Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Windows Server 2012 Windows NT Ailesi – Windows 2012 Server İşletim Sistemi Windows Server 2012, NT ailesinin son yayınlanan Windows Server serisinin en.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Windows Server 2012 Windows NT Ailesi – Windows 2012 Server İşletim Sistemi Windows Server 2012, NT ailesinin son yayınlanan Windows Server serisinin en."— Sunum transkripti:

1 Windows Server 2012 Windows NT Ailesi – Windows 2012 Server İşletim Sistemi Windows Server 2012, NT ailesinin son yayınlanan Windows Server serisinin en yeni sürümüdür. 4 Eylül 2012 tarihinde tam sürümü piyasaya sürülmüştür.MSDN kullanıcılarına 9 Eylül 2011 tarihinde sunulmuştur. 1 yıl yazılım veri TABAnINda yoğrulan işletim sistemi özellikle gelecek teknolojisi olan bulut(cloud) teknolojisi sistemine entegre olmuştur.

2 Server yani Sunucu İşletim Sistemi Nedir?
Server sunucu işletim sistemleri 1980’ li yıllardan itibaren, telekomünikasyon ve iletişim teknolojileri arasında birbirine doğru orantılı gelişmeye başlamıştı. Telekomünikasyon için   bu durum daha çok bilgisayarlar arası bağlantıyla daha hızlı büyüdü. Günümüz, işyerlerinin konutlarının, alışveriş mağazalarının, üretim merkezlerinin ve daha çok bankaların v.b. birçok sektörün birbirleri arasındaki bağlantıları rahatça yapılabildi ve iş yoğunluğunda da iyi yönde gelişmeler yaşandı. Bu gelişmeler bilgi toplumunun maddi temelini oluşturan ve artık sıkça duyduğumuz bilişim teknolojileri (BT) kavramının hayatımızın her alanı için vazgeçilmez bir kavram haline gelmesini sağladı.

3 Şehirler veya ülkeler arası, birden fazla bilgisayarın birbirine bağlanarak bilgi kaynaklarının paylaşılması amacıyla kurulmuş olan bağlantı sistemine ağ sistemi (Network) denir. Bağlanan bilgisayarların birbirine olan uzaklığı ve kullanıldıkları araçlara göre ağ sistemi gruplara ayrılır; Bir Network-ağ sisteminin oluşturulmasının temel amacı, bilgi kaynaklarının paylaşımıdır. Bu kaynaklar; veri tabanları, yazıcılar, klasörler, sürücüler olabilir. Bunun dışında iletişim, haberleşme ve eğlence amacıyla da kurulan bu ağ sistemi kullanılabilir. En küçük ağ sistemi 2 bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla oluşturulabilirken; günümüzde en çok kullanılan ağ sistemi International Network  kısaltması ile bildiğimiz internettir.

4

5 Bir ağ sistemini oluşturulması için, donanım araçlarının yani sıra ağı kontrol eden bilgiyi sunan kaynakların paylaşımını, kaynakların yönetimini, giriş ve paylaşım yetkilerini, iletişim protokollerini ve yapısal işlevlerini üstlenen sistemler gereklidir. Ağ sistemlerinin tüm yönetim işlemlerini gerçekleştiren bilgisayara sunucu(server)denir.Sunucular tüm paylaşımları ve yönetimleri ayırabilen ve yönetebilecek amacıyla üretilmiş gelişmiş bilgisayarlardır. Sunucuların işletim sistemlerine: Sunucu İşletim sistemi diğer bir adıyla NOS: Network Operating System denir. İşletim sistemleri bilgisayarları kontrol etmemizi sağlayan sistem yazılımlarıdır ve günümüzde hayatımızın her yanını kaplamaktadır. Özellikle iş dünyasında bilgisayar kullanımı vazgeçilemez bir unsur halini almıştır. Genel olarak günümüzde bir işyerinde çalışanlar işlerini bilgisayar üzerinden yürütmekteler. Bu gelişimden dolayı herkesin bilgisayar kullanarak birbirleri ile iletişim kurması gerekliliği doğdu ve  “Ağ sistemleri” kavramı ortaya çıkmış oldu. Ortada bir sistem olduğuna göre, bu bilgisayarların birbiri ile anlaştığı dili, istekleri, anlayan ve yönetebilen ve bize görsel olarak yansıtabilen bir sistemler bilgisayar yazılımı olarak adlandırıldı ve hayatımızda önemli bir yere konuldu.

6 Önceleri Unix tabanlı işletim sistemleri ile başlayan hatırlanırsa siyah beyaz bir ekranda komutlarla çalıştığımız işletim sistemleri, Microsoft firmasının pazardaki müthiş akıllığı ile işletim sistemlerine hayat getirip görselliği de ekleyerek bilgisayarın her türlü alan da kullanılabilirliğine ön ayak oldu. Ücretli satılan işletim sistemleri yani OS’lar fiyatlarının yüksek oluşu nedeni ile , dünyadaki diğer yazılımcıların birliği ile  kurulan ortak bir OS inşa edilmesine sebep oldu ve bu OS’ nin adı ise Unix tabanını kullandığı için Linux işletim sistemi olarak adlandırıldı. Artık Tüm Dünyada ülkeler Linux tabanlı yazılımları geliştirerek kendi işletim sistemleri yapıyorlar. Buda örneklerden Türkiye’nin OS‘u Pardus’ dur. Bu işletim sistemine ait bilgisayarların yönetimi altında tutabilecek bir ana bilgisayar(sunucu) ve onunda ağdaki işletim sistemlerini sağlayan bir işletim sistemine  ihtiyacı vardır. İşte bunlar Windows 2003 Server, Windows 2008 Server gibi işletim sistemleridir.

7 WİNDOWS SERVER 2012 ÖZELLİKLERİ
Microsoft'un Genel Bulutların oluşturulması ve işletilmesinden elde ettiği deneyimi kullanarak veri merkezleri ve Özel Bulutlar için güvenli, dinamik ve kullanılabilir bir sunucu platformudur. Kullanıcılar kişisel iş ortamlarına istedikleri neredeyse her yerden ve her cihazdan bağlanabilme şansına sahiptirler. Bunlara şubeler ve genel(public) bağlantı hizmetleri dahildir. Esnek depolama özelliği ile bir yandan sektör standardı donanımdan yararlanırken bir yandan da performans, etkinlik ve yenilik getiren çok çeşitli depolama seçenekleri sunar. RDS SmartCache, havuz(pooled) VDI senaryoları için doğrudan eklenen depolamanın avantajlarından faydalanır.Dengeli Dağıtımlı (Fair Share) Oturum Sanallaştırma, oturum sanallaştırmada kaynakların eşit dağıtımı yoluyla yüksek yoğunluklara olanak tanır ve artışlara karşı koruma ihtiyacını en aza indirir.

8 Sürekli kullanılabilirliği sayesinde yüksek kullanılabilirliğe sahip ve geniş kapsamlı birçok sorun senaryosu karşısında koruma sağlar. Yönetim verimliliği sayesinde daha çok yönetim görevini otomatikleştirir, büyük iş yüklerinin dağıtımını basitleştirir ve tam otomasyona bir yol oluşturur (Windows PowerShell komut satırı ara birimi ve komut dosyası dili gibi araçlar ile). Merkezi denetim ve erişim ilkeleri sayesinde uzak kullanıcıların veri ve kurumsal kaynaklara erişimlerinde güçlü kimlik, veri sınıflandırma kontrolü ve daha kolay yönetim imkânları sağlamaktadır. Hyper-V ile birden fazla işletim sisteminin paralel olarak aynı sunucu üzerinde çalıştırılmasını sağlamaktadır.

9 Server Pc Normal Pc arasındaki Fark Nedir?
işlemci ve anakart farklıdır veri trafiği ve hız için donanım komple maddiyat elverdiğince hızlı seçilir ve internet bağlantısı en yüksekten yapılır,örneğin; bizlerin kullandığı 8mbit hız yetmez kota uygulanmaz v.b  normal pc,ler server olarak kullanılabilir ama bu firma içi sistemlerde tercih edilir.

10 Windows Server 2012 | Sunucu Rolleri ve Sunucu Özellikleri
Sunucu rolleri ve özelliklerinden bahsetmeden önce bu iki temel kavramı iyi anlamamız lazım; Rol: Sunucunun ağ üzerinde yürüttüğü görevlerdir, tüm ağı etkiler. Özellikler: Rollere yardımcı olması için kullanılan ikincil görevlerdir diyebiliriz. Windows Server sürümleri arasında Rol ve Özellik farkları bulunmaktadır. Yeni sürümlerde eklenen roller ve özellikler olduğu gibi çıkarılan roller/özelliklerde olabiliyor.

11 Sık kullanılan roller ve görevleri;
AD DS (Active Directory Domain Services) Windows ağlarındaki nesnelerin, kullanıcıların ve bilgisayarın merkezi olarak yönetilmesini sağlayan veritabanı. Application Server .NET Framework veya .NET Enterprice Services uygulamaları için merkezi yönetim sağlar. DHCP Server İstemcilere ve sunuculara otomatik İP adresi sağlar. DNS Server Ad çözümleme hizmeti sağlar. Hyper-V Windows Server 2012 üzerinde sanallaştırma hizmeti sağlar. Network Policy and Access Services Uzak bağlantılar için merkezi yönetim sağlar. Remote Access VPN ve Direct Access hizmeti sağlar. Web Server (ISS) Web yazılımları için barındırma ve yönetim hizmeti sağlar. WSUS (Windows Server Update Services) Microsoft ürünleri için merkezi güncelleme sağlar. Print and Document Services Ağ yazıcıları ve tarayıcıların ağ genelinde paylaşımını ve yönetimini sağlar.

12 Sık kullanılan Özellikler ve görevleri;
.NET Framework Sunucuya .NET Framework yükler. Network Load Balancing (NLB) Sunucular arası yük paylaşımı sağlar. SMTP Server gönderimi sağlar. Telnet Server Telnet protokolü ile istemcilerin uzak bağlantı yapmasını sağlar. Windows Powershell Windows işletim sistemlerinin konsoldan yönetimini sağlar. Windows Server Backup Yedekleme ve yedeklerin geri yüklenmesini sağlar. SNMP (Simple Network Management Protocol) Service Ağ yönetimi için çeşitli araçlar sağlar. Remote Server Administration Tools (RSAT) Sunucuların rol ve özelliklerinin yönetilmesini sağlar. Group Policy Management Merkezi olarak tüm ağda ilkeler oluşturmayı sağlar.

13 Server 2012 Bütün Roller .20. iSCSI Target Storage Provider
1. Active Directory Certificate Services 2. Active Directory Domain Services 3. Active Directory Federation Services 4. Active Directory Lightweight Directory Services 5. Active Directory Rights Management Services 6. Application Server 7. DHCP Server 8. DNS Server 9. Fax Server 10. File and Storage Services 11. File and iSCSI Services 12. File Server 13. BranchCache for Network Files 14. Data Deduplication 15. DFS Namespaces 16. DFS Replication 17. File Server Resource Manager 18. File Server VSS Agent Services 19. iSCSI Target Server .20. iSCSI Target Storage Provider 21. Server for NFS 22. Storage Services 23. Hyper-V 24. Network Policy and Access Services 25. Print and Document Services 26. Remote Access 27. Remote Desktop Services 28. Volume Activation Services 29. Web Server (IIS)

14

15 11. Group Policy Management
12. Ink and Handwriting Services 13. Internet Printing Client 14. IP Address Management (IPAM) Server 15. iSNS Server Service 16. LPR Port Monitor 17. Management OData IIS Extension 18. Media Foundation 19. Message Queuing a. Message Queuing Services b. Message Queuing DCOM Proxy 20. Multipath I/O 21. Network Load Balancing 22. Peer Name Resolution Protocol 23. Quality Windows Audio Video Experience 24. RAS Connection Manager Administration Kit (CMAK) 25. Remote Assistance 26. Remote Differential Compression 27. Remote Server Administration Tools 28. RPC over HTTP Proxy 29. Simple TCP/IP Services 30. SMTP Server 31. SNMP Server a. SNMP WMI Provider 1. .NET Framework 3.5 Features a. .NET Framework 3.5 (includes .NET 2.0 and 3.0) b. HTTP Activation c. Non-HTTP Activation 2. .NET Framework 4.5 Features a. .NET Framework 4.5 b. ASP.NET 4.5 c. WCF Services d. HTTP Activation e. Message Queuing (MSMQ) Activation) f. Named Pipe Activation g. TCP Activation h. TCP Port Sharing 3. Background Intelligent Transfer Service (BITS) a. IIS Server Extension b. Compact Server 4. BitLocker Drive Encryption 5. BitLocker Network Unlock 7. Client 6. BranchCache for NFT 8. Data Center Bridging 9. Enhanced Storage 10. Failover Clustering

16 32. Subsystem for UNIX-based Applications (Deprecated)
33. Telnet Client 34. Telnet Server 35. TFTP Client 36. User Interfaces and Infrastructure a. Graphical Management Tools and Infrastructure b. Desktop Experience c. Server Graphical Shell 37. Windows Biometric Framework 38. Windows Feedback Forwarder 39. Windows Identity Foundation 3.5 40. Windows Internal Database 41. Windows PowerShell a. Windows PowerShell 3.0 b. Windows PowerShell 2.0 c. Windows PowerShell ISE d. Windows PowerShell Web Access 42. Windows Process Activation Service a. Process Model b. .NET Environment 3.5 c. Configuration APIs 43. Windows Search Service 44. Windows Server Backup 45. Windows Server Migration Tools 46. Windows Standards-Based Storage Management 47. Windows System Resource Manager (Deprecated) 48. Windows TIFF IFilter 49. WinRM IIS Extension 50. WINS Server 51. Wireless LAN Service 52. WoW64 Support 53. XPS Viewer

17 Windows Server 2012 Sürümleri ve Farkları
Windows Server 2012, Windows 8 ile birlikte NT 6.2 çekirdeğini kullanır. Microsoft, Windows Server 2012 ile sadece ağ yönetimi ve uygulamalarını değil web ve bulut hizmetlerini hedeflemiştir. Windows Server 2012 amaçlarına göre 64 bit 4 farklı sürüm ile piyasaya çıkmıştır. WOW64 özelliği ile 32 bit uygulamalarıda desteklemektedir.

18 Sürümler; Foundation Essentials Standart Datacenter Sürüm Özellikleri
Giriş seviyesidir. Küçük boyutlu işletmeler için idealdir. Server 2012’nin tüm özelliklerini barındırmaz. Sadece OEM üreticiler tarafından satılan sunucularla birlikte gelir. Bir fiziksel işlemci i, 15 kullanıcıve 32 GB RAM desteği vardır. Domain (Etki alanı) ve sanallaştırma desteği yoktur. Essentials 2 fiziksel işlemci, 25 kullanıcı ve 64 GB RAM desteği vardır. En fazla 50 kullanıcıya hizmet verebilir. Kök sunucu olma şartı ile Domain (Etki alanı) desteği vardır. Foundation sürümü gibi sanallaştırma desteği yoktur. Standart Server 2012 işletim sisteminin tüm rol ve özelliklerine desteği mevcuttur. 64 fiziksel işlemci ile 2 sanallaştırma desteği vardır. 4 TB RAM’e kadar desteği vardır. Her cihaz ve kullanıcı için CAL lisansına ihtiyaç duyar. Datacenter Standart sürümü gibi tüm rol ve özelliklere sahiptir. Sınırsız sanallaştırma desteği sunar. CAL lisansına ihtiyaç duyar. Sadece OEM sunucularla satın alınabilir.

19 SERVER 2012 İŞLETİM SİSTEMİ FİYATLARI

20 Microsoft Hp 748921-021 Ms Wındows Server 2012 Standard R2 Rok Tu
Marka:Microsoft FİYAT:4.999,00 TL

21 Hp 748921-021 Ms Wındows Server 2012 Standard R2 Rok Turkce/Ingıl
Türü:Sunucu İşletim Sistemi Dil:Türkçe-İngilizce Medya:Kutulu Kullanıcı Sayısı:1 MAC/WIN:Win Garanti Süresi (Ay):12 Fiyatı:2.988,07 TL

22 .Garanti süresi(ay):12 .Fiyat:709,00 TL
Dell 5-Pack Of Windows Server 2012 User Cals (Standard Or Datacenter) Kit W2K12Srv-Cal5P .Garanti süresi(ay):12 .Fiyat:709,00 TL

23 Hp 748920-021 Ms Wındows Server 2012 R2 Foundatıon Rok Turkce/Ing
Türü:Sunucu İşletim Sistemi Dil:Türkçe-İngilizce Medya:Kutulu Kullanıcı Sayısı:10+ MAC/WIN:Win Garanti Süresi (Ay):12 Fiyatı:1.044,97 TL

24 KAYNAKLAR Microsoft.com bilginçacademy.com technopat.com akakce.com
wikipedia.com prezi.com serhatakinci.com vatansvs.blogspot.com.tr chip.com.tr gittigidiyor.com hepsiburada.com n11.com forumefor.com bilgihanem.com bilgisayarkurtu.com forum.shiftdelete.net daha.net social.technet


"Windows Server 2012 Windows NT Ailesi – Windows 2012 Server İşletim Sistemi Windows Server 2012, NT ailesinin son yayınlanan Windows Server serisinin en." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları