Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AKILLI TAHTA NEDİR ? Akıllı tahta yani smart board sınıflarımızda bulunan beyaz tahtaların etkileşimli bir ekrana dönüştürülmesidir. İlk olarak SmartTechnologies.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AKILLI TAHTA NEDİR ? Akıllı tahta yani smart board sınıflarımızda bulunan beyaz tahtaların etkileşimli bir ekrana dönüştürülmesidir. İlk olarak SmartTechnologies."— Sunum transkripti:

1 AKILLI TAHTA NEDİR ? Akıllı tahta yani smart board sınıflarımızda bulunan beyaz tahtaların etkileşimli bir ekrana dönüştürülmesidir. İlk olarak SmartTechnologies şirketi tarafından 1991 yılında dünyada ilk interaktif yazı tahtası olarak üretilmiş ve dünya pazarına sunulmuştur.

2 Peki Dev Bir Pasif Tahta Nasıl ‘Akıllı Tahta ‘ Haline Getirilebilir ?
Bunun için öncelikle bilgisayarın görüntüsü beyaz tahtaya aktarılması gerekmektedir bunu basit bir bağlantıyla projeksiyon cihazıyla bile yapabiliriz. Bu şekilde öğretmen çeşitli konuları sınıfa görseller şeklinde aktarabilir fakat bu tarz kullanımda öğrenci pasif kalıp sadece takip etmek zorunda kalır.Öğretmende bilgisayarla uğraştığı için öğrencinin kontrolünü kaybeder ve etkili bir öğrenme gerçekleşmez.

3 Bu sorunun önüne geçmemiz için yeterince işlevsel daha interaktif bir tahtaya sahip olmamız gerekir. Yani parmağımızın veya kalemimizin hareketlerini algılayabilir olması gereklidir. Kısaca bir bilgisayar, tahtamıza bilgisayar ekranını yansıtan bir projeksiyon, tahta yüzeyimizi 'okuyan' bir yüzey teknolojisi ve bu teknolojinin okumalarının bilgisayara aktarılması zincirinden bahsetmekteyim.

4 Akıllı tahtaların bir güzel yanı ise; yaptığınız çalışmalarınızı video olarak sesiniz ile beraber video veya resim olarak kaydedebilir, daha sonra izleyebilirsiniz . Artık dersi kaçırma veya toplantıya katılamama sorunu da yok! Programına gömülü uzaktan erişim özelliği sayesinde toplantınıza veya dersinize katılamayan kimse, toplantı veya derse eş zamanlı olarak dünyanın neresinde olursa olsun internet üzerinden izleyebilir, interaktif olarak katılabilir veya daha sonra bilgisayarı üzerinden yapılan çalışmaları görebilir.

5 Akıllı Tahtanın Donanımsal Özellikleri
3 interaktif akıllı tahta teknolojisi vardır ; Mekanik Teknoloji: Bu teknolojide tahta özel bir zarla kaplanır. Siz tahtaya dokunduğunuzda bu zarda hareketlenme olur. Yazılım bu hareketlenmeyi değerlendirerek sizin ne yaptığınızı algılar. Bu teknolojide tahta herhangi bir elektronik kaleme ihtiyaç duymadan elle kullanılabilir. Akıllı tahtalarda en pahalı teknoloji budur. Diğer akıllı tahtalardaki sert ve sağlam yüzey doğası gereği bunlarda yoktur, dolayısıyla sert darbelere karşı dayanıksızdırlar. Mekanik bir teknoloji olması nedeniyle seri hareketleri algılayamazlar. Daha çok iş dünyasının sunum için tercih ettiği bir teknolojidir.

6 UltraSonic ya da İnfrared Teknoloji: Ses ya da Kızılötesi dalgalarla çalışır. Elektronik bir beyin, düz beyaz bir zemin üstüne tahta yüzeyini görecek şekilde yerleştirilir ve tahtanın yüzeyi ses yada kızılötesi dalgalarla taranır. Sizin tahta üzerine yaptığınız basınç dalgalarda değişikliğe neden olacaktır. Bu şekilde hareketiniz algılanmış olur.

7 Mimio ve Ebaim cihazları bu teknolojiyi kullanır
Mimio ve Ebaim cihazları bu teknolojiyi kullanır. Yaklaşık bir kilo ağırlığında olan bu cihazlar taşınabilirdirler ve herhangi bir beyaz tahtayı akıllı tahta haline getirmekte kullanılırlar. Bu teknolojide tahtanın, emaye kaplı ve ışığı somuran bir yapıda olması dayanıklılık ve gözü yormayan bir görüntü elde etmek için önemlidir. En büyük dezavantajları usdlik pilli ağır bir elektronik kalem kullanmalarıdır. Bu kalemler düşme gibi durumlarda kolayca bozulabilmektedirler.

8 Manyetik Teknoloji: Bu teknoloji tahta yüzeyinin pasif elektromanyetik dalgalarla kaplanmasına dayanır. Temel çalışma yapısı ultrasonic – infrared teknolojiyle aynıdır, fakat çok daha hassastır. Ebaim – mimio gibi ayrı bir aparat içermez. Elektromanyetik indiksiyon teknolojisiyle üretilen tahtalar kurşun kalem ucundan daha küçük bir alanda dokunma algılama hassasiyeti kazanmıştır. Kompak Laminant bir yüzeyle kaplandıklarından darbelere karşı dayanıklılardır.

9 AKILLI TAHTA YAZILIMLARI

10 Activinspire Activinspire akıllı tahta programıdır dersler için yapılmış özel yazılımdır, bir çok dili destekler,Activinspire türkçe dil olmak üzere 36 dil bulunmakta ses ve grafiklerin kullanımına imkan tanıyan kalem özelliği ile excel dosyalarını sorunları aktarma ve dahası, unutmadan kullanmak için akıllı tahta şart değil projeksiyon ilede kullanılmakta.

11 Öğrenci Yanıtlama Sistemleri vasıtasıyla grupla işbirliğini ve sınıfta takım çalışmasını desteklemesini ve tüm sınıfın dikkatini toplamak için zengin, güçlü aktivitelerle dolu farklı dersler oluşturmasını sağlar. Biri küçük yaştaki öğrencilere yönelik parlak ve çekici, diğeri daha büyük öğrenciler için daha gelişmiş olmak üzere iki farklı arayüze sahiptir.

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21 Antropi teach : Fatih Projesi kapsamında okullara kurulumu yapılan etkileşimli tahtalarda kullanılan programdır. Antropi derslerde konu anlatımında kullanabileceğiniz basit bir arayüze sahip programdır. Powerpoint gibi sunu oluşturabilir ve Paint gibi çizimler yapabilirsiniz yılından itibaren akıllı tahtalar içerisine kurulu olarak gelmektedir. Antropi programını çalıştırabilmek için işletim sisteminin en az Windows 7 olması gerekmektedir. Windows XP ve Vista üzerinde çalışmamaktadır. Ayrıca konfigirasyonu düşük bilgisayarlarda da hata verek çalışmayı durdurmaktadır. Antropi çalışmalarınız kaydettiğinizde .ants uzantılı dosya oluşacaktır.

22 Antropi ile Yapabilecekleriniz
Birden fazla sayfa oluşturabilirsiniz. Kalem aracı ile sayfalar içerisine serbest çizimler yapabilirsiniz. Kare, daire, üçgen gibi hazır şekiller çizebilirsiniz. Sayfaların içerisine resim (jpeg, png, gif, bmp), ses dosyası,video,animasyon,Pdf , office slayt ,  word, excel ekleyebilirsiniz. Tablo oluşturarak içlerine yazı ekleyebilirsiniz. Ekran görüntüsünü alarak sayfaya ekleyebilirsiniz. Yaptığınız çalışmaları pdf, powerpoint, jpeg, png, HTML, gif, bitmap biçimlerinde dışarı aktarabilirsiniz. Yaptığınız çalışmaları video dosyası şeklinde kaydedebilirsiniz.

23 Orta seviye bilgisayar kulanımını bilen herkesin kendi başına kurcalayarak öğrenebileceği sadeliktedir.

24

25 Epic Pen Programı Epic Pen daha çok etkileşimli ve akıllı tahtalarda kullanılan tahta kullanımını oldukça elverişli hale getiren adından da anlaşılacağı gibi çizim daha doğrusu kalem programıdır. Yapısında bulunan kalem, fosforlu kalem silgi ve benzeri araçlarla tahta üzerindeki herhangi bir görüntü üzerine her renkte yazı yazmaya olanak sağlar.

26 Fatih Projesi Eğitimde teknoloji kullanımıyla ilgili dünyada uygulamaya konulan en büyük ve en kapsamlı eğitim hareketidir. Eğitim ve öğretimde fırsat eşitliğini sağlamak ve okullarımızdaki teknolojiyi iyileştirmek amacıyla bilişim teknolojileri araçlarının öğrenme-öğretme sürecinde daha fazla duyu organına hitap edilecek şekilde, derslerde etkin kullanımı için başlatılmıştır. Ülkemizde okullarda etkileşimli tahta kullanımı Fatih Projesi ile başlamıştır.

27 Bu proje kapsamında üretilecek akıllı tahtaların ihalesini 339 milyon 525 bin TL’lik teklif veren Vestel kazanarak 85 bin adet etkileşimli sayısal tahtanın üretimini üstlendi. Vestel üreteceği akıllı tahtaların internet’e bağlanabilen, e-posta atabilen, çıktıyı yönlendirebilen ve görüntülü tele konferans yapabilen Vestel akıllı tahta ürününün bu sayede birçok ihtiyaca cevap verebileceğini duyurdu.

28 Fatih Projesinde Kullanılan Akıllı Tahtaların Teknik Özellikleri
İşlemci: Intel Core i3-2310M İşlemci (3MB Cache, 2.10 GHz) • Dışarıdan sökülüp takılabilir bilgisayar ünitesi. • Sistem belleği: 1 x DDR /1066 MHz 4 GB RAM • LAN ve WLAN bağlantı desteği: 10/100/1000 MB/s • Sabit disk: 500 GB SATA II  • İşletim sistemi: Windows 7 / Pardus • Ekran kartı: 512 MB (dahili) • USB bağlantı sayısı: 2 • Mikrofon girişi, kulaklık çıkışı • 65 inç LED ekran • Optik resimleme (2 kamera vasıtasıyla hem pasif kalem hem de el kullanılabilir) • Birden fazla parmağın hareketlerini algılayıcı sistem • (1920 x 1080) piksel Tam HD • Tepki süresi: 8 m/s • Kontrast oranı: 4000:1 • Uzaktan kumanda  • Gömülü 20 Watt ses çıkış gücü • LED ömrü: en az 30 bin saat • VGA girişi, HDMI girişi, Stereo çıkışı

29 https://hltgmbz.wordpress.com/
Halit GAMBAZ Blog;


"AKILLI TAHTA NEDİR ? Akıllı tahta yani smart board sınıflarımızda bulunan beyaz tahtaların etkileşimli bir ekrana dönüştürülmesidir. İlk olarak SmartTechnologies." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları