Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İyi bir başlangıç, yarı yarıya başarı demektir. Andre Gıde

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İyi bir başlangıç, yarı yarıya başarı demektir. Andre Gıde"— Sunum transkripti:

1 İyi bir başlangıç, yarı yarıya başarı demektir. Andre Gıde

2 KURU BUZ ÜRETİM

3 GENEL GÖRÜNÜM

4 KARBONDİOKSİT GAZI Karbondioksit gazı yer altından doğal olarak veya atık baca gazından elde edilir. Karbondioksit gazı –56,6ºC ‘de ve 4 bar basınçta aynı anda katı, sıvı ve gaz halinde bulunur. Karbondioksit sıvı halde yatay ya da dikey dışı yalıtım malzemeleri ile yalıtılmış, tek cidarlı içten soğutma sistemli veya Kriyojenik tanklarda depolanabilir. Karbondioksit Basınç olarak 13 – 20 bar ve -35 Cº - 55 Cº sıcaklıkta depolanır ve tırlar ile sevk edilir.  Karbondioksit korozif bir gaz dır. Çevre sıcaklığında kuru gaz için normal malzemeler uygundur, -30ºC‘nin altında yalnızca düşük sıcaklık karbon çeliği, östenit paslanmaz çelik, alüminyum, bakır ve bu ikisinin alaşımlarının kullanılması uygun olur. Karbondioksit yüksek basınçlarda oksijen ortamında su ile çözünürse, karbon aside dönüşmektedir.Dayanıklı malzeme kullanılması uygundur.

5 FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Molekül ağırlığı : 44,01 gr / mol-gr Yoğunluğu ( sıvı , -56,6ºC ’de ) : 1,1778 kg/dm3 Yoğunluğu ( gaz , 0ºC , 1 atm ) : 1,97 kg / m3 Kritik sıcaklığı ( 1 atm ) : 31,1 ºC Süblimleşme sıcaklığı : -78,50ºC ( katı fazdan gaz fazına geçiş ) Not:Renksiz, kokusuz, zehirsiz havaya oranla daha ağır bir gazdır.

6 KARBONDİOKSİT GAZININ YAŞAMIMIZDAKİ YERİ
Metal kaynağında inert bir örtücü gaz olarak Amonyum bikarbonat, potasyum karbonat, kalsiyum karbonat gibi tuzların presipitasyonu, penisilin  üretimi, pH ayarlayıcı asit olarak Demir paketleme, pota yüzeylerinin sertleştirilmesi Organik Tarımda ve Seralarda  Çimento iyileştirmede  Gübre olarak  Hava yastıklarında Cankurtaran botlarının şişirilmesinde, torpido itici gaz olarak Madenlerde patlayıcı yerine, patlayıcı maddelerin soğutulmasında  Aerosol ve yangın tüplerinde, yangın söndürme sistemlerinde  Tehlikeli sıvıların transferi Petrol çıkarmada Fıçı bira, kola, maden suyu ve meyve suları gibi içeceklerde  Dondurulmuş gıda, meyve sebze ve çiçek stoklaması ve muhafazası Çabuk bozulabilen maddelerde paketleme tazeliği koruma Dondurma, süt, tereyağı üretimi Yangın söndürücü cihazlar Kuru Buz vb.

7 KURU BUZ

8 KURU BUZ GENEL ÖZELLİKLERİ
Renksiz, kokusuz ve içerisinde nem ( su ) ihtiva etmemektedir. Likit CO2 gazının 15 Bar basınç ve – 80 C de preslenmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Orijinal üretim ebadı 25 x 25 cm, küp şeklindedir. Özel krom buz kesme makineleri ile istenilen ebatta şekillendirilir. Kuru buz konteynırları veya straforları içerisinde taşınır ve saklanır. Oda sıcaklığında 2 gün, kuru buz konteynırlara veya straforu içerisinde 3 gün saklanabilir. Boğucu özelliğinden dolayı bulunduğu ortamdaki bakteri, böcek ve haşereleri yok eder. Hijyenik bir ortam sağlar. Havadan 1,97 kat ağır olduğu için kapalı yerlerde fazlaca teneffüs edilmesi sakıncalıdır. Kesinlikle özel taşıma aparatı ile temas edilmelidir. Cilde, göze teması veya yutulması kesinlikle zararlıdır.

9 KULLANIM ALANLARI VE TÜKETİM YERLERİ
KURU BUZ KULLANIM ALANLARI VE TÜKETİM YERLERİ Meşrubat ve içecek sektöründe etken madde olarak ilave edilmektedir. Gıda sektöründe pizza, tavuk, süperfresh, her türlü sebze ve meyvenin uzun süre özelliğini yitirmeden kalmasını sağlamaktadır. Bitkilerin yaşayabilmesi için en önemli madde CO2 gazı olduğu için kuru buz seracılıkta gaz halinde kullanılır ve bitkinin verimini 3 kat arttırır. Boğucu özelliğinden dolayı bulunduğu ortamda haşere barındırmaz. Kendiside doğal bir ilaç olan CO2 gazı, tarımda püskürtülecek ilaç ile birlikte hava yerine kullanılması halinde ilaçlama verimi 2 kat artmaktadır. Birçok ilacın bileşeninde kuru buz gaz halinde kullanılmaktadır. Özellikle en çok kullandığımız ilaçlardan; Aspirin, Sodyum Karbonat, Potasyum Karbonat ve Methol gibi ilaçların içinde bulunmaktadır.

10 KULLANIM ALANLARI VE TÜKETİM YERLERİ

11 KURU BUZ KURU BUZ ÜRETİM TESİSİ
Tesisimiz saatte 1 ton Kuru buz Üretim Kapasitesine sahiptir.Kuru buz tesisimiz tamamen ithal olup 2000 yılında hizmete girmiştir. Kuru buz likit Karbondioksit gazının 15 Bar basınç altında – 79 0C ‘ de sıkıştırılarak preslenmesi sonucunda elde edilen bir kuru gaz kütlesidir. CO2 gazı atmosferik ortamda mevcuttur. Bu da havayı oluşturan bileşenlerin içinde en az Oksijen ( O2 ) kadar önemli ve gerekli olduğunun işaretidir. Çevre açısından tamamen zararsız ve yerin 500 m Altında saf olarak elde edilmektedir.Tamamen çevreci bir gaz olup atık maddesi yoktur. 

12 KURU BUZ ÜRETİM MAKİNELERİ

13 KURU BUZ ÜRETİM MAKİNELERİ

14

15 KURU BUZ SAKLAMA KONTEYNIRI
KURU BUZ DEPOLAMA Kuru buzun hava ile temas etmeden güvenli ortamda muhafaza edilmesi ve nakil işlemlerinde kolay kullanım ,kuru buz hacminde oluşabilecek kayıpların en aza indirilmesi için kullanılmış özel silikon kalafat kullanılmaktadır. KURU BUZ SAKLAMA KONTEYNIRI KURU BUZ SAKLAMA KONTEYNIRI GENEL ÖZELLİKLERİ Kilit mandalları, Kapak üzerindeki preslenmiş levhalar sayesinde üst üste taşınabilir konteynırlar, Tek parça silikon conta, Çelik konstrüksiyona bağlı sağlam özel menteşeler, Boşaltma tıkacı, 30 Kg ‘dan 500 Kg’a kadar taşıma kapasitesine sahiptir.

16

17


"İyi bir başlangıç, yarı yarıya başarı demektir. Andre Gıde" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları