Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Şimdi buradasınız: Genel bilgiler >> Literatürün değerlendirilmesi & çalışma metodolojileri>> Biyoistatistik >> Bilgi için gereksinimlerin belirlenmesi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Şimdi buradasınız: Genel bilgiler >> Literatürün değerlendirilmesi & çalışma metodolojileri>> Biyoistatistik >> Bilgi için gereksinimlerin belirlenmesi."— Sunum transkripti:

1 Şimdi buradasınız: Genel bilgiler >> Literatürün değerlendirilmesi & çalışma metodolojileri>> Biyoistatistik >> Bilgi için gereksinimlerin belirlenmesi >> Literatürün taranması ve kanıtların belirlenmesi + - 2 doktora öğrencisi arasında aşağıdaki konuşma geçmektedir: 1. öğrenci: “Biliyor musun pozitif sonuçları olan makalelerin yayına kabul edilme oranı negatif sonuçları olan makalelere göre daha fazla. Makalemizi yayına hazırlarken buna dikkat etmemiz gerekmez mi? ” 2. öğrenci: “Gerçekten mi? Bunu hiç bilmiyordum… Ayrıca benim doktora hocam bana her zaman negatif sonuçların da «sonuç» olduğunu söyler. Böyle yaparsak okuyucuyu yanlış yönlendiririz. Bu aldatma olmaz mı? Yayın aşamasında taraf tutma ile ilgili daha fazla bilgi edinmem gerek. Bu bilgiye nereden ulaşabileceğimi biliyor musun?

2 Bu bölümün sonunda bilmeniz gerekenler: Yayın aşamasında taraf tutma
Şimdi buradasınız: Genel bilgiler >> Literatürün değerlendirilmesi & çalışma metodolojileri>> Biyoistatistik >> Bilgi için gereksinimlerin belirlenmesi >> Literatürün taranması ve kanıtların belirlenmesi Yayın aşamasında taraf tutma ile ilgili genel bilgi: Nedir? Nasıl fark ederiz? Bunu nasıl önleriz? Meta analizlerde yayın aşamasında taraf tutma, veri toplama ile ilgili taraf tutma, hakem seçme konusunda taraf tutma Klinik araştırmada yayın aşamasında taraf tutma Yayın aşamasında taraf tutma: Bunun dişhekimleri açısından, dişhekimliği eğiticileri açısından, dişhekimliği öğrencileri açısından önemi nedir? Bunun tedavi kararlarını etkileme gücü nedir? Nasıl saptanabilir? Nasıl azaltılabilir? Bu bölümün sonunda bilmeniz gerekenler: Yayın aşamasında taraf tutma Farklı dijital bilgi kaynaklarının isimlerini ve sundukları kanıt düzeyini söyleyebilmek Oluşturulan klinik senaryolara göre dijital veri tabanlarında arama stratejileri oluşturmak PubMed araması yapabilmek, MESH terimleri ile Boolean işlemcilerini bilmek PubMed ve Cochrane Kütüphanesinde en iyi bilimsel kanıta ulaşmak Recommended online resources: Türkçe kaynaklar: Akan H. İnternette akıllı tarama. Cochrane kütüphanesinde arama. PubMed. 4. MESH. Wikipedi 5. Türkiye bilim terimleri 6. Akan H. Bilimsel yayınlarda taraf tutma.

3 Bir kongrede 2 dişhekimi arasında aşağıdaki konuşma geçmektedir:
Şimdi buradasınız: Genel bilgiler >> Literatürün değerlendirilmesi & çalışma metodolojileri>> Biyoistatistik >> Bilgi için gereksinimlerin belirlenmesi >> Literatürün taranması ve kanıtların belirlenmesi Bir kongrede 2 dişhekimi arasında aşağıdaki konuşma geçmektedir: Dişhekimi X: “Merhaba, sana bir sorum olacaktı…Geçen hafta dişlerinde erozyon olan bir hasta geldi. Bu aşınmanın her gün limonata ve şarap içmesine bağlı olduğunu düşünüyorum. Sence bu mümkün mü?” Dişhekimi Y: “Evet, bu tür beslenme alışkanlıklarının dişlere çok zararı olabiliyor. Webde bunun hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsin.” “Değişik web adreslerinde bu konuda çok sayıda makale buldum. Bilginin doğru olduğundan emin olmak için hangi bilgi kaynağına başvurmam gerekir?” “ Bu konuda sana yardımcı olabilirim. Sana farklı dijital bilgi kaynakları ve bunların kanıt düzeyleri hakkında bilgi verebilirim.”

4 Bu bölümün sonunda bilmeniz gerekenler: Yayın aşamasında taraf tutma
Şimdi buradasınız: Genel bilgiler >> Literatürün değerlendirilmesi & çalışma metodolojileri>> Biyoistatistik >> Bilgi için gereksinimlerin belirlenmesi >> Literatürün taranması ve kanıtların belirlenmesi Bu bölümün sonunda bilmeniz gerekenler: Yayın aşamasında taraf tutma Farklı dijital bilgi kaynaklarının isimlerini ve sundukları kanıt düzeyini söyleyebilmek Oluşturulan klinik senaryolara göre dijital veri tabanlarında arama stratejileri oluşturmak PubMed araması yapabilmek, MESH terimleri ile Boolean işlemcilerini bilmek PubMed ve Cochrane Kütüphanesinde en iyi bilimsel kanıta ulaşmak Önerilen makaleler: Evidence Locator: sources of evidence- based dentistry information TÜRKÇE SUNUM d_project= TR1-LEO &id_product=3 Önerilen online kaynaklar: Other literature resources:

5 Burada doğru soruyu nasıl oluşturabilirim?
Şimdi buradasınız: Genel bilgiler >> Literatürün değerlendirilmesi & çalışma metodolojileri>> Biyoistatistik >> Bilgi için gereksinimlerin belirlenmesi >> Literatürün taranması ve kanıtların belirlenmesi Dental materyaller ve özellikle implant endüstrisinde çok fazla gelişmeler olmaktadır. Özel durumlar için farklı tasarımda implantların üretilmiş olması nedeniyle doğru seçimi yapmak kolay değildir. Soldaki geleneksel butt joint tasarımı yerine konik tasarımın daha çok tercih edildiğine dair bir kanıt bulunmakta mıdır? Bunun hasta üzerindeki etkisi nedir? İmplant çevresindeki dişeti iyileşmesinde uzun dönemde bir farklılık olacak mıdır? Burada doğru soruyu nasıl oluşturabilirim?

6 Bu bölümün sonunda bilmeniz gerekenler: Yayın aşamasında taraf tutma
Şimdi buradasınız: Genel bilgiler >> Literatürün değerlendirilmesi & çalışma metodolojileri>> Biyoistatistik >> Bilgi için gereksinimlerin belirlenmesi >> Literatürün taranması ve kanıtların belirlenmesi Bu bölümün sonunda bilmeniz gerekenler: Yayın aşamasında taraf tutma Farklı dijital bilgi kaynaklarının isimlerini ve sundukları kanıt düzeyini söyleyebilmek Oluşturulan klinik senaryolara göre dijital veri tabanlarında arama stratejileri oluşturmak PubMed araması yapabilmek, MESH terimleri ile Boolean işlemcilerini bilmek PubMed ve Cochrane Kütüphanesinde en iyi bilimsel kanıta ulaşmak Soru tipleri Genel bilgiye yönelik sorular Klinik kararı vermek için spesifik bilgiye yönelik sorular 4 alanda soru oluşturulur Tedavi/önleme Prognoz Diagnoz Etiyoloji/Sebep/Risk Aşağıdaki linkleri okuyarak bu konuda daha fazla bilgi edinebilirsiniz Recommended online resources:

7 Şimdi buradasınız: Genel bilgiler >> Literatürün değerlendirilmesi & çalışma metodolojileri>> Biyoistatistik >> Bilgi için gereksinimlerin belirlenmesi >> Literatürün taranması ve kanıtların belirlenmesi Tip 2 Diabetus Mellitus (T2DM) taraması yapılması ve erken teşhis edilmesi klinik komplikasyonların önlenmesi ve prognozunun iyi olması açısından oldukça önemlidir. T2DM taraması ve tanısı için tükürük esaslı testlerin geliştirilmesi kan testlerine göre invaziv olmaması, ağrısız olması ve her zaman uygulanabilir olması nedeniyle umut vadetmektedir. Ancak tükürük glukoz seviyesi ile glisemi arasında bir korelasyon bulunmakta mıdır? Literatür taramasını nasıl yapmalıyım?

8 Bu bölümün sonunda bilmeniz gerekenler: Yayın aşamasında taraf tutma
Şimdi buradasınız: Genel bilgiler >> Literatürün değerlendirilmesi & çalışma metodolojileri>> Biyoistatistik >> Bilgi için gereksinimlerin belirlenmesi >> Literatürün taranması ve kanıtların belirlenmesi Bu bölümün sonunda bilmeniz gerekenler: Yayın aşamasında taraf tutma Farklı dijital bilgi kaynaklarının isimlerini ve sundukları kanıt düzeyini söyleyebilmek Oluşturulan klinik senaryolara göre dijital veri tabanlarında arama stratejileri oluşturmak PubMed araması yapabilmek, MESH terimleri ile Boolean işlemcilerini bilmek PubMed ve Cochrane Kütüphanesinde en iyi bilimsel kanıta ulaşmak PubMed Tutorials PubMed Quick Tours PubMed Help MeSH (Medical Subject Headings) is used for indexing articles for PubMed Boolean logic refers to the logical relationships among search terms. The Boolean operators AND, OR, NOT can be used to combine search terms in PubMed. Recommended online resources: EBD Workshop -Collecting the Evidence EBD Lecture- EBD a global revolution? EBD Lecture – Getting evidence into practice

9 En iyi kanıtı nerede bulabilirim?
Şimdi buradasınız: Genel bilgiler >> Literatürün değerlendirilmesi & çalışma metodolojileri>> Biyoistatistik >> Bilgi için gereksinimlerin belirlenmesi >> Literatürün taranması ve kanıtların belirlenmesi Implantın aşırı yüklenmesi: anlamlı mı anlamsız mı? İmplant aşırı yüklendiğinde mekanik kayıp kadar biyolojik kayba da sebep olduğuna ilişkin kanıt bulunmakta mıdır? En iyi kanıtı nerede bulabilirim?

10 Bu bölümün sonunda bilmeniz gerekenler: Yayın aşamasında taraf tutma
Şimdi buradasınız: Genel bilgiler >> Literatürün değerlendirilmesi & çalışma metodolojileri>> Biyoistatistik >> Bilgi için gereksinimlerin belirlenmesi >> Literatürün taranması ve kanıtların belirlenmesi Bu bölümün sonunda bilmeniz gerekenler: Yayın aşamasında taraf tutma Farklı dijital bilgi kaynaklarının isimlerini ve sundukları kanıt düzeyini söyleyebilmek Oluşturulan klinik senaryolara göre dijital veri tabanlarında arama stratejileri oluşturmak PubMed araması yapabilmek, MESH terimleri ile Boolean işlemcilerini bilmek PubMed ve Cochrane Kütüphanesinde en iyi bilimsel kanıta ulaşmak Cochrane database for systematic reviews Database of Abstracts of Reviews of Effectiveness (DARE), with critical summaries Critical summaries Systematic reviews (SR) and randomized controlled trials (RCTs) in PubMed Clinical Queries Critical appraisal sheets for SRs/RCTs that do not have critical summaries Recommended online resources: In PubMed In Cochrane Library and The Cochrane Database of Systematic Reviews Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE) The Cochrane Central Register of Controlled Trials (CENTRAL) The Cochrane Database of Methodology Reviews The Cochrane Methodology Register Health Technology Assessment Database (HTA) NHS Economic Evaluation Database (NHS EED)


"Şimdi buradasınız: Genel bilgiler >> Literatürün değerlendirilmesi & çalışma metodolojileri>> Biyoistatistik >> Bilgi için gereksinimlerin belirlenmesi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları