Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HABERLE İLGİLİ BAZI KAVRAMLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HABERLE İLGİLİ BAZI KAVRAMLAR"— Sunum transkripti:

1 HABERLE İLGİLİ BAZI KAVRAMLAR
HABER HAVUZU Haber havuzu deyimi haber merkezi ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır İstihbarat servislerine bilgiler bazen ham, bazen işlemiş olarak gelmektedir Hazır haberler abone ajanslardan, sürekli izlenen yabancı TV ve radyo kanallarından ulaşmaktadır Çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlanan kimi haber, yorum ve fotoğraflar da bazı koşullarda kaynak durumuna geçmektedir Yayın organlarının kendi kaynaklarından ve istihbaratlarından ürettikleri özel haberleri de olacaktır. İşte bunların tamamı haber havuzunda toplanır.

2 HABERLE İLGİLİ BAZI KAVRAMLAR
HABERDE EŞİK BEKÇİLERİ Basın organlarına, her gün içerikleri yayın politikasına uygun olup olmadığı seçilmeyen yüzlerce haber akmaktadır Oysa yayınlanacak haber sayısı sınırlıdır Havuzda toplanan haber, görsel ve işitsel malzemenin medya organlarının yayın kimliği ve politikasına uygun olarak seçimine bunun için gereksinim vardır Haber değeri yüklü iletiler, kitle iletişim araçlarından geçmeden önce çeşitli müdahalelere uğramaktadır Söz konusu müdahaleciler “eşik bekçisi” (gatekeeper) olarak nitelendirilmektedir Eşik bekçileri iletilerin göndericiden alıcıya giderken geçtiği kişi ve gruplardır. (muhabir, haber müdürü, genel yayın müdürü vb.) Bunlar bazı iletilerin geçişine izin verirken bazılarını da engellemektedir.

3 HABERLE İLGİLİ BAZI KAVRAMLAR
EŞİK BEKÇİLİĞİ Haber havuzunda toplanan haber, görsel ve işitsel malzemenin, yayın kimliği ve politikasına uygun olarak seçimine “eşik bekçiliği” (gatekeepeing) /içerik seçiciliği denilmektedir. TİRİYAJ Abone ajanslardan gelen haberlerin seçimi işlemine “tiriyaj” denilmektedir. HABER ÇÖPLÜĞÜ Tiriyaj ve gatekeeping işlemleri yapılırken yetersiz ve yayın politikasıyla çelişen haberler de belirlenmektedir Her iki durumda da böylesi haberler, ön değerlendirmeden sonra haber çöplüğüne gönderilmektedir.

4 HABERLE İLGİLİ BAZI KAVRAMLAR
HABERDE GERİ BESLEME (FEEDBACK) Haber üretimden tüketime verildikten sonra etki ve tepkileri almak buna göre değerlendirme yapmaktır. REDAKSİYON Redaksiyonun sözcük anlamı yeniden yazım demektir Basın yayın organlarının redaksiyon birimindeki görevlilere “redaktör” denilmektedir Haberin en önemli süreçlerinden birini redaksiyon işlemi oluşturmaktadır Çeşitli ajanslardan ve kaynaklardan sağlanan, bu arada muhabirler tarafından üretilen bütün haberler tiriyaj ve gatekeeping işlemlerinden sonra, redaksiyon servisinin denetiminden geçmektedir Redaksiyon son denetim mekanizmasıdır.

5 HABERLE İLGİLİ BAZI KAVRAMLAR
REDAKSİYON Olası yanlışlıklar, eksiklikler, ayrıntılar, sorulara verilmesi gereken yanıtlar, daha doğrusu haber bütünüyle redaksiyon bölümünde ameliyat masasına yatırılır.Yazım tekniklerinde sözcük ve cümlelerde yanlışlıklar varsa dil kuralları açısından da haber yeniden düzenlenir. REDAKTÖRLERİN GÖREVLERİ Gelen haberi baştan sona okuyup gözden geçirmek Sözcükler yanlış seçilmiş ve yazılmışsa doğrularını yazmak ve düzene koymak Kuşku uyandıran haberleri, çeşitli kaynaklardan araştırarak doğrulamak Eksik unsur bulunursa, yeterli ayrıntı yoksa ve tatmin olmamışsa haberi tamamlamaları için ilgili bölüme geri göndermek

6 HABERLE İLGİLİ BAZI KAVRAMLAR
Haberleri sayfa düzeni ve ayrılan yer açısından kısaltmak ya da uzatmak Haberlerin yayın politikasına uygun olup olmadığını denetlemek Haber içeriğinde,basın ve diğer yasalara , hatta gelenek ve göreneklere aykırılıklar olup olmadığını incelemek. Suç unsuru belirlediği durumlarda ya düzeltmek ya da haberi yayından çekmek


"HABERLE İLGİLİ BAZI KAVRAMLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları