Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Personel Hijyeni İş Hijyeni

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Personel Hijyeni İş Hijyeni"— Sunum transkripti:

1 Personel Hijyeni İş Hijyeni
Özel Körfez Marmara Hastanesi Eğitim Komitesi

2 Hijyen Sağlıklı temiz ortam
Ortamda bulunan bakteri sayısının hastalık yapıcı seviyenin altında olması

3 Mikroplar Nereden Gelir ?
TOPRAKTAN HAVADAN KİŞİLERDEN SUDAN

4 NİÇİN PERSONEL HİJYENİ?
ÇALIŞAN PERSONEL DAKİKADA mikroorganizmayı yayabilir.

5 MİKROORGANİZMLARIN VÜCUDA GİRİŞİ ve ÇIKIŞI
Solunum Sindirim Deri Ürogenital yolla olur

6 NİÇİN PERSONEL HİJYENİ?
SOLUNUM ÖKSÜRME HAPŞIRMA TIKSIRMA SAÇLAR DERİ KİRLİ ELLER Çıbandan, kesiklerden Sigara dumanından GIDA KIYAFETLERDEN Takılarından SİNDİRİM DIŞKI İLE TEMAS

7 Şaşırtıcı gerçekler Gıda servisi yapan personelin % 60’ı tuvaleti kullandıktan sonra ellerini yıkamamaktadır 5 kat tuvalet kağıdı bile , parmak ucuna birkaç hastalık yapıcı mikroorganizmanın sızmasını ve bulaşmasını engelleyemez %40’dan fazla yetişkin ağız ve burunlarında staphylococcus mikrobu taşımaktadır

8 Personel Hijyeni Nasıl Sağlanır?

9 Gerekli Koruma Ekipmanları
Her amaç için doğru personel koruma ekipmanları belirlenmeli

10 PERSONEL HİJYENİ NASIL SAĞLANIR?
Kirli ellerle kesinlikle çalışılmamalıdır. Yaralı ellerle, eğer yara büyükse çalışılmamalı, eğer yara küçükçe yaranın tamamen kapatılması ve dışarıya sızmasının engellenmesi sağlandıktan sonra çalışılmalıdır (eldiven giyilebilir)

11 PERSONEL HİJYENİ NASIL SAĞLANIR?
Kirli giysilerle çalışılmamalıdır. İş başında sigara içilmemelidir. İş başında sakız çiğnenmemelidir. Personel, kıyafetlerini havlu olarak kullanmamalıdır.

12 PERSONEL HİJYENİ NASIL SAĞLANIR?
Kirli ellere eldiven giyilmemesi gerekir. Gıdaların yıkandığı, veya bulaşıkların yıkandığı lavabolarda el yıkanmamalıdır. Eller ayrı ve sadece el yıkama için kullanılan bir lavaboda yıkanmalıdır.

13 PERSONEL HİJYENİ NASIL SAĞLANIR?
Tezgahlara oturulmamalıdır. Aksırmak, öksürmek veya esnemek gıdalara mikrop saçabileceğinden yiyeceklere ters dönülerek veya ağız burun kapatılarak yapılmalı sonra eller yıkanmalıdır.

14 PERSONEL HİJYENİ NASIL SAĞLANIR?
Yiyecekle ilgili alanlara tükürülmemelidir. Personel hasta ise doktor uygun görmedikçe çalışmamalıdır. Bazı hastalıklarda hastalık bittikten sonra da mikroorganizmaların saçılması devam eder. Böyle hastalıklarda personelin saçıcı olduğu süre boyunca çalışmaması gerekir.

15 KORUYUCU KIYAFETLER Her personelin kendine ait iş elbisesi olmalıdır.
Her zaman temiz iş elbisesi ile çalışılmalıdır. Her personelin yedek iş elbisesi olmalıdır. Elbiseler havlu gibi el kurulamada kullanılmamalıdır. Gerekli alanlarda galoş ve ağız bonesi kullanılmalıdır.

16 EL HİJYENİ

17 El yıkamanın önemi çok iyi anlaşılmalı
Ellerin nasıl ve ne sıklıkla yıkanacağı tüm personel tarafından bilinmeli Düzenli el yıkama alışkanlığı kazanılmalı

18 El Hijyeni El hijyeni mikroorganizmaların
azaltılması için çok önemli bir yoldur El hijyeni ile ellerdeki geçici koku ve kir çıkarılır

19 ELLER NE ZAMAN YIKANIR? İşe başlamandan önce Tuvaletten sonra
Mendil kullandıktan sonra Sigara içtikten sonra Saçlar ellendikten sonra Çiğ yiyeceklerle temastan sonra Öksürüp hapşırdıktan sonra Kirli araç-gereç, çalışma yüzeyleri vb. dokunduktan sonra Para ellendikten sonra

20 Eller nasıl yıkanmalı?

21

22 EL YIKAMA 1- Eller su ile ıslatılır
2- 5 ml sıvı sabun alınarak tırnak fırçası ile 30 saniye kadar el fırçalanır, 3- Su ile durulanır, 4- Tekrar sıvı sabun alınır, 5- Fırçasız yaklaşık 10 saniye yıkanır, 6- Eller su ile durulanır, 7- Havlu kağıt veya otomatik kurutucularla el kurulanır.

23 Hijyenik el yıkama işlemi
2. Sıvı temizleyicilerin dezenfektanlı olanları seçilmeli ve bir dispenser kullanılmalıdır. 1.Eller su ile ıslatılır Elleri temizlemek için sıvı temizleyiciler kullanılır. 2. Sıvı sabun bilekler dahil, elin her yerine yayılır. 4. Parmak araları temizlenir. 3. Avuç içleri ovuşturulur. 9. Bileklerden başlanarak elller durulanır. 5. Parmak uçları temizlenir. 6. Parmaklar kapalı hale getirilerek işlem sürdürülür. 7. Başparmaklar avuç ile ovuşturulur. 8. Parmak uçları avuç içi yardımı ile temizlenir. 12. Parmak uçları ve tırnak çevreleri kurulanır. 10. Kurulama işlemi için mutlaka kağıt havlu kullanılmalı. 13. Musluk ellerin kurulandığı kağıt ile kapatılır. 14. Kağıtların atıldığı çöp kutusuna ellerle dokunulmamalıdır. 11. Yan kısımları dahil eller kurulanır.


"Personel Hijyeni İş Hijyeni" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları