Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOĞU ANADOLU BÖLGESİ."— Sunum transkripti:

1 DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

2 DOĞU ANDOLU BÖLGESİ Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biri. Bölgeye bu ad, Anadolu topraklarının doğusunda yer alması nedeniyle Birinci Coğrafya Kongresi tarafından 1941 yılında verilmiştir. Doğu Anadolu Bölgesi illeri: Ağrı, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van, Ardahan ve Iğdır'dır.

3 Doğu anadolu bölgesi karasal iklim koşullarını taşıyan kış aylarının çok soğuk ve yaz aylarının çok sıcak olduğu bölgemizdir. Bu iklim koşulundan dolayı kış aylarında tarım mümkün değildir. Kış aylarında sadece buğday tohumu toprağa atılır ve baharın çimlenmesi beklenir. Yaz aylarında ise sebze gibi hane ihtiyacını karşılayacak tarım yapılır. Doğu Anadolu Bölgesininin geçim kaynakları: Tarım, hayvancılık, mevsimsel işcilik, taşıma ve sanayidir

4 TRUZİMİ Doğu Anadolu Bölgesi’nin turizm kaynaklarını tarihî eserler ve doğal güzellikler oluşturur. Ulaşım yetersizliği, iklimin elverişsizliği turizmin gelişmesini engellemiştir. Doğu Anadolu Bölgesi’nde turitlerin en çok ilgisini çeken yerler, İshak Paşa Sarayı’nın bulunduğu Doğu Beyazıt, Ağrı Dağı, Kommagene Krallığı dönemine ait kalıntıların bulunduğu Nemrut Dağı, Muradiye ve Gürlevik Çağlayanı ile Van Gölü’ndeki Akdamar Adası’dır.

5 SANAYİ Sanayi etkinliklerinden küçük el sanatları biçiminde olanlar, yerel gereksinimleri karşılarlar. Fabrikalar büyük kentlerde toplanmıştır: Erzincan, Malatya ve Elazığ'da pamuklu iplik ve dokuma fabrikaları; Malatya ve Bitlis'te tütün fabrikaları; Malatya, Erzincan, Elazığ ve Erzurum'da şeker fabrikaları; Elazığ ve Van'da çimento fabrikaları. Temeli 1967'de atılan Keban barajı ve hidroelektrik santralı, Türkiye'nin günümüzdeki en büyük barajıdır (bu barajla geniş bir kesimin su ve elektrik sorunu giderilmektedir).

6 Bu bölgelerimizde nispeten kuraklılığa ve soğuğa dayanıklı ağaçlardan oluşan ormanlar yetişir. Bu ormanlar gür değil seyrektir. Bu bölgelerdeki belli başlı ormanlar meşe karaçam ve ardıçlardan oluşur. İç ve Doğu Anadolu’da meşe ormanları hakimdir. Doğu Anadolu’da: Gür meşe ormanları Tunceli Pötürge Bingöl dolaylarında ve G.Doğu Toroslarda yaygındır. Bu ormanların büyük bölümü yakacak odun sağlamak amacıyla kesilmektedir. Bu yüzden meşe ormanları sürekli tahrip edilmektedir. İç Anadolu’da: Dağların m’ler arasında özellikle Torosların kuzey yamaçları ile K. Anadolu Dağlarının güney yamaçlarında meşe ormanları görülür. Bu dağların üst yamaçlarında karaçam eteklere doğru ise karaçam ve meşe’den oluşan karışık orman bulunur. Kuzeyde Akdağ madeni Erzincan-Refahiye arasındaki dağlarda Sarıçam ormanları yer alır.

7

8 Hazırlayanlar Melike AKDOĞAN Semanur GÜREL 5/D Nurdan ÇELEBİ
Zelihanur PEHLİVAN SINIFI Hilalnur ERDOĞAN


"DOĞU ANADOLU BÖLGESİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları