Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANNE – BABA EĞİTİMİ SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANNE – BABA EĞİTİMİ SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ"— Sunum transkripti:

1 ANNE – BABA EĞİTİMİ SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ
CANAN TESKİ- HACER KAÇMAZ Psikolojik Danışmanlar

2 BU EĞİTİMDE NELER YER ALACAK ?
Aile Modelleri(Tutumları) Çocuğumuza nasıl yardımcı olabiliriz? Okul Kuralları ve kıyafet uygulaması

3 EĞİTİM AİLEDE BAŞLAR Ailedeki yansımalar çocuğun kişiliğini belirler, özdeşim kurması için doğru ebeveyne ihtiyacı vardır. Taşın üzerine damlayan suların taşı şekillendirmesi gibi zamanla çocuklarımızın karakteri şekillenir. Çocukluk kapısı bir daha açılmamak üzere kapanır. Çocuklar işaret parmaklarını değil,ayak izlerini takip eder.

4 BEŞ TÜR AİLE MODELİ VARDIR
1.İlgisiz-olumsuz aile modeli 2.Titiz üstünlük kuran-baskıcı aile modeli 3.Aşırı düşkün aile modeli 4.Karmaşık aile modeli 5.Normal aile modeli

5 1.İlgisiz Aile Modeli Çocuk vakitsiz ailenin başına gelmiştir.
Anne anneliğe hazır hazır değildir.çocuğa alışamamıştır. Çocuğa ilgi ve sevgi azdır.saldım çayıra Mevla kayıra...... Yoğun eleştiriye uğrar.

6 Bu Ailede Yetişen Çocuk
Dışa dönükse : Kızgın yada saldırgandır Farklı çevrelerde ilgi aramaya başlar. İçe dönükse: Pasif ve siliktir

7 2.Titiz (Otoriter)Üstünlük Kuran Baskıcı Aile Modeli
Aile çocuğu beğenmez bitmez tükenmez nasihatler verir. Aile çocuğu başkalarıyla kıyaslar (kardeşleri ,komşu ve akraba çocukları) Hatalarından ders alsın diye kötü davranır. (insafsızca eleştirir,cezalandır,sert davranır.) Aile her yaptığı işe (ben olmadan bir iş beceremez diye) karışır Çocuk ne yapsa ailenin gözüne giremez. (Aile taktir etmez sürekli daha iyisini bekler)

8 Bu Tür Ailede Yetişen Çocuk
Kendini aşağı görür.Yardım duygusundan uzaktır. Sinirlidir.depresyona(çöküntüye uğrar) Mutsuz olup saldırganlaşır Savunucudur suçunu kabul etmez. Başkalarına karşı düşmanca duygulara sahiptir.

9 3.Aşırı Düşkün(Koruyucu) Aile Modeli
Anne çocuğun her işini üstlenmiştir. (yemek yeme,giyinme ve derslerinde yardım) Çocuğa evde aşırı yardım aşırı bakım vardır Çocuk şımartılmıştır Aman canım kuzum,gözümün önünden ayrılma.dondurma istedi gecenin 2 si açık yer bulunur.yeter ki ağlama .....el bebek gül bebek...

10 Böyle Ailede Yetişen Çocuk
Aileden ayrıldığında zorluk çeker.koruyan olmayınca kendini açıkta hisseder. Girişken ve atılımcı değildir. Her istediğinin yapılmasını ister(bencildir) Gölge olarak yaşar(2. Adam)lider olamaz(başkaları tarafından yönetilendir. Yetişkinlik döneminde ailesini tokatlar(beni siz böyle beceriksiz yet. diye)saldırgan ve saygısızdır. Siliktir. Çiçeğin suya ihtiyacı vardır ama çok sularsanız ölür gider.

11 4.Karmaşık Aile Modeli Aile her türlü modeli uygulamakta (Bazen koruyucu,bazen titiz,bazen ilgisiz ) çocuk ailenin nasıl davranacağını kestirememektedir. . Anne baba mutlaka aynı eğitim görüşüne sahip olmalıdır. Baba çocuğa bir suç işlemesi sonucunda ceza verdiğinde anne çocuğu kucaklayıp sevmemelidir. Aldığı cezanın niteliği, hangi davranışın sonunda aldığı, çocuğa açıklanmalıdır ki çocuk bir daha aynı davranışı tekrarlamasın.

12 5.Normal Aile Modeli 1.Çocuğa ait olma duygusu aşılanmıştır.
2.Değerli olma duygusu:ben değerliyim, benim fikrim alınıyor, önemli günlerim hatırlanıyor vb. 3.Sorumluluk duygusu kazandırılmıştır. Evin sorumlulukları aile üyelerine dağıtılmıştır.Çocuğa da sorumluluk verilmiştir.

13 4. Zorluklarla mücadele etmesi öğretilmiştir
4.Zorluklarla mücadele etmesi öğretilmiştir. Çocuk kendi problemlerini kendisi çözmesi sağlanmış Yeteneklerine karşı saygı duyulmaktadır. Yapabildikleri taktir edilmektedir. 6.Toplum içinde söz hakkı alması sağlanmış(sen çocuksun sus ne anlarsın denmemiştir.) 7.Tutarlı disiplin uygulanmış(anne-baba birinin yap dediğini öbürü yapma dememiştir.)Aile tartışmaları çocuğun yanında yapılmamış,eşler çocuğa kötülenmemiştir. 8. O konuşurken yüzüne bakılmış bizzat ne söylediği dinlenmiştir.(çocuklarla konuşulmuş fikirleri alınmıştır)

14 çocuğumuza Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
1. Okul , Çocuğun Yanında Eleştirilmemelidir Okul disiplin olayları evde tartışılmamalıdır.Çocuk okula karşı soğutulmamalıdır  Okulda konulmuş yararsız kurallar varsa okul yönetimiyle konuşulmalı ya da Veli toplantısın da dile getirilmelidir Çünkü çocuğumuzun okulu sevmesi çok Önemlidir. Biliyorsunuz ki insan sevmediği bir ortamdan hiç bir şey alamaz.  2. Aile ziyaretleri çocuğun çalışma saatleri dikkate alınarak hafta sonuna yoğunlaştırılmalıdır. 3. Ev müsaitse uygun odalardan biri çalışma odası yapılmalıdır.Müsait olmadığı zaman çalışma köşesi hazırlanarak masa ve sandalyede çalışması sağlanmalıdır.

15 6.Çocuklar okula giderken mutlaka kahvaltısı yaptırılmalıdır.
4.Çalışma köşesinden afiş,fotoğraf Tv, müzik seti vb. dikkat dağıtıcı eşyalar kaldırılmalıdır. 5.Hafta içi tv izleme ve bilgisayar saati bir saatle sınırlandırılmalıdır. 6.Çocuklar okula giderken mutlaka kahvaltısı yaptırılmalıdır. 7.Eve geldiklerinde işe ara verilerek ‘hoş geldin diyerek kucaklanmalıdır. 8.Çocuğun başarıları ödüllendirilmeli, memnuniyetler belirtilerek başarılar küçümsenmemelidir. 9.Okul başarısının çok ders çalışmakla değil planlı çalışmakla olduğu bilinerek planlı çalışma alışkanlığı kazandırılmalıdır.

16 EN MUTLU İNSAN EN SEVDİĞİ İŞİ YAPAN İNSANDIR…
10. Harçlıklar Parayı tanıması ve kullanma becerisi açısından mutlaka düzenli harçlıklar verilmelidir. Harçlıklar tek elden verilmeli, Harçlık ceza olarak kesilmemiştir, tasarruf yapmaları özendirilmelidir. Kardeşler arasında denge-istikrar, yaş farkı dikkate alınmalıdır. 11. Meslek Seçiminde Anne Ve Babaların Beklentileri Konu mesleki rehberlik olunca buna bir de anne ya da babanın geçmişte olmak isteyip de olamadığı, yapmak isteyip de yapamadığı şeyler de girer. Anne okuyamadığı için zamanında, kızının okuması için aşırı baskı yapar...ya da baba doktor olmak istemiştir..olamamıştır...oğlu mutlaka doktor olacaktır..başka şansı yok......! EN MUTLU İNSAN EN SEVDİĞİ İŞİ YAPAN İNSANDIR…

17 14. Okul kuralları ve kıyafet uygulaması üzerinde durulmalı
12. Arkadaşlık ilişkilerini gözden geçirmeliyiz. 13. Özgüveni geliştirici sanat, spor gibi etkinliklere yönlendirmeliyiz. 14. Okul kuralları ve kıyafet uygulaması üzerinde durulmalı bunun için okul ile işbirliği içerisinde olunmalıdır.

18 TEŞEKKÜR EDERİZ…


"ANNE – BABA EĞİTİMİ SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları