Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜNEY KORE 대한민국 (大韓民國) Daehan-minguk

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜNEY KORE 대한민국 (大韓民國) Daehan-minguk"— Sunum transkripti:

1 GÜNEY KORE 대한민국 (大韓民國) Daehan-minguk

2

3 Güney Kore sınırları : 100,210 km² Nüfus: 50 milyon Başkent: Seul
Coğrafi Konumu: Resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, batısında Çin Halk Cumhuriyeti, doğusunda Japonya ve kuzeyinde Kuzey Kore, güneyinde Tayvan Güney Kore sınırları : 100,210 km² Nüfus: 50 milyon Başkent: Seul Hükûmet şekli : Başkanlık cumhuriyeti Resmi dili: Korece Resmi alfabe: Hangul Para birimi: Güney Kore wonu (₩) (KRW) Dini inanış: Konfüçyüsçülük, Budizm, Hrisyanlık

4 Ekonomisi: elektronik, makine ve otomotiv endüstrisi, gemi yapımı, petrokimya ve robotik, tıp, uzay çalışmaları, suni zeka ve nanoteknoloji Kişi başına düşen gelir: 20 bin dolar

5 Üyelikleri: Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü, OECD ve G20
Üyelikleri: Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü, OECD ve G20. Ayrıca APEC ve Doğu Asya Zirvesi'nin kurucu üyelerinden biridir. Ayrıca ülkedeki yaşam standartları çok yüksektir ve Güney Kore gelişmiş ülke statüsüne sahiptir. Ülke Asya'nın en büyük dördüncü ekonomisine ve dünyanın en büyük 12'inci ekonomisine sahip olup, ekonomisi ihracata dayalıdır.

6 1953’ten sonra yeniden inşa edilmiş
KARDEŞ ŞEHİR ‘SEUL’ 1953’ten sonra yeniden inşa edilmiş

7 Kore Kralı: SEJON TEVAN

8 İngilizce isimler yaygındır çünkü…

9 İngilizce kullanımı yol işaretlerinde de yaygındır

10 Ekonomi ve kültürü temsilen yapılan geleneksel Ichean Pirinç Kültür Festivali

11 Köylü ve şehirlinin kaynaştığı Ichean Festivalinden bir kare…

12 Ülkede Türkçe öğrenimine büyük bir ilgi var, bu görevi de İstanbul Kültür Merkezi üstlenmektedir

13 Kardeş Ülke ‘Türkiye’ Kore Savaşı’nda, Türklerin yardımlarından dolayı Türkiye’ye ‘kardeş ülke’ denilmiştir. Kore halkının 61 yıl önce yaşanan kanlı savaş sırasındaki yardım çığlıklarının ardından Birleşmiş Milletler’in (BM) çağrısı üzerine bu ülkeye giderek kahramanca savaşıp şehit olan 721 askerimizden 462'sinin mezarları Pusan kentindeki şehitlikte bulunuyor.

14 Eğitim seviyeleri ve kaldırımlar…

15 Eğitimi: Eğitim 6-12 yaş arasında mecburi ve ücretsiz.
Okur-yazar oranı: % 92 197 üniversite ile 222 yüksek okul

16 Güney Kore’de Öğretmenlik; ‘Öğretmenlik, Tanrı kadar önemlidir.’

17 Güney Kore’de Öğretmenlik
Maaşı: 13,250 TL İki ay yaz ve iki ay kış olmak üzere toplamda dört ay tatil yapmakta Her 5-6 yılda bir öğretmenler yer değiştirmekte Yurt dışını en çok ziyaret eden meslek grubu arasındadırlar.

18 Güney Kore Eğitim Sisteminde Okul Öncesi Eğitimin Amaçları
1. Sağlıklı, emniyetli ve neşeli bir yaşam için gerekli bilgileri öğretmek. 2. Toplumsal yaşam; tecrübe ile öğrenildiğinden iş birliği yapma alışkanlığının ve bağımsız olarak kendini ifade edebilme gücünü oluşmasını sağlamak. 3. Toplum hayatını doğru algılamasını sağlamak. 4. Görsel malzemelere ilgisini artırmak. 5. Müzik, oyun, resim ve psikomotor becerileri ile yaratıcılığı ifade edebilmesini sağlamak.

19 Güney Kore Eğitim Sisteminde Okul Öncesi Eğitimin Özellikleri
3-6 yaş grubunu kapsamaktadır. Kore’de anaokulları (3-5 y.) Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak çalışmaktadır. Anaokulları 4,6 ve 8 saatlik programlarla 3 farklı hizmet vermektedir. Anaokullarının büyük çoğunluğu özeldir. Anaokulu öğretmenlerinin 4 yıllık üniversite, 2 yıllık kolej veya ulusal açık üniversite mezunu olmaları gerekmektedir. Program çocuğun yaşadığı evden başlayıp dünyaya kadar olan geniş alanı kapsar. Derslerde okula geliş, ara yemek, tuvalet, trafik, hava değişimi, özel günler, dünya gibi konular verilmektedir.

20 Güney Kore Eğitim Sisteminde İlköğretimin Özellikleri
Yılda yaklaşık 220 gün süren dönemde ahlak eğitimi, Kore dili, toplumsal incelemeler, matematik, fen, müzik, resim, el sanatları, beden eğitimi ve kabiliyetlerini keşfetmelerini sağlayan dersler verilmektedir. İlkokul öğretmenlerinin tamamı 4 yıllık üniversite mezunudur. 6-12 yaş grubunu lapsamaktadır. 6 yıldır. Amaç; çocuklara temel eğitim vermek ve duyarlı bir vatandaş olmalarını sağlamak.

21 1-6. Sınıflarda Okutulan Temel Dersler
KORE DİLİ MATEMATİK EV EKONOMİSİ AKILLI YAŞAM (BİLİM VE SOSYAL ÇALIŞMALAR) BEDEN EĞİTİMİ YABANCI DİL PROGRAM PROGRAMLAR MERKEZİDİR ORTA OKULA GEÇİŞ HERHANGİ BİR SINAV YOK

22 İlköğretim Yıllık Ders Dağılım Çizelgesi

23 Güney Kore Eğitim Sisteminde Ortaokulun Özellikleri
12-15 yaş grubunu kapsamakta olup 3 yıldır. İlkokulu bitirmiş olan yaşlarındaki çocuklar ortaokula başlamaya hak kazanır. 11 temel ya da zorunlu dersten oluşan bu dönemde mesleki kurslar ve seçmeli derslerle mesleki yönlendirme yapılır. Orta okulu tamamlayan bir öğrenci ulusal seviyede lise giriş sınavına katılır. Alınan sonuca göre gideceği akademik yada mesleki programlara katılabilirler. Genel Akademik Liselere giriş: Ulusal düzeyde gerçekleştirilen giriş sınavını kazananlar bu okullara devam edebilir. Bazı prestijli okullar öğrenci kabulü için ek sınavlar uygulayabilmekte ya da belirlenmiş bir not ortalaması talep edebilmektedir. Meslek Liselerine giriş: Giriş sınavı başarıyla geçilmelidir.

24 Ortaokul Genel Dersleri ve Okul Türleri
TEMEL DERSLER KORE DİLİ AHLAK EĞİTİMİ/SOSYAL ÇALIŞMALAR MATEMATİK BİLİM/TEKNOLOJİ,EV EKONOMİSİ PRATİK ÇALIŞMALAR TEKNİK ÇALIŞMALAR/EV EKONOMİSİ BEDEN EĞİTİMİ MÜZİK SANAT İNGİLİZCE OKUL TÜRÜ ORTAOKUL YURTDAŞLIK ORTAOKUL

25 Ortaokul Yıllık Ders Dağılım Çizelgesi

26 Güney Kore Eğitim Sisteminde Ortaöğretim
15-18 yaş arası grubu kapsamakta olup 3 yıldır. Öğrenciler karakterleri, yaratıcılıkları, analitik düşünme yeteneği, kabiliyetleri ve hedefleri doğrultusunda bir liseye giderler. Genel ve meslek liseleri olmak üzere ikiye ayrılan liseler özellikle mesleki açıdan oldukça iyi eğitim vermektedirler. Meslek liselerine (tarım, teknisyen, ticaret, deniz incelemeleri) girecek öğrencilerin birçok seçeneği vardır. Her okul kendi yaptığı özel bir sınavla öğrenci alır. Genel liselerde ise fen, yabancı dil ve resim alanında çalışan özel alan okulları da vardır.

27 Ortaöğretim Okul Türleri
Genel Lise A- Yabancı Diller B- Sanat Lisesi C- Bilim Lisesi Meslek Lisesi Ticaret Lisesi Uzaktan Eğitim Lisesi

28 Ortaöğretimde Okutulan Zorunlu Dersler
Fizik Eğitimi Müzik Matematik Yabancı Dil Görsel Sanatlar Sosyal Çalışmalar Okul tarafından belirlenen dersler

29 Ortaöğretim Yıllık Ders Dağılım Çizelgesi

30 Güney Kore Eğitim Sisteminde Üniversite
Ülkede yüksek öğrenim 7 kategoride eğitim vermektedir. Kolej ve Üniversiteler Endüstri Üniversiteleri Eğitim Üniversiteleri Küçük Kolejler Havacılık ve Haberleşme Üniversiteleri Teknik Kolejler Çeşitli Enstitüler

31 Güney Kore Eğitim Sisteminde Üniversite
Lise Bitirme Sertifikası alan bir öğrenci liseyi tamamlamış sayılır. Toplamda 240 ünite bitirmiş olması gerekir. Ulusal sınava katılıp aldığı puanlarına göre yerleşir Lise bitirme derecesi en az %40 etki etmektedir Kolejler ise isterse kolej giriş sınavı yapabilirler. Öğrenciler Kolejlere girebilmek içinde sınava girerler. Her sömestri iki kez yapılıp, Kore öğrencileri için önemli bir testtir. Başaramazlarsa bir sonraki yıllarda girebilirler. Test Konuları: Dil/Okuma, matematik, İngilizce, seçmeli olaraksa sosyal ve fizik bilimi, yabancı dil Çince veya Çin klasikleri karakterleri. Üniversite sınavları için dershanelere büyük zaman harcanan ülkelerdendir.

32 Güney Kore Eğitim Sisteminde Üniversite
Üniversitelerin çoğu özel üniversite, devlet üniversitelerinin ise dönemlik 3000 dolar civarında bir harcı var. (%35 yabancı öğrenci indirimi) ERASMUS programı çerçevesinde Türkiye’deki üniversitelerin bir kısmı Güney Kore’deki üniversitelerden bazılarıyla anlaşmalı durumda. Eğitim sistemi öğrenciye dayalı olduğundan her üniversite görevlisinin kendisini öğrenciye sevdirme zorunluluğu var. Bu sebeple üniversite görevlileri kendilerini devamlı surette yenilemeye ve geliştirmeye çalışıyorlar. Üniversiteye yerleşmek zor olmasına rağmen ülkenin %70-80’i üniversite mezunudur. 400’e yakın üniversite bulunur. En önemli üniversiteleri; Seul Ulusal Üniversitesi, Kore Üniversitesi, Yonsei Üniversitesidir.

33 Eğitim Sisteminin Yönetim Yapısı ve İşleyişi
MİLLİ EĞİTİM SİSTEMİ Eğitim Sisteminin Yönetim Yapısı ve İşleyişi Güney Kore’de eğitim ile ilgili politikaların belirlenip uygulanmasından Eğitim ve İnsan Kaynakları Geliştirme Bakanlığı sorumludur. Eğitim Konseyleri Eğitimle ilgili iki farklı danışma konseyi vardır. Eğitimi Geliştirme Konseyi, devlet başkanına; Politik Danışma Konseyi ise Eğitim ve İnsan Kaynaklarını Geliştirme Bakanına bağlı olarak görev yapmaktadırlar.

34 GÜNEY KORE EĞİTİM SİSTEMİ ŞEMASI

35 MERKEZ OFİSLER Kore Eğitim Geliştirme Enstitüsü (KEDI)
Planlama ve kordinasyon Uluslararası araştırma ve işbirliği Eğitim bilgi ve kaynakları Yönetim MERKEZ Müfredat araştırma geliştirme Eğitim politikaları araştırma Okul geliştirme multimedya araştırma ve geliştirme Lise eğitimi araştırma Mesleki ve Teknik eğitimi araştırma Yetenekli eğitimi araştırma Beşeri ve sosyal araştırmalar Enstitüsü (HRSC) ve Kore Konseyi KAIST(Yetenek bazlı) KRIGA(Yetenek bazlı)

36 DERS SAATLERİ VE TATİL GÜNLERİ
Yıllık Eğitim Süresi 170 gün (34 hafta) Günlük Ders Saati 5 gün açık İlkokulda :40 dakika Ortaokulda :45 dkika Ortaöğretimde :50 dakika Sömestri İki sömestri Mart başı-Ağustos sonu Eylül başı-Şubat sonu Haftalık Ders Saati İlkokul saat/hafta Ortaokul 34 saat/hafta Lise saat/hafta Program Geliştirme Merkezi Resmi Tatil Günleri Yeni yıl (1-2) Ocak,Bağımsızlık hareketi günü(1 Mart),Ağaç günü (5 Nisan),Çocuk bayramı (5 Mayıs),Buda doğum günü (22 Mayıs) ,Amma(6 Haziran),Anayasa Günü (17 Temmuz),Özgürlük günü(15 Ağustos) ,Milli Kurtuluş günü (3 Ekim) ,Noel(25 aralık)

37 SINAVLARI VE NOT SİSTEMİ
Temel Akademik Beceriler Tanılama/Teşhis Değerlendirmesi 3.sınıftan itibaren. Ulusal Eğitim Başarılarının Değerlendirmesi testi 6. sınıf, 8.sınıf ve lise birinci sınıfta yapılmaktadır.

38 SINAVLAR İLKÖĞRETİM Herhangi bir merkezi değerlendirme yoktur. Dersinde başarılı olan bir üst sınıfa geçer. İlköğretim sonrası da merkezi bir sınav yoktur. ORTAOKUL İlköğretimi bitiren doğrudan orta okula kayıt olur. Orta okul bitirme sınavı vardır. Tüm öğrenciler bu sınava girerler. Aldıkları puana göre istedikleri okula yerleşirler. Özel amaçlı liseye girebilmek için ayrıca, sanat, yabancı dil, bilim veya beden eğitimi sınavına girilmesi gerekmektedir LİSE Öğrenciler liseyi bitirdiklerinde akademik liseyi bitirme sertifikası alırlar. Mesleki eğitimi bitiren ise sertifika alır. Tüm öğrenciler Üniversiteye gidecekse Kolaj Akademik Yetenek Testine tabidirler. Bu sınav yazılı olup 5 dersten yapılmaktadır.Yerleşme tercihi yapılmaz. Lisede mezun olabilmek için 240 ünite (1 ünite=50 dk) bitirmek zorundadır ve paralıdır.

39 ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ ÜNİVERSİTE
Lise Bitirme Sertifikası alan bir öğrenci liseyi tamamlamış sayılır. Toplamda 240 ünite bitirmiş olması gerekir. Ulusal sınava katılıp aldığı puanlarına göre yerleşir Lise bitirme derecesi en az %40 etki etmektedir Üniversiteler özerktir kendi sınavlarını uygulayabilirler. Test Konuları: Dil/Okuma, matematik, İngilizce, seçmeli olaraksa sosyal ve fizik bilimi, yabancı dil Çince veya Çin klasikleri karakterleri. Üniversite sınavları için dersanelere büyük zaman harcanan ülkelerdendir.

40 DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTÜ

41 SAT Merkezi bir sınavdır. — Anadil Sınavı — Fen Sınavı — Matematik Sınavı — Sosyal Bilimler Sınavı, — Yabancı Dil Sınavı Yılda 1 kez yapılır.SAT + Lise başarısı + elde ettiği başarılar +referans mektupları=üniversite TEPS, TOEIC ve TOEFL gibi sınavlarda koreli öğrencilerden başarı göstermeleri beklenir.

42 Güney Kore Eğitim Sistemi İle Türkiye Eğitim Sisteminin Karşılaştırılması
Askeri okullarda daha önce başlamakla birlikte, yine Tanzimat’la başlamıştır. 8+4+4 şeklindedir. Zorunlu eğitim süresi 8 yıldır. Kreş, anaokulu, uygulama okulu ve anasınıfı vardır. Türkiye’de ise okul öncesi yönetmeliği vardır. İlköğretim ve lise parasızdır. G.Kore’de modernleşme tarihi 1882 krallık fermanı iledir. Eğitim kademeleri şeklindedir. Zorunlu eğitim süresi 9 yıldır. Tek tip (kreş) okul öncesi vardır. G.Kore’de Okul öncesi Eğitim Kanunu çıkarılmıştır. Ortaokullar parasızdır. Ancak lise eğitimi hala paralıdır.

43 Sınavla öğrenci alan fen, sosyal bilimler ve Anadolu liseleri dışında sınavsız girilir.
Lisede okullaşma oranı %85’dir. Sınav mezuniyet notundan daha önemlidir. ÖSYM tarafından yapılır. YÖK’e bağlıdır. Öğretmen yetiştirmede eğitim fakültesi vardır. Türkiye’de ise hizmetiçi eğitim veren sadece “hizmetiçi eğitim enstitüsü” vardır. Liseye giriş sınavla yapılmaktadır. Lisede okullaşma oranı %88’dir. Yükseköğretime girişte sınavın yanında lise mezuniyet notunun etkisi vardır. Yükseköğretime giriş sınavı eğitimden sorumlu bakan tarafından yapılır. Y.Ö eğitimden sorumlu bakanlığa bağlıdır.(daha merkeziyetçi) Öğretmen yetiştirmede eğitim üniversiteleri bulunmaktadır. Öğretmenlere hizmetiçi eğitim veren 4 çeşit enstitü bulunmaktadır.

44 BAKANLIK

45 A. Genel Sekreterlik B. Planlama Kontrol Bütçe Planlama Yönetim Planlama Adalet Görevi C. Teftiş Teftiş Kontrol Eğitim Programı Beşeri, Sosyal, Doğa Bilimleri Eğitim Araştırması Ruhsal Araştırma Program Rehberi Yaşam Rehberi Radyo, Tv Yayın

46 Anasınıfı Eğitim Sorumluluğu
D. Üniversite Planlama Yönetim İdari İşler Yönetim Bölümü Finans Bölümü Okul İşleri Bölümü Bilim Geliştirme Bölümü Rehberlik Bölümü Kontrol Bölümü E. Normal Eğitim B. Eğitim Yönetimi B. Finans Bölümü Zorunlu Eğitim B. Anasınıfı Eğitim Sorumluluğu

47 F. Öğretim Görevi B. Yetiştirme Bölümü Öğretmen Ders Araştırma Bölümü Öğretmen Refah B. G. Fen Eğitim Bölümü Mesleki Eğitim Bölümü Fen Bilimleri E. B. Uzman Üniversite Yüksek Uzmanlık B.

48 H. Sosyal, Uluslararası İlişkiler
Sosyal Eğitim Bölümü Sosyal Eğitim Sistem B. Eğitim Birleştirme B. Yurtdışı Halk Eğitim B. I. Eğitim Teçhizat Bölümü Planlama Bölümü İşletme Bölümü Teçhizat Kontrol B. Tesisat Bölümü

49 OKUL SİSTEMİ Güney Kore’nin eğitim sistemi şeklindedir. Ayrıca, iki yıllık önlisans kolejleri ve meslek yüksekokulları bulunmaktadır.

50 İlkeleri Zorunlu eğitim 6-14 yaşları arasında olmakla birlikte bunun 6 yılı ilkokul 3 yılı ise ortaokuldur. Zorunlu eğitim ücretsizdir. Eğitim kanunlarla garanti altına alınmıştır. Her vatandaş kendi çocuklarını en azından ilkokula ve kanunlarla belirtilen diğer okullara göndermekle yükümlüdürler. Eğitim kurumları dil, din, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmaksızın herkese açıktır.

51 TEMEL İLKOKUL MÜFREDATI
9 ana dersten oluşmaktadır. Ahlak, Aritmetik, Kore Dili, Sosyal Bilgiler, Fen Bilgisi, Beden Eğitimi, Müzik, Güzel Sanatlar ve Pratik Sanatlar Üçüncü sınıftan sonra pratik sanatlar ilave edilir.

52 ORTAOKUL 1969 yılında ortaokul giriş sınavının kaldırılmasından beri, ortaokullara giriş, bölge temelinde yapılan kura ile gerçekleşmektedir. Böylelikle bütün okullarda verilen öğretim kalitesini eşitleme ve çocuklar üzerindeki giriş sınavı baskılarını kaldırma amaçlanmıştır.

53 Ortaokul müfredatı ise 12 temel veya zorunlu, birkaç seçimlik dersten ve ders programı dışında kalan faaliyetlerden oluşur. Mezuniyet sonrası iş arayacak olanlar için seçimlik derslere mesleki ve teknik konular dahil edilir.

54 LİSE Liseye giriş sistemi, devlet yeterlilik sınavını geçmiş olan başvurucular için, bölge temelinde çekilen kura ile yapılmak üzere, 1974’te yeniden düzenlendi. Okullarda ayrı ayrı yapılan sınavları ortadan kaldıran düzenleme, lise öğretimini eşitlemeyi amaçlamıştır. Liseler iki kategoriye ayrılmıştır. Bunlar normal ve mesleki liseler şeklindedir ve 1994 itibari ile toplam 738 meslek lisesi bulunmaktaydı.

55 Meslek liselerine başvuranların ortaokul mezunu olmaları gerekmektedir
Meslek liselerine başvuranların ortaokul mezunu olmaları gerekmektedir. Bunlar il düzeyinde yapılan bir ön hazırlık sınavına girmek zorundadırlar. Müfredat ise genellikle, %40-60 genel derslerden %40-60 teorik ve pratiğe eşit önem veren mesleki derslerden oluşur.

56 YÜKSEK ÖĞRETİM Güney Kore’de dört yüksek öğretim kurumu vardır. 4 yıllık lisans programlarına sahip fakülte ve üniversiteler ( tıp ve diş hekimliği 6 yıl), 2 yıllık meslek yüksek okulları, haberleşme üniversiteleri, dört yıllık öğretmen okulları ve hemşirelik ve ilahiyat okulları gibi iki veya dört yıllık eğitim veren fakülte statüsündeki çeşitli okullar.

57 Bütün yüksek öğretim kurumları, Eğitim Bakanlığı’nın denetimi altındadır. Bakanlık, öğrenci kontenjanları, eğitim kadrosunun nitelikleri, müfredat ve diploma gereklilikleri ve genel dersler gibi konular üzerinde uygular.

58

59

60 Türk Milli Eğitim Sistemi, önce (1) Örgün ve (2) Yaygın Eğitim olmak üzere ikiye ayrılır. Örgün eğitim de (1) İlköğretim, (2) Orta Öğretim, (3) Yüksek Öğretim olmak üzere üçe ayrılır. İlköğretim içine, okul öncesi eğitim, ilkokullar ve ortaokullar; orta öğretim içine liseler ile mesleki ve teknik öğretim; yüksek öğretim içine de üniversiteler ve yüksekokullar girer.

61

62 TÜRKİYE VE G.KORE’DE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME KARŞILAŞTIRMASI
Her iki ülkede de öğretmen seçiminde bir sınav uygulanmaktadır. Ancak G.Kore’de öğretmen seçiminde yazılı sınavlara ek olarak mülakat ve yetenek, karakter sınavları yer almaktadır. G.Kore’de sınıf öğretmeni ve ortaöğretim kademelerine öğretmen yetiştiren fakültelerin ayrı oldukları da görülmektedir. Sınıf öğretmenleri eğitim üniversitelerinde, ortaöğretim öğretmenleri öğretmen üniversitelerinde veya normal üniversitelerde eğitim görmektedir.

63 Dolayısıyla Türkiye’de öğretmen yetiştiren fakülteler Eğitim fakülteleri ve Fen Edebiyat fakülteleri olduğundan G.Kore ile farklı bi yol izlendiği söylenebilir. Öğretim yılının uzatıldığı durumlarda lise mezunu veya önlisans mezunu öğretmenlerin eğitim ve öğretim faaliyetlerini devam ettirmeleri olanaksızdır.

64 G.Kore’de her okulda e. fakültesi mezunu fakat öğretmenlik sınavına girmemiş dolayısıyla asıl öğretmen vasfı taşımayan kişiler öğretmen yardımcısı olarak tayin edilmekte ve öğretmenlik sınavına girene kadar öğretmen yardımcısı olarak görev yapmaktadırlar. Türkiye’de ise böyle bir uygulama yoktur.

65 G.Kore’de okul müdürü olabilmek için kişiler bir yeterlilik sınavına tabi tutulmakta, mecburi bir eğitim görmekte ve hizmet kıdemleri müdür olabilmeleri için temel şart olmaktadır. Türkiye’de ise herhangi bir sınav uygulanmamakta anca hizmet yılı esas alınmaktadır.

66

67 Feyza Devecioğlu Zeynep Gök Cihan Coşkun Oğuzhan Cingöz


"GÜNEY KORE 대한민국 (大韓民國) Daehan-minguk" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları