Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EGE BÖLGESİ Ege Bölgesi adını komşu olduğu denizden almıştır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EGE BÖLGESİ Ege Bölgesi adını komşu olduğu denizden almıştır."— Sunum transkripti:

1 EGE BÖLGESİ Ege Bölgesi adını komşu olduğu denizden almıştır.

2 EGE BÖLGESİ İÇ BATI ANADOLU BÖLÜMÜ VE EGE BÖLÜMÜ OLMAK ÜZERE İKİYE AYRILIR.

3 YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ Bölgede yükseklik batıdan doğuya gidildikçe artar.
Batıda Ege Denizi’ne doğru doğu-batı doğrultusunda uzanan orta yükseklikte dağlar vardır. Madra,Yunt,Bozdağlar,Aydın Dağları gibi dağ sıraları arasında; -Bakırçay,-Gediz,-Küçük Menderes, -Büyük Menderes ovaları yer alır.Buraları yakın jeolojik devirlerde yer kabuğu hareketleriyle kırılmış,yükselen yerler dağları,çöken yerlerde ovaları oluşturmuştur.

4 KIYI ÖZELLİKLERİ Ege Denizi kıyıları,dağların kıyıya dik uzanması nedeniyle çok girintili çıkıntılıdır. Burunlar ve körfezler birbirini izler. Ege kıyıları kuş bakışı olarak en kısa ama kıyını fazla girintili çıkıntılı olmasından dolayı en uzun kıyımızdır(2805 km) Kıyının önünde dizilmiş irili ufaklı çok sayıda ada yer alır. Ege Denizi,Anadolu ile Yunanistan arasındaki karanın sular altında kalması ile olmuştur.

5 AKARSULARI Doğu-Batı yönünde akışa sahip olan akımları yazları düşen akarsular;Bakırçay,Gediz,Büyük Menderes ve Küçük Menderes’tir. Çöküntü ovaları içinde akan akarsu ların yatak eğimleri azdır dolayısıyla akarsular yataklarında (büklüm)çizerek akar.

6 GÖLLERİ Ege bölgesi doğal göl bakımından zengin değildir.
Bölgenin başlıca gölleri alüvyal set oluşumlu Bafa ve Marmara Göllerdir.

7 DAĞLARI Bölgenin kıyı kesiminde kırıklı dağlar vardır.Dağlar kıyıya dik olarak uzanır.Bunlar Kaz,Yunt,Boz,Aydın ve Menteşe Dağları’dır. Batı Anadolu’da ise Emir,Murat ve Sandıklı Dağları bulunur.

8 OVALARI Ülkemizde çöküntü(Graben) ovalarının en fazla görüldüğü bölgemizdir. Büyük Menderes,Küçük Menderes, Gediz ve Bakırçay ovaları bu ovalardandır. Ayrıca kıyıda Menemen ve Balat delta ovaları vardır.

9 İKLİMİ Kıyı kesiminde Akdeniz İklimi görülür.Bu iklim dağların denize dik uzanmasından dolayı iç kesimlere kadar sokulur. İç Batı Anadolu Bölümünde ise karasal iklim görülür

10 BİTKİ ÖRTÜSÜ Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde maki,karasal iklimin görüldüğü kesimlerde ise bozkır mevcuttur.

11 NUFÜS VE YERLEŞME Ege Bölgesi’nde çöküntülü ovaların olduğu yerlerde nüfus sıktır. Menteşe Yöresi ise engebeli bir araziye sahip olduğu için nüfus seyrektir.

12 EKONOMİ Ege Bölgesi’nin ekonomisi tarım,ticaret,sanayi ve turizme dayanır. Türkiye’nin en gelişmiş bölgelerinden biridir. Yurtdışına satılan tarımsal ürünlerin önemli bir bölümü bu bölgeden karşılanmaktadır. Ege Denizi’ndeki balıkların bir bölümü yurtdışına satılır.

13 SANAYİ -İplik Ege Bölgesi’nin başlıca sanayi kolları şunlardır:
-Dokuma -Zeytinyağı –Alkolid -Şeker fabrikaları -Petro-kimya -Makine -Otomotiv -Çimentodur. ZEYTİNYAĞI

14 YER ALTI KAYNATLARI Linyit,krom,zımpara taşı,mermer,demir, uranyum,krom,cıva ve bor çıkarılır. Ege Bölgesi linyit üretimine bağlı olarak termik enerji üretiminde birinci sıradadır. Tek jeotermal enerji kaynağı bu bölgededir. kömür mermer

15 HAYVANCILIK Menteşe Yöresi’nde arıcılık,iç kesimler-de ise küçükbaş hayvancılık faaliyeti önemlidir. Ege Denizi’nde süngercilik ve balıkçılıkta yapılır. KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ARICILIK

16 TARIM Bölgenin kıyı kesimlerinde zeytin,üzüm, pamuk,tütün,incir yetiştirilir. Bölgenin iç kesimlerinde ise haşhaş,şeker pancarı ve tahıllar yetiştirilir. ÜZÜM HAŞHAŞ


"EGE BÖLGESİ Ege Bölgesi adını komşu olduğu denizden almıştır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları