Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SIMPLE PRESENT TENSE.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SIMPLE PRESENT TENSE."— Sunum transkripti:

1 SIMPLE PRESENT TENSE

2

3 SIMPLE PRESENT TENSE’ NİN KULLANIM ALANLARI
1-Alışkanlıklar, Adetler 2- Bilimsel ve genel gerçeklerin anlatımı 3- Radyo ve televizyonda canlı yayınlarda, naklen maç anlatırken 4-Tarihi olayları, efsaneleri anlatırken 5- Gazete, dergi başlıklarında 6- Programa bağlanmış gelecekteki olayları anlatırken 7- Atasözlerinde 8- Here/There ile başlayan ve işte…….yor şeklindeki cümlelerde kullanılır

4 SIMPLE PRESENT TENSE’DE KULLANILAN ZAMAN ZARFLARI
Everyday = Her gün Everyweek = Her hafta Everyweekend = Her hafta sonu Everyweekday = Her hafta içi Everymonth = Her ay Everyyear = Her yıl Once a week = Haftada bir Twice a month = Ayda iki defa

5 HE I SHE Vs YOU V IT WE THEY

6 YÜKLEM TÜMLEÇ I WE YOU THEY PLAY BASKETBALL HE SHE IT PLAYS

7 A) Positive Sentences (Olumlu Cümleler) : [Subject + Verb/Verb(s)]
1) “I, you, we, they” öznelerinden sonra fiillerin yalın halleri kullanır. 2) “he, she, it” (3. tekil kişi) öznelerinden sonra ise fiillere “-(e)s” takısı eklenir. 3)  Bu kural sadece olumlu cümle kullanımı için geçerli olup, olumsuz ve soru cümlelerinde fiiller yalın halde kullanılır.

8 EX: - I like horror films. (Ben, korku filmlerinden hoşlanırım.)
- You go to bed late every night. (Sen her gece geç yatarsın.) - We do exercise every morning. (Biz her sabah egzersiz yaparız.) - They watch football match on TV. (Onlar, TV’ de futbol maçı izlerler.) - He gets up early every morning. (O her sabah erken kalkar.) - She goes to shopping center every weekend. (O her hafta sonu alışveriş merkezine gider.)

9 YÜKLEM TÜMLEÇ I YOU WE THEY Do not (don’t) Mary and Jack don’t like ice cream. (Mary ve Jack dondurmadan hoşlanmaz.) HE SHE IT Does not (doesn’t) - My mother doesn’t watch football matches on TV. (Annem TV’de futbol maçı izlemez.) 1) “I, you, we, they”öznelerinden sonra “do not/(don’t)” yardımcı fiili kullanır. 2) “he, she, it”(3. Tekil kişi) öznelerinden sonra ise “does not/(doesn’t)” yardımcı fiili kullanır.

10 B) Negative Sentences (Olumsuz Cümleler) : [Subject + don’t/doesn’t + Verb] 1) “I, you, we, they”öznelerinden sonra “do not/(don’t)” yardımcı fiili kullanır. 2) “he, she, it”(3. Tekil kişi) öznelerinden sonra ise “does not/(doesn’t)” yardımcı fiili kullanır. 3)  Olumsuz ve soru cümlelerinde fiiller yalın halde kullanılır

11 EX: - Sam doesn’t know French. (Sam Fransızca bilmez.)
- It doesn’t snow in Egypt. (Mısır’ da kar yağmaz.) - They don’t have breakfast in the morning. (Onlar sabahları kahvaltı yapmazlar.) I don’t get up early on Sundays. (Pazar günleri erken kalkmam.) She doesn’t want to go to school in the morning. (O sabahları okula gitmek istemez.)

12 YÜKLEM TÜMLEÇ DO/DON’T I YOU WE THEY - Do you live in town or a city? (Kasabada mı yaşıyorsun şehirde mi?) DOES/DOESN’t HE SHE IT - Does your father read newspapers? (Baban gazette okur mu?)

13 C) Question Sentences (Soru Cümleleri) : [Do/Does + subject + Verb]
1) “I, you, we, they”öznelerinden önce “do/(don’t)” yardımcı fiilleri kullanır. 2) “he, she, it” (3. Tekil kişi) öznelerinden önce ise “does/(doesn’t)” yardımcı fiilleri kullanır. 3)  Olumsuz ve soru cümlelerinde fiiller yalın halde kullanılır

14 EX: - Don’t you watch TV every evening? (Her akşam TV izlemez misin?)
- Does Jane live in London? (Jane Londra’ da mı yaşıyor?) - Don’t you watch TV every evening? (Her akşam TV izlemez misin?) - Does your father read newspapers? (Baban gazette okur mu?) - Do you live in town or a city? (Kasabada mı yaşıyorsun şehirde mi?) - Doesn’t your boyfriend call you every evening? (Erkek arkadaşın seni her akşam aramıyor mu?)


"SIMPLE PRESENT TENSE." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları