Bakanlık düzeyinde destek verilebilmesi amacıyla hazırlanmıştır.

24 TÜM KULLANICILAR-SIKÇA SORULAN SORULAR
Anketi doldurmam ne kadar sürer? Anket sorularının sayısı kurum tipine ve kurumun özelliğine göre değişiklik göstermekle birlikte yaklaşık olarak dakika sürmektedir.

25 TÜM KULLANICILAR-SIKÇA SORULAN SORULAR
Ankete ne zamana kadar giriş yapabilirim? Ders yılı bitimine kadar.

26 TÜM KULLANICILAR-SIKÇA SORULAN SORULAR
Anketi yılda kaç kez dolduracağız? Anketleri yılda bir kez olmak üzere her yıl Mart-Temmuz ayları arasında doldurabilirsiniz.

27 TÜM KULLANICILAR-SIKÇA SORULAN SORULAR
Tüm öğrenciler ve veliler ankete giriş yapacaklar mıdır? İsteyen tüm öğrenci ve veliler ankete giriş yapabilirler.

28 ÖĞRETMEN-SIKÇA SORULAN SORULAR
Anketi tüm öğretmenler doldurmalı mıdır? Anketi ücretli öğretmenler hariç diğer öğretmenler (aday, kadrolu ve görevlendirme olanlar) doldurmalıdır.

29 ÖĞRETMEN-SIKÇA SORULAN SORULAR
Okulumuzda yeterli sayıda bilgisayar yok. Öğrenciler anketi nerede ve nasıl doldurabilirler? Anketler bilgisayar ortamında evde de doldurulabilir.

30 ÖĞRETMEN-SIKÇA SORULAN SORULAR
Öğrenci ve veliler ankete nereden giriş yapacaklar? Kurum Standartları anketine MEBBİS ( ana sayfasında bulunan "Kurum Standartları Öğrenci ve Veli Girişleri" bağlantısını kullanarak veya e-okul üzerinden verilmiş olan bağlantıyı kullanarak ulaşabilirler.

31 ÖĞRETMEN-SIKÇA SORULAN SORULAR
Okulda görevlendirme olarak çalışıyorum. Kadromun olduğu okul için mi, görevlendirme çalıştığım okul için mi anketi dolduracağım? Görevlendirme çalışılan kurum adına anket doldurulacaktır. Görevlendirme yaptığınız kurum bilgileri anketin olduğu sayfada farklı olarak görünüyorsa sistem yöneticiniz ile görüşünüz.

32 ÖĞRETMEN-SIKÇA SORULAN SORULAR
Ders saatimi doldurmak amacı ile iki okula giden bir öğretmen hangi okul için anket dolduracaktır? En son hangi okul için görevlendirme yapılmış ise o okul adına anket doldurulacaktır.

33 ÖĞRETMEN-SIKÇA SORULAN SORULAR
Görevlendirme çalışıyorum ancak farklı bir okul adına anket doldurmam istenmektedir. Bu ne anlama gelmektedir? Görevlendirme çalıştığınız kurumun bilgileri ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından sisteme işlenmemiş olabilir. İlçe milli eğitim müdürlüğü personel birimi ile görüşünüz.

34 VELİ-SIKÇA SORULAN SORULAR
Ankete nereden giriş sağlayacağım? Kurum Standartları anketine MEBBİS ( ana sayfasında bulunan "Kurum Standartları Öğrenci ve Veli Girişleri" bağlantısını kullanarak veya e-okul üzerinden verilmiş olan bağlantıyı kullanarak ulaşabilirsiniz.

35 VELİ-SIKÇA SORULAN SORULAR
Ankete vereceğimiz cevaplar nedeniyle çocuklarımızla ilgili okulda bir problem yaşar mıyız? Vereceğiniz cevaplar tamamıyla gizli tutulacaktır. Okulunuz ve okulda yapılan uygulamalar hakkındaki görüşleriniz bizim için önem arz etmektedir. Sizden alacağımız görüşler doğrultusunda daha iyi hizmet verebilmek için yapılandırıcı çalışmalar yapılabilecektir.

36 VELİ-SIKÇA SORULAN SORULAR
Aynı okulda birden fazla çocuğum var. Her ikisi için de ayrı ayrı veri girişi yapabilir miyim? Ankete giriş yaparken kendi TC kimlik numaranız ve öğrenci okul numarasını kullanmanız gerekecektir. Hangi çocuğunuzun okul numarası ile sisteme giriş sağlanır ise o çocuk adına okuldaki eğitim hizmetleri değerlendirilmiş olacaktır. Her veli ilkokul için en fazla bir, diğer kardeşin olması durumunda da ortaokuldaki çocuğu için de en fazla bir olmak üzere iki adet anket doldurabilir. Aynı kurumdaki kardeşlerin sadece bir tanesi için anket doldurulabilir.

37 ÖĞRENCİ-SIKÇA SORULAN SORULAR
Anketi okulda mı doldurmak zorundayım? Bilgisayar ve internet erişiminizin olduğu her yerden e-okul sistemi üzerinden anketimizi doldurabilirsiniz.

38 ÖĞRENCİ-SIKÇA SORULAN SORULAR
Ankete vereceğim cevaplar ders notumu etkiler mi? Ankete vereceğiniz cevaplar hiçbir kullanıcıyla paylaşılmayacağı için size olumsuz bir etkisi de olmayacaktır.

39 Temel Eğitim Genel Müdürlüğü
Eğitim Ortamlarının ve Öğrenme Süreçlerinin Geliştirilmesi Daire Başkanlığı


"Temel Eğitim Genel Müdürlüğü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları