Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yrd. Doç. Dr. Volkan ÖZBEK Aycan KÜLAHLI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yrd. Doç. Dr. Volkan ÖZBEK Aycan KÜLAHLI"— Sunum transkripti:

1 Yrd. Doç. Dr. Volkan ÖZBEK Aycan KÜLAHLI
TÜKETİCİLERİN İLGİLENİM, MEMNUNİYET VE SADAKAT DÜZEYLERİ CİNSİYETE GÖRE DEĞİŞMEKTE MİDİR? Yrd. Doç. Dr. Volkan ÖZBEK Aycan KÜLAHLI

2 SUNUM PLANI Giriş Araştırmanın Değişkenleri Marka Sadakati
Tüketici İlgilenimi Müşteri Memnuniyeti Yöntem Bulgular Sonuç ve Öneriler

3 GİRİŞ Teknolojinin ve pazarlama anlayışının gelişmesiyle birlikte, firmaların ürün ve hizmetlerine erişmek daha kolay hale gelmiş ve müşteriler için seçenekler artmıştır. Öte yandan, sayısız ürün seçeneğine sahip olan müşteriyi memnun edip uzun süre aynı markaya sadık kalmasını sağlamak da firmalar açısından zorlaşmıştır. Oysa firmalar için sadık bir müşteri portföyü oluşturmak, günümüzün rekabetçi iş dünyasında var olabilmek bakımından elzemdir.

4 GİRİŞ Müşteri memnuniyeti ve marka sadakatini artırmak için tüketicilerin ürüne ya da markaya yönelik ilgilenim düzeylerini bilmek ve buna yönelik stratejiler geliştirerek önlem almak yararlı olacaktır. İlgilenim, memnuniyet, ve sadakat kavramları hem söz konusu ürüne göre hem de tüketicinin cinsiyetine göre farklılık gösterebilmektedir. Bu araştırmanın amacı bireylerin tüketici ilgilenimi, müşteri memnuniyeti ve marka sadakati düzeylerinin cinsiyete göre değişip değişmediğini sembolik özellikleri ön plana çıkan akıllı telefon ve hedonik özellikleri daha fazla olan parfüm ürünü özelinde ortaya koymaktır.

5 ARAŞTIRMANIN DEĞİŞKENLERİ
Marka Sadakati Kavramı Marka sadakati, satın alma davranışı bilinçli bir hale gelinceye kadar aynı markayı tekrar tekrar satın almayı içermektedir. Zeithaml, Berry ve Parasuraman (1996) marka sadakatini, tüketicinin gelecekte ürün veya hizmeti tekrar satın alması, ürün ya da hizmetin sürekli müşterisi olması, yani sürekli olarak aynı mal ve hizmeti ya da firmayı tercih etmesi ve olumlu tavsiyelerde bulunması şeklinde tanımlamışlardır.

6 ARAŞTIRMANIN DEĞİŞKENLERİ
Bu bağlamda marka sadakati, tüketicilerin daha önceden satın alıp denedikleri bir markayı satın almayı sürdürme eğilimi ya da tüketicinin belirli bir süre içerisinde bir ürün sınıfı içinde yer alan bir markaya karşı takındığı olumlu tutum ve davranışsal tepki şeklinde tanımlanabilir.

7 ARAŞTIRMANIN DEĞİŞKENLERİ
Tüketici İlgilenimi Kavramı Zaichkowsky (1985)’e göre ilgilenim, bireyin ihtiyaçları, kişisel değerleri ve ilgi alanlarına bağlı olarak herhangi bir obje/ürün ile algılanan ilişkisidir. İlgilenim, “belirli bir durumda bir tüketicinin bir uyaran (ürün, mağaza, hizmet, reklam ve mesaj gibi) için hissettiği kişisel önem ve ilgi düzeyi olarak da tanımlanabilir.

8 ARAŞTIRMANIN DEĞİŞKENLERİ
Tüketici İlgilenimini ölçmeye yönelik birçok farklı ölçek vardır. Bunlardan en önemlileri Zaichkowsky’nin (1985) Kişisel İlgilenim Envanteri (Personal Involvement Inventory-PII) ve Kapferer ve Laurent’in (1985) Tüketici İlgilenim Profili’dir (Consumer Involvement Profiles-CIP).

9 ARAŞTIRMANIN DEĞİŞKENLERİ
Tüketici İlgilenimi Alt Boyutları İlgilenimin Alt Boyutları Açıklama Algılanan önem/İlgi Tüketicinin belli bir ürün kategorisine karşı kişisel ilgisi, ürünün kişisel anlamı ya da önemi. Hedonik Değer Ürünün hazcı değeri, haz ve mutluluk sağlama yeteneği. Sembolik değer Ürünün sembolik değeri, bireyi ifade etme yeteneği. Risk Önemi Yanlış bir ürün seçiminin doğuracağı negatif sonuçların algılanan önemi. Hata Olasılığı Yanlış bir seçim yapmanın algılanan olasılığı.

10 ARAŞTIRMANIN DEĞİŞKENLERİ
Müşteri Memnuniyeti Kavramı Genel olarak müşteri memnuniyeti, kişilerin çözüm arayışlarıyla, beklentilerinin karşılanmasıyla ve ürün ya da hizmetin satın alınmasıyla ilgili bir kavram olarak değerlendirilmektedir. Oliver (1999)’a göre ise müşteri memnuniyeti, istek, ihtiyaç, arzu ve hedefleri yerine getirilen tüketicinin, tüketim deneyimi sonucu memnun olmasıdır.

11 ARAŞTIRMANIN DEĞİŞKENLERİ
Müşteri Memnuniyeti Kavramı İşletmelerin müşteri memnuniyeti sağlamak için geliştirdiği yöntemlerin diğer işletmeler tarafından takip edilip uygulanması zor ve bir o kadar da maliyetli olmaktadır. Bu öneminden dolayı, müşteri memnuniyeti kavramı pazarlama literatüründe akademisyenlerin ve modern pazarlama anlayışında firmaların en fazla üzerinde durdukları konulardan biridir.

12 YÖNTEM EVREN VE ÖRNEKLEM
Araştırmanın ana kütlesini Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nda güz döneminde öğrenim görmekte olan öğrenciler oluşturmaktadır. Kolayda örnekleme 1000 – 730 – 665 anket formu

13 YÖNTEM ANKET FORMUNUN TASARIMI
Araştırmada kullanılan tüketici ilgilenimi soruları Kapferer ve Laurent’in (1985) çalışmasından adapte edilen 16 sorudan oluşmaktadır. Marka sadakatine yönelik ifadeler, Zeithaml ve diğerleri (1996) ve Lam, Shankar, Erramilli ve Murthy (2004)’nin çalışmalarından uyarlanmış sadakat ölçeğinin tavsiye etme (recommendation) ve müşterisi olma (patronage) boyutları kullanılmıştır.

14 YÖNTEM ARAŞTIRMANIN HİPOTEZLERİ
Araştırmada iki farklı ürüne (akıllı telefon ve parfüm) olan tüketici ilgilenimi, müşteri memnuniyeti ve marka sadakati düzeyleri ayrı ayrı değerlendirilmektedir. Bu ürünler cinsiyet açısından dikkate alındığında, akıllı telefonda erkeklerin, parfümde ise kadınların ilgilenim, memnuniyet ve marka sadakati düzeylerinin yüksek olması beklenebilir. Alanyazında da tüketicilerin ilgilenimlerinin, memnuniyetlerinin ve sadakatlerinin cinsiyete göre farklılaştığını ortaya koyan çalışmalara rastlanmıştır.

15 YÖNTEM ARAŞTIRMANIN HİPOTEZLERİ
Çiftyıldız tarafından yapılan bir araştırmanın sonucuna göre, kadın katılımcılar kot pantolonu erkeklere göre daha fazla önemsemektedirler. Hatalı seçim yapmaktan daha fazla kaygı duymakta ve kot pantolon giymekten erkek katılımcılara göre daha fazla hoşlanmaktadırlar. Çiftyıldız ve Sütütemiz (2007) tüketici ilgisinin marka bağlılığına etkisini incelediği çalışmalarında kadınların erkeklere oranla parfüm ürününü daha fazla önemsedikleri ve kullanma alışkanlıklarının daha fazla olduğu sonucuna ulaşmıştır.

16 YÖNTEM ARAŞTIRMANIN HİPOTEZLERİ
Browne ve Kaldenberg (1997) yaptıkları araştırma sonucunda, hazır giyim ürün kategorisinde kadınların erkeklere oranla dört ürün ilgilenimi boyutunda daha yüksek skorlara sahip olduğunu, erkeklerin ise sadece yanlış bir satın alma kararı vermekten kadınlara oranla daha fazla endişe duyduğunu tespit etmişlerdir. Diğer taraftan bir çok araştırma bulgusu, kadınların erkeklere oranla daha fazla hedonik satın alma eğiliminde olduğunu ortaya koymaktadır.

17 YÖNTEM ARAŞTIRMANIN HİPOTEZLERİ
Tıpkı ilgilenimde olduğu gibi, memnuniyet ve sadakat açısından da kadın ve erkeklerin birbirlerinden farklı eğilim gösterdikleri pek çok çalışmada ortaya konmuştur. Örneğin, Çiftyıldız yapmış olduğu araştırmada, kadın katılımcıların giydikleri kot pantolondan ve kot pantolonlarının markasından erkek katılımcılara göre daha yüksek düzeyde memnuniyet duyduklarını ortaya koymaktadır.

18 YÖNTEM ARAŞTIRMANIN HİPOTEZLERİ
Başka bir çalışmada Çatı ve Koçoğlu (2008), kadın müşterilerin otel hizmetlerinden erkeklerden daha yüksek düzeyde memnun olduğunu tespit etmiştir. Bir başka çalışmada, banka müşterilerinin sadakat düzeyinin erkek müşterilerde daha yüksek olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.

19 BULGULAR KATILIMCI PROFİLİ
Araştırmaya katılan cevaplayıcıların %52,8’i kadındır (n=351). Katılımcıların yaşlarının aritmetik ortalaması 20,33 iken hane halkı toplam gelirlerinin ortalaması 1953,69 olarak hesaplanmıştır.

20 BULGULAR Araştırmanın Ana Değişkenlerine İlişkin İstatistikler

21 Keşifsel Faktör Analizi Sonuçları

22 Güvenilirlik Analizi Bulguları

23 Hipotezlerin Testi

24 Hipotezlerin Testi

25 Hipotezlerin Testi

26 SONUÇ VE ÖNERİLER Araştırma değişkenlerinin cinsiyet açısından farklılık gösterip göstermediği akıllı telefon ürününe verilen cevaplar bakımından incelendiğinde, tüketici ilgileniminin üç boyutunda (sembolik değer, hata olasılığı ve hedonik değer) erkeklerle kadınlar arasında istatistiksel açıdan anlamlı farkların olduğu tespit edilmiştir. Buna göre, kız öğrenciler akıllı telefon satın alırken yanlış bir seçim yapma ihtimalinin doğurduğu olumsuz sonuçlardan dolayı hatalı seçim yapmaktan daha fazla kaygı duymaktadırlar. Benzer şekilde, kız öğrencilerin akıllı telefon ürününden hoşlanma düzeylerinin, yani algıladıkları hedonik değerin daha yüksek olduğu görülmektedir. Akıllı telefon ürününün sembolik değerinin ise erkek öğrencilerde daha yüksek olduğu görülmektedir.

27 SONUÇ VE ÖNERİLER Parfüm ürününe yönelik yapılan farklılık analizi bulgularında, tüketici ilgileniminin iki boyutu (ilgi ve hedonik değer) bakımından erkeklerle kadınlar arasında istatistiksel açıdan anlamlı farkların olduğu tespit edilmiştir. Aritmetik ortalamalar incelendiğinde, kız öğrencilerin parfüm ürününe yönelik ilgilerinin erkek öğrencilere kıyasla daha yüksek olduğu ve parfüm ürününü kullanmaktan erkek öğrencilere göre daha fazla haz duydukları görülmektedir.

28 SONUÇ VE ÖNERİLER Cevaplayıcıların memnuniyet düzeylerinin cinsiyetlerine göre farklılık gösterip göstermediği incelendiğinde, kullanılan akıllı telefondan duyulan memnuniyette herhangi bir farklılık tespit edilemezken, parfüm ürününden algılanan memnuniyette cinsiyet açısından bir fark bulunmuştur. Bu sonuca göre, kız öğrencilerin kullandıkları parfüm markasından memnuniyet düzeyi erkeklerden daha yüksektir.

29 SONUÇ VE ÖNERİLER Marka sadakati düzeyinin cevaplayıcıların cinsiyetleri açısından farklılık gösterip göstermediği incelendiğinde, akıllı telefon açısından marka sadakatinin gerek müşterisi olma, gerekse tavsiye etme boyutlarının herhangi bir farklılık göstermediği bulunmuştur. Öte yandan, parfüm ürününe yönelik marka sadakati boyutlarının ikisinde de cinsiyet açısından farklılık bulunmuştur. Buna göre, kullandıkları parfüm markasının müşterisi olmayı sürdürme ve bu markayı başkalarına tavsiye etme noktasında kız öğrencilerin erkek öğrencilerden daha yüksek düzeyde sadakat gösterdiği söylenebilir.

30 SONUÇ VE ÖNERİLER Bulgular, erkek öğrencilerin akıllı telefon ürününün ifade ettiği sembolik değeri kız öğrencilerden daha fazla önemsediğini göstermektedir. Bu nedenle firmalar, erkek tüketicilerin kendilerini ifade etmede bir araç olarak gördüğü akıllı telefon ürününe yönelik pazarlama iletişimi çabalarını, bu bilgiden yararlanarak yeniden tasarlayabilir. Kadınlar akıllı telefon ürününde hata olasılığı ve hedonik değere; parfüm ürününde ise ilgi ve hedonik değere erkeklerden daha yüksek düzeyde önem vermektedir. Bu bilgiler de firmaların cinsiyet temelli stratejiler geliştirmelerinde faydalı olabilir.

31 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN
TEŞEKKÜR EDERİM


"Yrd. Doç. Dr. Volkan ÖZBEK Aycan KÜLAHLI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları