Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ARAÇ SÜRME YASAĞI ARAÇ KULLANMA SÜRESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ARAÇ SÜRME YASAĞI ARAÇ KULLANMA SÜRESİ"— Sunum transkripti:

1 ARAÇ SÜRME YASAĞI ARAÇ KULLANMA SÜRESİ
Ticari amaçla yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücüler; 24 saatlik zaman diliminde devamlı olarak 4,5 , en az 45 dk. mola vermeleri şartıyla toplam olarak 9 saatten fazla araç kullanmaları yasaktır. Otobüs, kamyon ve çekici araçlarında; Sürücülerin araç kullanma sürelerinin belirlenmesi için takograf cihazı bulundurmak zorunludur. Not: En fazla 6 günlük araç kullanımından sonra 1 günlük hafta tatili yapmak zorunludur.

2

3 HIZ KURALLARI Zorunlu haller dışında şehirlerarası karayolunu kullanan motorlu araçlarda, araç cinsi gözetmeksizin asgari hız sınırı 15 km./saattir. Tehlikeli madde taşımaya mahsus olup, boş olarak trafiğe çıkan araçlar yukarıda belirtilen kendi sınıfına giren araçlara ait hız ile sürülebilirler. Römorklu veya yarı römorklu araçlarda (Römork takmış LTT. Hariç) en çok hız sınırı aynı cins römorksuz araçlara ait en çok hız sınırından saatte 10 Km. daha düşüktür. Servis freni bozuk araçları çeken araçlar saatte 15 Km.nin üstünde bir hızla sürülemez. Arızalı aracı çeken araç sürücüleri, araçlarını saatte 20 km nin üstündeki bir hızla süremezler.

4 Araçlar hız sınırlarını %10 oranında aştığı kontroller sırasında tesbit edilen sürücülere cezai işlem uygulanmaz. Hız sınırlarını %10’ dan %30’ a kadar aşan sürücülere idari para cezası ve puan cezası; %’30’dan fazla aşan sürücülere katlamalı idari para cezası ve puan cezası uygulanır. Hız sınırlarını 1 yıl içinde % 30’dan fazla 5 kez ihlal eden sürücülerin, sürücü belgeleri 1 yıl süre ile el konulur.

5 Hız sınırlarının aşılıp aşılmadığını tespit etmekte kullanılan cihazların yerini tespit eden her türlü cihazın imali,ithali ve araçlarda bulundurulması yasaktır. Bu cihazları imal ve ithal edenler 6 aydan 8 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Araçlarında bulunduranlara ise 4 aydan 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

6 HIZIN AZALTILMASI GEREKEN YERLER
Kavşaklara yaklaşırken Dönemeçlere girerken Tepe üslerine yaklaşırken Dönemeçli yollarda ilerlerken Yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken Tünellere yaklaşırken Dar köprü ve menfezlere girerken Demiryolu (hemzemin) geçitlerine yaklaşırken Yapım, bakım ve onarım çalışmaları yapılan yol kesimlerine yaklaşırken

7 TAŞITIN FRENLE DURDURULMASI İNTİKAL SÜRESİ (reaksiyon süresi)075sn İNTİKAL MESAFESİ FREN MESAFESİ DURUŞ MESAFESİ

8 TAKİP MESAFESİ                                                                                                                                         

9 TAKİP MESAFESİ

10 ÖNDEKİ ARACI GECMEK İSTEYEN SÜRÜCÜ
Arkadan gelen aracın bizi geçmeye başlamamış olmasına, Geçilecek aracın başka bir aracı geçmeye başlamamış olmasına, Araçların hız farkları ve uzunlukları itibarıyla geçiş için yeterli mesafenin bulunup bulunmadığına, Kullanılacak şeridin boş ve görüşün yeterli olmasına dikkat etmelidir.

11 GEÇİLECEK ARACIN SÜRÜCÜSÜNÜN UYACAĞI HUSUSLAR
Hızını arttırmamak, Yol vermek, Dönüşe geçmemek, Dönüş ışıklarıyla geç işaretleri vermemek, Bir başka aracı geçmeye ve sola dönmeye teşebbüs etmemek, Geçilen araç sürücüsü, ancak trafik zaruriyetlerinin gerekli olduğu takdirde bir kazanın olmaması için hızını arttırabilir veya emniyetli bir şekilde yolun müsait kısmında durup geçişin sağlıklı olmasını sağlamalıdır

12 ÖNDEKİ ARACI GEÇMENİN YASAK OLDUĞU YERLER

13

14

15

16

17

18

19

20


"ARAÇ SÜRME YASAĞI ARAÇ KULLANMA SÜRESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları