Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

XVII. VE XVIII. YÜZYILLARDA FİZİK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "XVII. VE XVIII. YÜZYILLARDA FİZİK"— Sunum transkripti:

1 XVII. VE XVIII. YÜZYILLARDA FİZİK

2 – 17. ve 18. yy da mekanik ve optik alanında büyük çalışmalar olmuştur
– 17. ve 18. yy da mekanik ve optik alanında büyük çalışmalar olmuştur. – bu çağda Galileo ve Newton nun etkisi büyüktür.

3 GALİLEO GALİLEİ

4 Galileo yoğunlukla fizik alanında özelliklede hareket konusunda çalışmalar yapmiştır. Galileo modern mekaniği temellendirmek amacıyla üç kitap yazmıştır.

5 1–De Motu (Hareket üzerine,1590) 2–İki büyük dünya üzerine diyalog (1632) 3–iki yeni bilim üzerine söylemdir(1638)

6 ilk kitabında hareket üzerine yoğunlaşmasında Arisoteles ve Arkhimedes’ in etkisi büyüktür. Galileo’ nun tek farkı özgül ağırlığınıda işin içine katmasıdır. Galileo serbest düşme hareketinde nesnenin ağırlığı değil özgül ağırlının daha fazla önem taşıdığını ve özgül ağırlığı daha fazla olanın daha hızlı düşeceğini savunmuştur.

7 Uzun süre bu görüşleri savunan Galileo Kopernik Sistemini desteklemek için bu bilgilerin az oldugunu farkederek Eylemsizlik İlkesinin ve yeni mekaniğin temellerini oluşturacak çalışmalara yönelmiş veikinci kitabını yazmıştır. Galileo’ yu Eylemsizlik İlkesine götüren ilk adım ise sarkaç kanunu bulmasıdır. Pısa’dayken avizenin salınım hareketi dikkatini çekmiş ve bunun ilk sallanmaya başladığında daha büyük mesafe katettiğini daha sonra hızının azaldığını farketmiştir.

8 Galileo düşen nesnelere ilişkin yasaları saptamak için Pısa kulesine çıkıp farklı ağırlıktaki cısimleri boşluğa bırakıp heriki cnesnenin aynı anda düştüğünü gözlemlediği anlatılır.

9 Galileo bildiği hava sürtünmesini işin içine katmayarak tüm nesnelerin aynı anda düştüğünü söyler.
Galileo son olarak pürüssüz metal bir top eğik düzlem üzerine konulsa ne olur? Sorusunu sorar. Top yukarı doğru çıkabilirmi? İtme olmadıkça bu olmayacaktır. Top düzlem üzerinde herhangi biryöne itilse ne olur? Sorularını sorar.top düzlemin bittiği yere kadar hareketini sürdürecektir. Topun hizlanması ve yavaşlaması için bir neden yoktur.

10 Galileo artık Eylemsizlik ilkesini bulmuştur
Galileo artık Eylemsizlik ilkesini bulmuştur. alileo ya görefırlatılan cisimlerin çizdiği yolun parabol olmasının nedeni fırlatmanın yaratığı yatay hareketin yere doğrudüzgün hızlanan düşüşüyle birleşmesidir. Galileo hareket ve nesnelerin temelhareketini birbirinden ayırmıştır. Galileo hem fırlatılan hemde serbest düşen nesnelerin hareketini çözüme bağlamıştır.ve makaniği kurma hedefini gerçekleştirmiştir.

11 ISAAC NEWTON

12 Newton( 1642-1727) tarihin en büyük bilim adamlarındandır
Newton( ) tarihin en büyük bilim adamlarındandır. Klasik fizik onunla doruğa ulaşmştır. Bilime yaptğı katkılar Evrensel Çekim Kanunu ,Difarensiyel, Entegral hesap ve güneş ışığının yapısı olarak sıralanabilir. Bunları Doğu felsefesinin Matematiksel ilkeleri Ve Optiks adlı eserlerinde toplamıştır. Newton’nun babası o doğmadan birkaç ay önce vefat etmiştir. 19 yaşındayken Camridge ye girmeyi başarmıştır.o dönemde veba salgını nedeniylen Cambridge’ den ayrılıp çiftiliğe yerleşmiştir.Gravatasyonu keşfetmesini sağlayan elmada büyük ihtimal burada kafasına düşmüştür.

13

14 Newton’ nun karanlık bir odaya yerleştirdiği prizmaya güneş ışını göndererek renklere ayrılmasını sağlamıştır.sonra prizmadan çıkan ışığı ince kenarlı mercte toplamak suretiyle tekrar beyaz ışık elde etmiştir. Ayrıca her rengin bir kırılma ındeksinin olduğunuda bulan Newton’ dur.

15 Newton 1665 yılında uzunluklar alanlar hacimler sıcaklıklar gibi sürekli değişen niceliklerin değişme oranlarının nasıl bulunacağı üzerine düşünmüş ve bir niceliğin diğerine göre değişme oranını diferans hesap ile bulmuştur.Bu işlemin tersiylede entegral hesabı sonsuz küçük alanların toplamı olarak eğri alanları buldu.yalnız bunu 42 yıl sonra yayınladı. Ay büyük bir kuvvet etkisiyle yerin etrafında dolanmakta.fırlatılan nesnede aynı kuvvet etkisiyle bir süre sonra yere düşmekte buna göre bu iki hareketi sağlayan aynı kuvvet olabilir mi?. Newton elmanın yere düşüşü ile ayın yörüngesinde dönmeye zorlayan iki kuvvet arasında bağ kurmuş ve yerçekimini bulmuştur.

16 Newton Kepler yasası yardımıyla da iki cisim arasında bulunan yerçekimini ifade etmiştir. Ayrıca yerin şekli üzerine çalışmış .çok eski zamandan beri yerin şekli küre olarak kabul ediliyordu . Newton yaptığı çalışmalarla dünyanın şeklini kutuplarda basık ekvatorda şişkin oldunu söylemiştir. Newton 1667 de teleskobu geliştirdi.

17

18 Newton 1727 yılında öldüğünde geliştirdiği bilim anlayışı ve parçacık kuramı benimsenmeye başlandı.

19 OPTİK ‐Bu dönemde optik tartışmalarıiki temel kuram bağlamında gelişme göstermişti; parçacık ve dalga –Bu dönemde optikçilerin dikkati de hem kırılmaya hemde renk analizine yönelmiştir. ‐Newton Opticks’inde(1704) doğrudan görme yansıma ve kırılma konularını kanıtlamış, çalışmasının büyük bir kısmını renk analizine ayırmıştır. ‐Wilebrort van Roijen Snell( ) 1621 yılında kırılma kanunu tam formüle etmeyi başarmıştır.

20 FRANCESCO MARİA GRİMALDİ

21 ▪Bir matematikçi olmakla beraber iyi bir fizikçidir
▪Bir matematikçi olmakla beraber iyi bir fizikçidir. ▪Grimaldi geleneksel bağlamada ışığın doğrusal yayıldığını inanıp bunu kanıtlamaya yönelik çalışmalar yapmıştır. ▪Ve Grimaldi yaptığı deneylerler sonucunda ışığın doğasının tıpkı suda olduğu gibi dalga biçimindebir akıştan ibarat olduğundan ve bu akışın sonsuz bir hızla saydam ortam boyunca yayıldığına karar vermiştir.

22 OLE ROMER VE IŞIK HIZI ÖLÇÜMÜ

23 ▪Işık hızını ilk defa başarılı bir şekilde 1675 yılında Reomer ölçmüştür.
▪Reomerin yaptığı gökyüzü çalışmalarında dünya ve jüpiter birbirine yakınken lo’nun tutulması az,uzaklık artıncada çok sürüyordu. ▪Reomer haklı olarak bunu dünya ile Jüpiter arasındaki mesafe artınca ışığın daha fazla yol almasına bağladı. ▪Ve yaptığı çalışmalar sonucunda ışık hızını km/s veya mil/saniye olması gerektiğine karar vermiştir.

24 CHRİSTİON HUYGENS IŞIĞIN VE KÜRESEL YAYILIMI (1629-1695)
▪Işığın içinde bulunduğu koşullara göre hızının değiştiğini söyler. ▪Işığın dalga biçiminde hareket ettiğini söylemiştir. ▪huygens yaptığı çalışmalar sonucu kısaca bir noktadan çıkan dalganın o noktalarca sınırlamakta ve bu doğrular boyunca yayılmaktadır. ▪böylece ışınlar kaynağından küresel olarak çıkmakta ve doğrusal olarak yayılmaktadır sonucuna varmıştır. ▪ Huygens ışığın yansıma ve kırılması dahil olmak üzere tüm özelliklerini ışık modeline göre açıklayacağını ileri sürmüştür.

25 XVII. VE XVIII.YÜZYILLARDA COĞRAFYA

26 ▪ yıllarında coğrafya uzak yerlerin kıyıların betimlenmesi anlamına geliyordu. ▪ Jean Badin tarih, yaşam ve coğrafyayı vurguladı.coğrafya bu dönemde yeni bir alan olarak ortaya çıktı. ▪ Immanual Kant coğrafya dersleri verip fiziksel coğrafyayı teolojıden ayırdı.

27 Aleksandır Von Humbolt asıl olarak botanik ile ilgilensede Kant’ a göre coğrafya ya ilgisi büyüktür yıllarında jeoloji ve antropoloji ile alakalı Kosmos kitabını yazdı.

28 CARL RİTTER Coğrafyada eğitim anlayışına eğilmiştir
CARL RİTTER Coğrafyada eğitim anlayışına eğilmiştir. Ritter 1817 yılında 18 citlik bir eser yazmış ve bu eserin tamamlanması 42 yıl sürmüştür. Ritter Kraliyet Coğrafya Derneği tarafından zamanın ilk coğrafyacısı ünvanını aldı. Humbolt ve Ritter’ in çalışmalarıyla klasik dönem kapanır modern döem başlar.

29 17. VE 18 .YÜZYILLARDA BİYOLOJİ
1600’lü yılların başında ortaya çıkan mikroskop biyoloji biliminin kökten değişmesine neden olmuştur. Mikroskop olrak basit ve bileşik olmak üzere iki çeşittir. Bileşik mikroskopta iki tane lens bulunur ana mercek nesneyi büyütür. Basit mikroskopta tek lens bulunur bu lens nesneyi büyütür. Bileşik mikroskobu kullanan ilk kişi Galileo’ dur.

30 Galileo bu mikroskopla bir böceğin hareket ve duyu organlarını incelemiştir yılında John Faber bu buluşa mikroskop adını verdi yılında Robert Hook bitkilerin hücrelerden oluştuğunu söyleyip buna Mikrographia eserinde yer vermiştir.

31

32 Yine Hook bu eserde 57 görüntüye yer vermiş sineğin gözü, arının iğnesi gibi... Hook ayrıca hücreyi tanımlamış içi boş oacıklar adını vermiştir yıllarında Marcello Malpighi anatomi çaliışmalarını başlatmıştır.böbrek, dil akciğer gibi organların dokularını incelemiştir.

33 17. VE 18 . ÜZYILLARDA TEKNOLOJİ
Bu dönemde ortaya çıkan araçlar; Mikroskop,termometreler, elektrikli araçlar, mekanik saatlerdir. Bu dönemde ilk termometre Galileo tarafından yapılmıştır. Termometre bir bölmeye hapsedilmiş havanın ısınınca genleşmesi esasına dayanmaktadır. Galileo bu aleti sıcak ve soğuk dereceleri ölçmek için kullanmıştır.

34 Galileo’ nin termometresi ilk olarak insan vücudunu n ısısını ölçmek için kullanılmıştır. 1632’ de Jean Rey tarafından ilk sıvı termometre yapılmıştır. 1693’ te en iyi termometre içim su ,cıva ve alkol denenmiş. 1714’ ten sonra fahrenheit, Reamur Celcius termometreleri bulunmuş. Suyun kaynama derecesi celcius için 100 erece olarak belirlenmiş.

35 BAROMETRELER Toriçelli 1644 yılında su yerine 14 kat daha ağır olan cıvayı kullandı.Ve deneyi yaptı. Toricelli 1938 yılında ilk cıvalı termometreyi yapmayı başardı. Pascal barometre ile atmosfer basıncını ölçmeyi mümkün kıldı.

36 BUHAR MAKİNALARI 17.Yüzyıldaki çalışmalar temelde madencilik ile alakadardır.madencilerin en büyük sorunu ocakta biriken suyu dışarı atmaktı. Galileo ,Toriçelli, Pascal bununla ilgili deneyler yaptılar. 18.Yy da buhar makinaları çıktı böylece sanayi devrimine giden yol açıldı, 1680’ de Huygens ilk içten yanmalı motoru yaptı onunla çalışan Papin de buhar makinası yaptı. 1769’ da James Watt buhar makinasını geliştirdi 1796 da Richard Trevithick hareket eden buhar makinası yani lokomotifi yaptı.

37

38 MEKANİK SAATLER 18. Yüzyılda Rıdvan ve Cezerinin yaptığı su saatleri en büyük örneğidir.saatlerde hareketi sağlayan zembereğin kullanılması 1500’ lü yıllardır. Sarkacın saatlerede uygulanmasıyla da dakikliği artırmıştır.yine bu başarı Galileo ye atfedilir.sarkaçlı saat yapan ilk kişi ise Huygens’tir.

39 ELEKTRİKLİ ALETLER William Gilbert sürtünmeyle oluşan statik elektirikle ilgilenmiştir. Leyden şişesinin icadıyla elektriğin depo edilmesi sağlanmıştır. Benjamin Franklin iseyıldırımın elektrikten başka birşey olmadığını ve atmosfer elektriğinin depo edileceğini göstermiştir. Volta ilk elektrik pilini yapar. 1821’ de Faraday ilk elektrik motorunu yapar 1857’ de Rudolf Hertz elektromanyetik dalgaların uzayda yayıldığını ispatlar. Böylece telgraf , radyo.telefon yapılır. 1931’ de Edison ampülü icat eder.

40


"XVII. VE XVIII. YÜZYILLARDA FİZİK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları