Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

(ÖĞRENCİ SEÇME ve YERLEŞTİRME SİSTEMİ)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "(ÖĞRENCİ SEÇME ve YERLEŞTİRME SİSTEMİ)"— Sunum transkripti:

1 (ÖĞRENCİ SEÇME ve YERLEŞTİRME SİSTEMİ)
2017 ÖSYS (ÖĞRENCİ SEÇME ve YERLEŞTİRME SİSTEMİ)

2 YGS VE LYS’DE HANGİ DERSTEN KAÇ SORU GELECEK?
2017 YÜKSEK ÖĞRETİME ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİNDE (ÖSYS) YGS VE LYS YGS YGS VE LYS’DE HANGİ DERSTEN KAÇ SORU GELECEK? LYS SINAV NASIL OLACAK? HEDEFLEDİĞİM LİSANS PROGRAMINA YERLEŞEBİLMEM İÇİN LYS SINAVLARINDAN HANGİLERİNE GİRMELİYİM?

3 2017 ÖSYS YGS LYS MATEMATİK-GEOMETRİ SINAVI- (LYS-1) TÜRKÇE
(YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) TÜRKÇE TEMEL MATEMATİK SOSYAL BİLİMLER FEN BİLİMLERİ LYS (LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI) MATEMATİK-GEOMETRİ SINAVI- (LYS-1) FEN BİLİMLERİ SINAVI (LYS-2) T.DİLİ EDEBİYATI-COĞRAFYA SINAVI (LYS-3) SOSYAL BİLİMLER SINAVI (LYS-4) YABANCI DİL SINAVI (LYS-5) SINAV KAPSAMI HANGİ DERSLER?

4 GENEL BİLGİLER YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama sınavları LYS 5 oturumda yapılacaktır. 2017 YGS Mart’ın son iki haftasından birinde Pazar saat 10:00’da, 2017 LYS Haziran ayının 2. ve 3. hafta sonunda, iki haftaya yayılarak yapılacaktır.

5 YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS)
2015 nasıl olacak?

6 YGS YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI
Sınav müfredatı ortaöğretimde okutulan ortak derslerden oluşacaktır. Sınavda 160 soru sorulacak , adaylara 160 dakika süre verilecektir. Adaylara tek soru kitapçığı ve tek cevap kağıdı verilecektir. Sınav sonucunda her adayın 6 farklı puan türünde puanı hesaplanacaktır. Her puan türünde 100 ile 500 puan aralığında değişen puanlar hesaplanacaktır. YGS’nin toplam yerleştirme puanı içindeki ağırlığı yaklaşık %40’tır.

7 YGS YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI
Test Sorularının Dağılımı Soru Sayıları ve Testlere Göre Dağılımı Test Soru Sayısı Türkçe 40 Temel Matematik Sosyal Bilimler Tarih 15 Toplam Coğrafya 12 Felsefe 8 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 5 Fen Bilimleri Fizik 14 Kimya 13 Biyoloji Toplam Soru Sayısı 160 Soru Sınav Süresi 160 Dakika Türkçe testinde dil bilgisinden, Temel Matematik testinden geometriden ne kadar soru geleceği net olarak belli değildir. Dil bilgisinden ortalama 5-6, geometriden ortalama soru gelmektedir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olan öğrenciler bu dersin soruları yerine 5 felsefe sorusu cevaplandıracaklar.

8 YGS YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI
Her puan türü en küçük 100, en büyük 500 olarak hesaplanır. Yerleştirme Puanı’nın oluşumunda YGS puanının maksimim etkisi %40’tır.Başarı oranı ile YGS puanının LYS’ye etkisi doğru orantılıdır. YGS TABAN PUANLARI VE SAĞLAYACAĞI HAKLAR Taban puan-1 (150 puan): Önlisans programları ile açıköğretim programlarını tercih etme hakkı kazanır. Taban Puan-2 (180 puan): Lisans Yerleştirme sınavlarına katılma hakkı kazanır. Taban Puan-3 (180 puan): (YGS) puanlarıyla öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakkı kazanır. YGS Puanı Özellikleri ve Hakları

9 YGS PUAN TÜRLERİ

10 DİKKAT: YGS Barajı Olacak
YGS’de 180 BARAJI GEÇEMEYEN ÖĞRENCİLER İKİNCİ AŞAMA OLAN LYS SINAVLARINA GİREMEYECEKLERDİR. 10

11 YGS YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI
Puanlı 4 Yıllık Bölümler YGS YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI YGS 1 Puanlı Lisans Programları (4 Yıllık Bölümler) Aktüerya 4 YGS-1 Basım Teknolojileri Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Dijital Oyun Tasarımı Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Güverte Uçak Elektrik-Elektronik Uçak Gövde - Motor Uçak Gövde - Motor Bakım

12 YGS YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI
Puanlı 4 Yıllık Bölümler YGS 2 Puanlı Lisans Programları (4 Yıllık Bölümler) Acil Durum ve Afet Yönetimi (Yüksekokul) 4 YGS-2 Balıkçılık Teknolojisi (Yüksekokul) Beslenme ve Diyetetik (Yüksekokul) Ebelik (Yüksekokul) Ergoterapi (Yüksekokul) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (Yüksekokul) Gıda Teknolojisi (Yüksekokul) Hayvansal Üretim (Yüksekokul) Hemşirelik (Yüksekokul) İş Sağlığı ve Güvenliği (Yüksekokul) Kimya Öğretmenliği Odyoloji (Yüksekokul) Perfüzyon (Yüksekokul) Tütün Eksperliği (Yüksekokul)

13 YGS YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI
Puan Türü ile Tercih Edilebilecek Bölümler YGS 4 Puanlı Lisans Programları (4 Yıllık Bölümler) Gastronomi 4 YGS-4 Gastronomi ve Mutfak Sanatları Geleneksel Türk Sanatları    (M.T.O.K.) Görme Engelliler Öğretmenliği Halkla İlişkiler ve Reklamcılık  İlahiyat İslami İlimler Fakültesi İslam ve Din Bilimleri  İslam Bilimleri İşitme Engelliler Öğretmenliği Özel Eğitim Öğretmenliği  Yeni Medya Zihin Engelliler Öğretmenliği

14 YGS YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI
Puan Türü ile Tercih Edilebilecek Bölümler YGS YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI YGS 5 Puanlı Lisans Programları (4 Yıllık Bölümler) Çocuk Gelişimi 4 YGS-5 El Sanatları (M.T.O.K.) El Sanatları Tasarımı ve Üretimi Görsel Sanatlar Grafik Tasarım Kuyumculuk ve Mücevher Tasarımı Moda Tasarımı Okul Öncesi Öğretmenliği Rekreasyon (Yüksekokul) Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Sosyal Hizmet Spor Yöneticiliği Takı Tasarımı

15 YGS YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI
Puan Türü ile Tercih Edilebilecek Bölümler YGS YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI Antrenörlük Eğitimi 4 YGS-6 Bankacılık (Yüksekokul) Bankacılık ve Finans (Yüksekokul) Bankacılık ve Finansman (Yüksekokul) Bankacılık ve Sigortacılık (Yüksekokul) Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Gayrimenkul ve Varlık Değerleme Gümrük İşletme İnsan Kaynakları Yönetimi İşletme Bilgi Yönetimi Konaklama İşletmeciliği Konaklama ve Turizm İşletmeciliği Lojistik Muhasebe (Yüksekokul) Muhasebe Bilgi Sistemleri Muhasebe ve Denetim Muhasebe ve Finans Yönetimi Muhasebe ve Finansal Yönetim Organik Tarım İşletmeciliği Otel Yöneticiliği Pazarlama Sağlık Kurumları İşletmeciliği Sağlık Kurumları Yöneticiliği Sağlık Kurumları Yönetimi Sağlık Yönetimi 4 YGS-6 Sermaye Piyasaları ve Portföy Yönetimi Sermaye Piyasası Seyahat İşletmeciliği Sigortacılık Sigortacılık ve Risk Yönetimi Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Tapu Kadastro Tekstil Tasarımı Turizm İşletmeciliği Turizm İşl. ve Otelcilik Y.O. Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Turizm ve Otel İşletmeciliği Turizm ve Otelcilik Ulaştırma ve Lojistik Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi Uluslararası Finans Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Uluslararası Perakende Yönetimi Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Uluslararası Ticaret ve Lojistik Uluslararası Ticaret, Lojistik ve İşletmecilik Uluslararası Ticaret Üstün Zekalılar Öğretmenliği Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Yönetim Bilişim Sistemleri

16 İKİNCİ AŞAMA LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI LYS

17 LYS LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI
YGS’ de ilgili barajı geçen adaylar (180), hedefledikleri puan türüne göre istedikleri LYS’lere katılabilir. LYS soruları ortaöğretim 9.sınıf ve sonraki yılların müfredatından oluşacaktır. Lisans Programı okumak isteyen öğrenci YGS’nin yanında LYS Sınavlarından en az ikisine girmek zorundadır.(Dil Alanı Hariç) Oturumlarda testler için ayrı soru kitapçıkları, ortak cevap kağıdı kullanılacaktır. LYS sonucunda oluşacak puanlar aralığında hesaplanacaktır. LYS’lerin toplam yerleştirme puanı içindeki ağırlığı yaklaşık %60’tır.

18 LYS’DE YER ALAN TESTLER

19 LYS LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI
LYS Testleri, Sınav Kapsamı, Soru Sayıları ve Sınav Süreleri Sınav Sınav Kapsamı Soru Sayısı Sınav Süresi Matematik LYS - 1 Matematik 50 75 Dakika Geometri 30 60 Dakika Fen Bilimleri LYS – 2 Fizik 45 Dakika Kimya Biyoloji Edebiyat Coğrafya LYS - 3 Türk Dili ve Edebiyatı 56 85 Dakika Coğrafya 1* 24 35 Dakika Sosyal Bilimler LYS - 4 Tarih (Ç. T.ve D. T.) 44 65 Dakika Coğrafya 2 14 20 Dakika Felsefe Grubu Psikoloji Sosyoloji Mantık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 8 Yabancı Dil Sınavı LYS - 5 Sözcük ve Dil Bilgisi 20 120 Dakika Çeviri 12 Okuduğunu Anlama 48 LYS’de 12 farklı puan türü hesaplanır. Bu puan türlerinin hesaplanmasında derslerin yüzdelik katkısı farklıdır.

20 LYS-1 MATEMATİK SINAVI Notlar: Matematik Testi : 50 Soru, 75 dakika
Geometri Testi : 30 Soru, 60 dakika TOPLAM : 80 Soru, 135 dakika Notlar: Matematik ve Geometri testleri için ayrı soru kitapçıkları kullanılacaktır. Cevap Kağıdı iki test için ortak olacaktır. İlk 75 dakika içerisinde önce Matematik testi çözülecek daha sonra geometri kitapçığı verilecektir.

21 LYS-2 FEN BİLİMLERİ SINAVI
Fizik Testi : 30 Soru, 45 dakika Kimya Testi : 30 Soru, 45 dakika Biyoloji Testi : 30 Soru, 45 dakika TOPLAM : 90 Soru, 135 dakika Notlar: Fizik, Kimya ve Biyoloji testleri için ayrı Soru Kitapçıkları kullanılacaktır. Cevap Kağıdı üç test için ortak olacaktır. Her kitapçık için ayrılan süre bitmeden diğer dersin kitapçığı verilmeyecektir.

22 LYS-3 EDEBİYAT-COĞRAFYA SINAVI
Türk Dili ve Edebiyatı Testi : 56 Soru, 85 dakika Coğrafya-1 Testi : 24 Soru, 35 dakika TOPLAM : 80 Soru, 120 dakika Notlar: Türk Dili ve Edebiyatı testi ile Coğrafya-1 testi için ayrı Soru Kitapçıkları kullanılacaktır. Cevap Kağıdı iki test için ortak olacaktır. Her kitapçık için ayrılan süre bitmeden diğer dersin kitapçığı verilmeyecektir. Edebiyat-coğrafya sınavındaki Coğrafya-1 soruları, coğrafya dersi öğretim programında belirtilen 9. sınıf kazanımlarının tamamı ile 10., 11. ve 12. sınıflarda haftada iki saat okutulan ortak Coğrafya dersi kazanımları ile sınırlandırılmıştır.

23 LYS-4 SOSYAL BİLİMLER SINAVI
Tarih Testi : 44 Soru, 65 dakika Coğrafya-2 Testi : 14 Soru, 20 dakika Felsefe Grubu Testi ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Psikoloji:8 Sosyoloji:8 Mantık:8 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi:8 olmak üzere 32 Soru, 50 dakika TOPLAM : 90 Soru, 135 dakika NOTLAR: 1) Tarih, Coğrafya-2 ve Felsefe Grubu testleri için ayrı Soru Kitapçıkları kullanılacaktır. Her kitapçık için ayrılan süre bitmeden diğer dersin kitapçığı verilmeyecektir. 2) Cevap Kağıdı üç test için ortak olacaktır. 3) Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde 8 Psikoloji 8 Sosyoloji, 8 Mantık ve 8 tane Din kültürü ve Ahlak Bilgisi sorusu yer alacaktır.

24 LYS-5 YABANCI DİL SINAVI
Yabancı Dil Testi : Sözcük ve Bilgisi ve Dil Bilgisi: 20 soru Çeviri: 12 soru Okuduğunu Anlama: 48 soru Toplam: 80 Soru, 120 dakika Notlar: 1) Yabancı Dil testi İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinde hazırlanacaktır. 2) Yabancı Dil testi için tek Soru Kitapçığı ve tek cevap kağıdı kullanılacaktır.

25 LYS LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI
Puan Türüne Göre Girilecek Sınavlar ve Soru Sayıları Hangi Sınava Girecek? Hangi Alan, Hangi Alan, Kaç Soru Çözecek? ALAN YGS LYS-1 LYS-2 LYS-3 LYS-4 LYS-5 LYS TOPLAM MF X 160 170 330 TM 320 TS DİL 80 240

26 ADAYLAR HANGİ SINAVLARA GİRECEK
Matematik-Fen Ağırlıklı Temel Bilim Programları Sağlık Bilimleri Programları Mühendislik ve Teknik Programları Tercih Edecek Adaylar Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Matematik-Geo. Sınavı LYS-1 Fen Bilimleri LYS-2

27 Testlerin Yerleştirme Puanı Oluşumundaki Payı
MF (SAY-2) PUAN TÜRLERİ VE TESTLERİN YÜZDELİK AĞIRLIKLARI YGS LYS-1 LYS-2 PUAN Tür. Türk Sos. Bil. Tem. Mat Fen. Bil Mat. Geo Fiz. Kim Bio. MF-1 Matematik Ağırlıklı 11 5 16 8 26 13 10 6 MF-2 Fen Ağırlıklı Temel Bilimler 7 12 MF-3 Sağlık Bilimleri 14 15 MF-4 Mühendislik ve Teknik Bilimler 9 22 MF Matematik Müh., Matematik, Finans Matematiği, Astronomi ve Uzay B. MF Fizik Öğretmenliği, Fizik, Kimya, Süt Teknolojisi, Toprak Bil. MF Tıp, Diş hek., Eczacılık, Hemşirelik, Genetik… MF Mühendislikler ve Teknik programlar…

28 LİSANS PROGRAMLARI MF-1 BÖLÜMLERİ MF-1
MF-1 PUAN TÜRÜ İLE HANGİ LİSANS PROGRAMLARINA YERLEŞEBİLİRİM? MF 1 Puanlı Bölümler Aktüerya Bilimleri MF-1 Astronomi ve Uzay Bilimleri Bilgisayar Bilimleri İlköğretim Matematik Öğretmenliği İstatistik İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Matematik Matematik Mühendisliği Matematik Öğretmenliği Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Matematik-Bilgisayar Uzay Bilimleri ve Teknolojileri

29 MF-3 MF-2 LİSANS PROGRAMI PUAN TÜRLERİ Bahçe Bitkileri
Acil Durum ve Afet Yönetimi Beslenme ve Diyetetik Biyoenformatik ve Genetik Biyokimya Biyoteknoloji Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Dil ve Konuşma Terapisi Diş Hekimliği Fakülesi Ebelik Eczacılık Fakültesi Ergoterapi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Genetik ve Biyomühendislik Genetik ve Biyoinformatik Gerontoloji Hemşirelik Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Moleküler Biyoloji ve Genetik Odyoloji Ortez-Protez  Tıp Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Tarımsal Genetik Mühendisliği Tarla Bitkileri Veteriner Fakültesi Bahçe Bitkileri Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bitki Koruma Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Biyoloji Biyoloji Öğretmenliği Ekoloji Fen Bilgisi Öğretmenliği Fizik Fizik Öğretmenliği Kimya Kimya Teknolojisi Su Ürünleri Mühendisliği Süt Teknolojisi İş Sağlığı ve Güvenliği Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Zootekni

30 Jeofizik Mühendisliği
Jeoloji Mühendisliği Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarisi Kimya Mühendisliği Kimya Mühendisliği ve Uygulamalı Kimya Kimya ve Süreç Mühendisliği Kimya-Biyoloji Mühendisliği Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Maden Mühendisliği Maden ve Cevher Hazırlama Mühendisliği Makine Mühendisliği Makine ve İmalat Mühendisliği Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Malzeme Mühendisliği Mekatronik Mühendisliği Mekatronik Sistemler Mühendisliği Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Meteoroloji Mühendisliği Mimarlık Mücevherat Mühendisliği Mühendislik Programları Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programları Nanoteknoloji Mühendisliği Nükleer Enerji Mühendisliği Optik ve Akustik Mühendisliği Orman Endüstrisi Mühendisliği Orman Mühendisliği Otomotiv Mühendisliği Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Peyzaj Mimarlığı Pilot Eğitimi Pilotaj Polimer Mühendisliği Raylı Sistemler Mühendisliği Şehir ve Bölge Planlama Tıp Mühendisliği Tarım Makineleri Tarımsal Yapılar ve Sulama Tekstil Mühendisliği Uçak Gövde - Motor Bakım Uçak Mühendisliği Uçak ve Uzay Mühendisliği Ulaştırma Mühendisliği Uzay Mühendisliği Üretim Sistemleri Mühendisliği Programları Yazılım Mühendisliği MF-4 Adli Bilişim Mühendisliği Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği  Bilgisayar-Enformatik Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri  Biyomedikal Mühendisliği Biyomühendislik Biyosistem Mühendisliği Cevher Hazırlama Mühendisliği Çevre Mühendisliği Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği (Fakülte) Deri Mühendisliği Elektrik Mühendisliği Elektrik-Elektronik Mühendisliği Elektronik Mühendisliği Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Endüstri Mühendisliği Endüstri Ürünleri Tasarımı Endüstri ve Sistem Mühendisliği Endüstriyel Tasarım Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Enerji Sistemleri Mühendisliği Fizik Mühendisliği Gıda Mühendisliği Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği (Fakülte) Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği Gemi ve Yat Tasarımı Geomatik Mühendisliği Harita Mühendisliği Havacılık Elektrik ve Elektroniği Havacılık ve Uzay Mühendisliği Hidrojeoloji Mühendisliği İç Mimarlık İmalat Mühendisliği İnşaat Mühendisliği İşletme Mühendisliği MF4-LÜ BÖLÜMLER MF-4 PUAN TÜRÜ İLE HANGİ LİSANS PROGRAMLARINA YERLEŞEBİLİRİM?

31 ADAYLAR HANGİ SINAVLARA GİRECEK
Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Programları Hukuk, Uluslar arası İlişkiler gibi Programlar İle Psikoloji, PDR, Felsefe, Sosyoloji gibi Programları Tercih Edecek Adaylar Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Matematik-Geo. Sınavı LYS-1 TD ve Edb.-Coğ.1 (LYS-3)

32 LYS LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI
Testlerin Yerleştirme Puanı Oluşumundaki Payı Puan Türü Testlerin Ağırlıkları (%) YGS LYS Türkçe Sos.Bil. Temel Matematik Fen Bil. Matematik Geometri Türk Dili ve Ed. Coğ-1 TM-1 14 5 16 25 8 20 7 TM-2 22 6 24 TM-3 15 10 18 28 9 TM – 1 TM – 2 TM – 3 32

33 TM-1 PUAN TÜRÜ İLE HANGİ LİSANS PROGRAMLARINA YERLEŞEBİLİRİM?
Aktüerya ve Risk Yönetimi Bankacılık ve Finans Basım Yayın Üretim Teknolojileri Bilgi ve Belge Yönetimi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ekonometri Ekonomi Ekonomi ve Finans Enerji Yönetimi Finansal Ekonometri Finans ve Bankacılık Girişimcilik Havacılık İşletmeciliği İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı İktisat İnsan Kaynakları Yönetimi İş İdaresi İşletme İşletme Enformatiği İşletme Yönetimi İşletme-Ekonomi Konaklama İşletmeciliği Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Lojistik Yönetimi Maliye Muhasebe ve Denetim Muhasebe ve Finans Yönetimi Muhasebe ve Finansal Yönetim Pazarlama Sağlık İdaresi Sağlık Kurumları İşletmeciliği Sağlık Kurumları Yöneticiliği Sağlık Yönetimi Seyahat İşletmeciliği Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği - (M.T.O.K.) Sigortacılık ve Risk Yönetimi  Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Sivil Havacılık İşletmeciliği Tarım Ekonomisi Teknoloji ve Bilgi Yönetimi Turizm İşletmeciliği Turizm İşletmeciliği - (M.T.O.K.) Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Turizm ve Otel İşletmeciliği Turizm ve Otelcilik Uluslararası Ekonomik İlişkiler Uluslararası Finans ve Bankacılık Uluslararası Girişimcilik Uluslararası İşletme Yönetimi Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Uluslararası Ticaret ve Finans Uluslararası Ticaret ve Finansman  Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Uluslararası Ticaret ve Lojistik Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Uluslararası Ticaret ve Pazarlama Uluslararası Finans Uluslararası İşletme Uluslararası İşletmecilik Uluslararası Lojistik Uluslararası Lojistik Yönetimi  Uluslararası Ticaret Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Yönetim Bilimleri Programları Yönetim Bilişim Sistemleri

34 TM-2 VE TM3 PUANLARI İLE NERELERE YERLEŞEBİLİRİM?
Antropoloji Arkeoloji Bilgi ve Belge Yönetimi Çocuk Gelişimi Çocuk Sağlığı ve Gelişimi Felsefe Felsefe Grubu Öğretmenliği Grafik Tasarım Hukuk Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Klasik Arkeoloji Moda Tasarımı Moda ve Tekstil Tasarımı Müzecilik Prehistorya Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Psikoloji Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Rekreasyon Sanat ve Sosyal Bilimler Programları Seramik Sosyal Hizmet Sosyoloji Spor Yöneticiliği Takı Tasarımı Tarih Öncesi Arkeolojisi Tekstil ve Moda Tasarımı Aile ve Tüketici Bilimleri Bilim Tarihi Eşit Ağırlıklı Programlar Grafik Tasarım İktisadi ve İdari Bilimler Programları Küresel ve Uluslararası İlişkiler Moda Tasarımı Moda ve Tekstil Tasarımı Öğretmenlik Programları Sınıf Öğretmenliği Siyasal Bilimler Sosyal ve Siyasal Bilimler Takı Tasarımı Tekstil ve Moda Tasarımı Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği TM-2 VE TM3 PUANLARI İLE NERELERE YERLEŞEBİLİRİM?

35 ADAYLAR HANGİ SINAVLARA GİRECEK
Edebiyat, Tarih Programları Medya ve İletişimle ilgili Programları Tercih Edecek Adaylar Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) TD ve Edb.-Coğ.1 Sınavı (LYS-3) Sosyal Bilimler (LYS-4)

36 LYS LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI
Testlerin Yerleştirme Puanı Oluşumundaki Payı Puan Türü Testlerin Ağırlıkları (%) YGS LYS Türkçe Sos.Bil. Temel Matematik Fen Bil. Türk Dili ve Ed. Coğ-1 Tarih Coğ.-2 Fel.Gr TS-1 13 12 10 5 15 8 7 TS-2 18 11 6 25 TS – 1 TS – 2

37 TS - 1 Puanlı Lisans Programları
Animasyon Arkeoloji ve Sanat Tarihi Basım Yayın ve Redakte Basın ve Yayın Coğrafya Coğrafya Öğretmenliği Film Tasarımı Fotoğraf ve Video Gazetecilik Gazetecilik ve Kitle İletişim İletişim Bilimleri İletişim Fakültesi İletişim Sanatları İletişim Bilimleri - Sanatları ve Tasarımı İletişim Tasarımı ve Yönetimi İletişim ve Tasarım Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Televizyon Haberciliği ve Programcılığı TS - 1 Puanlı Lisans Programları

38 TS-2 PUANI İLE NERELERE YERLEŞEBİLİRİM?
Azerbaycan Dili ve Edebiyatı Azerbaycan Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Azerbaycan Türkçesi ve Edebiyatı Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi Çerkez Dili ve Edebiyatı Film Tasarım ve Yazarlık Film Tasarım ve Yönetmenliği Gastronomi ve Mutfak Sanatları Hititoloji Görsel İletişim Görsel İletişim Tasarımı Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Halkbilim Halkla İlişkiler Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Halkla İlişkiler ve Tanıtım Kazak Dili ve Edebiyatı Kürt Dili ve Edebiyatı Kurgu-Ses ve Görüntü Yönetimi Medya ve Görsel Sanatlar Medya ve İletişim Medya ve İletişim Sistemleri Radyo ve Televizyon Radyo, Televizyon ve Sinema TS - 2 Puanlı Lisans Programları TS-2 PUANI İLE NERELERE YERLEŞEBİLİRİM? Reklam Tasarımı ve İletişimi Reklamcılık Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Rekreasyon Yönetimi Sanat Tarihi Sanat ve Kültür Yönetimi Sanat ve Tasarım Yönetimi Sinema ve Dijital Medya Sinema ve Televizyon Sanat Yönetimi Sümeroloji Türk Halkbilimi Yeni Medya Yeni Medya ve Gazetecilik Tarih Tarih Öğretmenliği Türk Dili ve Edebiyatı Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Türkçe Öğretmenliği Türkoloji Zaza Dili ve Edebiyatı

39 ADAYLAR HANGİ SINAVLARA GİRECEK
Yabancı Dil ile İlgili Programları Tercih Edecek Adaylar Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Yabancı Dil Sınavı LYS-5

40 LYS LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI
Testlerin Yerleştirme Puanı Oluşumundaki Payı Puan Türü Testlerin Ağırlıkları (%) YGS LYS Türkçe Sosyal Bilimler Temel Matematik Fen Bilimleri Yabancı Dil DİL-1 15 9 6 5 65 DİL-2 25 13 7 50 DİL-3 48 20 DİL – 1 DİL – 2 DİL – 3

41 MF-1 BÖLÜMLERİ Alman Dili ve Edebiyatı Almanca Öğretmenliği Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Batı Dilleri Çeviribilim Dilbilim Fransız Dili ve Edebiyatı Fransızca Öğretmenliği İngiliz Dil Bilimi İngiliz Dili ve Edebiyatı İngiliz Dili ve Karşılaştırmalı Edebiyat İngilizce Öğretmenliği Karşılaştırmalı Edebiyat Mütercim-Tercümanlık Turizm Rehberliği DİL-1 DİL-1 PUAN TÜRÜ İLE HANGİ LİSANS PROGRAMLARINA YERLEŞEBİLİRİM?

42 MF-1 BÖLÜMLERİ DİL-3 DİL-2 Arnavut Dili ve Edebiyatı
Arap Dili ve Edebiyatı Arapça Öğretmenliği Çin Dili ve Edebiyatı Doğu Dilleri -  (Rusça) Doğu Dilleri -  (Çince) Ermeni Dili ve Edebiyatı Fars Dili ve Edebiyatı Gürcü Dili ve Edebiyatı Hindoloji Hungaroloji İbrani Dili ve Edebiyatı İngiliz ve Rus Dilleri ve Edebiyatları Japon Dili ve Edebiyatı Kore Dili ve Edebiyatı Mütercim-Tercümanlık (Rusça) Mütercim-Tercümanlık (Arapça) Mütercim-Tercümanlık (Farsça) Mütercim-Tercümanlık (Kırgızca-Türkçe) Mütercim-Tercümanlık (Çince) Rus Dili Öğretmenliği Rus Dili ve Edebiyatı Rus Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Rus Dili ve Öğretmenliği Rus ve İngiliz Dilleri ve Edebiyatları Sinoloji Urdu Dili ve Edebiyatı DİL-3 DİL-2 Arnavut Dili ve Edebiyatı Boşnak Dili ve Edebiyatı Bulgar Dili ve Edebiyatı Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Eski Yunan Dili ve Edebiyatı İspanyol Dili ve Edebiyatı İtalyan Dili ve Edebiyatı Latin Dili ve Edebiyatı Leh Dili ve Edebiyatı Mütercim-Tercümanlık (Bulgarca) Yunan Dili ve Edebiyatı

43 BELİRLİ BÖLÜMLERDE UYGULANACAK BARAJ SİSTEMİ
TIP FAKÜLTESİ : HUKUK FAKÜLTESİ: MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ : (Orman-Ziraat-Su ürünleri hariç) MİMARLIK FAKÜLTESİ: (Öğrencilerin bu bölümleri tercih edebilmeleri için belirtililen sıralamaların altına düşmemeleri gerekmektedir.)

44 OBP ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI
Diploma notunun 5 ile çarpılması sonucu 250 ile 500 aralığında Ortaöğretim Başarı Puanı elde edilir. Ortaöğretim Başarı Puanı okulların başarısını değil öğrencilerin bireysel başarılarını dikkate almaktadır. Ortaöğretim Başarı Puanı alan farkı olmaksızın tüm adaylar için 0,12 katsayısı ile çarpılarak adayların sınavdan aldıkları puana eklenerek adayın yerleştirme puanını oluşturacaktır.

45 En düşük OBP’ye sahip bir öğrenciye okuldan 30 puan (0
En düşük OBP’ye sahip bir öğrenciye okuldan 30 puan (0.12 x 250=30) gelirken En yüksek OBP’ye sahip bir öğrenciye okuldan 60 puan (0.12 x 500= 60) gelecek.

46 ALINACAK TEDBİRLER Değişik kaynaklardan çok soru çözülerek test tekniği geliştirilmeli Meslek yönelimi önceden tespit edilmeli ve o puan türüne göre derslere ağırlık verilmeli Okuma ve anlama hızını geliştirmek için bol bol paragraf sorusu çözülmeli Panik yapmadan sistemi en avantajlı nasıl kullanabilme yollarını düşünüp bir an önce uygulamaya geçilmeli

47 HANGİ SİSTEM OLURSA OLSUN AMACINA MUTLAKA ULAŞACAKTIR!
UNUTMAYIN ! KENDİNİ İYİ TANIYAN KONULARA HAKİM OLAN BİLGİSİNE GÜVENEN İSTİKRARLI VE DÜZENLİ ÇALIŞAN HANGİ SİSTEM OLURSA OLSUN AMACINA MUTLAKA ULAŞACAKTIR!


"(ÖĞRENCİ SEÇME ve YERLEŞTİRME SİSTEMİ)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları