Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KURAL 1- OYUN ALANI Saha Zemini: Oyunlar; parke, kauçuk vb. voleybol oynanabilen zeminlerde oynanır. Sahanın rengi değişiklik gösterebilmekle birlikte.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KURAL 1- OYUN ALANI Saha Zemini: Oyunlar; parke, kauçuk vb. voleybol oynanabilen zeminlerde oynanır. Sahanın rengi değişiklik gösterebilmekle birlikte."— Sunum transkripti:

1 KURAL 1- OYUN ALANI Saha Zemini: Oyunlar; parke, kauçuk vb. voleybol oynanabilen zeminlerde oynanır. Sahanın rengi değişiklik gösterebilmekle birlikte oyun alanını belirleyen çizgilerin sahadan net olarak ayrılması gerekir. Oyun alanının işaretlenmesi: Oyun alanı iki kısa çizgi ve iki uzun çizgiden oluşur. Kısa çizgiler “ dip çizgi “, uzun çizgiler “kenar çizgisi” olarak adlandırılır. Saha, iki dip çizgiyle aynı mesafede sahayı tam ortadan ikiye bölen “ orta saha çizgisi”yle ikiye ayrılmıştır. Bu orta saha çizgisi ortak alandır.

2

3 Ölçüler: Uzunluk: 18 metre ( çizgilerin dış kenarından) Genişlik: 9 metre (çizgilerin dış kenarından) Çizgi kalınlığı: 5 cm KURAL 2 - TOP Oyun topu standart “voleybol maç topudur.” Topun oyun esnasında patlaması ya da kusurlu hale gelmesi durumunda oyun durdurulur. Top değiştirilir, topun kusurlu hale geldiği yerden oyun tekrar başlatılır.

4 KURAL 3- OYUNCULARIN SAYISI
Oyun biri kaleci olmak üzere her biri en çok 8 kişiden oluşan iki takım arasında oynanır. Karma takımda 8 oyuncunun dördü (4) erkek, dördü(4) kız oyuncudan oluşur.Yedek oyuncu sayısı 4 ‘tür.Bunun 2 ‘si kız ,2’si erkek oyuncudur.8 kişiden az oyuncuyla oyun oynatılmaz. KURAL 4 - OYUNCULARIN GİYSİLERİ Bütün oyuncular, oyun esnasında üzerlerinde renkleri aynı olan numaralı formalarla sahada bulunurlar. Numaralar 1 ile 20 arasında ( bu rakamlar dahil) olabilir. Numaralı yeleklerle de sahaya çıkılabilir.

5 Eğer iki takımın forma renkleri aynı ise kur’a atışı yöntemiyle belirlenen takıma farklı renkte yelek giydirilir. Oyuncular, saha zeminine uygun kendisine ve diğer oyunculara zarar vermeyecek spor ayakkabı ile mücadeleye katılırlar. Spor ayakkabısı olmayan veya ayakkabısı zemine uygun olmayan oyuncunun oynamasına izin verilmez.Salonda kaymıyor diye çarıkla oyuncu oynatılamaz. Takım çalıştırıcıları da ki en fazla 2 kişidir. ( bir takımın bir oyun lideri ,bir de oyun lideri yardımcısı ) saha zeminine uygun ayakkabıyla sahada bulunmak zorundadır.

6 KURAL 5 --HAKEMLER Oyunlar; 1 baş hakem, 1 yardımcı hakem, 2 çizgi hakemi ve 2 masa hakemi tarafından yönetilir Baş hakem ve yardımcı hakem karşılıklı kenar çizgileri boyunca, çizgi hakemleri çapraz oyun alanı köşelerinde görev yaparlar. Masa hakemleri ise oyuncu değişikliklerini ve yanan oyuncuların takibini yaparlar. Baş hakem ve orta hakemde düdük, çizgi hakemlerinde ise bayrak vardır. Karar verme yetkisi baş hakemdedir. Ancak yardımcı hakemle,çizgi hakemleriyle ve gerektiğinde masa hakemleriyle istişare ederek karar verilebilir,verilmiş bir karar değiştirilebilir.YAZILI OLMAYAN DURUMLARDA İNSİYATİF BAŞHAKEMDEDİR. HAKEM GÖREVLENDİRMELERİNDE GÖREV ALACAK ÖĞRETMENLER ORGANİZASYON BOYUNCA AYNI KİŞİLERDEN OLUŞMASINA ÖNEM VERİLMELİDİR.

7 KURAL 6- OYUNUN SÜRESİ Oyunun belirli bir süresi yoktur. Oyunlar 3 set üzerinden oynanır.Elemeli maçlarda 2 seti kazanan takım galip gelir.3.setin oynanmasına gerek kalmaz.Puan usulü maçlarda her set 1 puandır.Bütün müsabakalar tamamlandıktan sonra aynı puana sahip olan takımların durumu kendi aralarındaki yapılan maç sonucuna bakılarak karar verilir. KURAL 7- OYUNUN BAŞLAMASI VE YENİDEN BAŞLAMASI Oyuna seramoni ile başlanır. Bütün oyuncular; hakemler ortada olmak kaydıyla oyun alanı kenar çizgisi üzerinde geniş kolda sıraya geçerler.Hakemlerin sol tarafında ev sahibi takım ,sağ tarafta misafir takım dizilir.Yedek oyuncularda seramoniye katılır. Seyirciler selamlandıktan sonra iki takım oyuncuları yüz yüze dönerler ev sahibi takım oyuncuları sağ elleriyle misafir takım oyuncularının sağ eline çak yaparak birbirlerine başarılar diler.Ev sahibi takım oyuncuları misafir takım oyuncularının önündeki oyun alanı içinden seyircileri selamladıkları yerlerine tekrar geçerler. Hakem takım kaptanlarını yanına çağırır. Para atışı yapar. Para atışını kazanan takım müsabakaya başlayacak taraftır. Kaybeden takım ise 2.sete başlayacak taraf olur.

8 Takım oyuncularından 7 ‘si oyun alanındaki yerlerine, bir tanesi de ki bu oyuncu kaleci oyuncudur rakibinin oyun alanının arkasındaki dip çizginin olduğu yerin arkasına geçer. Diğer takımda sahadaki ve kaledeki yerini aldıktan sonra baş hakemin düdük sesiyle sayışmayı kazanan takımın kalecisi tarafından oyun başlatılır. 2.sete sayışmayı kaybeden takım başlar. 3. ve son setten önce oyuna başlayacak takımın tespit edilebilmesi için yeniden para atışı yapılır. Her sette takımlar oyun alanlarını değişirler. Setler arasında 5 dakikalık dinlenme süresi vardır.

9 KURAL 8 -OYUNUN AMACI Oyunda amaç, oyun alanı içindeki oyuncularla kaledeki oyuncuların paslaşarak rakip takım oyuncularını vurmaya çalışmalarından ibarettir. KURAL 9 -TOPUN OYUN DIŞI OLMASI Top, oyun alanını dip çizgiden değil de kenar çizgiden terk ederse oyun dışı olur.

10 KURAL 10 - TOPUN EL DEĞİŞTİRMESİ
Top şu durumlarda el değiştirir: 1- Kalecinin attığı top sahayı kenar çizgiden terk ederse. Bu durumda; eğer top kenar çizgiyi, rakip takımın oyun alanı kenar çizgisinden terk ederse top oyun alanı içindeki rakip takım oyuncularına, Eğer topu atan kalecinin kendi takım arkadaşlarının oyun alanı kenar çizgisinden terk ederse rakip takım kalecisine verilir.

11 2- Kalecinin attığı top oyun alanı içindeki kendi takım arkadaşlarına çarpıp bu arkadaşlarının oyun alanının kenar çizgisinden terk ederse. Bu durumda; top, rakip takımın kalecisine verilir. 3- Eğer bir takımın kalecisi, oyun alanı çizgisine basarak ya da oyun alanına girerek topu almışsa. Bu durumda; top rakip takımın oyun alanı içindeki oyuncularına verilir.

12 4- Eğer oyun alanı içindeki oyunculardan birisi veya birkaçı rakip takımın oyun alanına geçerek ( orta saha çizgisine basması hariç) topu almışsa. Bu durumda; top rakip takımın oyun alanı içindeki oyuncularına verilir ve ihlali yapan oyuncu yanar. 5- Rakip takımın kalecisinin ya da oyun alanı içindeki rakip oyunculardan birisinin attığı topun yakalanması durumunda oyunun hücum yönü değişir.(oyuncular, yerde bir ya da birkaç defa seken, hatta yuvarlanarak gelen topu bile yakalayabilir.)Tutulan top yere düşerse düşüren oyuncu yanar.

13 6- Bir oyuncu rakip takımın kalecisi ya da oyun alanı içindeki oyuncularından biri tarafından vurulduktan sonra, vurulan oyuncunun oyun alanının kenar çizgisinden oyun alanını terk ederse. Bu durumda; top, vurulan oyuncunun oyun alanı içindeki takım arkadaşlarına verilir. 7- A takımının kalecisi ile A takımının oyuncuları arasında rakip takım oyuncularını vurmak istemeden dinlenmek ve rakibi yormak amaçlı havadan ya da yerden yapılan hücum atışı olmayan paslaşmalar karşılıklı olarak ardarda 3’ü geçemez. 3’ten fazla yapılan 4.paslaşmada baş hakem oyunu durdurur ve topu rakip takımın kalecisine verir,4.pası atan oyuncuyu da yakar.

14 KURAL 11- OYUNCULARIN YANMASI (OYUN DIŞI KALMASI)
Şu durumlarda oyuncu oyun dışı kalır: 1- Rakip kalecinin ya da oyun alanı içindeki rakip oyunculardan birinin attığı topla, (formasına, eşofmanına salık veya bağlı saçına değmiş olsa bile) vurulursa. Oyuncunun vurulmuş sayılması için kendisine temas eden topun yere düşmesi gerekir. Eğer oyuncuya temas eden top ,rakip takım oyuncusu olsa bile bir başka oyuncu tarafından yere düşmeden tutulursa oyuncu yanmış sayılmaz.

15 2- Oyun alanı içindeki oyuncu, oyun alanını belirleyen çizgilerden dışarı çıkarsa ( Çizgiler oyun alanı içinde olduğu için çizgiye basması yanmasına sebep olmaz.)oyuncu yanar. 3- Oyun alanı içindeki oyuncu rakip alandaki topa müdahale ederse oyuncu yanar. 4- Kaleci oyuncu rakip oyun alanı içindeki topa müdahale ederse ,dip çizgiye temas ederse ya da oyun alanına girerse. ( Eğer müdahaleyi yapan oyuncu oyuna hiç girmemiş kaleci ise yanar. Eğer yandıktan sonra kaleye geçen oyunculardan biri ise ilk müdahalesinde ve ihlalinde uyarılır ihtar verilir. Müdahalenin tekrarı durumunda o set için geçerli olacak şekilde set dışı kalır.

16 5- Rakip kaleciden ya da oyun alanı içindeki rakip oyuncudan gelen topu yakalayan oyuncu, aynı oyun alanı içindeki takım arkadaşına pas verirken top yere düşerse ya da pası alan oyuncu topu yere düşürürse topu ilk yakalayan ,pası veren oyuncu yanar. 6- Rakip takım oyuncularından gelen top 2 veya daha fazla oyuncuya temas ettikten sonra yere düşerse veya top bir oyuncuya temas ettikten sonra yere düşer ve başka bir oyuncuya temas ederse, ilk çarpan oyuncu yanar. 7- Oyuncunun ayağı dışarı çıkmadığı müddetçe kenar çizgilerin dışındaki topu havadan alabilir.

17 KURAL 12 -OYUNCU DEĞİŞİKLİĞİ
Yanmamış olması şartıyla oyun alanı içindeki oyuncularla (kaleci oyuncu dahil), 12 kişilik oyuncu listesinde adı geçen oyuncularla yer değiştirebilir. Yanmamış olması şartıyla her sette 4 oyuncu değişiklik hakkı vardır.Karma takım müsabakalarında kız oyuncu çıkarsa kız oyuncu, erkek oyuncu çıkarsa erkek oyuncu oyuna dahil olur. Her set öncesinde oyun liderleri sahaya çıkaracağı 8 asil oyuncu listesini masa hakemine vermek zorundadır.

18 KURAL 13 -YEDEK OYUNCULAR VE ÇALIŞTIRICILAR
Yedek oyuncular ve çalıştırıcılar müsabaka süresince kendileri için belirlenen bölgede beklerler. Çalıştırıcılar kendileri için belirlenen alan içinde ayakta takımlarına taktik verebilirler. Ancak yedek oyuncuların ayakta beklemeleri yasaktır. Baş hakem , alanını ihlal eden, hakemlere sürekli itirazda bulunan,oyuncularına ve rakip oyunculara hakaret içeren ifadeler kullanan çalıştırıcıları uyarabilir. Uyarılara rağmen ihlale devam eden çalıştırıcı tribüne gönderilir.

19 KURAL 14 - MOLA HAKKI Her sette takımların 1’er mola alma hakkı vardır. Mola süresi 6O saniyedir. Eğer takımlardan birinin oyunda sadece 1 oyuncusu kalmışsa, oyuncu değişiklik hakkı imkanı yoksa 1 oyuncunun kaldığı her set için 6O saniye süreyle ek bir mola daha alınabilir. ( takım o set için mola hakkını kullanmış olsa bile)

20 KURAL 15 - YASAK HALLER Oyuncuların, oyun esnasında kolye, künye, saat, bileklik gibi takı takmaları yasaktır. Oyuncular oyun başlamadan önce hakemler tarafında kontrol edilir, üzerinde takı bulunan oyuncuların takılarının çıkartılması sağlanır. Oyuncuların kasti olarak topa ayaklarıyla ,smaç şeklinde, kafalarıyla vurmaları yasaktır. Bu durumda top rakip takıma verilir. Yanan oyuncunun dip çizgiden kaleye geçmesi yasaktır. Yanan oyuncu yandığı yere en yakın kenar çizgiden oyun alanını terk ederek kaleye geçer.Aksini yapan oyuncuya ihtar verilir. Kaleci oyuncu, Oyun lideri tarafından başhakeme ya da yardımcı hakeme bilgi verilerek oyun alanı içine girebilir.Kaleci oyuncular takımının oyun alanı içine girerken başhakemin bulunduğu yerden çizgi ve oyun alanı ihlali yapmadan dahil olmalıdır.Bu ihlali yaparsa oyuncu yanmış kabul edilir.Eğer top kendi takım oyuncularındaysa topta rakibe verilir,rakip kaleci oyuncudan oyun başlar. SAHA İHLALLERİNİN TÜMÜNDE TOP RAKİP KALECİYE VERİLİR.Saha ihlalini yapan yedek oyuncular da o set için oyuna giremez.

21 KURAL 16 -KAZANAN TAKIMIN BELİRLENMESİ
Oyunun belirli bir süresi yoktur. Eleme usulü yarışma sisteminde oyunlar 3 set üzerinden oynanır, 2 seti alan takım oyunu kazanmış sayılır. Lig usulü yarışma sisteminde ise oyunlar yine 3 set üzerinden oynanır ve kazanılan her set için 1 puan verilir. Olası bir puan eşitliğinde 2 takım arasındaki yapılan müsabaka sonucuna bakılır. Müsabakayı kazanan takım diğer takıma üstünlük sağlamış olur.

22 En az 8 oyuncuyla müsabaka başlar
En az 8 oyuncuyla müsabaka başlar.8 kişilik ekipten daha az oyuncuyla gelen takım müsabakayı hükmen kaybeder.Takımlar 8 kişi olarak sahaya yedeksiz olarak çıkabilir.8 kişilik ekibin içinden oyuncunun en az birisinin sakatlanıp oyuna devam edememesi durumunda maç bitirilir.İlk sette sakatlanma olur oyuncu oyuna devam edemezse oyuncusu sakatlanan takım hükmen mağlup olur.2. ya da 3. Setlerden birisinde sakatlık olup oyuncu oyuna devam edemezse önceki oynanılan setler geçerli olur.Oynanmamış setlerde sakatlanıp 7 kişi kalan takım o setleri kaybetmiş sayılır. Her takımın başında en fazla bir oyun lideri ve bir oyun lideri yardımcısı ile sahaya çıkabilir.Oyun lideri ve yardımcısının ayağında spor ayakkabısı olması zorunludur.Yoksa sahaya inmesine hakem heyeti tarafından izin verilmez. Müsabaka sırasında oyunculardan birisinin rahatsızlık geçirmesi durumunda takımın oyun lideri başhakemden izin alarak müsabakanın durdurulmasını sağlayabilir.Oyuncunun durumuna göre oyuncu değişikliği yapabilir. Ya da set mola hakkını kullanabilir.Aynı şekilde oyuncunun ayakkabısının bağcıkları çözülmüşse yine oyun lideri başhakemden izin alarak oyunu durdurabilir.Bu durumdaki duraklamalar 1 dakikayı geçemez.

23 2. sete ve gerek kaldığında 3
2.sete ve gerek kaldığında 3.sete başlarken her iki takımın oyuncuları setin bitiminde hangi oyun alanı içerisinde iseler bu alanın dip çizgisine yan yana dizilerek yeni başlayacak setteki oyun alanlarına düzen içerisinde geçerler.Müsabaka bitiminde kazanan ve kaybeden takım ortak alan çizgisinin olduğu bölümde birbirlerini tebrik ederek oyun alanından çıkarlar. Bir takımın kaleci oyuncusu ihlalde bulunarak yandıysa ve bunu 2 kez daha üst üste yaptıysa setten çıkarılan kaleci oyuncunun yerine oyun alanı içerisinden oyun lideri tarafından kaleci oyuncu görevini devam ettirecek bir oyuncu belirlenir ilgili alana gönderilir. Oyun alanı içerisinden atılan atışlarda top kaleci oyuncu ya da yanan oyunculara temas etmeden kaleci oyuncuların arkasında yer alan duvara,basket potasına,hentbol kalesine gibi yerlere çarpıp rakip oyun alanı içerisine girerse oyun durdurulur kaleci oyuncuların olduğu yerden başlatılır.

24 Aynı takım oyuncuları tarafından yapılan paslaşmalarda rakibe smaç şeklinde,bilerek kafa atışı şeklinde atış yapılamaz.Atış geçersiz kabul edilir.Anlıkta olsa tutmanın olması gerekir. Bir takımın oyuncusu vurulduktan sonra oyun alanını terkedecek topa müdahale etme hakkı vardır.Topu oyun alanı içinde bırakacak müdahaleyi yaptıktan sonra en yakın yan çizgiden oyun alanını terkedip kaleci oyuncunun yanına geçer. Bir takımın oyuncusu vurulduktan sonra sinirli bir şekilde topa ayağıyla vurur vurulan top kendi oyun alanı yan çizgisinden dışarı çıkarsa oyun rakibin kaleci oyuncusundan başlar.Vurduğu top rakip oyun alanına giderse oyun rakibin oyun alanı içindeki oyuncularından devam eder.

25 KENDİ KALECİ OYUNCUSUNDAN ATILIP RAKİBE ÇARPARAK OYUN ALANI İÇERİSİNDEKİ OYUNCUSU TARAFINDAN HAVADA YAKALANAN TOP DAHA SONRA YERE DÜŞSE BİLE OYUNCU YAKMADAN OYUN DEVAM EDER. YANAN OYUNCULARIN 7 TANESİ DE 2.İHTAR ALIP SETTEN ATILIRSA TAKIM SETİ KAYBETMİŞ SAYILIR.

26 TEŞEKKÜRLER GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI EKİBİ


"KURAL 1- OYUN ALANI Saha Zemini: Oyunlar; parke, kauçuk vb. voleybol oynanabilen zeminlerde oynanır. Sahanın rengi değişiklik gösterebilmekle birlikte." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları