Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MALATYA 29 Haziran – 8 Temmuz 2012

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MALATYA 29 Haziran – 8 Temmuz 2012"— Sunum transkripti:

1 MALATYA 29 Haziran – 8 Temmuz 2012
TÜBİTAK-BİDEB KİMYA LİSANS ÖĞRENCİLERİ KİMYAGERLİK, KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ, KİMYA MÜHENDİSLİĞİ- BİYOMÜHENDİSLİK ARAŞTIRMA PROJESİ EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI KİMYA 3 (Çalıştay 2012) Hasan Birol KIZILÖZ Sefa UÇAR Selçuk Üniversitesi Atatürk Üniversitesi Kimya Mühendisliği Fen Fakültesi Kimya PROJE DANIŞMANLARI: Prof. Dr. Fehime ÇAKICIOĞLU ÖZKAN Doç. Dr. Atilla CİHANER MALATYA 29 Haziran – 8 Temmuz 2012

2 ACEM BORUSU ÇİÇEĞİ(campsis radicans) ÖZÜTLERİNİN KULLANIMI
GRUP ÇİÇEĞİ BURNUNDA ACEM BORUSU ÇİÇEĞİ(campsis radicans) ÖZÜTLERİNİN KULLANIMI

3 PROJEnin AMACI Acem borusu çiçeğinin, latince ismi campsis radicans’ tır. Anavatanı Amerika olup, Türkiye’ye İran’dan gelmiş bulunmaktadır. Dünya’da çokça tercih edilen sarmaşık bitkilerindendir.

4 ÇIKIŞ NOKTASI Tesadüfi bir şekilde bu bitkinin elimize sinmiş olan sigara kokusunu giderdiğini fark ettik. Bitkinin bu özelliğinden yararlanmak için, proje çalışmamızı bu yönde ilerlettik. Asıl amacımız sigara kokusunun giderilmesi ve diğer kötü kokularda da etkinliğini araştırmaktı.

5 Bitki özütünün eldesi Çok miktarda topladığımız acem borusu çiçeğinin özütünü 2 farklı yoldan çıkardık.

6

7 Bu aşamalardan sonra amacımız, bitki özütünün içeriğini aydınlatmaktı
Bu aşamalardan sonra amacımız, bitki özütünün içeriğini aydınlatmaktı. Kullanılan yöntemler: ---TLC (ince tabaka kromotoğrafisi)

8 --- IR spektroskopisinde fonksiyonel gruplara bakılmak istendi.

9 Sonuçlar Sigara kullanan biri, sigara kullandıktan hemen sonra elini elde edilen su ve etil alkollü çözeltilerle yıkadı. Niyazi ÖZÇELİK ve Katip KORKMAZ isimli arkadaşlar, çözeltilerle yıkanmadan önce ve yıkandıktan hemen sonra kullanıcının eline sinmiş olan sigara kokusunu değerlendirdiler.

10 Özütleme ile elde edilen çözeltinin çözücüsü(etil alkol) uzaklaştırılınca bal kıvamında bir özüt elde edildi.

11 Plastik bir şişeyi sigara dumanı dolduruldu
Plastik bir şişeyi sigara dumanı dolduruldu. Katı bitki özütü, şişenin içerisine bir spatula yardımıyla konuldu ve bir süre beklenildi.

12 Ve yine beklenilen sonuca ulaşılamadı. 

13 ##$$!!!!!???,,,;;;…..%%*///+++ = Antioksidan özelliği

14 Bilindiği üzere katalaz enzimi çok güçlü antioksidan özellik taşır
Bilindiği üzere katalaz enzimi çok güçlü antioksidan özellik taşır. Bizde bu katalaz aktivitesini ölçerek, özütün antioksidan özellik taşıyıp taşımadığına bakıldı.

15 TARTIŞMALAR

16 Beraber çalıştığımız Grup Boyar 404 ekibi, çalışmalarında ıspanak bitkisini kullandı. Bizim yöntemlerimize benzer şekilde ıspanak özütü elde ettiler. Bu özüt eldesi sırasında, ıspanağın yeşil renginin değiştiği deney sonucu kahverengi olduğunu gözlediler. Bunun sebebi olarak ise ısıtılan suda, suda çözünmeyen klorofilin içerisinde bulunan magnezyum elementinin ortaya çıktığını ve bu şekilde rengin kahverengi olduğu kanısına vardılar. Bizim bitkimizde de deney öncesi renginin turuncu olması ve elde edilen sulu çözeltinin kırmızıya dönmesi bize böyle bir karmaşık yapının bitki bünyesinde yer alabileceği fikrini uyandırdı. Bizde en son çözücüyü uzaklaştırdığımızda koyu kırmızı katı bir madde elde etmiştik. Şayet boyar madde olarak kullanılabilecekse, duman kokusu giderici özelliği ile tercih edilebilir bir ürün olabilir.

17 BİZLERİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.


"MALATYA 29 Haziran – 8 Temmuz 2012" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları