Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ardiuno Sunumu 1.Grup 1.Bölüm

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ardiuno Sunumu 1.Grup 1.Bölüm"— Sunum transkripti:

1 Ardiuno Sunumu 1.Grup 1.Bölüm
Süreç Ölçümleri II Ardiuno Sunumu  1.Grup 1.Bölüm

2               Elektronik Devrimi  Son yüzyılda dünyamız büyük bir değişim geçirdi.Elektroniğin gelişmesi bilgisayar dünyasını da büyük bir değişime uğrattı. Elektronik alanında en önemli gelişme transistörün keşfi ve microçip teknolojisinin ortaya çıkışı sayılabilir.Transistör ile daha önce çok büyük boyutlardaki diyot lambaların yerini daha ufak devreler aldı.Microçip ile de birim alana daha çok transistör sığdırmak mümkün hale geldi.

3             Elektronik Devrimi   Gelişen teknoloji ile dijital elektronik ve sayısal işlem yapan devreler tasarlandı.Ardından sayılarla yapacağı işlemleri belirli bir program dahilinde yürüten mikroişlemciler çıktı.Geçmişte her bir ayrı iş için ayrı bir dijital devre hazırlanırken, artık fiziksel bir değişiklik yapılmadan programın değiştirilmesiyle farklı işlemler yapılabiliyordu.Günümüzde mikroişlemcilerin çoğu akıllı cihazlarda bulunmaktadır.

4             Elektronik Devrimi   Genel olarak elektrik mühendisliğinin uygulama alanına giren elektronik sistem tasarımı günümüz de tasarımcıların da ilgisini çeken bir alan haline geldi.Fiziki dünya ile etkileşime giren sistemler tasarımcıların da alanına girdi.Dolayısıyla tasarımcıların projelerini kolaylıkla sürdürebilecekleri bir platforma ihtiyaçları vardı. İşte Arduino böyle bir temeli baz almıştır.Çok derin yazılım ve elektronik bilgisi olmayan kişilerin de kolaylıkla proje geliştirebileceği Arduino günümüzün en popüler açık kaynak donanım projelerinden biridir.

5 Fiziki Programlama(Pysical Computing)
Programlamayla uğraşanların bildiği üzere ortaya çıkan yazılımlar genellikle bilgisayar içerisinde çalışan sanal işlemler yapar.Bundan farklı olarak dış dünya ile etkileşime geçen sistemlerin programlanmasına Fiziksel Programlama adı verilir. Burada bahsedilen sistemler dış dünyadan sensörler aracılığıyla aldığı sıcaklık,ses,ışık şiddeti gibi büyüklükleri elektronik ortama aktarıp elektronik olarak işleyip daha sonra aktuator aracılığıyla yine dış dünyaya sunan sistemlerdir.

6 Fiziki Programlama(Pysical Computing)
Şema Eyleyiciler İnteraktif Sistem Dış Dünya  Sensörler

7 Fiziki Programlama(Pysical Computing)
Dış dünyaya ait fiziki büyüklükler algılayıcılar tarafından elektronik dünyaya aktarılır.Elektronik dünya analog ve dijital olmak üzere iki ye ayrılır.Analog elektronik sürekli ve sonsuz farklı değer alabilen sinyallerle uğraşırken dijital elektronik binary sayı sistemlerinden oluşan sinyallerle ilgilenir.

8 Gömülü Sistemler (Embedded System)
Çok farklı tanımları olsa da gömülü sistemlere belirli bir işi gerçekleştirmek için tasarlanmış donanım,yazılım ve bazen de mekanik bileşenlerden oluşan ve çoğu zaman kendisinden büyük bir sistemin içine gömülü   olarak çalışan sistemler diyebiliriz.Artık içerisinde microçip bulunmayan modern bir sistem hemen hemen hiç kalmamış durumda.

9 Açık Kaynaklı Donanımlar
Açık kaynak kavramı ilk olarak yazılım dünyasından çıkmış olsa da son dönemde donanım alanında da kendine yer edinmiş durumda.Yazılımların kaynak kodlarının kullanıcılara üzerinde değişiklik yapma hakkıyla birlikte verildiği açık kaynak kavramı donanım tarafında da bir donanıma ait bütün tasarım elemanlarının (devre şeması,PCB çizimi vs.) üzerinde değişiklik yapma ve serbestçe üretme haklarıyla beraber veriliyor. 

10 Arduino Arduino'nun kökenleri Wiring ve Processing projelerine dayanıyor.Proc essing, hiç programalama deneyimleri olmayan kişilere programlama öğretmek amacıyla Casey Reas ve Ben Fry adlı araştırmacılar tarafından geliştirilmiş bir  programlama dili ve geliştirme ortamı. Arduino projesi de Massimo Banzi liderliğindeki bir ekip tarafından Wiring temel alınarak üretildi.Bütün bu projelerin ortak özelliği elektronik ve programlama konusunda bilgileri sınırlı olan kişilere kolayca tasarımlar yapabilcekleri bir ortam sunmak.

11 Arduino'nun Popüler Olma Sebepleri
Geliştirme ortamının ve sürücülerinin kurulumu çok kolay. Geniş bir kütüphaneye sahip. Birlikte çalışabilecek bir sürü ek donanım desteği sunuyor.Hemen hemen her sensör Arduino'ya bağlanabiliyor. Açık kaynaklı olduğundan istiyen herkes istediği gibi kullanmakta serbest. Ulaşması kolay ve ucuz. Arkasında geniş bir kitle ve binlerce örnek proje var.

12 Arduino Çeşitleri  Arduino kartlarının bir çok çeşidi bulunuyor.Temel olarak bütün kartlarda benzer bileşenler olmakla beraber mikrodenetleyici modelleri,giriş-çıkış pinleri ve dahili modüllerin sayısı, boyut ve çalışma gerilimleri gibi farklılıklara sahipler.

13 Arduino UNO Üzerinde Atmega328 mikrodenetleyici, USB bağlantı portu, güç regülatörü, 16mHz kristal gibi bileşenler bulunuyor.Üzerindeki USB port sayesinde port üzerinden hem programlanabilmekte hem de seri port üzerinden haberleşebilmektedir.Kart hem USB girişinden hem de adaptör girişinden beslenebiliyor.

14 Arduino Mega Arduino Mega üzerinde Atmega2560 mikrodenetleyicisi bulunuyor.54 giriş/çıkış pinine (14 Tanesi PWM çıkışı olarak kullanılabilen),16 tane analog girişe, 4 donanımsal seriporta ve 16mhz kristal osilatöre sahip.Fazla giriş çıkış gerektiren uygulamalar için ideal ve hem USB üzerinden hem de DC adaptör üzerinden beslenebiliyor.

15 Arduino Lilypad Lilypad elbiseler ve kumaş üzerine dikilebilecek şekilde tasarlanmıştır.Bu sayede giyilebilir şekilde tasarlanabilecek projelerde kullanılabiliyor.Üzerinde Atmega 168V microdenetleyicisi bulunuyor.

16 Arduino ADK   Adk temel olarak mega ile aynı denebilir.Üzerinde "host" özelliğiyle kullanılabilecek ekstra bir USB bağlantısı daha bulunuyor.Bu bağlantı ile Android işletim sistemine sahip telefon ve tabletlerle iletişim kurabilen projeler yapmak mümkün.

17 Arduino Ethernet Arduino Ethernet'in üzerinde internet bağlantılı projeler yapabilmek için üzerinde bir ethernet çipi ve ethernet portu bulunuyor.Mikrodenetleyici olarakta Atmega328 modeline sahip olan kart üzerinde ayrıca SD-kart yuvası da var.Kütüphanede yer alan internet ve SD kart fonksiyonlarıyla oldukça güzel projeler yapmaya imkan veriyor.

18 Arduino Bluetooth Özellikle cep telefonlarında kullanılan Bluetooth protokolüyle haberleşen uygulamalar yapmak için ideal olan Arduino BT üzerinde bir Bluetooth modül bulunmaktadır.Bu modül aynı zamanda Arduino'nun da BT üzerinden programlanabilmesi için kullanılabiliyor.

19 Arduino Mini ve Mini Pro
Arduino Mini ve Mini Pro modelleri devre tahtası (breadboard) üzerinde veya başka bir tasarıma entegre olarak çalıştırılabilecek şekilde tasarlanmış modeller.Üzerinde Atmega168 ve Atmega 328 model mikrodenetleyiciler bulunuyor.Küçük boyutlu projeler için idealler.Programlama için harici USB-seri dönüştürücüye ihtiyaç duyuyorlar.

20 Arduino Nano Arduino Nano oldukça ufak ve devre tahtası üzerindeki uygulamalar için uygun şekilde tasarlanmıştır.Üzerinde Atmega328 veya 168 mikrodenetliyicisi , gerilim regülatörü,seri Usb çevirici çipi,Dc gerilim giriş portu ve mini USB portu bulunuyor.USB port üzerinden programlanabiliyor.

21 Arduino Leonardo Arduino Leonardo üzerinde Atmega32u4 mikrodenetleyicisi barındıran ve Usb bağlantısı için ayrıca bir çipe gerek duymayan yeni Arduino kartlarından birisidir.Üzerinde 20 dijital giriş/çıkış 12 analog girişi olan karttır.Programlama açısından diğer Arduino’lardan bir farkı bulunmamaktadır.Usb sayesinde bilgisayara klavie ve mouse olarak bağlayabilirsiniz.

22 Arduino Mega Arduino Mega üzerinde Atmega2560 mikrodenetleyicisi bulunur. 54 dijital giriş/çıkış 16 analog girişe 4 donanımsal seriporta 16 mhz kristal osilatöre sahiptir.Hem Usb üzerinden hem de DC adaptör üzerinden beslenebilir.

23 Arduino Esplora Diğerlerinden farklı olarak üzerinde çeşitli sensörler barındıran bir karttır. Bu sensörler sayesinde başka eklentilere ve fazla elektronik bilgisine ihtiyaç duymadan bir çok uygulamaya geliştirmek mümkündür. Üzerinde Atmega32u4 AVR mikrodenetleyici bulunmaktadır. Usb bağlantısı sayesinde bilgisayara rahatlıkla bağlanabilir.

24 Arduino Due Due aslında Arduino dünyasında yepyeni bir aşaması diyebiliriz. Daha önceki kartların hepsinde 8 bitlik Atmega AVR serisi mikrodenetleyici bulunurken Due üzerinde 32 bit ARM Vortex-M3 çekirdeğe Atmel SAM3X8E adlı çok daha güçlü bir mikrodenetleyici bulunmaktadır.Üzerinde 12’si PWM çıkışı olarak kullanılabilen 54 dijital giriş-çıkış pini, 12 analog girişi, 4 seri haberleşme portu, OTG özelliği olanUSB portu, 2 dijital analog çevirici, 2TWI iletişim, CAN-BUS ve DMA modülleri bulunur.Karta baktığımızda 2 Usb portu bulunur, birisi kartı programlamak için diğeri Usb bağlantı bileşenlerle haberleşmek için kullanılır. Due diğerlerinden farklı olarak 3.3V ile çalışır.

25 Arduino Donanım Eklentileri (Shield)
Arduino’nun popüler hale gelmesinin nedenlerinden biri de oldukça geniş donanım eklentisi seçeneği olmasıdır. Arduino kartları üzerine kolaylıkla monte edilebilen ve Shield adı verilen donanım eklentileri ile gerçekleştirilemeyecek bir proje hemen hemen yok gibidir. Hemen her türlü sensör, giriş-çıkış birimi vs.., için geliştirilmiş donanım eklentileri bulunuyor. Böylelikle normalde tasarımlarızahmetli olan Arduino kartlarının geniş donanım ve yazılım kütüphanesi desteği ile birkaç dakikada gerçekleştirebilmek mümkündür.

26 Arduino Web Sitesi Arduino geliştirme ortamını ücretsiz olarak inceleyebileceğimiz web siteside ( aynı zamanda Arduino ile ilgili temel bilgileri ve örnek programlama da bulabilirsiniz.Web sitesini kısaca inceleyelim; Buy: Satın alma Download: İndirme Getting Starded: Başlangıç Learning: Öğrenme References:Referans Hardware: Donanım Playground: Oyun alanı FAQ: Sıkça sorulan sorular


"Ardiuno Sunumu 1.Grup 1.Bölüm" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları