Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MİRAS HUKUKU III Adnan Hadzimusiç Mart 2017.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MİRAS HUKUKU III Adnan Hadzimusiç Mart 2017."— Sunum transkripti:

1 MİRAS HUKUKU III Adnan Hadzimusiç Mart 2017

2 MİRASIN SAKLI PAYI Saklı pay, mirasbırakanın kural olarak ölüme bağlı tasarrufla üzerinde tasarruf edemeyeceği kısmı ifade eder. Saklı paylı mirasçının kanuni güvence altına alınmış olan miras payıdır. Saklı pay şarta ve yüklemeye bağlanmaz Saklı pay mirasçılar: a) Altsoy b) Anne ve baba c) Sağ kalan eş Saklı pay altsoy için yasal miras payının yarısı, ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri, sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması hâlinde yasal miras payının tamamı, diğer hâllerde yasal miras payının dörtte üçüdür.

3 SAKLI PAY MİRASÇILIĞIN SONA ERMESİ
Mirastan çıkarma ile saklı paylı mirasçı murisin tek taraflı ölüme bağlı tasarrufu ile mirasçılık ve payından mahrum edilmesidir. Mirastan çıkarma ölüme bağlı tasarruflardan vasiyet yolu ile yapılabilir. Tek taraflı öbt olması nedeniyle mirasbırakan bundan her zaman dönebilir. Mirastan çıkarmada iskat sebebinin açık olarak gösterilmesi gerekir. İki türlüdür. 1. Cezai ıskat 2. Koruyucu ıskat

4 1) Cezai Iskatın Sebepleri a) Mirasçının mirasbırakanın veya onun yakınlarına karşı ağır bir suç işlemesi - Suç ceza hukuku anlamında olmayıp mirasçının mahkum olmasına da gerek yoktur. Ancak suç ağır olmalıdır. b) Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse - Mirasçı kusurlu bir hareketiyle iskat sebeplerine neden olması gerekir - Mirasçı ıskat sebebini hukuka aykırı bir fiile neden olmalıdır. Fiil hukuka uygun ise, iskat sebebi gerçekleşmemiştir.

5 Cezai Iskatta Af Muris mirastan çıkardığı mirasçısını affetmek isterse yapacağı bir ölüme bağlı tasarrufla bu yöndeki iradesini açıklamalıdır. Fiili af yeterli değildir Cezai Iskatın Hükümleri Iskat edilen mirasçının mirasçılık sıfatı kalmaz. Ancak kısmi ıskatta mirasçılık sıfatı devam eder. Iskat edilene mirasbırakan vasiyetle mal bırakabilir. Iskat kişisel sonuçludur: ıskat edilenin altsoyu ıskattan etkilenmez. Iskat ile mirasçılıktan çıkarılan, TMK 511/II ye göre mirasbırakandan önce ölmüş gibi değerlendirilir. - Iskat edilenin saklı paylı mirascısı varsa onun üzerinde tasarruf edilemez. Daha az saklı paylı altsoy sözkonusu ise aradaki fark murisin TO arttırır. - Iskat edilenin saklı paylı altsoyu yoksa,onun saklı payı murisin TO eklenir - Ancak, muris başka türlü tasarrufta bulunmadı ise TMK 511/II ye göre çıkartılan mirasçı mirasbırakandan önce ölmüş gibi değerlendirilmeli ve onun miras payı diğer mirasçılar arasında pay edilmelidir.

6 2- Koruyucu Iskat Mirasbırakanın altsoyun çocuklarını korumak için onlar lehine acze düşmüş altsoyunu saklı payının yarısından ölüme bağlı tasarrufla mahrum etmesidir. Koruyucu iskatta çıkarılan altsoy hala mirasçıdır, çünkü ıskat kısmen yapılmıştır Çıkarılan altsoyun payı, murisin TO eklenmez, bilakis çıkarılan mirasçının çocuklarına özgülenir.

7 Koruyucu Iskatın Şartları
Acze düşmüş altsoy Altsoyun doğmuş veya doğacak (ölüm anında ana rahmine düşmüş çocuğu olmalı) Iskat öbt yapılmalı ve ıskat sebebi gösterilmelidir. Koruyucu ıskatın Hükümleri Iskat edilen açısından • Iskat edilen mirasçı sadece saklı payının yarısını talep edebilir Iskat edilenin çocukları açısından • Saklı payın diğer yarısı bu çocukların olur.

8 Koruyucu Iskatın Hükümsüzlüğü Genel olarak öbt iptaline ilişkin hükümler burada da geçerlidir Özel olarak koruyucu ıskatın hükümsüzlüğü • Eğer aciz belgesi miras açıldığında hükümsüz veya aciz belgesindeki borç miras payının yarısını aşmıyorsa • Iskat edilen mirasçının talebi ile ıskat hükümsüz kalır. Iskat edilen mirasçının alacaklısının böyle bir talep hakkı yoktur

9 Karşı yollar-ortadan kalkması
Mirasçılıktan çıkarılan saklı pay sahibi mirasçısı çıkarmayı (ıskatı) ortadan kaldırması için iptal ve tenkis davaları açabilir. A. İptal davası I. Sebepleri Madde 557- Aşağıdaki sebeplerle ölüme bağlı bir tasarrufun iptali için dava açılabilir: 1. Tasarruf mirasbırakanın tasarruf ehliyeti bulunmadığı bir sırada yapılmışsa, 2. Tasarruf yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama sonucunda yapılmışsa, 3. Tasarrufun içeriği, bağlandığı koşullar veya yüklemeler hukuka veya ahlâka aykırı ise, 4. Tasarruf kanunda öngörülen şekillere uyulmadan yapılmışsa.

10 II. Dava hakkı Madde 558-İptal davası, tasarrufun iptal edilmesinde menfaati bulunan mirasçı veya vasiyet alacaklısı tarafından açılabilir. Dava, ölüme bağlı tasarrufun tamamının veya bir kısmının iptaline ilişkin olabilir. Ġptal davası, ölüme bağlı tasarrufla kendilerine, eşlerine veya hısımlarına kazandırma yapılanların tasarrufun düzenlenmesine katılmalarının yol açtığı sakatlığa dayandığı takdirde tasarrufun tamamı değil, yalnız bu kazandırmalar iptal edilir. III. Hak düşürücü süreler Madde 559- İptal davası açma hakkı, davacının tasarrufu, iptal sebebini ve kendisinin hak sahibi olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın geçmesi tarihinin üzerinden, iyiniyetli davalılara karşı on yıl, iyiniyetli olmayan davalılara karşı yirmi yıl geçmekle düşer. Hükümsüzlük, def"i yoluyla her zaman ileri sürülebilir.

11 B) Tenkis davası Mirasçılıktan öıkarılan saklı pah sahibi iki halde tenkis davasını açabilir: 1- Ölüme bağlı tasarrufta çıkarma sebebinin gösterilmemiş olması, 2- Ölüme bağlı tasarrufta gösterilen çıkarma sebebinin geröek olmaması veya çıkarmayı gerektirecek bitelikte bulunmaması

12 MurisinTasarruf Oranı
Tasarruf Oranı – Saklı Pay Saklı payların dışında kalan oran mirasbırakanın tasarruf oranını gösterir. • Altsoy için saklı pay, yasal miras payının yarısıdır. Diğer yarısı da mirasbırakanın tasarruf oranıdır.

13 Tasarruf Oranının Hesaplanması
Terekenin Değerlendirilmesi Murisin tasarruf edebileceği miktarın belirlenmesinde terekenin tespit edilmesi gerekir. Bunun için varsayımsal bazı ekleme ve çıkarmaların yapılması gerekir. Tereke, mirasbırakanın öldüğü anda sahip olduğu para ile ölçülebilen aktif ve pasif malvarlığı değerlerinden oluşur. Terekeye giren malvarlığı değerleri mirasbırakanın ölüm anındaki sürüm değerine göre esas alınır.

14 Terekeye eklenecek değerler
Mevcut (fiili) Tereke Miras bırakanın ölümünde mevcut malvarlığı değerleri, alacak hakları ve borçlarından oluşan para ile ölçülebilen bütünlüktür. Terekenin aktifinde (mal rejimi tasfiyesinden kaynaklanan alacak artık değere katılma alacağı hakkı da yer alır) Terekeye eklenecek değerler Mirasbırakanın ölümünde var olan malvarlığı değerlerinden oluşan mevcut terekeye aşağıdakiler TO hesabı için eklenir: Mirasbırakanının sağlararası tenkise tabi karşılıksız kazandırmaları (TMK ) Mirasbırakanın mirasta denkleştirmeye tabi olan karşılıksız kazandırmaları (TMK 669) Mirasbırakanın üçüncü kişi lehine yaptığı hayat sigortasında, ölüm anındaki satın alma değeri Bu değerler tereke hesabında fiili terekeye bir bütün olarak eklenirler.

15 Terekeden Çıkarılacak Değerler
- Mirasbırakanın borçları (Mal rejiminden doğan borçlarda buraya dahildir) - Cenaze giderleri - Terekenin Mühürlenmesi ve yazılması için yapılan giderler Mirasbırakanla beraber yaşayan ve onun tarafından bakılan kimselerin üç aylık geçim giderleri.

16 Mirası Reddin Tasarruf Oranına (TO) Etkisi
Mirası Ret • Reddeden mirasçı muristen önce ölmüş gibi değerlendirilir. Miras payı ve saklı paylar bu yeni duruma göre hesaplanır. • Bu halde reddedenle varsa aynı derecedeki mirasçıların miras payı ve saklı payları artar • Eğer reddedenin halefiyet yoluyla yerine geçen mirasçının saklı payı yok veya daha az ise bu Tasarruf oranının (TO) arttırır. Saklı payı aynı ise bu halde TO da bir değişiklik olmaz.

17 Mirastan Feragatin Tasarruf Oranına Etkisi
a) İvazlı Feragatte • Feragat eden ve aksi kararlaştırılmamışsa altsoyu mirasçı olamayacaktır. • Bu halde feragat edene düşen payın hesaplanması ve murisin TO eklenmesi doktrinde hakim görüşçe savunulmaktadır. • Bu görüş aşağıdaki çekincelerle mümkün olmalıdır: Çünkü: - TMK 529 a göre feragat üçüncü kişi lehine yapıldı ise muris bu payda tasarruf edemez TMK 529/II ye göre belirsiz lehe feragat ise en yakın ortak kökün altsoyuna yapıldığından feragat edenin payına da bu mirasçı (kardeşler) sahip olmalıdır. Dolayısıyla üçüncü bir kişi feragatin lehdarı olarak belirtilmemiş ve en yakın ortak kökün altsoyu da yoksa, feragat hükümden düşer ve feragat eden tekrar mirasçı olur bu halde murisin tasarruf oranında değişiklik olmaz. b) İvazsız Feragat: • Bu halde feragat altsoy için sonuç doğurmadığından, altsoyun saklı payı yok veya daha az ise feragat edenin saklı payı oranında murisin TO artar.

18 Mirastan Iskatın TO etkisi
Mirastan çıkartmada, TMK 511/II ye göre çıkartılan mirasbırakandan önce ölmüş gibi değerlendirilir. Ve saklı payı kural olarak mirasbırakanın TO eklenir. Eğer mirastan çıkaran başka türlü tasarrufta bulunmamış ise • Saklı pay sahibinin altsoyu varsa miras payı ona geçer ve bu altsoy saklı paylı ve saklı payı ıskat edilenin saklı payından az ise, bu fark kadar murisin TO artar • Iskat edilenin saklı paylı altsoyu yoksa, ıskat edilenin saklı payı, miras bırakanın TO eklenir.

19 Tenkis Tenkis kavramı Mirasbırakanın tasarrufuyla saklı payı ihlal edilen saklı paylı mirasçı, saklı payını ihlal eden tasarrufun tenkisini isteyebilir. Tenkis talebi hakkı yenilik doğurucu bir hakktır. Tenkis Şartları 1- Ölüme bağlı tasarruflar veya sağlararası bağışlamalarla mirasbırakan tasarruf oranını aşmış olmalı 2- mirasçının saklı pay hakkının ihlal edilmiş olması gerekir.

20 Tenkis Davası Davacısı
Saklı payı ihlal edilen mirasçı dava açabilir. Mirastan feragat eden çıkarılan mirastan yoksun kalan veya reddeden tenkis davası açamaz. Davacı dava açtıktan sonra ölmüşse mirasçıları davaya devam edebilir ve hatta Yargıtaya göre davacı davayı açmadan da ölse mirasçılarının dava açabilir. Alacaklıların da aşağıdaki şartlarda dava hakkı vardır: • Saklı paylı mirasçının alacaklısının elinde ödemeden aciz belgesi veya iflas kararı olmalıdır, • Saklı paylı mirasçı tenkis talebinde bulunmamış olmalıdır, • Alacaklılar veya iflas masası mirasçıya tenkis davası açmasını ihtar etmeli ve ihtar semeresiz kalmalıdır.

21 Tenkis Davası Davalısı
Saklı paya tecavüz eden tasarrufun lehine yapıldığı kişi davalıdır. Bu mirasçı olabileceği gibi musaleh de olabilir. Davalı, sağlararası tasarrufla lehine kazandırma yapılan kişi de olabilir. Bağış konusu malı alan kişi bağış konusu malları üçüncü kişiye temlik ederse bu üçüncü kişiye karşı kural olarak dava açamaz. Ancak kötü niyetli devirde üçüncü kişiye dava açılacağı kabul edilmektedir.

22 Süreler Saklı payının ihlalini öğrendikten sonra bir yıl
Vasiyetnamenin (vasiyetnameler) açılmasından veya (miras sözleşmesi ve sağlararası bağışlamalarda) mirasbırakanın ölümünden itibaren 10 yıl. Görevli ve Yetkili Mahkeme Ölenin son yerleşim yeri asliye hukuk mahkemesi Tenkis defi Tereke mallarına zilyet olan mirasçıya karşı açılan tereke malının istirdadı (geri alınması) veya miras sebebiyle istihkak davsında mirasçı tenkis defini ileri sürebilir.

23 Tenkise Tabi Tasarruflar
a) Ölüme bağlı Tasarruflar: tüm ölüme bağlı tasarruflar mirasçı atanması belirli mal vasiyeti vakıf kurulması … tenkise tabi olabilir b) Sağlararası tasarruflar: TMK 565 mirasçılık sıfatını kaybeden kanuni mirasçıya miras payına mahsuben yapılan bağışlamalar Bu bağışlama mirasta denkleştirmeye tabi olması gerekmekle beraber olamayan bağışlamalardır. Denkleştirmeye tabi olmama, ya yasal mirasçının mirasçılık sıfatını kaybetmesinden (çıkarma, ret, yoksunluk gibi sebeplerle) ya da miarsbırakanın mirasçıyı denkleştirmeden muaf tutması sebebiyle olur (TMK 669). Bağışlamlara örnekler: - Geri verilmemek kaydıyla altsoyuna malvarlığı devri - veya borçtan kurtarma yoluyla yaptığı kazandırmalar - ya da alışılmışın dışında verilen çeyiz ve kuruluş sermayesi ve benzerleri

24 Burada sözkonusu olan ivazlı feragat sözleşmeleridir.
- TMK 669/II Mirasçıya yapılan sağlararası bağışlamanın mirasta denkleştirmeye tabi olmayacağı mirasbırakanca kararlaştırılabilir. Bu halde denkleştirme olmasa da tenkis söz konusu olabilir, Miras haklarının ölümden önce tasfiyesi maksadıyla yapılan kazandırmalar, Burada sözkonusu olan ivazlı feragat sözleşmeleridir. -Bu halde feragat eden kişi TMK 574 e göre isterse tenkisi gereken miktarı verir. İsterse aldığı ivazı geri vererek feragat etmemiş gibi miras taksimine katılır. - Mirasbırakanın serbestçe dönme hakkını saklı tutarak yaptığı bağışlamalar - Mirasbırakanın ölümünden önceki bir yıl içinde âdet üzere verilen hediyeler dışında yapmış olduğu bağışlama (elden bağışlama) Sağlararası işlemle Vakıf kurmada bu kapsamdadır

25 - Saklı pay kurallarını ortadan kaldırmak için yapılan bağışlamalar.
- Saklı pay kurallarını ortadan kaldırmak için yapılan bağışlamalar. Bu bağışlamaların son bir yıl içinde yapılmış olmasına gerek yoktur. Daha önceki tarihte yapılmış bağışlamalar da saklı payı ihlal kasdı ile yapılmışsa tenkise tabi olabilir. Bu kapsama karma bağışlamalar ve muvazalı temlikler de girer. Özellikle muvazaalı satışlar da Yargıtaya göre tenkise tabi olabilir. Çünkü alttaki bağış işlemi geçerlidir. Saklı işlemin geçerli olmadığı hallerde tenkise gerek yoktur, çünkü işlem batıl olduğundan işlem hüküm doğurmaz. Tapulu bir taşınmaz söz konusu ise bunun tapu kaydının düzeltilmesi istenir. Bu tenkise göre mirasçılara için daha yerindedir. Çünkü bu halde bağışlanan mal bütün olarak terekeye döner. Mirasbırakan muvazaalı borç ikrarında da bulunmuş olabilir. Bu halde buborç ikrarı geçerli bir bağış niteliğinde ise tenkise tabi olabilir. - Saklı pay kurallarını ortadan kaldırmak için yapılan bağışlamalar. Bu bağışlamaların son bir yıl içinde yapılmış olmasına gerek yoktur. Daha önceki tarihte yapılmış bağışlamalar da saklı payı ihlal kasdı ile yapılmışsa tenkise tabi olabilir. Bu kapsama karma bağışlamalar ve muvazalı temlikler de girer. Özellikle muvazaalı satışlar da Yargıtaya göre tenkise tabi olabilir. Çünkü alttaki bağış işlemi geçerlidir. Saklı işlemin geçerli olmadığı hallerde tenkise gerek yoktur, çünkü işlem batıl olduğundan işlem hüküm doğurmaz. Tapulu bir taşınmaz söz konusu ise bunun tapu kaydının düzeltilmesi istenir. Bu tenkise göre mirasçılara için daha yerindedir. Çünkü bu halde bağışlanan mal bütün olarak terekeye döner. Mirasbırakan muvazaalı borç ikrarında da bulunmuş olabilir. Bu halde bu borç ikrarı geçerli bir bağış niteliğinde ise tenkise tabi olabilir. Mirasbırakanın üçüncü şahıslar lehine yaptığı hayat sigortaları. Bu tür hayat sigortalarının mirasbırakanın ölüm anındaki satın alma değeri terekeye eklendiği gibi bu tasarruf sonucu hak sahibi olan kişiye karşı da tenkis davası açılabilir. Bu halde üçüncü kişiye ödenen sigorta tazminatının tenkisi yoluna gidilir. Bu halde tenkise konu olan tazminatın tamamı değil, ölüm anındaki satın alma değeridir. Sigorta lehtarının üçüncü kişi olması gerekir. Eğer mirasçılardan biri lehine ise bunun bu hükme göre tenkise tabi olması mümkün değildir.

26 Tenkisin Hükümleri - Saklı payın ihlal edildiği ölçüde tenkise tabi tasarrufta indirime gidilir. - Tenkis davası yenilik doğurucu bir dava olup bir eda davası değildir. Tenkis davası sonucunda saklı paylı mirasçı ihlal eden kısmın kendisine verilmesini talep ve dava edebilir. Yargıtay tenkis davasının eda davasını da kapsadığına karar vermiştir. Usul ekonomisi açısından yerinde bir karardır Kendisine tenkise tâbi sağlararası kazandırma yapılmış olan kimse iyiniyetli ise, sadece mirasın geçmesi anında kazandırmadan elinde kalanı geri vermekle yükümlüdür; (TMK 566) iyiniyetli değilse, iyiniyetli olmayan zilyedin geri verme borcuna ilişkin hükümlere göre sorumlu olur. - Tenkise tabi bağışlamayı alan eğer bunu üçüncü kişiye devretmiş ise, hak sahibi üçüncü kişiye karşı tenkis talebi ile başvuramaz. Ancak üçüncü kişi kötüniyetli ise ona başvurmak Yargıtayın İBK göre mümkündür.

27 Miras sözleşmesiyle elde ettiği kazandırma tenkise tâbi tutulan kimse, bu kazandırma için mirasbırakana verdiği karşılığın tenkis oranında geri verilmesini isteyebilir. (TMK 566/II) - Değerinde azalma meydana gelmeksizin bölünmesine olanak bulunmayan belirli bir mal vasiyeti tenkise tâbi olursa, musalehin seçim hakkı vardır (TMK 564): • vasiyet alacaklısı, dilerse tenkisi gereken kısmın değerini ödeyerek malın verilmesini, • dilerse malı almaktan vazgeçerek tasarruf edilebilir kısmın değerini karşılayan parayı isteyebilir. Seçim hakkını uygun sürede kullanılmazsa, hakim kararıyla bu hak mirasçıya geçer.

28 - TMK 564/II ye göre: Tasarruf konusu malın vasiyet alacaklısında kalması durumunda, malın tenkis sebebiyle vasiyet borçlusuna verilmesi gereken, aksi hâlde tasarruf oranı içinde kalan kısmının karar günündeki değerinin para olarak ödetilmesine karar verilir. • Bu halde mirasın açıldığı güne göre hesaplanan ‘sabit tenkis oranı’ malın karar gününde tespit edilecek değerine oranlanır ve bulunan miktar vasiyet borçlusuna ödenir. • TMK 564/II hükmü emredici kaleme alınmış olmasına rağmen, kanun koyucunun enflasyonun etkisini azaltma amacı dikkate alındığında, bu halde bir değer azalması varsa, vasiyet borçlusuna mirasın açıldığı günde hesaplanan miktar ödenmelidir. - Mirasbırakan, tahmin edilen devam sürelerine göre sermayeye çevrilmeleri hâlinde tasarruf edilebilir kısmı aşan intifa hakkı veya irat borcu ile terekesini yükümlü kılarsa, mirasçıları, intifa hakkının veya irat borcunun tenkisini yada tasarruf edilebilir kısmı vererek bu yükümlülüğün kaldırılmasını isteyebilirler.

29 Tenkis Usulü (Sıra) Tenkis, saklı pay tamamlanıncaya kadar, önce ölüme bağlı tasarruflardan; bu yetmezse, en yeni tarihlisinden en eskisine doğru geriye gidilmek üzere sağlararası kazandırmalardan yapılır. - Kamu tüzel kişileri ile kamuya yararlı dernek ve vakıflara yapılan ölüme bağlı tasarruflar ve sağlararası kazandırmalar en son sırada tenkis edilir. MK 570 tamamlayıcı bir hükümdür. Mirasbırakan aksine düzenleme öngörebilir. - Birden fazla ölüme bağlı tasarruf varsa bunlar • Birlikte (aynı sırada) ve • Orantılı olarak tenkise tabi olur.

30 - ÖBT tenkisi yeterli olmazsa sağlararası tasarruflarda tenkise gidilir: • Aynı anda ifa edilen sağlararası tasarruflar aynı sırada oranlı olarak tenkis edilir. • Farklı tarihlerde ifa sözkonusu ise: en yeni tarihlisinden en eskisine doğru geriye gidilmek üzere tenkis yapılır. - Sağlararası tasarruflarda sıra borç doğuran sözleşmenin yapıldığı tarihe göre belirlenmesi hakim görüş ve doktrince kabul edilmektedir.

31 Saklı Payı Olmayan Kişiler Lehine Yapılan Orantılı Tenkis
-TMK 563 göre mirasbırakan başka türlü istemedikçe, tenkis bağışlamaların tümünün toplamına oranlı olarak yapılır: Formül: TnkM = mB x İhlSP TopB • TnkM= Tenkis miktarı • MB= Münferit Bağışlama (saklı payı ihlal eden) • İhlSP= İhlal Edilen Saklı Pay • TopB= Tenkise Tabi Toplam Bağışlamlar - TMK 561 e göre: Saklı pay sahibi mirasçılara ölüme bağlı tasarrufla yapılan ve tasarruf edilebilir kısmı aşan kazandırmaların onların saklı paylarını aşan kısmı orantılı olarak tenkise tâbi olur.

32 Olay: Evli olmayan M’nin A ve B adında iki oğlu vardır
Olay: Evli olmayan M’nin A ve B adında iki oğlu vardır. M ölümünden bir yıl önceki sevgilisi S’ye TL bağışlamıştır. Ölümündeki sevgilisi Y’yi ise mirasının 1/5 i için mirasçı tayin etmiştir. Aynı zamanda oğlu A’nın mirasın 1/5 ini ve oğlu B’nin de mirasın 3/5 ini almasını vasiyet etmiştir. Terekesi TL dir. 1. Mirasçıların saklı paylarının hesabı: • TL mevcut tereke • TL eklenecek değer (S’ye yapılan bağış TMK 508, TMK 565/I,3) = TL 2. Saklı Paylar • A= (yasal miraspayının x 1/2 ) • B= (yasal miraspayının x 1/2 ) 3. Vasiyete göre • A = TL ( TL Saklı Pay İhlali) • B = TL ( TL Saklı Pay Fazlası) • Y = TL ( TL Saklı Pay Yok)

33 4. A’nın saklı payı 12.000 TL ihlal edilmiştir.
Tenkise tabi tasarruf olarak akla B ve Y ye yapılan ölüme bağlı tasarruf ile S’ye yapılan sağlararası bağışlama gelmektedir. • Ancak önce ölüme bağlı tasarruflar tenkis edilecektir daha sonra saklı pay tamamlanmamış ise sağlararası bağışlama tenkise uğrayacaktır (TMK 570) 5. A’nın ihlal edilen saklı payı TL için tenkis yapılacaktır. • Saklı payın sağlanması için B ve Y lehine yapılan ölümebağlı tasarruf orantılı olarak tenkis edilecektir (TMK 561 / 563) B aleyhine tenkis: (mBs)x (ihlSP) / (TopB) = 7333 Y aleyhine tenkis: 28 x 12 / 72 =4.666

34 Sonuç: • A terekeden 40. 000 YTL (Saklı Pay) • B terekeden 76. 667 (84
Sonuç: • A terekeden YTL (Saklı Pay) • B terekeden ( – 7333) • Y terekeden ( – 4666) • Ölüme bağlı tasarrufların tenkisi ile A’nın saklı payı temin edildiğinden S’ye yapılan sağlararası bağış tenkise uğramayacaktır.


"MİRAS HUKUKU III Adnan Hadzimusiç Mart 2017." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları