Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

RIDVAN AKMAN ve FERDİ METİN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "RIDVAN AKMAN ve FERDİ METİN"— Sunum transkripti:

1 RIDVAN AKMAN ve FERDİ METİN
YEŞİL VE SÜRDÜRÜLEBİLİR YAPMA ÇEVRELER CarrefourSA Genel Müdürlük Binası LEED SERTİFİKASI DEĞERLENDİRMESİ HAZIRLAYANLAR; RIDVAN AKMAN ve FERDİ METİN

2 CarrefourSA Genel Müdürlük Binası Cevizli Mahallesi, Tugay Yolu Caddesi B Blok, No:67, Maltepe/İstanbul

3 LEED GOLD SERTİFİKASI CarrefourSA'nın;
İstanbul Maltepe'deki Genel Müdürlük Binası, LEED® BD+C: Core and Shell (Bina Çekirdeği ve Kabuğu) kategorisinde; LEED Gold® Sertifikası aldı... Eylül-Ekim 2015

4 LEED SERTİFİKASYON TİPLERİ NELERDİR?
Leed NC - Yeni Yapılar Leed Eb - Mevcut Yapılar  Leed CI - Ticari İç Mekanlar  Leed C&S - Çekirdek & Kabuk  Leed S - Okullar  Leed R - Alışveriş Merkezleri  Leed H - Sağlık Yapıları  Leed H - Konutlar  Leed ND - Mahalle Kalkındırma 

5 LEED® BD+C: Core and Shell (Bina Çekirdeği ve Kabuğu)
Binanın iç mekanlardaki inşaat faaliyetlerinin kiracılara bırakıldığı ticari binaların değerlendirilmesin-de kullanılan LEED sistemidir.

6 LEED SERTİFİKASI KRİTERLERİ
LEED® Sertifikası kapsamında belirlenmiş olan; Sürdürülebilir Arazi (SS) , Su Verimliliği (WE), Enerji ve Atmosfer ( EA ), Malzeme ve Kaynaklar (MR), İç Mekan Kalitesi (IEQ), Inovasyon (ID), Yerel Öncelik ( RP) Kriterleri üzerinden değerlendirmekte ve puanlanmaktadır.

7 LEED® ANA UNSURLARININ PUANLAMAYA ETKİSİ

8 LEED SERTİFİKASI PUANI
CarrefourSA Genel Müdürlük Binası, 110 puan üzerinden değerlendirilen kriterleri 67 puanla yerine getirerek LEED Gold® sertifikasını almaya hak kazandı.

9 CarrefourSA Genel Müdürlük Binası; SÜRDÜRÜLEBİLİR ARAZİ (SS)
CarrefourSA Genel Müdürlük projesinde bisikletler için özel yerler yapılmış, bisiklet kullanıcıları için soyunma odaları ve duş imkanı sağlanmış. Dış aydınlatma, ışık kirliliğini minimumda tutacak şekilde tasarlanmış. Düşük emisyonlu verimli araçların, otoparktan yüzde 20 indirimli faydalanabilmesine olanak sağlanmıştır.

10 CarrefourSA Genel Müdürlük Binası; Su Verimliliği (WE),
CarrefourSA Maltepe Park Ofis projesinde sürekli bir sulama sistemi istemeyen bitkiler kullanılmış. Bu nedenle peyzaj sürekli bir sulama sistemi gerektirmiyor. Lavabo ve tuvaletlerde az su tüketen armatürler ve rezervuarlar tercih edilmiş. Böylece binadaki su kullanımı %48 düşürülmüştür.

11 CarrefourSA Genel Müdürlük Binası; Enerji ve Atmosfer ( EA ),
Bilindiği gibi Enerji ve Atmosfer performansı, tüm krediler dikkate alındığında en önemli başlıklardan birisi. Yenilenebilir enerji üretiminin teşvik edilmesi, ozon tabakasına zarar veren gazların minimuma indirilmesi ve benzeri birçok konu LEED kredileri içerisinde önem teşkil ediyor. 

12 CarrefourSA Genel Müdürlük Binası; Enerji ve Atmosfer ( EA ),
Bunlara ek olarak, binalarda, verimli elektrik ve mekanik sistemler kullanarak, işletim maliyetlerini düşürmek, HVAC sistem ve verimli aydınlatma sistemleri kullanmak, binanın performansını artırıcı faktörler arasında yer alıyor.

13 CarrefourSA Genel Müdürlük Binası; Enerji ve Atmosfer ( EA ),
İnşa edilen binanın, 2007 ASHRAE 90.1 (Isıtma Soğutma ve İklimlendirme Mühendisleri Amerikan Topluluğu) ile uyumlu olması da çok önemli. CarrefourSA’da gerçekleştirilen toplam bina enerji kullanımı tasarrufu ise %

14 CarrefourSA Genel Müdürlük Binası; Malzeme ve Kaynaklar (MR),
Projede kullanılan malzemelerin büyük çoğunluğu geri dönüşümlü içeriklerden oluşuyor. Bu malzemelerin bazıları yapısal çelik arasında, bazıları yalıtım malzemelerinde kullanılmış. Bina kiracıları da iç mekanlarının tasarımında kullanacakları malzemelerin geri dönüşümlü olması konusunda teşvik edilmişler. Projede malzemelerin mümkün olduğunca yerel olmasına ve geri dönüşüm oranlarına dikkat edilmiş.  

15 CarrefourSA Genel Müdürlük Binası; Malzeme ve Kaynaklar (MR),
İç Hava Kalitesi Projede kaplama ve boya malzemeleri seçiminde VOC oranlarının düşük olmasına özen gösterilmiş. Carrefoursa Maltepe Park Ofis projesinin tüm girişlerinde, kirliliğin bina içine girişini minimize etmek için özel kalıcı paspaslar kullanılmış. Sigara içme alanları bina girişinden 7.5 metre uzak olacak şekilde tasarlanmış ve tabelalarla belirtilmiştir.   

16 CarrefourSA Genel Müdürlük Binası; İç Mekan Kalitesi (IEQ),
Binanın tasarımında birçok yenilikçi adımlar atılmış. Proje, alternatif ulaşım, arazi gelişimi ve su kullanımı kredilerinin performansıyla Tasarımda Yenilik kredilerini almaya hak kazanmıştır.

17 CarrefourSA Genel Müdürlük Binası; SÜRDÜRÜLEBİLİR ARAZİ (SS)
Binanın bulunduğu bölge, merkezi ve toplu taşımaya yakın ve Sabiha Gökçen Havalimanı’na yakınlığı da proje için avantaj oluşturmuş. 

18 CarrefourSA Genel Müdürlük Binası; Yerel Öncelik ( RP)
Yapı tasarımında genel anlamda yerel kaynaklara öncelik verilerek hem yerel kaynaklara destek hem de carbon salınımının azalması sağlanmıştır

19 SONUÇ VE DEĞERLENDİRME
CarrefourSA Genel Müdürlük Binası; LEED® BD+C: Core and Shell (Bina Çekirdeği ve Kabuğu) kategorisinde değerlendirildiğinden puanlamada enerji tasarrufu 33 puan ile en yüksek puanda olmasına bakılarak 2007 ASHRAE 90.1 (Isıtma Soğutma ve İklimlendirme Mühendisleri Amerikan Topluluğu) ile uyumlu olması LEED® için değerlendirmede büyük bir artı olması, location and transportation (yer ve ulaşım) gibi başlıklara bakarak, 110 üzerinden 67 puan ile gold almasında etkili olduğu varsayılarak kabul edilebilir.


"RIDVAN AKMAN ve FERDİ METİN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları