Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan: Hasan ACAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan: Hasan ACAR"— Sunum transkripti:

1 Hazırlayan: Hasan ACAR

2 Walmart, Sam Walton tarafından Amerika'da kurulmuş perakende satış yapan mağazalar zinciridir.

3 1962 yılında kurulan Walmart ilk mağazasını Rogers Arkansas'ta açtı.
Düşük fiyatlarla daha çok ürün satmayı hedefleyen Sam Walton 1967 yılında 24. mağazasını açtı ve milyon dolarlık satış yapma başarısını gösterdi.

4 Walmart, 1972 yılında kurulduğu eyalet dışında 51 mağaza açtı ve 78 milyon dolarlık satış rakamına ulaştı. Şirket 18. yılında ise yıllık 1 milyar dolarlık satış yaparak bir rekora imza attı. O dönemde en hızlı gelişen ve büyüyen şirket olma unvanını eline alan perakende zincirinin 1980 yılında toplam 276 mağazası bulunuyordu. Şirket, 1983 yılında nakit ödeme noktalarını bilgisayarlı sistemlere geçirerek müşterilerin ödeme sürelerini kısalttı.

5 1987 yılında şirket Amerika’daki mağazaları birbiriyle iletişim içinde tutacak bir özel bir uydu iletişimine geçti. 1988 yılında tüm ürünlerin tek bir noktada satıldığı Walmart Supercenter’ı Washington’da açtı. Bu mağazalarda kullanıcılar tüm aradıkları ürünleri tek bir yerde bulabileceklerdi. 1990 yılında Amerika’nın bir numaralı perakendecisi haline gelen şirket, 1991 yılında da yurt dışına ilk adımını attı. Meksikalı bir perakende şirketiyle ortaklık anlaşması imzalayan Walmart, böylelikle uluslararası arenaya açılma fırsatı yakalamış oldu.

6 Şirket 90’larda büyümeye devam ederken, Sam Walton için yolun sonu göründü yılında hayata gözlerini yuman Walton, 1993 yılında şirketinin bir hafta içinde 1 milyar dolarlık satış yapışını göremedi. 1994’te Kanadalı 122 Woollco’yu satın alan Walmart, 1996’da da Çin’deki ilk mağazasını açtı yılında ASDA’yı satın alan firma, İngiltere pazarına da girmiş bulundu.

7 2000 yılına gelindiğinde ise şirket Amerika’daki tüketicilere internetten alışveriş yapma imkanı sunduğu Walmart.com’u yayına aldı. Kuruluşunun 38. yılında 1,1 milyon çalışanı olan şirketin, dünya genelindeki mağaza sayısı ise neredeyse 4000’e ulaştı. 2005 yılında Walmart, çevreci bir yaklaşım sergileyen biri Teksas’ta diğeri de Colorado’da olmak üzere iki yeni mağaza açtı. Bu mağazalarda rüzgar tribünleri, güneş enerji panelleri, su soğutmalı buz dolapları, doğal yakıtla çalışan ısıtıcılar bulunmaktaydı.

8 2009’da Şili’ye açılan Walmart, bu yıl içinde toplam 400 milyar doların üzerinde satış yaparak bir rekor daha kırmayı başardı. 2010 yılında Bharti Walmart ile Hindistan’a açılan şirket, 2011 yılında MassMart’ı satın alarak Güney Afrika’da da varlık göstermeye başladı. Yeni açıldığı pazarlardaki mağazalarla beraber ’in üzerinde mağazaya ulaşan şirketin şu sıralar ise 2,2 milyon çalışanı bulunmakta. 2012 sonunda şirket 27 ülkede, haftada 200 milyon kullanıcıya ulaşıyordu.

9 Walmart, fiziki mağazalarında yakaladığı başarıyı online mecrada yakalayabilmiş değil. 2011’deki satışlarının sadece %2’lik bir kısmının onlinedan geldi. Walmart, online tarafını geliştirmek için dışarıdan şirketleri kiraladı; ancak yine de beklenen sonuçlar alınamadı. Offline’daki başarısını online mecralara da taşımak isteyen Walmart, Ekim 2012’de ilk kez bir sonraki yıl için internetten satış rakamları hakkında bir öngörü paylaştı. 31 Ocak 2014’e kadar küresel çapta internetten toplam 9 milyar dolarlık satış yapacağını duyurdu.

10 Hasan ACAR


"Hazırlayan: Hasan ACAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları