Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
Yoğurt biyokimyası-II
2
Aromaya direkt katkı ??? Proteoliz Aromaya dolaylı katkı Metiyonin Treonin Asetaldehit
3
Proteoliz Hücre duvarına lokalize ekzoselüler proteinazlar
Hücre membranına bağlı aminopeptidazlar Hücre içi proteinazlar Lb. bulgaricus peptidazları metallo peptidaz grubundadır, 44-5 C’de ve pH aralığında aktiftir
4
Lb.bulgaricus proteazları
Aktivite için Zn’ye gereksinim duyar β- ve αs-kazeine karşı daha etkilidir Düşük pH’larda Lb. bulgaricus proteazları daha aktiftir β-LG hidrolize olmazken α-LA sınırlı hidrolizasyona uğramaktadır
5
Yoğurt bakterilerince peptid kullanımı
Peptid kullanım açısından Str. thermophilus > Lb. bulgaricus Kazein hidrolizasyonunda endopeptidazlar sorumludur
6
Str. thermophilus Zayıf proteinaz > orta peptidaz ve aminopeptidaz aktivitesin sahiptir Str. thermophilus peptidazları valil, lösil, arjinil ve alanil üzerinde etkilidir Aminopeptidaz N Aminopetidaz C Lb. bulgaricus aminoppetidazları (I-IV)
7
Lb. bulgaricus ve Str. thermophilus
X-propyl-dipeptidylamino-peptidaz (X-pro-DPAP) X-pro-DPAP- metaloenzim ve Ca+2 ile Mn+2’ye bağımlıdır Cu+2, Fe+2, Zn+2 ve Hg+2 varlığında inhibe olur X-pro-DPAP özellikle kazeinler üzerinde etkilidir
9
Yoğurt starter bakterilerinin proteolitik etkinliğini belirleyen faktörler
11
Lipolitik aktivite Str. thermophilus kökenli triaçil gliserol lipaz enzimi tribütirin ve triolein üzerinde etkilidir Süt yağı üzerinde etkisi sınırlıdır Lb. bulgaricus para-nitrofenil ve orto-nitrofenil üzerind etkili lipaza sahiptir
12
Her iki yoğurt bakterisi
Esteraz enzimine sahiptir ve pH 7 ile C’de aktiftir.
14
Üreaz aktivitesi Str. thermophilus laktoz fermentasyonu dışında CO2 üretir Bu mekanizmada üreaz etkilidir üreaz Üre Amonyak Karbonik asit
15
Üreaz aktivitesi-önemi
CO2 konsantrasyonunun ölçümü aracılığı ile karışık kültürlerde Str thermophilus sayımında kullanılmaktadır NH3 konsantrasyonu pH ölçümünde hataya neden olabilmektedir Streptokoklar tarafından üretilen CO2 laktobasilleri teşvik etmektedir
16
Oksijen metabolizması
Yoğurt bakterileri fakültatif anaerobiktir Lb. bulgaricus oksijenden etkilenmektedir Lb. bulgaricus yüksek oksijen varlığında hidrojen peroksit sentezler Str. thermophilus’un LP sistemi sentezi sınırlıdır
17
Vitamin metabolizması
C, B6, B12 ve folik asit konsantrasyonu ısıl işlemle azalır
18
Vitamin sentezi
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.