Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış."— Sunum transkripti:

1 ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI
Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış kısa bilgiler içermektedir.

2 Bono ve poliçenin alternatifli zorunlu unsurları
Poliçenin Alternatifli Zorunlu Unsurları Poliçenin bazı unsurları zorunlu olmakla birlikte, bu unsurların yerine, bunlara alternatif olduğu belirtilmiş diğer unsurların kullanılması da yeterli görülmüştür. Poliçenin geçerli olabilmesi için senette ya bu unsurların ya da bunların alternatiflerinin mutlaka bulunması gereklidir. Eğer bu unsurlar yoksa ve alternatiflerine de yer verilmemişse, senet poliçe niteliği kazanamaz. Poliçenin alternatifli zorunlu unsurları, keşide yeri ve ödeme yeridir. Keşide Yeri Poliçenin nerede düzenlendiğini gösteren keşide yerinin senede yazılması zorunludur. Ancak keşide yeri gösterilmemişse, keşidecinin adının yanında yazılı olan yer, keşide yeri sayılmaktadır (TTK mad. 584/IV). Senette keşide yeri gösterilmemiş ve keşidecinin adının yanında da bir yer adı yer almıyorsa senet poliçe niteliği kazanamaz. Ödeme Yeri Poliçede ödeme yerinin açıkça gösterilmesi gereklidir. Eğer ödeme yeri açıkça gösterilmemişse muhatabın adının yanında yazılı olan yer, ödeme yeri sayılır (TTK mad. 584/III). Senette ödeme yeri gösterilmemişse ve muhatabın adının yanında da bir yer adı yer almıyorsa senet, poliçe niteliği kazanamaz. Bononun alternatifli unsurları da poliçenin alternatifli unsurları ile paralellik göstermektedir.

3 Bono ve poliçenin ihtiyari unsurları
MADDE 672- (1) 671 inci maddede yazılı unsurlardan birini içermeyen senet ikinci ilâ dördüncü fıkralarda yazılı hâller dışında poliçe sayılmaz. (2) Vadesi gösterilmeyen poliçenin görüldüğünde ödenmesi şart edilmiş sayılır. (3) Ayrıca belirtilmiş olmadıkça muhatabın adı yanında gösterilen yer, ödeme yeri ve aynı zamanda da muhatabın yerleşim yeri sayılır. (4) Düzenlenme yeri gösterilmeyen poliçe, düzenleyenin adı yanında gösterilen yerde düzenlenmiş sayılır. MADDE 675- (1) Görüldüğünde veya görüldüğünden belirli bir süre sonra ödenmesi şart kılınan bir poliçeye, düzenleyen tarafından faiz şartı konulabilir. Diğer poliçelerde böyle bir faiz şartı yazılmamış sayılır. (2) Faiz oranının poliçede gösterilmesi gerekir; gösterilmemiş ise faiz şartı yazılmamış sayılır. (3) Başka bir gün belirtilmemişse, faiz, poliçenin düzenlenme gününden itibaren işler.


"ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları