Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2010 Yılı Alan Seçimi Fırat.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2010 Yılı Alan Seçimi Fırat."— Sunum transkripti:

1 2010 Yılı Alan Seçimi Fırat

2 Öss’de başarılı olmak için dikkat edilecek teknik kurallar
Sağlıklı bir alan seçimi Aobp’nin önemini kavramak Verimli ders çalışma metotlarını bilmek ve kullanmak. İyi bir tercih yapmak.

3 ALAN SEÇİMİ İLE İLGİLİ BAZI TEMEL BİLGİLER
9.sınıflar önümüzdeki yıl için alan seçimi yapacak. 10.sınıfa geçtikten sonra 1 ay içinde alan değiştirilebilir. 11.sınıfa geçtikten sonra da alan değiştirilebilir Alana kaynaklık eden derslerin ortalamasının en az 2.5 olmalı.

4 Seçebileceğiniz kaç alan var?
Sayısal – Fen Bilimleri Sözel – Sosyal Bilimler Eşit Ağırlık–Türkçe-Mat. Yabancı Dil

5 Kural : 1 Tercih etmeyi düşündüğünüz mesleğin paralelinde alan seçimini yapmalısınız. Ölçüt : 1 İstediğiniz meslek.

6 HANGİ ALAN HANGİ BÖLÜMÜ TERCİH EDEBİLİR ?
SAYISAL TIP FAK. MATEMATİK, FİZİK,BİYOLOJİ,KİMYA BÖLÜMLERİ VE ÖĞRETMENLİKLERİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ DİŞ HEKİMLİĞİ MİMARLIK MOLEKÜLER BİYOLOJİ ECZACILIK vs… SAYISAL MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON GIDA MÜHENDİSLİĞİ İÇ MİMARLIK YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ HEMŞİRELİK GENETİK VE BİYOMÜHENDİSLİK GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSLİĞİ

7 EŞİT AĞIRLIK HUKUK _ TURİZM VE OTELCİLİK.
KAMU YÖNETİMİ _BANKACILIK VE SİGORTA ULUSLAR ARASI İLŞK _ULUSLARARASI LOJİSTİK İŞLETME – İKTİSAT _SOSYAL HİZMET REHB.PSİK.DANŞMNLIK _ULUSLARARASI TİCARET SINIF ÖĞRETMENLİĞİ _TURİZM İŞLETMECİLİĞİ. PSİK, FELS,SOSYOLOJİ _OTEL YÖNETİCİLİĞİ. ULUSLAR ARASI TİC _SAĞLIK İDARESİ.

8 HANGİ ALAN HANGİ BÖLÜMÜ TERCİH EDEBİLİR ?
SÖZEL BASIN YAYIN REKLAMCILIK. TÜRK DİLİ.EDB.ÖĞRT GAZETECİLİK. TARİH , COĞRAFYA ÖĞRT _HALKLA İLİŞKİLER VE SOSYAL BİLG.ÖĞRT REKLAMCILIK. HALKLA İLİŞKİLER _TÜRKÇE ÖĞRT. RADYO - TV _ İLAHİYAT

9 YABANCI DİL İNGİLİZCE ÖĞRETMENLİĞİ DİĞER DİL ÖĞRETMENLİKLERİ
TURİST REHBERLİĞİ MÜTERCİM-TERCÜMANLIK

10 Alan dışı tercih yapabilirsiniz,biraz puanınız düşer.
Kural : 2 Alan dışı tercih yaparsanız Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanınız 0.13 ile çarpılır. Alan içi tercih yaparsanız Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanınız 0.15 ile çarpılır. Ölçüt : 2 Alan dışı tercih yapabilirsiniz,biraz puanınız düşer.

11 Bölüm – Alan ilişkisi Bölüm Alan Alan içi Alan dışı Hukuk Fak. Tm 0,15 0,13 Tıp Fak. Say 0,15 0,13 Tercüman Y.Dil 0,15 0,13 Halkla İlişkiler. Sözel 0,15 0,13

12 Başarılı ya da başarısız olduğunuz derslere dikkat etmelisiniz.
Kural : 3 Başarılı ya da başarısız olduğunuz derslere dikkat etmelisiniz.

13 Başarılı olunan dersler ve seçilecek alan ilişkisi
Sayısal alanı seçmek için hangi dersleriniz iyi olmalı? 1. Matematik , Fizik , Kimya , Biyoloji , Geometri Sözel alanı seçmek için hangi dersleriniz iyi olmalı? 2. Edebiyat , Tarih , Coğrafya , Felsefe Grubu Eşit Eğırlık alanını seçmek için hangi dersleriniz iyi olmalı? 3. Matematik , Edebiyat , Tarih , Coğrafya , Felsefe Grubu Yabancı Dil alanını seçmek için hangi dersleriniz iyi olmalı? 4. Y.Dil , Edebiyat , Tarih , Coğrafya , Felsefe Grubu

14 Dikkat! Mat , Fiz ,Kim,Biy dersleri 2 olan öğrc. Sayısalı seçmemeli 1.
Çünkü alan soruları zor olduğu için kazanma ihtimalleri düşer. Matematikten çok zorlanan öğrc. TM’yi de seçerken iyi düşünmeli. 2. Çünkü TM’nin mesul olduğu Mat-2 ağır konulardır.

15 Alan – Alana Kaynaklık Eden Ders İlişkisi
Bu derslerin ortalaması en az 2.5 olmalı Fen bil- sayısal alana kaynaklık eden dersler 1. Matematik , Fizik , Kimya , Biyoloji Sözel /Sosyal bil alanına kaynaklık eden dersler 2. Dil ve Anlatım, Türk Edebiyatı , Tarih , Coğrafya Eşit Ağırlık / Türkçe – Matematik alanına kaynaklık eden dersler 3. Dil ve Anlatım, Matematik , Türk Edebiyatı 4. Yabancı dil alanına kaynaklık eden dersler Y.Dil , Türk Edebiyatı,Dil ve Anlatım

16 Kişilik yapınızı dikkate alın
Kural : 4 Kişilik yapınızı dikkate alın

17 B-Kişilik yapınızı dikkate alın
Meslek popüler olabilir. Ama kişiliğinize uygun değilse… Kan görmeye dayanamıyor ama Tıp okumak istediğini söylüyor. 1. Aşırı derecede içe dönük.Ama uluslararası ilşk .okumak istiyor. 2. Konuşma problemi var. Ama hukuk okumak istiyor. Veya Öğretmen olmak istiyor. 3. 4. Kedi köpekten korkan birinin, veteriner olmak istemesi gibi. El becerisi az olan birinin, ana sınıfı öğretmeni olmak istemesi. 5.

18 Kimlere danışabilirsiniz?
Ailenin fikri sorulmalı. Derslere giren öğretmenlerin kanaati sorulmalı. Rehberlik servisiyle görüşülmeli. Meslekler hakkında bilgi almalı. Meslek sahipleriyle görüşün. Tercih etmeyi düşündüğünüz alanda okuyan üst sınıf öğrencilerle görüşülmeli. Ama bu öğrenciler seviyeli ,tutarlı ve güvenilir olmalı Ama mutlak manada hiç kimsenin tesirinde kalmayın. Unutmayın hayatınızın sorumluluğu sadece size aittir.

19 Alan seçiminde yapılan hataların genel sebepleri
Kaliteli öğrenci sayısala gider.Başarısız öğrenci diğer alanlara gider düşüncesi Oysa her insanın ilgi ve istidadı farklıdır. Duygusal değil mantıklı davranmalı. İstediğim meslek x alanında. Bu yüzden o alanı seçiyorum. Mesleğin gerektirdiği alan için gerçekten yeterli misiniz? Ders başarınız nasıl? Arkadaş grubum x alanına gidiyor. Hem X alanının sınıfındakiler çok zayıf öğrceli. Arkadaşa ,sınıfa göre değil. İdealinize , yeterliliğinize göre alanınızı seçin. Sayısalım biraz zayıf. Ama yine de bu alanı seçeceğim.Çok çalışarak telafi edec. Tecrübeler bunun çok zor olduğunu göstermektedir.Gerçekçi bir ümit olmalı Ailem x alanına gitmemi istiyor.İstemediğim halde bu alanı seçeceğim. İleride telafisi zor bir hata. Sorumluluğunuzu üzerinize alın. Sayısal puanla tercih edilebilecek bölüm çok. Sizin öncelikle kendi durumunuza bakmanız gerekir. Sayısal puanla tercih edilebilecek bölümlerin çokluğu sizin kolayca kazanacağınız manasına gelmez.

20 Alan seçiminde yapılan hataların genel sebepleri
Sözelde bölüm az. Ama sınava sözelden giren öğrenci çok. 1-Sözeli tercih eden öğrencilerin çok olduğu doğrudur. 2- Fakat bu öğrencilerin hepsi sözeli gerçekten istediği için mi tercih ediyor? Yoksa son ümitleri olduğu için mi? Çoğunluk son ümit olduğu için sözele gider. 3- Dersle ,LYS ile ilgisi olmayan öğrencilerin sözel gitmesi sözeli kurtlar sofrası mı yapar? Elbette ki hayır. 4- Dolayısıyla çalışan öğrenci sözelde rahatlıkla kazanabilir.Başvuranların sayısının kabarıklığı , bölüm sayısının azlığı çalışan öğrenciler için problem değil. 5 – Sözel “tembeller kulübüdür” şeklindeki düşünceler saçmadır. (Boğaziçi Edebiyat 6 – Ve hepsinden ötesi kendi yeterlilik ve sınırlanırınızı bilmeniz gerekir.Gerçekçi olmak zorundasınız. Sayısal ya da Y.Dil de başarılı olamıyorsanız sözele gönül rahatlığıyla gidin. Bu sizin , kendisiyle barışık olmanızın da bir göstergesi olur.

21 Alan seçiminde aileye düşen görev
Aile , alan seçiminde çocuğuna yol göstermeli ama sonuçta öğrencinin verdiği karara saygı göstermelidir.. Ebeveynler bazen hayatta gerçekleştiremedikleri hedeflerini çocuklarında görmek isterler. Eğer bu hedefler çocuğun istemediği türden ise kesinlikle baskı yapılmamalı. “Bak Ahmet x alanını seçiyor.Sen niye o alanı seçmiyorsun…” ALAADDİN ERKAL KÖRFEZ ORHANGAZİ ANADOLU LİSESİ REHBER ÖĞRT.


"2010 Yılı Alan Seçimi Fırat." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları