Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sporcu Beslenmesi Konusunda Yapılmış Araştırmalar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sporcu Beslenmesi Konusunda Yapılmış Araştırmalar"— Sunum transkripti:

1 Sporcu Beslenmesi Konusunda Yapılmış Araştırmalar

2 12 erkek denek, hafta 3 gün, toplam 12 hafta antrenman yaptırılmış.
1- Timing of Post exercise Protein Intake is Important for Muscle Hypertrophy with resistance Training in Elderly Humans Esmarck, B, Andersen, S.,…2006 Çalışma; ağırlık çalışmalarının, protein alımının kas hipertrofisine etkisini araştırmak amacıyla yapılmış 12 erkek denek, hafta 3 gün, toplam 12 hafta antrenman yaptırılmış. Denekler 2 gruba ayrılmış. 1. gruba antrenmanın hemen sonrasında , diğer gruba ise antrenmandan 2 saat sonra 10 gr. Protein, 7 gr CHO ve 3 gr yağ içerikli protein suplementleri verilmiş Sonuç olarak; proteinin ağırlık antrenmanı sonrasında alımının kas hipertrofisine olumlu etkisi olduğu, protein sentezinin daha fazla olduğu gözlenmiş

3 Alterations in Energy Balance with Exercise Klaas, R. W. , Am. J. Clin
Alterations in Energy Balance with Exercise Klaas, R.W., Am.J.Clin.Nutr.1998 Günlük ortalama enerji harcaması ve dinlenik metabolik hız ölçülerek egzersiz ve enerji dengesi Elde edilen veriler 3 başlık dikkate alınarak inceleniyor; 1- Fiziksel performansla ilişkili enerji dönüşüm limitleri; 1,2 -2,5 arasında değişim gösteriyor. Bu değer maraton, kayak –kros ve bisikletçilerde 2,5 tan daha yüksek olabiliyor.Nedeni, uzun yıllar kaliteli antrenman yapmaları ve dengeli diyetler ve CHO zengin sıvılarla gereken enerji miktarını sağlamaları olarak gösteriyor. 2- Egzersizi günlük enerji dönüşümü ve bileşenlerine etkisi; Fiziksel aktivitenin günlük enerji değişimine etkisi gözlenmemiş. 3- Egzersizin vücut kompozisyonuna etkisi ise: Egzersiz, serbest yağ asitlerinde artışa özellikle bayanlarda neden oluyor. Ayrıca yağ kitlesinde de azalma gerçekleşiyor.Kadınlarda enerji dengesinin korunmasına önem verilmeli ve yağ kayıplarının da dikkate alınması gerekir.

4 Pre-exercise Carbohydrate Meals: Aplication of Glisemic Index Medecine and Science in Sports and Execise:1998 Bu çalışmanın amacı; Egzersiz öncesi Kg vücut ağırlığı başına 1.5 g CHO içeren düşük glisemik indeks değerine sahip yiyecek ile yüksek glisemik indeks e sahip yiteceğin fizyolojik etkilerini karşılaştırmaktır. 10 bisikletçi, 2 saat Max VO2 % 70 inde yüksek şiddette ve max VO2 % 100 tüketici şiddette devam edecekleri egzersiz öncesi 30 dakika öncesi birisini alırlar ve su içerler. Çalışmanın sonuçları egzersiz öncesi alınan LGI yiyeceklerin egzersiz sonundaki max. performansı etkilediği görüldü.LGI içeren yiyeceklerin 2 saat süren zorlayıcı egsersizde HGI içeren yiyeceklere göre plazma glikoz seviyesini daha yüksekte tuttuğu belirtildi. Aradaki farkın LGI yiyeceklerdeki yüksek lif oranının Glisemik tepkinin yavaş olmasını etkilemiş ve uzun süreli egz. Den 30 dak önce alındığında performansı anlamlı olarak arttırdığı gözlenmiştir.

5 Effects of Dietary Fat on Muscle Substrates, Metabilism and Performance in Athletes Medicine and Science in Sports and Exercise, 2003 Çalışma, Ulusal Dekatlon yarışmasını bitiren 100 sporcu arasından seçilen 11 sağlıklı erkek sporcu üzerinde yapılmış.Tesadüfi olarak aşağıdaki diyeten birisini test süresince tükettiler, bu arada antrenman ve yarışmalarına katıldılar. Yüksek yağ diyeti %50-55 Düşük yağ diyeti%15-20 uyguladılar Her iki diyette de %15 protein aldılar. Düşük yağ diyeti uygulayanlarda fiziksel aktivite yüksek yağ diyetine göre %10 arttı, egzersiz süresi 38 dakika arttı. Her iki yağ diyetinde de kas glikojenin de düşme gözlendi. 11 denekten 4 ünde yüksek yağ diyetine başladıklarında glikojen seviyelerinde artış gözlendi.

6 Increased Adaptability of Young Judo Sportsmen After Protein Supplementation The Journal of Sports Medecine and Physical Fitness, 2003 Çalışmaya 12 genç ve sağlıklı sporcu iki gruba ayrılır, protein grubuna vücut ağırlılığına göre 0.5 oranında soya protein verilir. Kontrol grubuna ise aynı oranda portakal suyu verilir. Her iki grupta da, protein grubunda %13.9, kontrol grubunda %8 oranında max VO2 da artış gözlendi max. Güç testin de ise; protein grubu kontrol grubuna göre daha fazla artış gösterdi Protein alan judocularda aerobik ve anaerobik kapasitelerin de artış gözlendi


"Sporcu Beslenmesi Konusunda Yapılmış Araştırmalar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları