Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ Sunu

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ Sunu"— Sunum transkripti:

1 İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ Sunu

2 İLETİŞİM “ BENİMLE” BAŞLAR
MERHABA ARKADAŞLAR!!!! İletişim denilince ne anlıyorsunuz? İLETİŞİM: Duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılmasıdır. Kısaca insanlar arasında duygu ve düşünce alışverişine denir.

3 İLETİŞİM “ BENİMLE” BAŞLAR
İnsanlar var olduğu andan itibaren iletişim içindedirler. Gereksinimleri karşılamak, sorunları anlatmak, bilgi vermek, yardım istemek, duygu ve düşüncelerini anlatmak gibi nedenlerle iletişim kurarız. İletişim sayesinde insanlar birlikte üretim yapmışlar,ve bilgi birikimlerini birbirlerine aktara bilmişlerdir. İletişimsizlik, insanlar arasında ayrılık, kavga, çatışma ve güvensizlik gibi sorunların yaşanmasına neden olmuştur.

4 İLETİŞİM “ BENİMLE” BAŞLAR
Arkadaşlar hepimiz bir topluluk içinde yaşar ve her gün tanımadığımız bir çok insanla iletişim kurarız. İyi bir iletişim için sadece konuşmak yeterlimidir? İletişim sadece konuşmak değildir. Ne söylediğimiz bilmek, bunu ne zaman ve nerede söylemenin daha uygun ve doğru olacağına karar vermek, konuşurken en uygun sözcükleri seçmek, başkasını olduğu gibi kabul edebilmek aynı zamanda bir beceridir ve iletişim yeteneğidir.

5 İLETİŞİM “ BENİMLE” BAŞLAR
DİYALOG 1 İLETİŞİM “ BENİMLE” BAŞLAR Çocuk : Anne bugün okulda çok üzücü bir olay yaşadım. Anne : Eve gelirken almanı istediklerimi getirdin mi? Çocuk : Evet aldım. Söylediğimi duymadın mı? Bu gün moralim çok bozuk. Anne :Evet. Dinliyorum seni anlatabilirsin. Çocuk : Futbol maçında bir çocukla çarpıştım. Anne : Sen iyisin değil mi? Çocuk : Evet ama çarptığım çocuğun bacağı sakatlandı ve bilerek yaptığımı düşündü. Anne : Akşama teyzenin ve senin en sevdiğin pastayı yaptım. Çocuk : Ondan özür diledim, daha başka ne yapabilirim? Anne : ( Cevap gelmez) Çocuk : Benimle ilgilenmiyorsun anne konuşmaktan vazgeçtim.

6 İLETİŞİM “ BENİMLE” BAŞLAR
DİYALOG 2 İLETİŞİM “ BENİMLE” BAŞLAR Çocuk : Anne bugün okulda çok üzücü bir olay yaşadım. Anne : Evet canım seni üzen olay nedir? Dinliyorum. Çocuk : Futbol maçında bir çocukla çarpıştım. Anne : Peki sana ve ona bir zarar geldi mi? Çocuk : Bende bir şey yok, fakat onun bacağı sakatlandı ve bunu bilerek yaptığımı düşündü. Anne : Hemen telefonla onu arayıp nasıl olduğunu öğrenebiliriz ve ona yaşanan durumun bir kaza olduğunu tekrar anlatabilirsin. Hatta onu ziyarete bile gidebiliriz. Çocuk : Evet o zaman kendimi daha iyi hissedebilirim…

7 İLETİŞİM “ BENİMLE” BAŞLAR
Benzer durumları sizde yaşadınız mı? Arkadaşlar yukarıdaki diyaloglar okudunuz!!! Sizce hangi diyalog olumlu bir diyaloga örnektir. Neden? SÖZ DİNLEMEYİ BİLMİYEN, SÖZ DİNLETMEYİ BİLEMEZ. Aristo

8 İLETİŞİM “ BENİMLE” BAŞLAR
Peki arkadaşlar sizce etkili bir iletişimin temel şartları nelerdir? Söylenenlere ilgi gösterir. Konuştuğu kişi ile göz teması kurar. Yapmacık hareketlerden kaçının. Gerçekten sorunun ne olduğunu anlayana kadar bir yargıda bulunmaz. Sırasını bekler, anladığını düşündüğünün hemen üstüne atılmaz.

9 İLETİŞİM “ BENİMLE” BAŞLAR
Birbirimizle iletişim kurmanın bir yolu da iyi bir dinleyici olmaktır. Sizce iyi bir dinleyicinin özellikleri nelerdir? Kendinizi iyi tanıyın ve size uygun ifade tarzı belirleyin. Konuşurken doğal olun. Yapmacık hareketlerden kaçının. Dinleyici ile göz teması kurarak onun zihnine ve gönlüne girmeyi sağlayınız. Konuşurken konunuza hakim olunuz. Konuşmalarınızda muhakkak vurgu olmalıdır. Konuşurken güler yüzlü olun ve karşınızdaki kişiye pozitif enerji vermeye çalışınız.

10 İLETİŞİM “ BENİMLE” BAŞLAR
Efendim, önümüz mübarek bayramı şerif. Eh, hamdolsun elimde üç beş kuruş varken çoluk çocuğa çarşıda ayaklarına pabuç, sırtlarına entarilik, başlarına birer tane kandilli yazması aldım . Günlük yaşantıda insanlar arasında yaşanan anlaşmazlıkların temelinde iletişimsizlik yatar. Aşağıda iki kişi arasında yaşanan iletişim kopukluğunu yansıtan Karagöz ve Hacivat örneği verilmiştir. Aldın, bana ne? Hem bir insan evine aldığını herkese söyler mi? Senin paran varmış almışsın, olmayanlar ne yapsın?

11 İLETİŞİM “ BENİMLE” BAŞLAR
Amin Karagözüm darısı başına. Önümüz kış, gittim Odun İskelesine; on çuval kömür, on çeki de odun aldım. Aman Karagöz’üm öğle demezler!! Allah sana da versin. Sen bana “Güle Güle giysinler, başlarında paralansın” de. Olur. Güle güle yansın karşısında çoluk çocuk afiyetle ısınsın. Eksik olma karagöz’üm. Evimizin damı akıyor; bazı yerleri de tamir ister. Onları da yaptırıverdim. Görme Karagöz’üm yenice bir ev oldu. Güle Güle giysinler, başlarında paralansın Ya nasıl söylerler. İnşallah güle güle giysinler, başlarında paralansın. Öğle söylemezler….. Ya nasıl derler “Güle güle oturun, çoluğunuzla çocuğunuzla oturun derler. Güle güle yansın karşısında çoluk çocuk afiyetle ısınsın. İNSANLAR ARASI OLUMLU İLETİŞİMİ ENGELLEYEN ETMENLER Kendi düşünce ve fikirlerini tek doğru kabul etmek. Başkasının duygu, düşünce ve fikirlerini önemsememek ve saygı göstermemek. Sözünden dönmek, alay etmek, oyalamak. Yargılayıcı ve suçlayıcı davranmak. Ön yargılı olmak. İnsanları oldukları gibi kabul etmemek. Dinleme becerisine sahip olmamak. “Güle güle yansın karşısında çoluk çocuk afiyetle ısınsın.” derler. Sizce bu iletişim kopukluğuna yol açan nedenler ve çözüm yolları neler olabilir?

12 İLETİŞİM “ BENİMLE” BAŞLAR
En çok çatışma yaratan konular nelerdir? PARTİLER Siyaset. Futbol. Kültürel farklılıklar. Kuşak çatışması. İnanç ayrılıkları.

13 Günlük Yaşamla Bağlantı
Günlük hayatımızda etkili bir iletişim kurmak için dikkat etmemiz gereken ilkeler şunlardır: Konuşurken dikkatimizi karşıdaki kişiye yöneltmeliyiz. Gerçekçi ve doğal davranarak abartıdan uzak durmalıyız. Başka fikirlere açık olmalıyız ve karşımızdakinin fikrini almalıyız. Ne istediğimizi, duygularımızı dolambaçlı yollara sapmadan net ve açık bir şekilde söylemeliyiz. Akıcı bir dille ve göz teması kurarak konuşmalıyız. Dış dünyayı karşımızdakinin penceresinden görmeye çalışmalıyız. Beden dilini (Jest, Mimik…) etkili kullanabilmeliyiz


"İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ Sunu" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları