Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BURAK KEMAL TANRISEVER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BURAK KEMAL TANRISEVER"— Sunum transkripti:

1 BURAK KEMAL TANRISEVER
REKABET KURUMU BURAK KEMAL TANRISEVER İSTANBUL,2005

2 MALİ PİYASALARIN DÜZENLENMESİ
Ve DENETLENMESİNDE REKABET KURUMU “Adaletin olmadığı yerde serbest piyasa ve dolayısıyla rekabet olmaz”

3 REKABETİN KORUNMASI ve DENETLENMESİ TARİHİ
Sherman Act (Anti-Trust Law) Alman anti kartel yasaları (Kartel Hukuku) AB düzenlemeleri (Competition Law-Competition Authority)

4 REKABETİN DÜZENLENMESİNDE ARAÇLAR
Rekabet İktisadı Rekabet Hukuku

5 DÜNYADA REKABETİ DENETLEYEN ÖRNEK ORGANİZASYONLAR
Anti Trust organisations (ABD) DG IV (AB)

6 REKABETİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN-1
Anayasamızın 167. maddesi devlete “para, kredi, sermaye, mal ve hizmet piyasalarının sağlıklı ve düzenli işlemelerini sağlayıcı ve geliştirici tedbirleri” alma; “piyasalarda fiili veya anlaşma sonucu doğacak tekelleşme ve kartelleşmeyi” önleme görev ve sorumluluğunu yüklemiştir sayılı kanunun hazırlığında rol oynayan birinci etken bu anayasal hükmün gereğinin yerine getirilmesidir tarihinde 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun yürürlüğe girmiştir.

7 REKABETİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN-2
Kanunun Amacı; Bu kanunun amacı mal ve hizmet piyasalarındaki rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı anlaşma, karar ve uygulamaları ve piyasaya hakim olan teşebbüslerin bu hakimiyetlerini kötüye kullanmalarını önlemek, bunun için gerekli DÜZENLEME ve DENETLEMERİ yaparak rekabetin korunmasını sağlamaktır.

8 DÜZENLEME VE DENETLEMEYE KONU FAALİYETLER
Rekabeti sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar Muafiyet Başvuruları Hakim Durumun kötüye kullanılması Birleşme ve Devralmalar

9 REKABET KURUMU Başkanlık Kurul Diğer organlar

10 KARARLAR Muafiyet menfi tespit İhlale son verme İdari para cezaları

11 KURUMUN MALİ PİYASALARIN DÜZENLENMESİ ve DENETLENMESİNDEKİ YERİ
MALİ PİYASALARIN YAPILANDIRILMASINDA Rekabet Kurumu’nun bu anlamda bir işlevi yoktur MEVZUATIN HAZIRLANMASINDA Mevzuat yapma yetkisini haizdir. Rekabet Kurumu yönetmelik çıkarırken Bakanlar Kurulunun denetimine tabidir!

12 MEKANİZMANIN İŞLEME KURAL ve ESASLARININ BELİRLENMESİ
Rekabet ortamının işeyişi hakkında iktisadi ve hukuki yaklaşım yukarıda belirtilmiş olmakla birlikte kurum oligopol piyasalarda oyuncuların hangi koşullarda rekabet edebilecekleri ve rekabet ortamına giriş çıkışların esaslarını ve işleme şeklini çerçevelendirmektedir. İZLEME, GÖZETİM, DENETİM Rekabeti sınırlayıcı anlaşma, uyumlu eylem ve kararla, hakim durumun kötüye kullanılması, birleşme ve devralmalar konularında şikayet üzerine denetim yaptığı gibi, kendi inisiyatifiyle re’sen de denetim ve gözetim yapabilir. Hakeza birleşme ve devralmalar belli bir meblağın üzerinde ise herhalde Kurul’dan izin alınması gerekmektedir

13 MALİ PİYASALARIN İSTİKRARININ SAĞLANMASI
Rekabet Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu gibi yapmış olduğu denetlemeler ile hem reel sektör hem de mali sektör bazında istikrarı sağlar.

14 TEŞEKKÜR EDERİM


"BURAK KEMAL TANRISEVER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları