Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
YayınlayanAyşe Odabaşı Değiştirilmiş 7 yıl önce
1
TOPLU BESLENME (TB) Çeşitli nedenlerle ev dışında çok sayıda kişinin bir yemekhane, restoran veya ayaküstü sunumla, belli işlemler yerine getirildikten sonra, belli kurallar dahilinde servis edilen yemekleri yemesidir.
2
Tanımlamadaki hizmeti veren kuruluşlar da “toplu beslenme” yapılan kuruluşlar olarak adlandırılmaktadır. * Her bir kuruluş hizmet verdiği tüketici kitlesinin (öğrenciler, hastalar, işçiler vb.) özelliklerine uygun ve kaliteli hizmet vermekle yükümlüdür.
3
Kaliteli bir toplu beslenme hizmeti,
besin değeri korunmuş, ekonomik, hijyenik, subjektif kalitesi yüksek, miktar bakımından yeterli çeşitlilik içeren besin / yemekler uygun fiziki koşullar zarif ve doğru bir biçimde sunum / servis edilmesini gerektirir
4
TB’nin gelişme nedenleri
Kadının iş yaşamına atılması Zamanın kısıtlı olması Boş zaman formundaki değişmeler Gelirdeki artış Menülerde gelişme Ticari faaliyetlerin artışı Sosyalleşme faaliyetlerinde artış Sanayileşmede artış Kentleşmede hız
5
*Kaliteli bir Toplu Beslenme Hizmetinin (TBH) yararları
Tüketici(fizyolojik, sosyal, psikolojik) tatmini, Üretkenlik ve verimlilikte artış, İş kazası risklerinde azalma, TB çalışanlarının mutluluğu, motivasyonu Kuruluşun başarısı
6
Tüketici beklentileri;
*doyuruculuk, * kalite, * güvenilirlik, * ekonomiklik, * temiz ve rahat/konforlu bir atmosfer, * iyi bir servis hizmeti
7
TB iŞLETMELERİ Kurumsal İşletmeler Ticari İşletmeler
8
Kurumsal İşletmeler Sağlıkla ilgili Kuruluşlar
Eğitimle ilgili Kuruluşlar Özel/Kamuya Ait Kuruluşlar Sanayi Kuruluşlar Kreş ve Gündüz Bakımevleri Askeri Kuruluşlar Ceza ve Islahevleri
9
Hastanelerde; Hastalara Personele Ziyaretçilere TB hizmeti verilir
Hastanelerde; Hastalara Personele Ziyaretçilere TB hizmeti verilir. Genel mutfak içinde bir diyet mutfağı ayrı bir mama mutfağı bulunabilir.
10
Eğitimle ilgili Kuruluşlar
Ana sınıfından başlayarak, üniversite öğreniminin yapıldığı eğitim kurumlarında öğrencilerin yaşlarına uygun olarak en az 1-3 öğün, yatılı okullarda ve öğrenci yurtlarında bu hizmet 3 öğün olarak verilir.
11
Özel/Kamuya Ait Kuruluşlar
Bankalar Bakanlıklar Diğer Devlet Daireleri Buralarda genellikle masa başında oturan ve enerji harcaması az olan (sedanter) tüketiciler dikkate alınmalıdır. Genellikle 1 öğün yemek servisi yapılır.
12
SANAYİ KURULUŞLARI (Fabrikalar)
# İşçi beslenmesi ilkelerine dikkat edilmeli,
13
H U Z U R E V L E R İ Yaşlı beslenmesi ilkeleri doğrultusunda hizmet verilmeli, Özel diyet almaları gerekenler saptanmalı ve buna uygun hizmet verilmeli,
14
KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVLERİ
Genellikle 0-6 yaş grubuna, ayrıca kimsesiz bu yaş grubu ve daha büyük yaş grubuna da hizmet verilir. Yatılı olanlarda en az 3 öğün yemek servisi yapılır. 0-1 yaş grubunda olanlar için mama mutfağı gereklidir.
15
Askeri Kuruluşlar Askeri hastaneler Askeri okullar
Askeri eğitim ve dinlenme kampları Askeri gazino, orduevleri
16
Ceza ve Islahevleri Günde 3 öğün yemek servisi yapılır.
Buralarda kalanların özel, sosyal ve psikolojik durumları göz önüne alınmalıdır.
17
TB iŞLETMELERİ Ticari İşletmeler Her türlü konaklama tesisi (otel,
motel, pansiyon, tatil köyü vb.) Restoranlar(sadece öğle yemeği sunanlar, sınırlı menü sunanlar, fast-food rest.,orta ve yüksek fiyatlı menü sunanlar vb.) Paket servis hizmeti verenler Toplu ulaşım Dinlenme ve eğlence yerleri
18
TB’nin TÜKETİCİYE YARARLARI
Tüketicilerin en az 1 öğün gereksinimini karşılar(enerjinin ½’si) Tüketicilere kaliteli, güvenli, ekonomik öğünler sunar. Tüketicilere beklentilerine uygun rahat, temiz, konforlu bir atmosfer oluşturur. Tüketicilere iyi bir servis hizmeti sunar. Tüketicilerin Sosyal, Fizyolojik,Psikolojik Tatminini sağlar.
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.