Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BERAT KANDİL GECESİ: HAZIRLAYAN: İbrahim SUCUOĞLU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BERAT KANDİL GECESİ: HAZIRLAYAN: İbrahim SUCUOĞLU"— Sunum transkripti:

1 BERAT KANDİL GECESİ: HAZIRLAYAN: İbrahim SUCUOĞLU
BERAT KANDİLİGECESİ: HAZIRLAYAN: İbrahim SUCUOĞLU MUHAMMEDİYE CAMİİ İMAM-HATİBİ ERZİNCAN MÜFTÜLÜĞÜ HAZIRLAYAN: İbrahim SUCUOĞLU MUHAMMEDİYE CAMİİ İMAM-HATİBİ ERZİNCAN MÜFTÜLÜĞÜ

2 Geceydi insan yatımı.  Yunusca düşmeli aşka,  Hesapladım tüm yaşımı  Seninle kalmaya geldim.   Keşke demeseydim keşke,  Nefis almış savaşımı  Berat deyip beratımı,   Yok ki senden daha başka,  Durmaz akan gözyaşımı  Verirsen almaya geldim.   Kapını çalmaya geldim  Berat de silmeye geldim.  Yıllığım dolar bu gece,  Giriş çıkışlı bu handan,  Rahmetinden kana kana  Dillerdesin hece hece  Şeytan saldırdı her yandan,  İçip Allah için yana  Çoktur günaha gelince,   Beş vakti selim insandan,  Erken olsun senden sana  Kulum de olmaya geldim  İstersin kılmaya geldim  Gönüllü solmaya geldim  Kırık dökük amellerim,  Küçük ister büyük yerden  Günah içimi delerken  Sana açıktır ellerim,  Eksiklik dolu eserden  Eleme bizi elerken  Gülde can bulmuş güllerin.  Sevda yeli eser serden  Kalender’im boş yelerken  Arayıp bulmaya geldim  İmanla ölmeye geldim  Aşk ile dolmaya geldim.  (H.Kalender)

3 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ
Cenab-ı Hak âyet-i kerimelerde buyurmaktadır ki: حٰمٓۜ ﴿١﴾ وَالْكِتَابِ الْمُب۪ينِۙ ﴿٢﴾اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ ف۪ي لَيْلَةٍ مُبَارَكَةٍ اِنَّا كُنَّا مُنْذِر۪ينَ ﴿٣﴾ ف۪يهَا يُفْرَقُ كُـلُّ اَمْرٍ حَـك۪يمٍۜ ﴿٤﴾ "Hâ. Mîm. Apaçık Kitab'a andolsun ki! Gerçekten biz onu mübarek bir gecede indirdik. Biz uyarıcılarız. O gecede her hikmetli iş, katımızdan bir emir olmak üzere ayrılır." (Duhân: 1-4)

4 * Hadisi şerifte efendimiz (sav) buyuruyor:
خمس ليال لا ترد فيهن الدعوة: أول ليلة من رجب، وليلة النصف من شعبان، وليلة الجمعة، وليلة الفطر، وليلة النحر" "Beş gece vardır ki, o gecelerde yapılan duâlar geri dönmez: Receb'in ilk gecesi, 2. Şaban'ın yarısı gecesi, 3. Cumâ gecesi, 4. Ramazan Bayramı gecesi, 5. Kurban Bayramı gecesi."  (Beyhaki, Sünen, Şuabül-İman,  3/342)

5 BERAT GECESİNİN 5 ÖNEMLİ MADDESİ 1
BERAT GECESİNİN 5 ÖNEMLİ MADDESİ 1. Bütün hikmetli işlerin ayırımına başlanması. 2. Bu gecede yapılacak ibadetlerin diğer vakitlere nispetle kat kat sevaplı olması. 3. İlâhi rahmetin bütün âlemi kuşatması. 4. Allah'ın af ve bağışlamasının coşması. 5. Peygamberimize tam bir şefaat yetkisinin verilmiş olması.

6 İbn-i Abbas (ra) Hazretleri'nden bir rivayette
Cenâb-ı Fahr-i Kâinat (sav) Efendimiz (sav) şöyle buyuruyorlar: "Hazret-i Allah Şaban ayının yarısı gecesinde, olacak şeylerin hükümlerini verir. Kadir gecesinde ise onları vazifeli meleklere teslim eder."

7 Kur'an-ı kerim de bu gecede Levh-i mahfuz'dan topluca
dünya semâsına nazil olmuş, Kadir gecesinde ise âyet âyet yeryüzüne indirilmeye başlamıştır.

8 Efendimiz (sav) bu gecenin ulviyetini bize şöyle haber veriyorlar:"Şaban ayının on üçüncü gecesi idi. Cebrâil (As) bana gelerek 'Yâ Muhammed' dedi 'Kalk teheccüd vaktidir, ümmetin hakkında muradının hâsıl olması için Allah'a duâ etmenin zamanı geldi.'" Peygamber Efendimiz kalktı ve o geceyi ibâdetle geçirdi. Tanyeri ağarırken Cebrâil (As) geldi ve dedi ki 'Yâ Muhammed! Hazret-i Allah (cc) ümmetinin üçte birini sana bağışlamıştır.' Efendimiz ağladı ve  'Yâ Cebrâil! Kalan üçte ikisinin durumu ne oldu?' diye sordu. O da 'Bilmiyorum'  diye cevap verdi.

9 Şabanın on dördüncü gecesi yine geldi ve aynı şeyi söyledi
Şabanın on dördüncü gecesi yine geldi ve aynı şeyi söyledi. 'Yâ Muhammed kalk ve teheccüd namazı ile meşgul ol!' Peygamber Efendimiz de sabaha kadar ibadetle meşgul oldu. Fecir vaktinde Cebrâil (As) yine geldi. ‘Hazret-i Allah ümmetinin üçte ikisini sana bağışlamıştır.' buyurdu. Cenâb-ı Fahr-i Kâinat (sav) Efendimiz yine ağlayarak ‘ Kalan üçte birinin durumunu' sordu. O da 'Bilmediğini'  söyledi.

10 Nihayet Şaban-ı şerif'in on beşinci Berat gecesi
Cebrâil (As) gelerek 'Müjdeler olsun Yâ Muhammed! Şirk koşanların dışında Hazret-i Allah bütün ümmetini sana bağışlamıştır. Başını göğe kaldır, bak ne göreceksin.'buyurdu. Resul-i Ekrem (sav)Efendimiz başını kaldırınca gördü ki semâvâtın bütün kapıları açılmıştır. Dünya semasından arşa kadar sıralanan bütün melekler secdeye kapanmışlar, ümmet-i Muhammed'in (sav) günahlarının affedilmesi için duâ ediyorlar. Gökyüzünün her kapısında bir melek durmaktadır.

11 Birinci kapıda ki melek 'Bu gece rükûya varanlara müjdeler olsun!' 
diye sesleniyor. İkinci kapıda kimelek 'Bu gece secde edenlere müjdeler olsun!' diye sesleniyor. Üçüncü kapıda kimelek 'Müjdeler olsun bu gece Hazret-i Allah'ı zikredenlere.'  Dördüncü kapıda  'Bu gece Rabb'isine duâ ve niyazda bulunanlara müjdeler olsun!' diye seslendi Beşinci kapıda 'Bu gece haşyetullahtan ağlayanlara müjdeler olsun!'  Altıncı kapıda ki melek 'Müjdeler olsun bu gece hayırlı amel işleyenlere!' diye.

12 Yedinci kapıda ki melek
'Müjdeler olsun bu gece Kur'an-ı kerim okuyanlara!'  diye sesleniyor ve nidasına devam ediyor:  'Bir şey isteyen yok mu, dilediği verilsin? Duâ eden yok mu, duâsı kabul edilsin? Tevbe eden yok mu, tevbesi kabul edilsin? Günahlarının affını dileyen yok mu, günahları bağışlansın?' Cenâb-ı Fahr-i Kâint (sav)Efendimiz sözlerine devamla buyuruyorlar ki: "Bu gece havanın kararmasından fecrin tuluûna kadar rahmet kapıları ümmetim üzerine açık kalır ve Allah 'Kelp kabilesi'nin koyunlarının tüyleri sayısından daha çok kimseleri cehennemden azad eder." (İbn-i Mâce)

13 Bu mevzuda yapmamız gerekenlerin önemlilerinden bir kaçını sıralayalım.
1-Tevbe ve istifarda bulunmak. 2- Kuran-ı kerim okumak 3-Salatı selam getirmek. 4-Kaza namazı kılmak. 5-Nafile namaz kımak. 6- Ziyaretleşmek. 7-Küslerin barışması ve barıştırtması.

14 * Merhum Elmalılı M.H.Y’ın Hak Dini Kur’an Dili isimli tefsirinde
belirtildiğine göre anne ve babasını incitenler, büyücüler, başkalarına kin besleyenler içki düşkünleri bu gecenin faziletinden Faydalanamazlar” (Elmalı, a.g.e. VI/4293)

15 Gaflete daldıkta uyuduk kaldık. Mal mülk için döndük birer şaşkına
Gaflete daldıkta uyuduk kaldık Mal mülk için döndük birer şaşkına Dünyanın yalanlarına inandık Kapıldık yalan dünya akışına Korkuyoruz yarap belki geç kaldık Evliyalar embiyalar aşkına Gece hürmetine bağışla bizi Gece hürmetine bağışla bizi. Dünya hayatından bitgin yorgunuz Yalan dünya yoldan çıkarmış bizi. Kapındayız el açarak hepimiz Günahlar katlanıp olmuş bir dizi. Yardım senden gelir çünkü kulunuz Yaklaşırken onbir ayın yıldızı. Gece hürmetine bağışla bizi Gece hürmetine bağışla bizi. Sen yaratıcısın bizse bir kuluz. Senden başka kimden medet buluruz? Bağışlamaz isen zelil oluruz. Gece hürmetine bağışla bizi. (Mustafa Ayar)

16 *Kıblenin Mescid-i Haram tarafına çevrilmesi:
Bu geceye değer kazandıran hususlardan biri de kıblenin Kudüs istikâmetinden Mescid-i Akasadan, Mescid-i Haram tarafına çevrilmiş olmasıdır.

17 Cenâb-ı Hakk bu gecenin ulviyetini Hazret-i İsâ (As)'a da haber vermişti. Hikâye olunur ki:
Hz.İsâ (As) bir gün dağlarda gayet güzel yeşilliklerin arasında dolaşırken gözü beyaz bir kayaya ilişir. Kayanın güzelliğine hayran olur. Tam bu sırada Cenâb-ı Allah vahiy yoluyla "Ya İsâ! Sana bundan daha güzelini göstermemi ister misin?" diye sorar. O da "İstemez olur muyum!" buyurur. O büyük kaya birden yarılır ve içinde ibadet etmekte olan aksakallı bir zât ile bir zeytin ağacı görülür. Hz. İsâ (As) merak eder, o ağacın neyin nesi olduğunu ve kaç yıldır ibâdet ettiğini sorar. Nûr yüzlü ihtiyar da "O zeytinlerle sene boyunca karnını doyurduğunu, tam dört yüz yıldır o mağarada kaldığını, bütün vakitlerini ibâdetle geçirip, bir kere bile insanların arasına karışmadığını" söyler.Bu manzaraya çok sevinen, âdetâ iftihar edip göğsü kabaran Hazret-i İsâ (As)'a Cenâb-ı Hakk vahiy yoluyla tekrar hitap eder:

18 "Yâ İsâ! Bu kadar senedir durmadan ibâdet
eden bu zâtla iftihar etmekte haklısın. Fakat senden sonra Muhammed (sav) adında bir peygamber göndereceğim. Ona bir Berat gecesi vereceğim ki, ümmeti arasında bu geceyi ibâdet ve taatla geçirenler, nezdimde senin ibâdetine hayran olduğun sofudan daha hayırlı olacaklar."

19 Her işte Hak rızasını güdelim,, Namaz için camilere gidelim
Her işte Hak rızasını güdelim,, Namaz için camilere gidelim. Bu gün namaz kılıp tövbe edelim, Berat Kandiliniz mübarek olsun. Mevlanın güzel günlerini bilin, Allaha tövbe için sebep bulun. Bu mübarek günün feyzini alın, Berat Kandiliniz mübarek olsun

20 Hiçbir engel çıkamaz bu gecede devaya
Uzasın bu gece o görkemli karanlık    Umulur ki el uzatır o müstesna varlık    Hiçbir engel çıkamaz bu gecede devaya   Dua dua arzular ulaşırlar mevlaya  Azgınlaşan nefsinin kafesini parçala  Huzurda diz çök kavuşursun devaya  Hayal sanma ey mücrim belki ulaşacaksın  Lütfu ilahidir cennet ve Rabbim ganidir ya (R,Yıldız)

21 İbrahim SUCUOĞLU HAZIRLAYAN:
Bu gün dua kabul olunduğu gün,. Bu gün, Hakka tövbe kılındığı gün, Bu gün günahların silindiği gün Berat Kandiliniz mübarek olsun. HAZIRLAYAN: İbrahim SUCUOĞLU MUHAMMEDİYE CAMİİ İMAM-HATİBİ ERZİNCAN MÜFTÜLÜĞÜ


"BERAT KANDİL GECESİ: HAZIRLAYAN: İbrahim SUCUOĞLU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları