Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

UZMANLAR YUVA AİLE EĞİTİMİ 2 ÇOCUKLA İLETİŞİM 1.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "UZMANLAR YUVA AİLE EĞİTİMİ 2 ÇOCUKLA İLETİŞİM 1."— Sunum transkripti:

1 UZMANLAR YUVA AİLE EĞİTİMİ 2 ÇOCUKLA İLETİŞİM 1

2 Çocuklar nasıl dinlenilmek isterler? Onları nasıl dinlemeliyiz?
Bir sorun yaşıyorken karşınızdakinin sizi nasıl dinlemesini istersiniz? Çocuklar nasıl dinlenilmek isterler? Onları nasıl dinlemeliyiz?

3 ETKİN DİNLEMELİYİZ. Ayhan ın etkin dinleme oyunu-ek 6 3

4 ÇOCUKLARI DİNLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
Dikkatle can kulağı ile dinlemeliyiz. O anda bir işle uğraşıyorsak, onu bırakıp çocuğa yönelmeliyiz. O anda dinleyemeyecek durumda isek, onu ne zaman dinleyebileceğimizi söyleyip sözümüzde durmalıyız. Aynı hizada olup yüzüne bakmalıyız. Sadece bunları yapmak, beden dilimizle ve hareketlerimizle çocuğumuza onu dinlediğimizi göstermek bile ona yardımcı olmamızı sağlar. Çocuğunuza bırakabileceğiniz en büyük miras, O’na dinlemeyi öğretmektir.

5 Dinlemenin çocuğun gelişimine faydaları
Dinlenen çocuk kendini ifade edebildiği için hırçın ve saldırgan olmaz. Dinlenen çocuğun konuşma yeteneği artar. Önemsendiğini hisseder. Öz güveni artar. Çocuk sorunlarını başkalarıyla değil ailesi ile paylaşır. Dinlenen çocuk dinlemeyi de öğrenir.

6 ÇOCUĞA KENDİMİZİ İFADE ETMEK
. ÇOCUĞA KENDİMİZİ İFADE ETMEK

7 Para, zaman, emek, Sağlık, enerji kaybının
KENDİMİZİ İFADE BEN DİLİ DAVRANIŞIN TANIMI ANNE BABAYA ETKİSİ DUYGUNUN İFADESİ Karşıdaki kişinin üzen, kızdıran, korkutan Davranışının yorum katılmadan Ne ise aynen ifade edilmesi Karşıdaki kişinin yaptığı davranışın sonucunda oluşan duygunun nedeni Para, zaman, emek, Sağlık, enerji kaybının İfade edilmesi Karşıdaki kişinin davranışı Sonucunda Hissedilen duygunun ifade edilmesi

8 Kendimizi İfade (Ben Dili)
Oynadığın malzemeleri yerine koymadığında ( ) ben toplamak zorunda kalıyorum, yoruluyor ( ), sinirleniyorum ( ) Yazı yazman gereken defteri yırttığında ( ), yeni deftere para vermek zorunda kalıyorum ( ) üzülüyorum ( ). Çikolatanı koltuğun üzerine koydun ve lekelendi ( ). Yeniden silmek zorunda kalacağım ( ) çok kızdım ( ). Ben bir şeyler anlatırken gözüme bakmadığında ( ) dinlemediğini düşünüyorum( ). Çok üzülüyorum ( ). Ben bir arkadaşımla konuşurken sözümü kestiğinde ( ) öfkeleniyorum( ). Çünkü önemsenmediğimi düşünüyorum ( ). Geç kaldığın zaman ( ), kötü bir şey oldu diye ( ) korkuyorum( ). Hırkanı çıkarınca ( ), üşüyüp hasta olacaksın diye( ) kaygılanı - yorum ( ).

9 BEN DİLİ Mİ, SEN DİLİ Mİ? Yeter artık. Yapma şunu -SEN DİLİ-
Kardeşine vurduğun zaman canı acıdığından ağlıyor.Ben de onu teselli ederken ne yapacağımı şaşırıyorum. Bu durum beni üzüyor. -BEN DİLİ- Terbiyesizlik yapma. Bilgisayarı kapatmanı istiyorum. Notlarını böyle düşük görünce başarısız olacağını düşünerek kaygılanıyorum. Grup İçinde Konuşma Ve Dinlemeyi Kolaylaştırmak İçin Öneriler; Aile içinde belirli bir konu konuşulurken, bir toplantı yapılırken küçük bir eşya ile sözün kimde olduğunu belirleyebilirsiniz. Bu bir oyuncak, tuzluk, kalem vb. olabilir. Eşya kimin elindeyse o konuşur, diğerleri onu dinler. Cevap vermek ya da söz almak isteyen bu eşyayı eline alır ve konuşur. Ailede her bireyin, yaş, konum ve cinsiyet ayırımı yapılmaksızın eşit konuşma hakkına sahip olduğu unutulmamalıdır. Yaşları ne olursa olsun her çocuğun kendine özgü düşünceleri ve bu düşüncelerini ifade etme hakkı vardır.

10 KİŞİLİĞİ DEĞİL DAVRANIŞI ELEŞTİRİN
DDDDDDDDDDDDDDDDDD DDDDDDDDDDDDDDD D DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD DDDDDD DAVRANIŞ TANIMI ALIŞTIRMASI EK -7. NE SAYGISIZ ÇOCUKSUN MİSAFİRLERE HOŞGELDİN DEMEMENE ÜZÜLDÜM.

11 KENDİNİ İFADE EDEREK KONUŞMANIN YARARLAR
Duygu ve düşünceleri anında ilettiği için konuşan kişi rahatlar. Öfke birikimini önler. Duyguların ifade edilmesini sağlar. Durumun daha iyi anlaşılmasını sağlar. Çocuk karşısındakinin neye kızdığını anlar. Çocuğun kendi davranışlarının sonucunu görmesini sağlar. Kendini ifade etmek kişiye değil, davranışa yöneliktir. Anne – Baba ile çocuk arasındaki yakınlığın artmasını sağlar.

12 Kendini ifade etmeyi nerelerde kullanabiliriz?
Çocuğumuzun beğenmediğimiz bir davranışını ona anlatırken: Davranış + etki + duygu olarak. Çocuğumuzun beğendiğimiz bir davranışını takdir ederken: Davranış + duygu ’ da yeterli olabilir. Önlem almamız gerektiğinde: Davranış + etki + duygu Başka biriyle/durumla ilgili sorun yaşadığımızda: “Bu gün yemeği yetiştiremedim, bir kişinin hatası yüzünden toplantı uzadı çok sinirlendim” 12

13 Suçlayıcı ifadelerle konuştuğumuzda çocuklar bizi dinlerler mi acaba?

14 DEĞERLENDİRME ZAMANI Çocuğunuzla yaşadığınız problemleri düşünün Sizce dinleme ve doğru ifade etme ile neler değişebilir ? Aklınıza gelen yaşadığınız problemleri sizin verdiğiniz cevabı ve olması gereken cevaplar üzerine düşünelim. 14

15 Ailenizle birlikte mutlu ve sağlıklı yıllar dileriz…


"UZMANLAR YUVA AİLE EĞİTİMİ 2 ÇOCUKLA İLETİŞİM 1." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları