Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Tuğba BAĞCI KARAKAŞ Psikolojik Danışman Aile ve Evlilik Danışmanı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Tuğba BAĞCI KARAKAŞ Psikolojik Danışman Aile ve Evlilik Danışmanı"— Sunum transkripti:

1 Tuğba BAĞCI KARAKAŞ Psikolojik Danışman Aile ve Evlilik Danışmanı
5.SINIFA UYUM SÜRECİ Tuğba BAĞCI KARAKAŞ Psikolojik Danışman Aile ve Evlilik Danışmanı

2 Çocuklarınız artık aynı bina içerisinde okula devam etseler bile farklı bir okuldalar :ORTAOKULDA..

3 Her yeni dönem beraberinde belirsizlikleri de getirir
Her yeni dönem beraberinde belirsizlikleri de getirir. Bu yüzden çocuklarımızı bu süreçte desteklemeli ve aydınlatmalıyız. 5.sınıfa başlayan öğrencimiz için neler yapmalıyız? Mesela ;öğrencileri yeni dönemin dersleri ve içerikleri konusunda bilgilendirmeliyiz..

4 Birinci kademede karşılaşılan sorunlar gibi ikinci kademde de sorunlar yaşayabileceği bunların normal olduğunu belirtilmeli,Hiçbir problemin çözümsüz olmadığını bunun için hangi yolların kullanması gerektiği anlatmalıyız.

5 İlkokulda sürekli aynı öğretmenle olan öğrenci orta okul kısmında farklı öğretmenlerle karşılaşacağı için ilk başta alışmakta zorlanabilir. Ancak öğretmeler ile tanıştıkça ve öğretmenler branşları konusunda bilgi verdikçe bu farklılık sıkıntı olmayacaktır.

6 Bu süreçte öğretmenlerin öğrencileri tanıması zaman alabilir
Bu süreçte öğretmenlerin öğrencileri tanıması zaman alabilir. Çocuğunuzla ilgili özel bir durum varsa bunu mutlaka öğretmenlerine ve rehberlik servisine bildirmeliyiz.

7 Öğrencilerin yeni döneme uyumlarını kolaylaştırmak ve desteklemek için anne-babaların birbirleriyle tanışabilecekleri bir ortam oluşturulabilir .Birbirlerini tanıyan aileler çocukları konusunda birbirlerine yardımcı olabilirler. Hiç değilse çocuğunuzun yakın arkadaşlık ettiği öğrencilerin aileleriyle tanışın..

8 İlk aylar hatta haftalar sınıf öğretmeni aileler ile sık sık görüşerek öğrenciler konusunda bilgi paylaşımında bulunmalıdır. Varsa sorunlar zamanında fark edilmesi sağlanarak çözüm yolu aranmalıdır.

9 Ortaokula uyum sürecinde yaşanan en büyük problemlerden biri de öğrenci başarısında düşüş olmasıdır. Öğrenci başta bunun önemini fark edememektedir. Bu yüzden aileler olarak çocuklarımızın çalışma alışkanlıkları oluşturmasına yardımcı olmalıyız.

10 Bunun için ; Çocuğumuzun her gün az da olsa düzenli çalışmasını sağlamalıyız. İlkokuldayken ödev yoksa ders çalışmama gerek yok anlayışı hakim olduğu için ders çalışmak başta çocukların zoruna gitmektedir. Çocuğun ders çalışma alışkanlıklarını pekiştirmek için onu yüreklendirmeli ve nasıl ders çalışacağını öğretmelisiniz.

11 Bir öğrencinin her gün yapması gerekenler;
Ders Tekrarı Varsa ödev İşlenen konu ile ilgili test çözme Kitap okuma

12 Bunların takibi düzenli bir şekilde ebeveyn tarafından yapılmalı, öğrencinin takıldığı noktada yardım edilerek önü açılmalıdır. 5. sınıf ortaokulun temelidir. Türk eğitim sistemi sarmal yapıda olduğu için konular birbirinin devamıdır. Bu yüzden anlaşılmayan bir konu daha büyük boşlukların oluşmasına sebep olur.

13 Diğer önemli bir konu KIZ –ERKEK ARKADAŞ İLİŞKİLERİ
Öğrenciler içinde bulundukları yaş dönemi ve ortaokula başlamış olmanın verdiği özgüvenle kız-erkek arkadaş ilişkilerine yoğun ilgi göstermektedir. Özellikle kızlar daha duygusal oldukları için kendilerini çabuk kaptırabiliyorlar. Bu durum onları dersten uzaklaştırmakla kalmıyor gelecekte kuracakları ikili ilişkileri de olumsuz etkiliyor.

14 Bu yüzden ; Kız olsun erkek olsun çocukların takibini yapmalı ,hemcins arkadaşlarının iyi olmasına özen göstermeli , bilgisayar ve cep telefonu kullanımını kontrol altında tutmalıyız.

15 Bu onlara baskı şeklinde yapılmamalı başta kurallar buna göre koyulmalıdır. Ör: telefonu günde 1 saat kullanma vs.. Koyulan kurallardan da taviz verilmemelidir. Tutarsızlık davranışın oturmasını geciktirir.

16 Tüm bunların dışında ; Çocuğunuzun sağlık durumu ile yakından ilgileniniz. Sağlık durumu çocuğun okul başarısına etki ettiği gibi birtakım uyumsuz davranışların da sebebi olacaktır.

17 Çocuğunuzu kahvaltı ettirmeden veya yemek yedirmeden kesinlikle okula göndermeyiniz. İlköğretimdeki çocuk hızlı bir büyüme ve gelişme dönemindedir. Bu konuda titiz olunuz. Yemeklerini zamanında yediriniz.

18 Çocuğunuzu iyi tanıyınız. Çocuklardan yapamayacağı şeyleri istemeyiniz
Çocuğunuzu iyi tanıyınız. Çocuklardan yapamayacağı şeyleri istemeyiniz. Onları yeteneklerinin ötesinde başarı göstermeye zorlamayınız.

19 Çocuğunuzu sık sık eleştirmeyiniz
Çocuğunuzu sık sık eleştirmeyiniz. Hele bunu başkalarının yanında asla yapmayınız. Onun aşağılık duygusuna kapılmasını önleyiniz. Beğendiğiniz takdir ettiğiniz taraflarını söyleyiniz. Onun kendine güven duymasını sağlayınız. Çocuklarınız arasında ayrım yapmayınız. Çocukları kıskandırmayınız. Hepsine sevgi ve ilgi gösteriniz

20 Çocuğunuza yeteri kadar harçlık veriniz.
Çocuğunuzun okul ve çevresindeki sosyal faaliyetlere katılmasına izin veriniz.

21 Evde çocuğunuza rahat bir çalışma ortamı hazırlayınız
Evde çocuğunuza rahat bir çalışma ortamı hazırlayınız. Çocuklarınızın zararlı alışkanlıklar edinmesine engel olunuz. Zararlı alışkanlıklara karşı her zaman aynı tepkiyi gösteriniz tutarlı olunuz.

22 Çocuğunuzun okuluna ve eve zamanında gelişini sağlayınız, varsa geç kalma alışkanlığını önleyiniz.

23 Çocuklar önünde yapılan tartışmalar, kavgalar onları mutsuz, güvensiz ve endişeli olmalarına neden olur. Sorunlarınızı yanında konuşmayınız, münakaşa etmeyiniz.

24 Çocuğunuzun yanında ona uygulanan eğitimin tartışmasını yapmayınız
Çocuğunuzun yanında ona uygulanan eğitimin tartışmasını yapmayınız. Okul ve öğretmenler ile ilgili görüşlerinizi çocuğun yanında açığa vurmayınız. Çocuğunuzun çalışma programı yapmasına, uygulamasına yardımcı olunuz. Planlı çalışma üzerinde durunuz

25 .Kitap okuma alışkanlığı küçük yaşlarda kazanılır ve her yaşta büyük önem taşır. Çocuğunuzun bu alışkanlığı kazanmasına yardımcı olmak için birlikte okuma saatleri düzenleyiniz. Birlikte okumanız olumlu yönde örnek olacaktır.

26 VE ŞUNU UNUTMAYIN!.. ÇOCUK NE YAŞIYORSA ONU ÖĞRENİR Eğer bir çocuk,
Sürekli eleştirilmişse, kınama - ayıplamayı öğrenir. Kin ortamında büyümüşse, kavga etmeyi öğrenir.

27 Eğer bir çocuk, Alay edilip aşağılanmışsa, sıkılıp, utanmayı öğrenir. Utanç duygusuyla eğitilmişse, kendini suçlamayı öğrenir.

28 Eğer bir çocuk, Hoşgörü ile yetiştirilmişse, sabırlı olmayı öğrenir. Desteklenip yüreklendirilmişse, kendine güven duymayı öğrenir.

29 Eğer bir çocuk, Övülmüş ve beğenilmişse, takdir etmeyi öğrenir. Hakkına saygı gösterilerek büyütülmüşse, adil olmayı öğrenir. Güven ortamı içinde yetişmişse, inançlı olmayı öğrenir. Kabul ve onay görmüşse, kendini sevmeyi öğrenir. Aile içinde dostluk ve arkadaşlık görmüşse, “BU DÜNYADA MUTLU OLMAYI ÖĞRENİR.”


"Tuğba BAĞCI KARAKAŞ Psikolojik Danışman Aile ve Evlilik Danışmanı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları