Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Başkanlığı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Başkanlığı"— Sunum transkripti:

1 İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Başkanlığı
İÇ DENETİM FAALİYETLERİ

2 GİRİŞ 5018 sayılı Kanunla kamu idarelerinin yapısında İç
Denetim Sistemi oluşturulmuştur. Bu Kanunla; Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulu kurulmuştur. Risk esaslı iç denetim yapılması hedeflenmiş Doğrudan Üst Yöneticiye bağlı İç Denetim Birimleri kurulmuştur. İç denetimin sertifikalı iç denetçiler tarafından yapılması öngörülmüştür İç denetim standartlarına uygun sistematik ve sürekli bir iç denetim modeli öngörülmüştür.

3 GİRİŞ İnönü Üniversitesinde İç Denetim faaliyetleri 2008 yılından itibaren başlamış olmakla birlikte, İç Denetim Başkanlığı 2013 yılında kurulmuştur. Üniversiteye 4 İç Denetçi kadrosu tahsis edilmiş olup, Başkanlığımız 4 İç Denetçi ile faaliyetlerini sürdürmektedir.

4 İÇ DENETİM İç Denetim yönetimde «DENETİM» fonksiyonunu yerine getirir.
Denetleme, “yönetimin amaçları doğrultusunda planlanan ve yapılması istenen faaliyetlerin yapılıp yapılmadığını, yapılmış ise ne kadar etkili, ekonomik ve verimli yapıldığını; yapılmamış ise neden yapılmadığını belirlemek şeklinde tanımlanabilir.

5 İÇ DENETİM Kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için Kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına göre yönetilip yönetilmediğini değerlendirmek ve rehberlik yapmak amacıyla yapılan, Bağımsız,  nesnel güvence sağlayan danışmanlık faaliyetidir.

6 Objektif (bağımsız ve tarafsız)olunması,
Güvence ve danışmanlık hizmeti verilmesi, Kurumun faaliyetlerini geliştirmesi ve değer katması, Kurumun hedeflerinin geliştirilmesine yardımcı olunması, Risk yönetimi, iç kontrol süreçleri ve yönetsel süreçlerin denetimi, Sistematik ve disiplinli çalışma

7 İç Denetim Danışılan Güvence Sağlayan Değer Katan Risk ve Gelecek
Odaklı Bağımsız

8 İÇ DENETİM Kurumun tüm işlem ve faaliyetleri, risk esaslı denetim plan ve programları kapsamında sistematik, sürekli ve disiplinli bir yaklaşımla denetim standartları ve bağımsızlık ilkesine uygun olarak iç denetime tabi tutulur.

9 İÇ DENETİM ve RİSK İç Denetim Öncesi İç Denetim Sonrası

10 GÜVENCE FAALİYETİ Kurum içerisinde etkin bir iç kontrol sisteminin var olduğuna; Kurumun risk yönetimi, iç kontrol sistemi ve işlem süreçlerinin etkin bir şekilde işlediğine; Üretilen bilgilerin doğruluğuna ve tamlığına; Varlıkların korunduğuna; Faaliyetlerin etkili, verimli, ekonomik ve mevzuata uygun gerçekleştirildiğine dair; Kurum içine ve kurum dışına yeterli güvencenin verilmesidir.

11 İÇ DENETİM İç denetim birimi doğrudan üst yöneticiye (Rektör) bağlıdır. İç denetçilere Yönetmelik ve İç Denetim Birim Yönergesinde belirtilen asli görevleri dışında hiçbir görev verilemez ve yaptırılamaz. İç denetçi, isteği dışında başka bir göreve atanamaz.

12 İç denetimin bileşenleri
Süreçlerinin Değerlendirilir Yeterliliği Risk Yönetimi Etkinliği Yönetim Kontrol Verimliliği

13 İÇ DENETÇİNİN GÖREVLERİ
Malî yönetim ve kontrol süreçlerinin sistem denetimini yapmak ve bu konularda önerilerde bulunmak Denetim sonuçları çerçevesinde iyileştirmelere yönelik önerilerde bulunmak Denetim sırasında veya denetim sonuçlarına göre soruşturma açılmasını gerektirecek bir duruma rastlandığında, ilgili idarenin en üst amirine bildirmek

14 İÇ DENETÇİNİN GÖREVLERİ
Kamu idarelerinin yönetim ve kontrol yapılarını değerlendirmek. Kaynakların etkili, ekonomik ve verimli kullanılması bakımından incelemeler yapmak ve önerilerde bulunmak Harcama sonrasında yasal uygunluk denetimi yapmak İdarenin harcamalarının, malî işlemlere ilişkin karar ve tasarruflarının, amaç ve politikalara, kalkınma planına, programlara, stratejik planlara ve performans programlarına uygunluğunu denetlemek ve değerlendirmek

15

16

17 TEKNOLOJİLERİ DENETİMİ
UYGUNLUK DENETİMİ MALİ DENETİM BİLGİ TEKNOLOJİLERİ DENETİMİ PERFORMANS SİSTEM DENETİM ÇEŞİTLERİ

18 İÇ DENETİM SÜRECİ PLANLAMA DENETİMİN YÜRÜTÜLMESİ RAPORLAMA İZLEME VE DEĞERLENDİRME

19 Planlama aşamasındaki iş ve işlemler ;
İnönü Üniversitesinin Stratejik Planı İnönü Üniversitesini Performans Programı, Kamu İç Denetimi Strateji Belgesi, Kamu İç Denetim Rehberi, Kamu İç Denetim Standartları, dikkate alınarak yapılmaktadır.

20 PLANLAMA AŞAMASI PLANLAMA AŞAMASI İnönü Üniversitesinin maruz kalabileceği risklerin sürekli ölçülmesi ve değerlendirilmesi suretiyle yüksek risk teşkil edebilecek alanlar belirlenerek, iç denetim planı ve programı hazırlanır Bu denetim Planımız her yıl gözden geçirilerek gerektiğinde değiştirilebilir.planına göre yıllık denetim programları hazırlanır. İç Denetim Denetim programları ise gerektiğinde revize edilir

21 Denetim Testlerinin uygulanması Denetim Amaçlarının Belirlenmesi
Ön Çalışma Saha Çalışması Denetim Testlerinin uygulanması Denetim Amaçlarının Belirlenmesi Bulguların Elde Edilmesi ve Önerilerin Geliştirilmesi Bilgi Toplama / Ön Araştırma Bulguların Denetlenen Birimle Paylaşılması Açılış Toplantısı Potansiyel Sorunlu Alanların Belirlenmesi Denetim Testlerinin Belirlenmesi Kapanış Toplantısı

22 Raporlama(3) Nihai Denetim Raporlarının Hazırlanması ve Gereği Yapılmak Üzere Denetlenen Birimlere Gönderilmesi

23 İÇ DENETİM RAPOR ÇEŞİTLERİ
Tarafımızca yapılan her türlü uygunluk, performans, mali, bilgi teknolojisi ve sistem denetimi sonucunda düzenlenen rapordur. DENETİM RAPORU Danışmanlık faaliyetleri kapsamında yapılan inceleme ve araştırmalar ile usulsüzlük ve yolsuzluk tespitine dair çalışma sonucunda düzenlenen rapordur. İNCELEME RAPORU İÇ DENETİM FAALİYET RAPORU İç Denetim Biriminin yıllık faaliyet sonuçlarını içeren rapordur.

24 İç Denetim Raporları, Üst Yönetici tarafından denetlenen birime havale edildikten sonra Makam Talimatı haline dönüşmektedir. Raporda belirtilen önerilerin yerine getirilip getirilmediği Denetlenen Birimler tarafından sunulan eylem planları ile takip edilir.

25 Denetlenen Birimler tarafından sunulan eylem planlarının etkin bir şekilde takibinin yapılması maksadıyla 2015 yılından itibaren Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulunun Kamu İç Denetim Yazılımı ( İÇ DEN ) kullanılmaya başlanmıştır.

26 16.08.2011 tarih ve 28027 sayılı Resmi Gazetede
yayımlanan Kamu İç Denetim Standartları İç Denetim Birimi Başkanı, iç denetim faaliyetinin amacı, görev, yetki ve sorumlulukları ve planın uygulama sonuçlarını Rektöre dönemsel raporlar halinde sunar.

27


"İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Başkanlığı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları