Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NEMRUT DAĞI SÜPHAN DAĞI TENDÜREK DAĞI AĞRI DAĞI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NEMRUT DAĞI SÜPHAN DAĞI TENDÜREK DAĞI AĞRI DAĞI."— Sunum transkripti:

1 NEMRUT DAĞI SÜPHAN DAĞI TENDÜREK DAĞI AĞRI DAĞI

2 NEMRUT DAĞI Bu dağ şekil itibariyle, tepesi kesik, iyice yassı bir konik çadırdan ziyade basık bir cami kubbesine benzer. Sönmüş bir volkan olan Nemrut daha sonra ansızın ve çok şiddetli bir patlama ile tekrar faaliyete geçerek tepe tarafında çok geniş bir patlama krateri açılmıştır. Bu krater yaklaşık 7 km çapında olup dünyanın en büyüklerinden birisidir.

3 Bitlis Nemrut Krater Gölü

4 Nemrut dağının tepe tarafı geniş bir çukurluk halindedir.
Çukurluğun yüz ölçümü 38 km2 kadardır. Çukurluğun tabanında nemrut gölü yer alır. Nemrut dağı çok yayvandır, yamaçlar büyük bir diklik göstermezler. Buralarda lavlardan oluşan kaya maddesi pek az görülür, ve her tarafını gri renkli kum halindeki kül tüfler örtmüştür.

5 SÜPHAN DAĞI Büyük Ağrı ve Buzul dağından sonra 3. yüksek dağımızdır.
Van gölünün kuzeyinde bulunur, en yüksek zirvesi 4058 m`dir. Dağın zirve kesiminde 1 km çapında bir lav tıkacı ve genişçe bir kaldera vardır.

6 Bu dağ uzaktan çok sivri konik bir çadıra benzer.
Süphan dağı çok sıvı lavlardan, sünger taşları ve küllerden oluşmuştur. Dağ her tarafından tepeden aşağılara doğru dik meyillerle alçalır.

7 SÜPHAN DAĞI

8 TENDÜREK DAĞI Doğu Beyazıt ile Çaldıran arasındadır.
Tendürek Dağı toplu bir kütle durumundadır ve çok geniş bir alana yayılmıştır.

9 Tendürek volkan konisinin en yüksek zirvesi 3298m dir.
Dağın doğusundaki krater içinde m çapında bir göl vardır. Kraterin dışında ise su buharı çıkmaktadır. Dağın güney yamaçlarında bir kaldera görülmektedir.

10 TENDÜREK

11 AĞRI DAĞI Çevresi 130 km yi bulan 1200 km2 lik bir daire üzerinde yükselen Ağrı Dağı volkan kütlesi 3000m den sonra Büyük Ağrı ve Küçük Ağrı olmak üzere ikiye ayrılır.

12 AĞRI DAĞI

13 Büyük Ağrı Dağı Türkiye`nin en yüksek dağıdır.
Ağrı Dağının dorukları karla kaplıdır. Ağrı Dağı 5165 m`lik rakımıyla,Anadolu Yarımadası ve Avrupa`nın en yüksek doruğudur.

14 Ağrı Dağının doğu yüzünde 3896 m yükseklikte Küçük Ağrı Dağı yer alır.
Türkiye`nin en büyük dağı olan Ağrı Dağı jeolojik konumu ve Büyük Tufan`dan sonra Nuh`un gemisine ev sahipliği yapması dolayısıyla efsanevi özelliği olan bir dağdır.

15 AĞRI DAĞI

16


"NEMRUT DAĞI SÜPHAN DAĞI TENDÜREK DAĞI AĞRI DAĞI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları