Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLETİŞİM AİLEDE BAŞLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLETİŞİM AİLEDE BAŞLAR"— Sunum transkripti:

1 İLETİŞİM AİLEDE BAŞLAR

2 Huzur tek kişilik değildir!
Kişi sadece eşiyle evlenmemektedir.Eğitimi,pozisyonu,geçmişi ve aile ile kişi bir bütündür. “EVET”dediğimiz sadece kişinin kendisi değildir. Huzur tek kişilik değildir! Evlilik “ben”cilliği kaldırmaz

3 Evliliği ve hayatı kurtaracak acil ihtiyaçlar;
Dürüstlük,sadakat,sabır ve sorumluluk asla terk edilmemelidir. Gerek evlilik öncesi gerekse evlilikte aranması gereken vasıflar bunun olmalıdır.

4 Sağlıklı aile beyinde başlar
Gereksiz ve aşırı kıskançlıkların huzurumuzu, sevginizi ve saygınızı yok etmesine izin vermeyin. Şüphe ve vesvese beyni ele geçirmemelidir.

5 Sorumluluk duygusu herkes üzerine düşeni yapmalı ve duracağı yeri bilmelidir.Bencilce davranışlardan kaçınmalı aile olabilme sorumluluğunu kaldıramıyorsa aile olmamalısınız. Aile mahremiyetiniz olmalıdır.çünkü artık siz bir ailesiniz.Asla aranıza kimse girmemelidir.Kendi ailelerinizi,arkadaşlarınızı ve iş çevrenizi aranıza sokmayın.Paylaşılan ne varsa varsa içeride kalmalıdır.Kimse İLAÇ değildir.

6 EVLİLİKTE İDEAL EŞ

7 Evlilik “biz olmaktır”
Evlilik “biz olmaktır”. Sen-ben didişmeleriyle yüreğimizi ve sevgimizi yormak yerine biz olmak için çabalayalım.O zaman kazanan huzurumuz olacaktır.

8 Gerçek mutluluk zihinsel sadakatten geçer! Sakın ha kıyaslamayın!
Unutmayın ki “Elde ne kadınlar(erkekler) var” diyerek zihnimizi ve sevgimizi zorlamayın ,yormayın ve kendinizi kandırmayın. Dışarıdan size göstermelik iyi davranan insanlar ise bir başkasının eşidir. Eşinizi başkaların eşiyle kıyaslamayın!Senin için en iyi eş en ideal eş;senin eşindir.

9 Bağımlı değil bağlı! Evlilikte en önemli olan eşlerin birbirine bağlı olmasıdır.bağımlı olduğunda sorunlar başlar.özgüvenli eşler bağlı eşlerdir.

10 Zaman ayırmalı! Sevdiklerinizle ortak zaman dilimleri oluşturarak aile bağlarını güçlendirebiliriz.Bunlar ; 1-Ailece zaman geçirmeli 2-Eşinizle başbaşa kalma

11 Eski evlilik yoktur. Eşler her zaman kendilerine dikkat etmeli
Eski evlilik yoktur! Eşler her zaman kendilerine dikkat etmeli!Hem kendine hem de eşine saygı gereği bakımlı,temiz olmalı,onun için giyinmeli ve güzel görünmeli ve ona özel olduğunu hissettirmeli.Bizden geçti artık dememeliyiz!

12 EŞLER ARASI İLETİŞİM

13 Özel DAVRANKİ…. SEVDİĞİNİN HAYATINDA VE YÜREĞİNDE KALICI OLMAK SANA BAĞLI! İÇTENLİĞİNLE DEĞER VERDİĞİNİ HİSSETTİR VE ÖZEL OLDUĞUNU GÖSTER!

14 ORTAK KARAR MEKANİZMASI
Yapılması gereken nedir? Eşlerin birbirinin tercihlerine saygı duyup arkadaş çevresine uyum göstermesi gerekir. Ortak alanlar yaratmak için çaba göstermeleri evliliği sağlıklı kılar. Birbirini hoşlanmadığı kişilerle zaman geçirmeye ya da yapmaktan hoşlanmadığı aktivitelere zorunlu kılmak gerginlik yaratır. Bunun yerine ortak geçirilen zamanlar için tercihini eşini de dikkate alarak yapmak zaman içinde her iki tarafın da arkadaşlarını kapsayan ortak bir aile çevresini oluşturur. Bunun dışında kalan kişilerle ise eşler birbirinden bağımsız olarak görüşmelerini sürdürebilirler. Ancak bazı evliliklerde ortak çevre dışındaki kişilerle görüşmelerin eşler arasında çatışma konusu olabildiğini görüyoruz. Her konuda aynı olma çabasında olan, farklılıkları ilişkilerinde tolere edemeyen çiftlerin birbirinin hoşlanmadıkları arkadaşlarını evliliklerine tehdit olarak algıladıklarını ve eşinin kendisinden ayrı olarak da görüşmesini engellemeye çalıştığını, baskı ve kısıtlamalar sonucunda çatışmaların yaşandığını görebiliyoruz.

15 AMAN AĞIZINDAN ÇIKANA DİKKAT!
HER ZAMAN SÖZLERİMİZE DİKKAT ETMELİYİZ KIRICI YIKICI VE YARALAYICI SÖZLERDEN UZAK DURMALIYIZ

16 EMPATİ YAP Kadın ve erkek kuşkusuz ki hem bedenen hem de ruhen birbirinden farklı, Peki, nedir bu farklılıklar, eşler birbirinden neler bekler? Kadınlar genel itibariyle erkekten farklı duygularla hayata bakar. Onun penceresi şefkat, nezaket, beğenilme, değer verilme, bağlanma, emniyet duygularını ön plana çıkartırken; erkeğin penceresi daha çok güven, takdir, onay, teşvik, sadakat ve itaati görür. Bu duyguların farklılığı eşine, eşinin penceresinden bakmayan insanın onu mutlu edemeyeceğinin habercisidir.

17 BU DURUMDA BEN OLSA İDİM: “NE YAPILMASINI İSTERDİM?”
EMPATİ YAPARKEN; “NE SÖYLEMELİYİM?”, “NE YAPMALIYIM?” YERİNE… BU DURUMDA BEN OLSA İDİM: “NE YAPILMASINI İSTERDİM?” “NE SÖYLENMESİNİ İSTERDİM?” DİYE DÜŞÜNMELİ VE KENDİMİZE SORMALIYIZ

18 EVE İŞ GETİRME

19 KAHVELER BEYDEN

20 BAZEN ROLLERİ DEĞİŞTİRMELİYİZ
O ZAMAN EŞİNİ DAHA İYİ ANLAYABİLİR VE BEKLENTİLERİNİ KARŞILAYABİLİRSİN

21 HEPİMİZ KOCAMAN AİLEYİZ
EVLİLİK ,BENİM AİLEM-SENİN AİLEN REKABETİ DEĞİLDİR AKSİNE BİRLİKTELİĞİN GETİRDİĞİ BEREKETİN ADRESİDİR.

22 HATASIZ KUL OLMAZ HATALAR İNSAN İÇİNDİR. HATAMIZI KABUL ETMEK VE ÖZÜR DİLEMEK ERDEMDİR EN GÜZELİ İSE BİR DAHA AYNI HATAYI YAPMAMAKTIR!

23 AİLE İÇİ İLETİŞİMDE GÖRÜLEN PROBLEMLER VE ÖNERİLER!

24 PROBLEMLERİN NEDENLERİ
1.SAHİPLENMEYİ SEVİYORUZ 2.EGEMEN OLMAK İSTİYORUZ 3.ELEŞTİRİDE ÜZERİMİZE YOK 4.ÖZGÜVEN VE GÜVEN KONUSUNDA PROBLEMLİYİZ 5.KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR VE BAĞIMLILIKLAR 6.ALINGANLIKLARI ABARTIYORUZ 7.ASABİ BİR TOPLUM MUYUZ NE ? 8.UZAKLAŞMAKTAYIZ 9.YALANCILIK ÜZERİMİZE SİNDİ

25 AYNI NOKTAYA BAK!; Sevmek Birbirine Bakmak Değil Birlikte Aynı Noktaya Bakmaktır.

26 EĞER RUHTA SEVGİNİN IŞIĞI OLURSA,İNSANDA GÜZELLİK OLUR
MUTLU İNSANLAR;HER ŞEYİN EN İYİSİNE SAHİP OLANLAR DEĞİL,SAHİP OLDUKLARINI KAYBETMEYECEK KADAR ÇOK SEVENLERDİR EĞER RUHTA SEVGİNİN IŞIĞI OLURSA,İNSANDA GÜZELLİK OLUR

27 AİLE VE ÇOCUK

28 ÇOCUKLARIN AİLELERİNDEN BEKLENTİLERİ

29 AİLEDE GÜVEN ORTAMI ŞARTTIR.

30 HER VARLIK DEĞERLİ OLDUĞUNU GÖRMEK İSTER.

31 AİLE MUTLULUK ORTAMIDIR VE KENDİN OLMA YERİDİR.

32 SORUMLULUK DUYGUSU VERMELİ VE PAYLAŞILMALIDIR

33 AİLE DAYANIŞMANIN ADRESİ OLMALI

34 ZORLUKLARLA MÜCADELE

35 SAĞLIKLI MANEVİ YAŞAM AİLEDE BAŞLAR.

36 ÇOCUKLARLA İLETİŞİM

37 ÇOCUĞA AİT SORUNLAR Çocuk her hangi bir ihtiyacını karşılayamadığı yada karşılama çabası engellendiği zaman sorunu var demektir. 1.Çocuğun oynayacak arkadaşının olmaması 2.Arkadaşları tarafından dışlanması 3.Okuldan soğuması 4.Korkularının olması

38 ANNE BABAYI ETKİKEYEN SORUNLAR
Çocuğun ihtiyaçlarının karşılanmasına rağmen davranışları anne –babasının ihtiyaçlarının karşılanmasını bir şekilde engellediği zaman sorun anne-babanındır. Çocuk bu durumda anne babasının konuşmasını engelleyici gürültü yapar ,bir yere giderken yavaş hareket eder,duvarları karalar ve bunlara benzer bir çok zarar verir.

39 SORUN KARŞILIKLI DAVRANIŞLARDA
İsteklerin çatışması Karşılıklı davranışlar NASIL ÇÖZEBİLİRİZ? Karşılıklı katılımın olacağı bir ortam Ortak karar mekanizması

40 ÇOCUKLARLA İLETİŞİMİ ENGELLEYEN NEDENLER VE ÖNERİLER

41 NEDENLER 1.Emir cümleleri kurmak 2.Gözdağı vererek konuşmak 3.Sürekli öğüt ve çözüm önerileri 4.Sıkça yargılamak ve eleştirmek 5.Çocuğu sürekli övmek 6.Ad takmak ve alay etmek 7.Sıkça soru sormak sınamak ve sorgulamak

42 Öneriler 1.Çocuğunuza zaman ayırın bu asla boşa geçmiş zaman değildir 2.Dikkatinizi ona yoğunlaştırın 3.Aşağılamadan ve suçlamadan birkez olsun tam dinleyin 4.Göz temasıyla ve mimiklerinizle ilginizi destekleyin 5.Tutarlı olun doğruyu bulmasına yardımcı olun 6.Mukayese etmeyiniz

43

44

45

46 Çocukların iyi bir okulda okuması ve tüm imkanlara sahip olması sağlıklı kişiliğe sahip olduğunu göstermez. Aile içi çatışmadan korkmayınız ,aile içi iletişimsizlikten korkunuz. Aile bireyleri birbirlerine karşı hatayı büyüten ,güzelliklerini küçülten dürbünleri kullanmamalıdırlar.

47 SAĞLIKLI VE BAŞARILI BİR İLETİŞİMDE ALTIN KURALLAR
1.Saygı duyacağız ! 2.Empati yap huzurlu ol 3.Dinleyebilmek gerek 4.Doğal olacağız

48 SONUÇ Sağlıklı iletişim olduğu müddetçe ailecek barışığız demektir. Yani konuşabilen ve anlaşabilen insanlar aile olmayı başarmış demektir.

49


"İLETİŞİM AİLEDE BAŞLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları