Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HB 730 Mikrodalga Muhendisligi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HB 730 Mikrodalga Muhendisligi"— Sunum transkripti:

1 HB 730 Mikrodalga Muhendisligi
Yrd. Doç. Dr. Aytaç Alparslan Smith Grafiği ve uygulamaları Teşekkür: Prof. M. I. Aksun, Koç Üniversitesi. Bazı şekiller Fundamentals of Applied Electromagnetics” by F. T. Ulaby kitabındandır.

2 Smith Grafiği nedir? Smith Grafiği (Smith Chart), empedans
ve yansıma katsayısı hesabı için kullanılan grafiktir. Phil Smith tarafından 1936 yılında geliştirilmiştir. Yansıma katsayısı ve karşılık gelen normalize edilmiş empedansların polar koordinat sisteminde çizilmiş halidir.

3 Smith Grafiği nedir? Polar koordinatlarda A noktası: B noktası:

4 Smith Grafiği nedir? Smith grafiğinin nasıl elde edildiğini anlamak için, giriş empedansı ve yansıma katsayısı arasındaki ilişkiye bakmalıyız: Gerçek ve sanal kısımları ayırarak: Reaktans (sanal, normalize empedans) çemberleri Resistans (gerçek, normalize empedans) çemberleri

5 Smith Grafiği nedir? Resistans çemberleri Reaktans çemberleri

6 Örnek: Normalize empedans
Unit circle R Nomalize empedans, empedansın iletim hattı empedansına bölünmesi ile bulunur. P noktası z=2-j normalize empedansını temsil eder. Empedansın bulunduğu noktadaki yansıma katsayısı OP/OR=0.447 mutlak değere ve -26.6˚ faza sahiptir. R noktası R=0 dairesi üzerindedir. Bu daire üzerinde yansıma katsayısının mutlak değeri 1dir. O -26.6˚ P

7 Örnek: Normal empedans
Empedans ve admitans hesabı:

8 Örnek: İletim hattına bağlı empedans
Hat uzunluğu, λ cinsinden Sabit |G| çemberi Sonuna ZL empedansı bağlanmış hattın giriş empedansını bulunuz. z=0 z=-l

9 Örnek: İletim hattına bağlı empedans
Hat uzunluğu, λ cinsinden Sabit |G| çemberi Aynı devrenin SWR ve gerilim maximum ve minimum Lokasyonlarını bulunuz. z=0 z=-l Voltage Min. Current Max. Voltage Max. Current Min. Voltage Max. Current Min.


"HB 730 Mikrodalga Muhendisligi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları