Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Prof. Dr. Eray Çalışkan Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Kakültesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Prof. Dr. Eray Çalışkan Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Kakültesi"— Sunum transkripti:

1 Gebelikte Omega 3 Kullanımının Kadın Sağlığı ve Fetal Gelişim Üzerine etkileri
Prof. Dr. Eray Çalışkan Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Kakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilimdalı “scientia et amore vitae”

2 Esansiyel Yağ Asitleri
Omega 3 Omega 6 EPA AA DHA

3 Dokosaheksaenoik asit (DHA) ve Eikosapentaenoik asit (EPA) en önemli uzun zincirli Omega 3 yağ asitleridir Alfa linoleic asitin EPA ve DHA’ya dönüşmesi için çok fazla miktarda tüketmek ve çok uzun bir sure beklemek gerekir. Bu nedenle Gebelikte EPA + DHA alımı daha değerlidir. Nutrition in Pregnancy. British Nutrition Foundation Nutrition Bulletin. 2006;31:28-59.

4 b b a a (n = 16) (n =13) Arterburn et al. JADA 2008; 108:1204-9
Bars represent means  SEM. Different letters represent significant differences at p <

5 Gebelikte Esansiyel Yağ asitleri* DHA
Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri vücutta üretilemezler. Dışardan temini zorunludur Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri fetus tarafından plasenta aracılığı ile anneden temin edilir. Bilhassa Doksaheksaenoik asit (DHA) fetus ve neonatal donemde santral sinir sistem gelişimi için kritik öneme sahiptir** *JAm Diet Assoc. 1997 ** Early Hum Dev. 2007, Am J Clin Nutr. 2005

6

7 Omega 3 yağ asitleri E DHA EPA ALA
Enflamasyon Kardiyovasküler fonksiyonlar E Kognitif fonksiyonların gelişimi Görsel fonksiyonların gelişmesi Kardiyovasküler fonksiyonlar Esansiyel yağ asidi desteği DHA EPA ALA

8 Enflamasyon Toll like res (TLR) aracılığıyla immün sistemi güçlendiriyor Peroksizom proliferasyon aktive edilmiş reseptör gamma (PAPPR) ile NF kB yi inhibe ediyor Sistemik inflamatuvar cevap 8 haftalık balık yağı kullanımıyla %77-81 azalıyor

9 Eikosapantaenoikasit
Oran: ω-3 /ω-6 Eikosapantaenoikasit EPA Araşidonik asit AA Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri membran fosfolipidlerine bağlanmak için yarışırlar. İmmün yanıt sırsında üretilen sitokinler hücre mebranlarındaki reseptörlere bağlanır ve fosfolipazlar aracılığıyla membran fosfolipidlerinin hidrolizini uyarırlar. Serbestlenen yağ asitleri eikosanoidler (prostaglandinler ve lökotrienler) ve diğer biyoaktif metabolitlere dönüşürler. Membran fosfolipidlerine omega-6 yağ asitleri yerine omega-3 bağlandığında, omega-6 yağ asitleriyle oluşan türevlere kıyasla biyoaktiviteleri daha az olan 3-serisi prostaglandinler ve 5-serisi lökotrienler sentezlenir ve serbestlenir. Bunun sonucunda enflamatuar reaksiyon geriye doğru düzenlenir. Bu nedenle omega 3 omega6 yağ asitlerinin 1’e 2 yada 1’e 4 oranında olması ile beraber Antienflamatuar ve immunomatulatör etki görülür. Prostonoidler Lökotrienler 3 serisi serisi Prostonoidler Lökotrienler 2 serisi serisi 1:2 yada 1:4 Antienflamatuar İmmunomodülatör

10 DHA Klinik çalışmalar 1-2 gram dozlarında 37 haftadan önce doğum oranını azaltıyor Sitokin cevap azalıp enfeksiyona direnç artışı preterm doğum azalmasında etkili DHA desteği almayan annelerin sütünde günlük ancak 23mg var (ihtiyacın yarısından az) Özellikle preterm bebek lerin mamasına ve anneye DHA desteği beyin gelişimini arrttırıyor

11 Neden gebelikte Omega 3 YA önemli?
Özellikle sinir sistemi ve büyüme başta olmak üzere fetal gelişim için gebelik boyunca uzun zincirli yağ asitlerinin yeterince alınması çok önemlidir.15 Uzun zincirli yağ asitleri nöronların oluşumu, sinapsların gelişimi ve hücre farklılaşması ile çoğalmasını düzenleyen genlerin ekspresyonunda önemli roller oynar.22 DHA retinanın fotoreseptör hücrelerinde çok yüksek konsantrasyonlarda bulunur ve beyin sinir hücre membranlarında en çok bulunan yağ asididir ve fetüsün beyin ve retinasının gelişimi için şarttır. DHA ve AA beyin ve retinanın fosfolipid içeriğinin 3’te 1’inden fazlasını oluştururlar. Fetüs beyin gelişim hızı 3. trimesterde en yüksek düzeyine çıkar ve bu hız erken bebeklik döneminde de sürer.15,22 Uzun zincirli yağ asitlerini yeterince alan bebeklerin mental ve psikomotor skorlarının anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır.22 Neden gebelikte Omega 3 YA önemli? Özellikle sinir sistemi ve büyüme başta olmak üzere fetal gelişim için gebelik boyunca uzun zincirli yağ asitlerinin yeterince alınması çok önemlidir. Uzun zincirli yağ asitleri nöronların oluşumu, sinapsların gelişimi ve hücre farklılaşması ile çoğalmasını düzenleyen genlerin ekspresyonunda önemli roller oynar DHA fetüsün beyin ve retinasının gelişimi için şarttır. DHA ve AA beyin ve retinanın fosfolipid içeriğinin 3’te 1’inden fazlasını oluştururlar. Fetüs beyin gelişim hızı 3. trimesterde en yüksek düzeyine çıkar ve bu hız erken bebeklik döneminde de sürer. DHA retinanın fotoreseptör hücrelerinde çok yüksek konsantrasyonlarda bulunur ve beyin sinir hücre membranlarında en çok bulunan yağ asididir ve fetüsün beyin ve retinasının gelişimi için şarttır. DHA ve AA beyin ve retinanın fosfolipid içeriğinin 3’te 1’inden fazlasını oluştururlar. Fetüs beyin gelişim hızı 3. trimesterde en yüksek düzeyine çıkar ve bu hız erken bebeklik döneminde de sürer.15,22 Uzun zincirli yağ asitlerini yeterince alan bebeklerin mental ve psikomotor skorlarının anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır.22 Uzun zincirli yağ asitlerini yeterince alan bebeklerin mental ve psikomotor skorlarının anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır. Nutrition in brain development and aging: role of essential fatty acids. Nutr Rev. 2006;64(5 Pt 2):S24-33 Nutrition in Pregnancy. British Nutrition Foundation Nutrition Bulletin. 2006;31:28-59.

12

13 Annede Psikopatoloji

14 Yağ Asidi Metabolizma Genleri

15 DHA DAN ZENGİN BESLENEN KIZ COCUKLARINDA MENTAL GERİLİK ANLAMLI DERECEDE DÜŞÜK OLDUĞU GÖZLEMLENMİŞTİR.

16 DHADAN ZENGİN BESLENEN 1250 GR ALTINDA DOĞAN BEBEKLERDE MENTAL GERİLİK ORANLARI YARI YARIYA DÜŞÜK.

17 Sadece bebek değil , Anne için de çok önemli
Gebelik sırasında annenin yağ asidi konsantrasyonu Omega 3 düzeyi Gebelikte bebeğin gereksinimlerinin yanında annenin gereksinimleri de karşılanmalıdır; yeterli alım olmadığında annenin depolarının bebek için harcandığı bilinmektedir, ancak annede depolanan Omega 3 miktarı yüksek değildir %52 %40 . Gebelik sırasında annenin yağ asidi konsantrasyonu %40 kadar düşmektedir. Doğum sırasında Omega 6 düzeyi yaklaşık olarak %23, Omega 3 düzeyi ise %52 oranında düştüğü saptanmıştır. Bebeklerin yağ asidi dağılımlarının annelerininkine benzer olduğu bilinmektedir. Özellikle peş peşe doğumlarda bebeklerin DHA düzeylerinin daha düşük olduğu gösterilmiştir.15 Nutrition in Pregnancy. British Nutrition Foundation Nutrition Bulletin. 2006;31:28-59.

18

19 ALPSAC study, Lancet, 2007

20 ALPSAC study, Lancet, 2007

21 ALPSAC study, Lancet, 2007

22 Gebelik sonuçlarına etkisi
Am J Clin Nutr 2014;99:506–16. 151,880 anne çocuk incelendiği uluslararası çalışma Bu etkinin mekanizması, doğumda rol oynayan prostaglandinlerin dengesinin veya fetüs büyümesini sağlayan plasenta kan akımının etkilenmesi olabilir. Gebelik boyunca Omega 3 desteği alan annelerin bebeklerinin ortalama 172 gram daha ağır, 0.7 cm daha uzun ve baş çevrelerinin 0.5 cm daha geniş olduğu saptanmıştır. Bu grupta 34 haftadan önce doğan bebek oranı da anlamlı derecede düşük ve bebeklerin hastanede kalma süresi anlamlı derecede kısa olmuştur

23 Balık tüketimi fazla olan toplumlarda doğum uzunluğu ve boyun/baş cevresi pozitif olarak ilişkili bulunmuştur.* Balık tüketimi ve hamilelikte kilo alımı arasında da hiçbir ilişki saptanmamıştır. *Thorsdottir I, et al. Am J Epidemiol 2004;160:460–465 **Grandjean P , Bjerve KS, W eihe P , et al. Int J Epidemiol 2001;30:1272–8

24 Gebelik sonuçlarına etkisi
Hamileler yeteri kadar omega 3 yağ asidi tüketmezlerse premature doğum riski ile karşı karşıya kalabilirler* BMJ. 2002 Günde 150 mg’dan düşük miktarda EPA+DHA tüketen kadınların prematüre doğum riskinin en yüksek düzeye ulaştığı bildirilmiştir. each day pregnant women would need an additional 400 to 550 mg of omega-3 PUFAs (EPA and DHA), of which about 225 mg should be DHA Gebelikte haftada 2 porsiyon balık tüketiminin güvenli olduğunun bildirilmesine karşın, genel olarak gebelerin yeterli miktarda deniz ürünü tüketmedikleri, hatta hiç yemedikleri bilinmektedir.37 Oysa balık tüketiminin düşük olmasının erken doğum ve düşük doğum ağırlığı açısından risk yarattığı kanıtlanmıştır Rev Obstet Gynecol. 2008;1(4):162-9.

25 Preterm Doğum ile İlgili Meta-Analiz
9 RKT, 3854 Gebe 37 hafta öncesi Preterm Doğumda %1.5 azalma RR 0.9 ( ) Gebelikte 20 hafta ve öncesi Omega 3 başlanırsa perinatal ölümde %1 den %0.3 e düşüş RR (0.09-=.89) Saccone ve Berghelle, Obstet Gynecol, 2015

26 Olumsuz etkiler olabilir mi?
Fazla miktarda EPA + DHA tüketimin olumsuz etkilerinden söz edilmiştir; en yüksek miktarda balık ile balık yağı tüketen annelerin bebeklerinin doğum tartılarının düşük olması, balık ile balık yağı miktarının yanı sıra balık yağı içeriğinde bulunabilen A ve D vitamini gibi diğer bileşenlerin ve miktarlarına bağlanmıştır. Am J Epidemiol 2004;160:460-5 Gebe ve emziren kadınlara yüksek cıva birikimi bulunması nedeniyle fazla miktarda deniz ürünü tüketmemeleri önerilmektedir American Society for Nutrition. Adv. Nutr. 2012;3:351-2. Balık ve balık yağı tüketim miktarlarının araştırıldığı çalışmada fazla tüketimin olumsuz etkilerinden söz edilmiştir; en yüksek miktarda balık ile balık yağı tüketen annelerin bebeklerinin doğum tartılarının düşük olması, balık ile balık yağı miktarının yanı sıra balık yağı içeriğinde bulunabilen A ve D vitamini gibi diğer bileşenlerin ve miktarlarına bağlanmıştır Cıva özellikle merkezi sinir sistemi üzerinde toksik etkileri olan bir maddedir; plasentayı geçebildiği ve fetüs beyninin cıvanın toksik etkilerine özellikle duyarlı olduğu bilinmektedir. Balıklarda cıva birikimi oluşabilmektedir; avlanan balıkların boyut ve yaşları büyüdükçe cıva yükleri de artmaktadır; ton balığı, köpekbalığı, kılıç balığı gibi balıklarda daha fazla miktarda cıva bulunduğu bilinmektedir. ABD’de yapılan bir çalışmada doğurganlık yaşındaki kadınların %10’unun plazma cıva düzeylerinin önerilenden yüksek olduğu bildirilmiştir The Food for Thought Study. Nutrition Journal 2013;12(33):1-11

27 Postpartum Depresyon

28 Postpartum Depresyon ve Omega 3
Major Depresyonu olan gebelerde omega 3 yağ asidi monoterapisi depresif semptomların giderilmesinde etkili bulunmuştur PLoS One ;8(7):e67617:1-12

29 Neden Beyin ve Göz için önemli
ÇOK ÖNEMLİ The ScientificWorld Journal 2012;2012 Article ID :1-8. Bebeğin merkezi sinir sistemi DHA Bebeğin retina gelişimi Uzun zincirli yağ asitleri beyin kitle ağırlığının %15-30’ini oluştururlar. Gebelik sırasında Omega 3 alımının fetal beyin gelişimi ve sonraki nörolojik gelişimini etkilemesine ilişkin pek çok veri bulunmaktadır.36 Özellikle dokosahekzaenoik asidin (DHA) bebeğin merkezi sinir sisteminin ve retinasının gelişiminde çok önemli olduğu belirtilmektedir.12,21 Omega 3 yağ asitleri, erken dönemde beyin gelişimini desteklemekte ve bellek ve kognitif fonksiyonlarla duygudurum gibi işlevlerde rol oynamaktadırlar. Uzun zincirli yağ asitleri beyin kitle ağırlığının %15-30’ini oluştururlar; merkezi sinir sisteminin işlev ve yapısına katılırlar ve gelişiminde çok önemli bir rol oynarlar. Beyin lipid yapıdadır ve temel olarak fosfogliseridler ve AA ile DHA’dan zengin kolesterolden oluşur. Çalışmalar DHA’nın kan beyin bariyer fonksiyonunda ve nöron membran akışkanlığında rol oynadığını; serotonerjik ve dopaminerjik sistemler gibi nörotransmisyon sistemlerini düzenlediğini göstermiştir. DHA, nöron membran dinamikleri ve böylece taşıyıcı, reseptör ve nörotransmitter işlevleri açısından çok önemlidir.40 Sinir dokusunun yanı sıra retinada da gebelik sırasında DHA birikimi olur, retinadaki çubuk hücrelerindeki plaklarında bulunan yağ asitlerinin %50-60’ı DHA’dır.40 Çalışmalar DHA’nın kan beyin bariyer fonksiyonunda ve nöron membran akışkanlığında rol oynadığını; - - reseptör ve nörotransmitter işlevleri açısından çok önemlidir

30 OMEGA-3 YAG ASITLERI & GEBELIK
Beyin gelişimine etkisi DHA beyinde hücre membranina yerleşir Permeabilite ve besin geçişi artar Nörotransmitter ve hücresel sinyalizasyonda artiş Dopaminerjik ve serotoninerjik sistemde pozitif etki Glutamaterjik sinaptik aktivite artişi Genel etki; sinaptik akimda artiş ile beyinsel fonksyonlarda pozitif sonuçlar

31 Omega 3 metaanaliz Full IQ da fark yok Sözlü kompozisyon fark yok
Sayı sayma fark yok Algısal Muhakeme artmış Davranış kontrolü artmış Üstbiliş (metacognition) artmış Gould JF, JAMA, 2017:

32 Gebelikte ne kadar Omega gereksinimi vardır.
Gebe ve emziren anne gereksinimi mg DHA günde gereklidir. İşlenmiş gıda ve kızartmalardan uzak durmak,omega yağ asitlerinden daha fazla yararlanmanızı sağlayacaktır. Balık karaciğerinden temin edilen yağlar gebelikte kesinlikle kullanılmamalıdır. Yüksek oranda A vitamini zarar verebilir.

33 Omega 3 desteği seçerken dikkat edilmesi gerekenler
Civa, kurşun ve diğer ağır metaller ile kirletilmemiş balıktan elde edilen farmasötik kalitede Omega 3 balık yağı kullanmak gerekir GMP = Good Manufacturing Practice, ulusal ve uluslararasi standart icin denetlenme mekanizmasi

34 DHA / Beyin DHA beyinde enflamasyona karşı koruyucu etki göstermekte
Nörodejenerasyonda koruyucu etki DHA içeren formulasyon kullanan annelerin bebekleri intrauterin hayatta veya doğum esnasında iskemi ve asfiksiye maruz kaldığında, bebek beyinleri daha az etkilenmekte olduğu görülmüştür. Doğum esnasında kordon kanında yüksek DHA seviyeleri tespit olursa ,okul çağında hafıza fonksiyonları yüksek bulunmuştur.

35 OMEGA-3 YAG ASITLERI & GEBELIK
Düşük seviyede civa ihtiva eden baliklar; Somon Karides Konserve light ton baligi Yayin baligi Yüksek civa’li baliklar-(gebelikte yenmemeli) Köpekbaligi Kiliçbaligi Uskumru, kral uskumru Derin su baliklari

36 OMEGA 3 Cevizde bulunan alfa linolenik asitin EPA ve DHA’ya donusmesi uzun surec lazim Gercek Omega 3 kaynagi degil Kilolarca yenmesi

37 SONUÇ Gebelikte, haftada 2 porsiyon balık tüketimi güvenlidir. Ancak genel olarak gebelerin yeterli miktarda deniz ürünü tüketmedikleri, hatta hiç yemedikleri bilinmektedir. Oysa balık tüketiminin düşük olmasının erken doğum ve düşük doğum ağırlığı açısından risk yarattığı kanıtlanmıştır. Günde 150 mg’dan düşük miktarda Omega-3 yağ asidi tüketen kadınların, prematüre doğum riskinin en yüksek düzeye ulaştığı bildirilmiştir. Sonuçta, gebelikte yüksek miktarda Omega-3 alımının fetal kilo alımı ve gebelik süresini olumlu etkilediği bildirilmiştir.

38 Anneler ve Bebekler FDA 2002 yılında yeni doğan beslenmesinde omega 3 ve omega 6 katkı olarak verilmesini uygun görmüştür. Her iki Omega yağ asitlerinin fetal beyin ve retina hücreleri gelişimi için önemli bulmuştur Gebelik süresi günde 2.7 gm balık yağı kullananlarda ortalama 8,5 gün uzama göstermiştir. Doğum süresinin artışı. Araşidonik asid inhibisyonu doğum sancılarının başlamasını engellemektedir. Özellikle yeni doğanlarda ilk 4 ayda ek olarak verilmesi görme fonksiyonlarında belirgin yarar görülmektedir. Postpartum depresyonda azalma ve koruyucu etki. Mothers and Infants. Ω-3 FA use in pregnancy has shown promise in prolonging gestation and the prevention of preterm labor.[37] A randomized double-blind controlled trial showed that supplementation with eggs enriched with 133 mg of DHA prolonged gestation by 6 days compared with women given regular eggs ( P < .01).[38] Looking at women at high risk for preterm delivery, a multicenter study supported the use of fish oil in prolonging gestation.[39] Women supplemented with 2.7 g of fish oil showed significantly reduced preterm delivery rates, increased mean birth weight by 209 g, and increased duration of pregnancy by 8.5 days compared with the control group (LOE-1). Fish oil's inhibition of arachidonic acid and its subsequent reduction of prostaglandins have been thought to be a potential mechanism of action. In 2002, the Food and Drug Administration (FDA) approved supplementation of both Ω-3 and Ω-6 FA in infant formula. Both are potentially important in fetal and infant neural development, in that DHA and arachidonic acid have been shown to be incorporated into brain and retinal cell membranes—particularly during the third trimester and early infant life. In both preterm and term infants, evidence consistently shows benefit of visual improvement at 4 months compared with infants fed nonsupplemented formula.[40,41] Systematic analysis and meta-analysis have shown that higher DHA content of formula is significantly related to improved visual acuity (LOE-1).[42,43] However, benefit beyond 4 months is controversial. One recently completed trial showed visual improvement at 12 months in term infants given formula supplemented with Ω-3 FA compared with nonsupplemented formula.[44] Another study showed sustained increase in intelligence at 4 years of age in children whose mothers were supplemented with fish oil from 18 weeks of pregnancy to 3 months postpartum (LOE-2).[45] It is important to emphasize that breast-fed infants have outperformed infants fed Ω-3/Ω-6 FA enriched formula in visual acuity measures. Although increasing dietary intake of fatty fish during the antepartum or breast-feeding period is a potentially attractive alternative to fish oil supplementation, it is unclear how much dietary Ω-3 FA intake is essential to maintain the benefit of DHA in breast milk.[46] Concerns of mercury content in fish also cloud its potential health benefits.[47] With fish oils' potential benefits in reduction of preterm labor, and improved neural and retinal growth for infants, it is prudent to recommend up to 2 low-mercury fish meals a week for women of childbearing age (SOR-C).[48] For infants, whereas breast milk continues to be superior over any formula, Ω-3 FA enriched formula should be considered in mothers who are not breast-feeding or have contraindications to breast-feeding.[49] It maybe especially beneficial for preterm infants (SOR-B). Other Conditions. With its potential anti-inflammatory actions and membrane stabilization properties, fish oil supplementation has been studied in a wide spectrum of conditions. Studies in inflammatory bowel disease,[30,50-52] asthma,[53,54] atopic dermatitis,[55] psoriasis,[56,57] renal disease,[30,58,59] and psychiatric illnesses[60,61] are either inconsistent or the studies are limited. Studies in neurologic disorders such as ischemic stroke[62,63] and Alzheimer disease[64] are beginning to be explored. Safety Profile Environmental Concerns. Concerns about mercury contamination and other environmental pollutants of fish have recently emerged.[47,65] The FDA and the Environmental Protection Agency (EPA) jointly released an updated consumer advisory on fish intake in March 2004.[47] Pregnant women (including women planning to conceive), nursing mothers, and children should avoid eating fish high in mercury—shark, king mackerel, swordfish, and tile fish. More significantly, this consumer advisory highlighted the importance of dietary fish. Women should eat 2 meals per week (up to 12 oz) of low-risk fish for its potential benefits in heart health and childhood growth and development. Fish should not be eliminated from the diet. Similar recommendations were recently issued from the United Kingdom's Food Standards Agency.[66] For men and those with known cardiovascular disease, physicians must be aware of the risks and benefits of Ω-3 FA to appropriately discuss any recommendations of fish intake or supplementation with their patients. Overall benefits of Ω-3 FA in secondary prevention of cardiovascular disease far outweigh any small potential risk for cancer and should not prevent the recommendation of fish oil supplementation for patients at-risk. EPA recommendations are based on the amount of fish intake necessary to raise risk of cancer by 1 case per 100,000.[67] The reduction of all-cause mortality of fish oil (NNT = 28 to 48) in secondary prevention of cardiovascular disease is similar to the landmark 4S (NNT = 30 for 5.4 years),[68] and CARE (NNT = 30 for 5 years)[69] trials of statin drugs. Although concerns regarding mercury in fish attenuating its cardiovascular benefits are debatable,[70,71] it would be reasonable for patients to avoid those fish high in mercury. Side Effects. Beyond the common and benign "fishy taste," increases in LDL levels, bleeding times, and a worsening glycemic profile in diabetics have all been raised as safety concerns of Ω-3 FA. Despite these concerns, Ω-3 FA is remarkably safe.[72] LDL levels rose on average 10 mg/dL, but overall range was inconsistent and has no appreciable effects and may be caused by abnormally suppressed LDL levels.[23-25] Although early studies raised concerns of a potential for clinical bleeding with high fish oil doses, use of 16 g of fish oil was clinically insignificant.[73] Finally, systematic reviews noted no significant difference in fasting glucose levels or glycemic control in patients with diabetes who received fish-oil supplements.[30,74] In patients taking doses higher than 3 g/day, clinicians may consider monitoring for clinical bleeding and both LDL and glycemic response. Dosing, Diet and Formulation A recent international working group convened by the National Institutes of Health recognized the dietary importance and potential essentiality of Ω-3 FA.[49] Adequate intake of 650 mg/day of foods rich in Ω-3 FA was recommended. The American Heart Association (AHA) issued similar guidance, advocating 1 g of Ω-3 enriched foods daily. However, consistent supplementation may be difficult to maintain through dietary intake because of differences and awareness of Ω-3 FA content in different species of fish and food preparation techniques ( Table 3 ). Fish oil supplements provide the most consistent way of supplying higher doses of Ω-3 FA. Supplementation can be considered as an alternative to dietary intake for persons who are averse to a fish-enriched diet and may also be lower in mercury content and other environmental pollutants.[75]Most preparations provide approximately 300 mg of total Ω-3 FA, divided between EPA and DHA. Dose requirements greater than 3 g could potentially require more than 10 capsules per day. However, some highly concentrated versions provide up to 850 mg. Because the FDA does not regulate supplements, consumers are cautioned to buy from reputable and reliable brands. United States Pharmacopeia (USP) is an independent, nonprofit organization that verifies manufacturing, quality, and purity claims of supplements for supplement manufacturers who wish to participate. Those supplements branded as USP verified may improve its reliability and safety. Other companies guarantee purity content of their supplements ( Table 4 ).

39

40


"Prof. Dr. Eray Çalışkan Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Kakültesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları