Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BEZAYAĞI ÖRGÜSÜ VE BEZAYAĞI ÖRGÜSÜNDEN TÜRETİLMİŞ ÖRGÜLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BEZAYAĞI ÖRGÜSÜ VE BEZAYAĞI ÖRGÜSÜNDEN TÜRETİLMİŞ ÖRGÜLER"— Sunum transkripti:

1 BEZAYAĞI ÖRGÜSÜ VE BEZAYAĞI ÖRGÜSÜNDEN TÜRETİLMİŞ ÖRGÜLER
Esra ÇINAR

2 DERSİN AMACI Bezayağı örgü ve bezayağı örgüden türetilmiş örgülerin çizilmesiyle ilgili temel bilgi ve becerilerin kazandırılmasıdır.

3 HEDEFLER Bezayağı örgünün tahar, armür planını anlayabilme (bilişsel )
Bezayağı örgüden türetilmiş örgülerin tahar, armür planlarını kavrayabilme (bilişsel) Bezayağı örgü ve bezayağı örgüden türetilmiş örgülerin çözgü ve atkı kesitlerini tekniğe uygun olarak inceleme (bilişsel ,duyuşsal) Bezayağı örgü ve bezyağı örgüden türetilmiş örgüleri tahar, armür planlarını çıkartıp çözgü ve atkı kesitlerini tekniği ile desen kağıdına uygulayabilme (bilişsel , uygulamalı çalışmalar)

4 BezayağI örgü Çözgü ve atkı ipliklerinin sağlam, dayanıklı, aynı zamanda en basit şekilde birleştirilmesinden meydana gelen bir örgü çeşididir. İlk atkı ipliği atılırken bütün tek sayılı çözgü iplikleri yukarıda, çift sayılı çözgü iplikleri ise aşağıda konumlandırılır. İkinci atkı ipliğinde ise bu durumun tersi uygulanır. Bu şekilde takip eden atkı ipliklerinde aynı hareket tekrarlanarak kumaş oluşumu sağlanmış olur. Bezayağı örgünün en küçük raporu 2 çözgü 2 atkı ipliğinden oluşur. Bu sebeple diğer örgülere göre kayma sabitliği ve dayanıklılığı fazladır.

5 BezayağI örgünün çİZİMİ

6 Tahar ve Armür PlanlarInIn Çİzİmİ
Bezayağı örgüsünün oluşumu için iki adet çerçeveye ihtiyaç olmasına rağmen çerçeve üzerine binen yükün azaltılması düşünülerek dört çerçeveye göre taharlanır.

7 çerçeve çerçeve çözgü Tahar raporu atkı Armür raporu atkı çözgü Örgü raporu

8 Çözgü ve AtkI Kesİtİnİn Çİzİmİ

9 Bağlantı noktalarının çokluğu, dokusunun çok sıkı olmasını ve çok mukavemetli kumaşlar elde etme olanağı sağlar. Bu üstün niteliğinden dolayı pamuk, yün, ipek gibi doğal elyaflar yanında, yapay ve sentetik elyaflardan ve bunların karışımlarından üretilen kumaşlarda büyük bir yoğunlukla kullanılmaktadır. Bu örgüde bağlantı noktalarının çokluğu anılan bu avantajın yanında kumaşların oldukça sert ve diri tuşeli olmaları ve mat görünmeleri gibi önemli sakıncaları da beraberinde getirmektedir. Bezayağı örgüsünde ipliklerin bağlantıları tıpkı hasıra benzer.

10

11 BezayağI Örgüsünün Özellİklerİ
Çözgü ipliği yükselme ve alçalmaları aynıdır. Kumaşın görünümü her iki yüzde de aynıdır. Çözgü ve atkı sıklıkları eşit ise taneli bir yapıya sahip olur. Çözgü atkı iplik yoğunluklarının farklı olduğu durumlarda enine ya da boyuna uzunlamasına bir yapı oluşur.

12 Bezayağı örgüsü oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir.
elbiselik kumaşlarda yağmurluklarda yatak takımlarında masa örtülüklerde el bezlerinde astarlık kumaş

13 BEZAYAĞI ÖRGÜSÜNDEN TÜRETİLMİŞ ÖRGÜLER
Rips Örgüler Rips örgüsü bezayağı örgüsünden türetilmiş olan, bağlantı noktalarının çözgü ya da atkı yönünde uzatılmasıyla elde edilen örgülerdir. Boyuna ya da enine çizgi görünümlü bir yapıya sahiptir. Rips örgülü kumaşların her iki yüzü de aynı görünüme sahip olup ağır ve dayanıklı bir yapıları vardır.

14 Kullanım alanları: Gömleklik Kravatlık Elbiselik Döşemelik kumaş

15 İki çeşit rips örgü vardır:
Atkı rips örgüsü Düzenli atkı ripsi Düzensiz atkı ripsi Çözgü rips örgüsü Düzenli çözgü ripsi Düzensiz çözgü ripsi

16 AtkI Rİps Örgüsünün Çİzİmİ
Bezayağı örgüsünün bağlantı noktasının, atkı ipliği istikametinde 2 veya daha fazla çözgü ipliği kadar uzatılmasıyla elde edilen örgülerdir. Bu sebeple kumaşta boyuna yollar oluşturan bir yapısı vardır. Elde edilen bu yapı nedeniyle atkı rips örgüleri boyuna rips örgüleri olarak da adlandırılır.

17 Rapor alanı belirlenirken atkı ipliği daima iki olarak kabul edilir
Rapor alanı belirlenirken atkı ipliği daima iki olarak kabul edilir. Çözgü ipliği ise rapor oluşumunda yer alan sayılar toplamı olarak belirlenir. Düzenli ve düzensiz olmak üzere iki şekilde uygulanabilen atkı rips örgülerinde, en küçük düzensiz rips örgü raporu R 1/2 veya R 2/1 şeklinde gösterilir. En küçük düzenli rips örgü raporu ise R 2/2 şeklinde gösterilir.

18

19 Tahar ve Armür PlanlarInIn Çİzİmİ
Örgü raporu

20 Çözgü ve AtkI Kesİtlerİnİn Çİzİmİ

21 Çözgü Rİps Örgüsünün Çİzİmİ
Bezayağı örgüsünün bağlantı noktasının, çözgü ipliği istikametinde 2 veya daha fazla atkı ipliği kadar uzatılmasıyla elde edilen örgülerdir. Bu durum aynı ağızlık içine birden fazla atkı ipliği atılması anlamına gelmektedir. Bu sebeple kumaşta enine yollar oluşturan bir yapısı vardır. Rapor alanı belirlenmesinde çözgü ipliği daima iki olarak kabul edilirken atkı ipliği verilen rapor büyüklüğüne bağlıdır.

22

23 Tahar, ArmüR, ÇÖZGÜ VE ATKI KESİTLERİ

24 Panama Örgüsü Panama örgüsü bezayağı örgüsünün bağlantı noktalarının atkı ve çözgü yönünde 2 ya da daha fazla sayıda artırılmasıyla elde edilen örgülerdir. Bezayağı örgülerine göre daha gevşek bir yapıya sahip olan panama örgüleri bu özelliği sayesinde gözenekli bir yapıya sahiptir. Panama örgüleri ile dokunan kumaşların dayanıklılığı bezayağı örgülerine göre daha düşüktür. Yan yana birden fazla ipliğin bir arada bulunması nedeniyle iplik kaymaları oluşabilmektedir. Bu sebeple büyük raporlu örgüler tercih edilmez.

25 Kullanım alanları: Elbiselik Ceketlik Paltoluk kumaşlar

26 En küçük raporu P 2/2’dir.

27 Tahar, armür ve çözgü atkI KESİTLERİ

28 TEŞEKKÜRLER…


"BEZAYAĞI ÖRGÜSÜ VE BEZAYAĞI ÖRGÜSÜNDEN TÜRETİLMİŞ ÖRGÜLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları