Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KUTSAL KİTAPLARDA TUZ YRD. DOÇ. DR. ZEKİ TAN IĞDIR ÜNİVERSİTESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KUTSAL KİTAPLARDA TUZ YRD. DOÇ. DR. ZEKİ TAN IĞDIR ÜNİVERSİTESİ"— Sunum transkripti:

1 KUTSAL KİTAPLARDA TUZ YRD. DOÇ. DR. ZEKİ TAN IĞDIR ÜNİVERSİTESİ
İLAHİYAT FAKÜLTESİ TEFSİR ANA BİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYESİ

2 وَهُوَ الَّذِي مَرَجَ الْبَحْرَيْنِ هَذَا عَذْبٌ فُرَاتٌ وَهَذَا مِلْحٌ أُجَاجٌ وَجَعَلَ بَيْنَهُمَا بَرْزَخاً وَحِجْراً مَّحْجُوراًFurkan, 25/53

3 وَمَا يَسْتَوِي الْبَحْرَانِ هَذَا عَذْبٌ فُرَاتٌ سَائِغٌ شَرَابُهُ وَهَذَا مِلْحٌ أُجَاجٌ وَمِن كُلٍّ تَأْكُلُونَ لَحْماً طَرِيّاً وَتَسْتَخْرِجُونَ حِلْيَةً تَلْبَسُونَهَا وَتَرَى الْفُلْكَ فِيهِ مَوَاخِرَ لِتَبْتَغُوا مِن فَضْلِهِ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ Fâtır, 35/12 [O'nun için benzerlik ve farklılık yaratmak da kolaydır:] o halde, [yeryüzündeki] iki büyük su kütlesi aynı olamaz; birisi tatlı, susuzluğu giderici, içimi güzel iken ötekisi tuzlu ve acıdır: Fakat her ikisinden de taze et yersiniz ve [ikisinden de] süs takıları çıkarırsınız; ikisinin de üzerinde Allah'ın lütfundan nasibinizi aramanızı ve böylece şükredenlerden olmanızı sağlayan gemilerin dalgaları yararak ilerlediklerini görürsün.

4 Allah’ın insanlara hakikati anlamaları için indirdiği “teşrii ayetleri” ile beraber “tekvini ayetleri” de var. Teşrii ayetler (namaz, oruç, hac, zekât vb.) ibadetlerin anlatıldığı ayetlerdir. Tekvini ayetleri ise kâinatta yaratılan sivrisinekten (Bakara, 2/26) güneşe (Şems, 91/1) kadar yaratılan her bir nesne tekvin ayetler gurubuna girer. Teşrii ayetlerin gereği ameli pratiklerin (namaz, hac, oruç, vb.) cezası ahirette Allah tarafından verilecektir. Fakat tekvini ayetlerin muhatabı olan insanlar tefekkür, tezekkür ve araştırma yapmadıklarında ise cezalarını ahirette değil dünyada çekerler.

5 AYNI NESNEYE FARKLI BAKIŞ, FARKLI SONUÇ DOĞURUR
AYNI NESNEYE FARKLI BAKIŞ, FARKLI SONUÇ DOĞURUR. KUR’ÂN BU ŞEKİLDE ÖRNEKLER VEREREK, İNSANI DİKKAT YOKSUNLUĞUNDAN KURTARIR, YENİ BİR NAZAR “BAKIŞ” AÇISI KAZANDIRIR

6 “Sizden olmayanlara karşı bilgece davranın. Fırsatı değerlendirin
“Sizden olmayanlara karşı bilgece davranın. Fırsatı değerlendirin. Sözünüz tuzla ter-biye edilmiş gibi her zaman lütufla dolu olsun. Böylece herkese nasıl karşılık vermek gerektiğini bileceksiniz” Koloseliler, 4/5-6 “Yeryüzünün tuzu sizsiniz. Ama tuz tadını yitirirse, bir daha ona nasıl tuz tadı verilebilir? Artık dışarı atılıp ayakaltında çiğnenmekten başka işe yaramaz.” Matta, 5/13. “Tuz yararlıdır. Ama tuz tuzluluğunu yitirirse, bir daha ona nasıl tat verebilirsiniz? İçinizde tuz olsun ve birbirinizle barış içinde yaşayın!" Markos 9/50. "Tuz yararlıdır. Ama tuz tadını yitirirse, bir daha nasıl o tadı kazanabilir?” Luka 14/34-35.

7 KOLOMBİYA’NIN BAŞKENTİ BOGOTA’NIN 50 KM.
GÜNEYİNDE Kİ ‘ZİPAQUİRA’ DENEN BİR KASABA Tuz kayaları içine kazılmış bu büyük kilise, 120 metre uzunluğunda ve 22 metre yüksekliğinde 5 bin 500 metrekareye oturuyor. Büyük kilise 8 bin kişi alıyor ve günde ortalama 3 bin kişi ziyaret ediyor.

8 1982 NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜNE İLHAM KAYNAĞI

9 “YERYÜZÜNÜN TUZU SİZSİNİZ. AMA TUZ TADINI YİTİRİRSE,
BİR DAHA ONA NASIL TUZ TADI VERİLEBİLİR? ARTIK DIŞARI ATILIP AYAKALTINDA ÇİĞNENMEKTEN BAŞKA İŞE YARAMAZ.” MATTA, 5/13.

10 Ama tuz tadını yitirirse, bir daha nasıl o tadı kazanabilir?”
"Tuz yararlıdır. Ama tuz tadını yitirirse, bir daha nasıl o tadı kazanabilir?” Luka 14/34.

11

12 “DOĞDUĞUN GÜN GÖBEK BAĞIN KESİLMEDİ, TEMİZLEMEK İÇİN SENİ YIKAMADILAR,
TUZLA OVALAMADILAR, KUNDAĞA SARMADILAR.” HEZEKİAL, 16/4.

13 “BÜTÜN TAHIL SUNULARINI TUZLAYACAKSINIZ.
TANRI’NIN SİZİNLE YAPTIĞI ANTLAŞMAYI SİMGELEYEN TUZU TAHIL SUNULARINDAN HİÇ EKSİK ETMEYECEKSİNİZ. BÜTÜN SUNULARA TUZ KATACAKSINIZ.” LEVİLİLER, 2/13.

14

15

16

17 Budizmde Tuz KÖTÜ RUHLARI UZAKLAŞTIRMAK İÇİN RİNGE
TUZ SERPEN SUMO GÜREŞÇİSİ

18 «Tuzdan» yapılacak camide Namaz kılmak farkındalık olur.

19 BUZDAN RESTAURANT YEMEK SADECE LEZZETİYLE DEĞİL,
SUNUMU VE YEMEĞİN YENİLDİĞİ MEKANLA DA AKILLARDA YER EDİNİR. BU NEDENLE MEKAN SAHİPLERİ FARKLILIKLARINI ORTAYA KOYABİLMEK ADINA ÇOK SIRA DIŞI YERLERDE, ÇOK SIRA DIŞI MEKANLAR AÇIYORLAR. NEDENLE YEMEK SECE LEZZETİYLE DEĞİL, SUNUMU VE YEMEĞİN YENİLDİĞİ MEKANLA DA AKILLARDA YER EDİNİR. BU NEDENLE MEKAN SAHİPLERİ FARKLILIKLARINI ORTAYA KOYABİLMEK ADINA ÇOK SIRA DIŞI YERLERDE, ÇOK SIRA DIŞI BUZDAN RESTAURANT

20 İlk buluşmada «işkembeciye» götüren erkeklerin
bile olduğu bir ülkede yaşıyoruz maalesef. Aslında ilk buluşmada gidilen mekanın önemi oldukça büyüktür. Çünkü ilk buluşmalar her zaman akılda kalıcıdır ve o vaktin güzel geçmesi önemlidir. İlk buluşmanın çok orijinal bir mekanda gerçekleşmesini isterdim.

21 ICE RESTAURANT


"KUTSAL KİTAPLARDA TUZ YRD. DOÇ. DR. ZEKİ TAN IĞDIR ÜNİVERSİTESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları