Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI"— Sunum transkripti:

1 ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
TİCARET HUKUKU ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI

2 TİCARİ İŞLETME HUKUKU Ticaret hukukunda esas alınan temel kavram ticari işletmedir Ticaret hukukuna ilişkin birçok kavram ticari işletmeye dayalı olarak açıklanmıştır.

3 TİCARİ İŞLETME

4 TİCARİ İŞLETMELERİN DÖRT ÖZELLİĞİ VARDIR
1-GELİR SAĞLAMA AMACIYLA KURULAN İŞLETMELERDİR 2-DEVAMLI ŞEKİLDE FAALİYETTE BULUNAN İŞLETMELERDİR 3-DİĞER İŞLETMELERDEN BAĞIMSIZ ŞEKİLDE İŞLETİLEN İŞLETMELERDİR. 4-ESNAF İŞLETMELERİNDEN DAHA BÜYÜK ÖLÇEKLİ İŞLETMELERDİR.

5 GELİR SAĞLAMA AMACIYLA KURULAN İŞLETMELERDİR
Ticari işletmeler iktisadi bir amaç elde etmek için kurulurlar Her ticari işletme gelir elde amacı taşımalıdır Hayır veya yardım amacıyla kurulan işletmeler ticari işletme sayılmazlar. Örneğin aşevleri, hayır çarşıları ticari işletme niteliğine sahip değillerdir. Ayrıca işletmenin gelir elde edememesi veya zarar etmesi, ticari işletme niteliğine zarar vermemektedir.

6 GELİR SAĞLAMA AMACIYLA KURULAN İŞLETMELERDİR
Ticari işletme bakımından eld edilen gelirin harcanma şeklinin bir önemi yoktur. İşletmenin sahibi faaliyetten elde ettiği geliri kendisi için ya da ihtiyaç sahipleri için kullanabilmektedir. Fakülte yönetimi tarafından geliri kurum ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan bir kantin de ticari işletme niteliği taşımaktadır. Vakıflar tarafından kurulan üniversiteler de ticari işletmedir. Üniversitenin gelirinin tamamının vakfa bağışlanması ticari işletme niteliğini ortadan kaldırmamaktadır.

7 DEVAMLI ŞEKİLDE FAALİYETTE BULUNAN İŞLETMELERDİR
Ticari işletme faaliyeti devamlı şekilde yürütülen faaliyetlerden oluşmaktadır. Bir defaya mahsus veya tesadüfen ortaya çıkan bir fırsattan yararlanmak için yapılan faaliyetler, ticari işletmenin varlığını göstermezler. Örneğin sınıfını geçen öğrencinin ders kitabını satması

8 DEVAMLI ŞEKİLDE FAALİYETTE BULUNAN İŞLETMELERDİR
İşletmenin belirli dönemlerde işe ara vermesi ticari işletme özelliğini devam ettirir Örneğin bir pansiyonun sadece yaz aylarında açık olması, okul kantinlerinin sadece eğitim öğretim dönemlerinde çalışması

9 DİĞER İŞLETMELERDEN BAĞIMSIZ ŞEKİLDE İŞLETİLEN İŞLETMELERDİR
Ticari işletme faaliyetinin başka birim ve işletmelerden bağımsız şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Bir işletme başka bir işletmenin irade ve işlemine bağlı olmaksızın işlemlerde bulunabildiği takdirde ticari işletme olarak kabul edilmektedir. Örneğin üçüncü kişilerle işlem yapmayan veya müşterilerden gelen talebi karşılama yetkisi olmayan depo, üretim veya dağıtım merkezleri, atölyeler bağımsız olmadıkları için ayrı bir ticari işletme olarak kabul edilmezler. Bu sayılanlar sadece ticari işletmenin bir bölümünü oluştururlar. Bir işletmenin şubeleri de merkeze bağlı olarak faaliyette bulunduğundan ayrı bir ticari işletme sayılmazlar.

10 ESNAF İŞLETMELERİNDEN DAHA BÜYÜK ÖLÇEKLİ İŞLETMELERDİR
İşletmenin faaliyetinin esnaf işletmesi sınırlarını aşması gereklidir. Gelir sağlamayı amaçlamak, süreklilik ve bağımsızlık unsurları, esnaf işletmeleri için de geçerlidir. Bir iktisadi faaliyet, iş hacmi itibariyle esnaf işletmesinin sınırlarını aştığı takdirde ticari işletme olarak kabul edilir.

11 ESNAF İŞLETMELERİNDEN DAHA BÜYÜK ÖLÇEKLİ İŞLETMELERDİR
EKONOMİK FAALİYETİN NAKDİ SERMAYEDEN ÇOK BEDENİ ÇALIŞMAYA DAYANMASI GELİRİN BAKANLAR KURULUNCA ÇIKARILACAK KARARNAMEDE GÖSTERİLEN SINIRI AŞMAMASI

12 TİCARİ İŞLETMENİN MALVARLIĞI
MADDİ OLMAYAN UNSURLAR MADDİ UNSURLAR

13 MADDİ UNSURLAR 1-DURAN MALVARLIĞI 2-DÖNER MALVARLIĞI

14 1-SINAİ MÜLKİYET HAKLARI 2-FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI 3-KİRACILIK HAKKI
MANEVİ UNSURLAR 1-SINAİ MÜLKİYET HAKLARI 2-FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI 3-KİRACILIK HAKKI 4-İŞLETME DEĞERİ (MÜŞTERİ ÇEVRESİ)

15 MADDİ UNSURLAR


"ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları