Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PARENTERAL PREPARATLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PARENTERAL PREPARATLAR"— Sunum transkripti:

1 PARENTERAL PREPARATLAR

2 PARENTERAL PREPARATLAR
Para enteron : to avoid the intestines İnsan yada hayvan vücuduna enjeksiyon, infüzyon yada implantasyon yolu ile verilerek kullanılmak üzere tasarlanan steril preparatlara “Parenteral Preparatlar” denir

3 Parenteral Preparatlar “EP5 - Avrupa Farmakopesine” göre;
1) Enjeksiyonlar : Hemen kullanılacak şekilde; çözelti, emülsiyon veya süspansiyon şeklinde küçük hacimli preparatlardır. 2) İnfüzyonlar: Büyük hacimli steril ve pirojensiz, sulu çözelti veya sürekli fazı su olan emülsiyon şeklindeki preparatlardır. 3) Enjeksiyonlar veya infüzyonlar için konsantreler : Bunlar konsantre olarak hazırlanıp kullanım sırasında istenilen doz veya hacme getirilirler. Örnek : Dekstroz çözeltisi

4 4) Enjeksiyonlar veya infüzyonlar için tozlar : Çözelti veya süspansiyon halinde dayanıklı olmayan ilaçlar steril toz halinde hazırlanıp kullanılmadan hemen önce su ile karıştırılarak çözelti veya süspansiyon haline getirilirler. 5) İmplantlar : Parenteral implantasyon için uygun büyüklük ve şekilde olan, etkin madde/maddeleri uzun sürede salan steril, katı preparatlardır. Birer dozluk steril kaplarda sunulurlar.

5 Parenteral yolla kullanılacak preparatlar hacimlerine göre; 1/2
Büyük hacimli parenteral (Large Volume Parenteral) (LVP), 100 mL ≥ (yada daha fazla) hacimdeki tek kullanımlık, herhangi bir koruyucu içermeyen infüzyon şeklindeki veriliş için tasarlanmış ve hermetik olarak kapatılmış preparatlardır. Besleyici, kalori verici, elektrolit dengesini sağlayıcı, kanın plazma hacmini artırıcı olarak kullanılmaktadır. İrrigasyon, hemodiyaliz ve peritonal diyaliz için kullanılan çözeltilerde LVP’ler içerisinde yer alır. Bu preparatlar 1 litreden fazla hacimde olmaktadır.

6 Parenteral yolla kullanılacak preparatlar hacimlerine göre; 2/2
Küçük hacimli parenteral (Small Volume Parenteral) (SVP) 100 mL < den daha az, genellikle 1-50 mL hacimde hazırlanan preparatlardır. USP tarafından tek dozlu kaplar 1000mL ile çok dozlu kaplar ise 30 mL ile sınırlandırılmıştır.

7 PARENTERAL YOLLA İLAÇ KULLANIMININ AVANTAJLARI
1) Yeterli konsantrasyonda ilaç doğrudan etki bölgesine uygulanabilir. Örnek : İlaçların doğrudan intraventriküler injeksiyonu (antibiyotiklerden aminoglikozidler) bakteriyel veya fungal meningitis veya ventriculitis de kullanılır. 2) Hızlı etki ve tam biyoyararlanım gösterir. Tüm farmakolojik parametrelere başarılı bir şekilde ulaşmak mümkündür. (ilacın serumdaki max. seviyesi, dokudaki kons. ve ilacın vücuttan atılma hızı v.s.)

8 AVANTAJLARI 3) Tedavi daha başarılı ve kesin yapılır.
Örnek: Depo etkili (i.m.) penisilin çocuklarda romatizmal kalp hastalıkları için koruyucu olarak uygulanır. (Ör: Streptococcal faringitis’i önlemek için) 4) Oral yolla alınan ilaçlarda görülen GI sistemde inaktive olma, degredasyon, tahriş gibi sorunlar olmaz. 5) Kısa veya uzun süreli parenteral beslenme yapılabilir. 6) Sistemik etki beklenmeden sadece lokal etki isteniyorsa, Örnek: Diş doktorlarının uyguladığı lokal anestezik veya lokal antiinflamatuar maddeler sistemik etkiye girmeden lokal etki gösterir.

9 Dezavantajları (ve genel alınması gereken önlem,problem, komplikasyonlar)
1) Pahalıdır, 2) Uygulama için canlı, cansız yardımcı gerektirir, 3) Korku verir, zedeler, 4) Az dayanıklıdır, 5) Deri ve sindirim yolu gibi koruyucu bir sınırdan geçmeden organizmaya girer.

10 Vücuda Veriliş Yolları
A – Primer Yollar İntramusküler (Intramuscular) (i.m.) Enjekte edilecek hacim 2 mL’yi nadiren geçer ama 5 mL’yi geçmemelidir. Kalça ve omuz kası tercih edilir. Yağlı ve sulu çözeltiler, süspansiyonlar ve emülsiyonlar kas içine verilebilir. Bu yol ile uzun etki sağlanır. Subkutan ( Subcutaneous) (s.c.), deri altına Dermisin altına yapılan enjeksiyonlardır. Enjekte edilen hacim 2 mL’yi geçmemelidir (pH ayarı yapılmalıdır) Aşılar, epinefrin, insülin bu yolla kullanılır. Hızlı etki görülür. İntravenöz (Intravenous) (i.v.) Damar içine yapılan enjeksiyondur mL arasındadır. (Pirojensiz olmalıdır)

11 Vücuda Veriliş Yolları
B-Sekonder Yollar Deri arasına enjeksiyon (Intradermal) (i.c.) Intrakutan veya intradermal stratum corneum altındaki epidermise yapılır. Enjeksiyon hacmi: 0,1-0,5 mL arasındadır. Bu yol ile sistemik etki sağlanmaz, başlıca alerji ve teşhis testleri için kullanılır. Intracisternal (Beyin içine) Intra-artiküler (i.a.) Lokal etki için eklem bağlantı içine yapılır. Intra-abdominal (Intraperitoneal) ½ - 1 L sıvı verilip, geri alınır. Intra-arterial Arter içine Intralesional Lezyon içine <1 mL

12 İZOOSMOTİK-İZOKRİYOSKOPİK-İZOTONİK ÇÖZELTİLER
Koligatif (Colligative) özellikler Bir çözeltinin buhar basınçının azalması veya çoğalması ile sıvıların kaynama noktaları, donma noktaları ve osmotik basınçları da değişir. Aynı etki ile değişen bu özelliklere, bir birine bağlı özellikler (Colligative) denir.

13 Büyük Hacimli Çözeltiler (İnfüzyonlar)
İnfüzyonlar; i.v. uygulanan tek dozluk enjeksiyonlardır. Hacimleri 100 mL’in üzerindedir. Steril, pirojensiz ve izotonik olmalı, antimikrobiyal madde içermemeli. Farmakopelerin önerdiği test ve standartlara uymalıdır. Elektrolit çözeltileri Besleyici ve kalori verici çözeltiler Plazma hacmini tamamlayan çözeltiler Diğer steril çözeltiler - Intraperitonial diyaliz çözeltileri - Hemodiyaliz çözeltisi

14 Elektrolit Çözeltileri
Kanın elektrolit, asit ve baz dengesindeki değişmelerde ve kan hacmini düzeltmek için kullanılırlar. Elektrolitler organizmada önemli fonksiyonları olan iyonlardır; Na+ : ozmotik basıncın sağlanmasında, K+ : asit-baz dengesinde, Ca+ + : kanın pıhtılaşmasında önemli katyonlardır. Cl- ve HCO3+ iyonları, asit-baz dengesinin sağlanmasında rol oynar. Bu iyonların dengesinin bozulması sonucu hücre fonksiyonları bozulur.

15 Elektrolit Çözeltileri
Miliekivalan (mEq) : Elektrolit çözeltilerinin, enjeksiyonluk çözeltiler gibi izotonik olmaları gerekir. Elektrolit çözeltilerinde iyon sayısı ve iyonların taşıdığı yük önemlidir. Kanda elektrolitlerin konsantrasyonu miliekivalan değerlerle ifade edilir. Elektrolit çözeltilerini izotonik yapmak için, çözeltilerin iyonik konsantrasyonlarının hesaplanması gerekir. Plazma da 361 mg/100 mL katyon ve 7464 mg/100 mL anyon olmasına karşılık, 155 mEq/L anyon ve 155 mEq/L katyon vardır.

16 Besleyici ve Kalori Verici Çözeltiler
Ağız yolu ile beslenemeyen hastaların tedavisinde kullanılan, genel olarak protein, aminoasit, yağ (ayçiçeği ve soya yağı vb), glikoz,elektrolit ve vitaminler içeren çözeltilerdir. % glikoz izotonik çözeltileri Fruktoz izotonik çözeltisi Protein hidrolizat çözeltisi Yağ/su emülsiyonları

17 GÖZ PREPERATLARI

18 Göz Preparatları Göz preparatları : Göz küresi üzerine ve/veya konjonktivaya veya konjonktiva kesesine yerleştirmek için tasarlanan steril sıvı, yarı katı veya katı preparatlardır. İlaçlar, göze başlıca lokal etki sağlamak üzere uygulanır. Oküler yolla sistemik etki elde etmek de mümkündür. Göz formülasyonlarında kullanılan etkin maddeler başlıca; antienflamatuvar, antibiyotik-antimikrobiyal, antiviral, beta-adrenerjik blokör, lokal anastezik, miyotik, midriyatik ve vazokonstrükter etkilidir.

19 Göz Damlaları Bir veya daha fazla etkin madde içeren, lokal uygulanarak kullanılan, steril sulu çözelti, yağlı çözelti ve süspansiyon yapısındaki preparatlardır. Preparatın stabilite problemi varsa etkin ve yardımcı madde karışımı steril toz halinde ambalajlanır ve kullanımdan hemen önce uygun steril çözücü ile çözelti veya süspansiyon haline getirilerek uygulanır.

20 SÜZME (Filtrasyon) Company Name

21 Süzme (Filtrasyon) Süzme, akıcı bir sistemden, çözünmemiş parçacıkların ayrılması işlemidir. Filtre (Filter, Filter medium): Çözünmemiş parçaları tutan kısım. Artık (Kalıntı) : Filtre yüzeyinde/içinde tutulan kısım. Filtre keki : Yüzeydeki artık kitlesi. Süzüntü (Filtrate) : Parçacıklardan ayrılmış akıcı karışım

22 STERİLİZASYON

23 Sterilizasyon Bir üründeki tüm mikroorganizmaların vejetatif ve spor şekillerinin öldürülmesi / uzaklaştırılması için yapılan bir işlemdir Kabında sterilizasyon Buhar sterilizasyonu (Otoklavda ısıtma) Kuru hava sterilizasyonu (Fırında ısıtma) İyonize edici ışınla sterilizasyon Gaz sterilizasyonu Filtrasyon Aseptik işlem

24 Sterilizasyon Yöntemleri
Isı ile sterilizasyon Su buharı ile sterilizasyon Su buharı ve bakterisid ile sterilizasyon Kuru ısı ile sterilizasyon 2) Isı kullanılmadan sterilizasyon Gazlar yardımı ile sterilizasyon İyonlaştırıcı ışınlar ile sterilizasyon Süzücüler ile sterilizasyon

25 Ambalaj Malzemeleri

26 Parenteral Preparatların Konulacağı Ambalaj Malzemeleri
Parenteral preparatların ambalajları içindeki preparat ile etkileşmeye girmemesi gerekir. İçindeki çözeltilere partikül vermemeli, çözeltiden madde absorbe etmemelidir. Preparatın tedavi etkinliğini değiştirmemeli Preparatı m.organizmalardan koruyacak şekilde kapatılmış olması gerekir. Parenteral preparat kapları tek dozluk/çok dozluk olabilir

27 Cam Kaplar Avantajları;
 İnerttir, çözelti ile kimyasal bir etkileşmeye girmez.  Geçirgen değildir.  Temizlenmesi kolaydır. Şeffaftırlar, içeriği görme olanağı vardır. Serttir ve boyutsal olarak stabildir. 121°C’de yaş ısı ile, 160°C’de kuru ısı ile sterilizasyona dayanıklıdır.

28 Cam Kaplar Dezavantajları;
Dayanıklılığı azdır ve taşınması esnasında kolay kırılabilir. Ağırdır. Çözeltilere alkali reaksiyon verme olasılığı vardır. Gözle görülmeyen kırık kısımlardan parçacık verebilir.


"PARENTERAL PREPARATLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları