Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERTUĞRUL GAZİ GÖK 10 / A BİLİŞİM AMP 129.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERTUĞRUL GAZİ GÖK 10 / A BİLİŞİM AMP 129."— Sunum transkripti:

1 ERTUĞRUL GAZİ GÖK 10 / A BİLİŞİM AMP 129

2 SU ARITMA NEDİR ? Su Arıtımı
Vücudumuzun ve dünyanın yaklaşık %70 inin sudan oluştuğunu biliyoruz. Peki doğada var olan ve kullandığımız tüm sular aynı özellikte midir? Suyun formülünün H20 dur. Yani bir su molekülü iki hidrojen atomu ile bir oksijen atomundan oluşur. Ancak suyun içinde çeşitli maddeler çözünerek çözelti oluşturabiliyordu. Peki suyun içinde hangi maddeler olabilir? Yağmur sularının ya nehir ve göl yataklarına gittiğini ya da toprağın geçirimli tabakasından geçerek yeraltı sularına karışır. Yağmur suları nehirlere ulaşırken veya yeraltı sularına ulaşana kadar çeşitli toprak yapılarından geçer. Bu toprak yapılarında bulunan çeşitli tuzlar suyun içinde çözünerek suya karışır.

3 Su Arıtımı Şekilde gördüğünüz yeraltı suyunun içinde Mg2+ ve Ca2+ iyonları bulunmaktadır. Bu şekilde içerisinde kalsiyum ve magnezyum iyonları bulunduran sular sert su olarak adlandırılır.

4 Su Arıtımı Sert sularda magnezyum ve kalsiyum iyonları bulunduğundan bu sular buharlaştığı zaman magnezyum ve kalsiyum iyonları yüzeye tuz şeklinde çöker. İşte dipte oluşan bu çökelti bizlerin kireç olarak adlandırdığı CaC03 tuzudur. Dolayısıyla sert sular kireçli su şeklinde de adlandırılır. Sert suların ya da diğer bir deyişle kireçli suların günlük yaşantımıza birçok olumsuz etkisi vardır. Örneğin uzun süre kullandığımız çaydanlıklarda zamanla beyaz bir tortu oluştuğunu görmüşsünüzdür. Bu beyaz tortu sudaki kalsiyum iyonlarının kalsiyum karbonat şeklinde çökmesinden kaynaklanır. Reklamlarda sıkça karşılaştığımız bulaşık veya çamaşır makinelerinin rezistansına CaC03 tuzu çökerek kalın bir tabaka oluşturur. Bu durumda iletkenliği azalan rezistans görevini tam yapamaz ve elektrik sarfiyatını arttırır.

5 Su Arıtımı Sert sulardaki kalsiyum ve magnezyum iyonları sadece rezistansların yüzeyine çökelmez. Su borularının da iç yüzeyine çökerek boruların daralmasına ve hatta zamanla tıkanmasına neden olur. Sert suların bir diğer olumsuz yanı şampuan veya sabunların köpürmelerini engellemesidir. Sert suların yapısındaki kalsiyum ve magnezyum iyonları sabun, şampuan ve deterjanlardaki iyonlarla tepkimeye girerek çökelmesine neden olur. Bu durumda temizlik maddelerinin köpürmesini ve temizlik işlemini yerine getirmesini önler. Ayrıca kalsiyum ve magnezyum iyonları çamaşırların üzerine çökerek renklerinin açılmasına veya beyaz elbiselerin zamanla grileşmesine de neden olur.

6 Su Arıtımı Demek ki sularda sertliğe neden olan iyonlar kalsiyum ve magnezyum iyonlarıdır. O halde kalsiyum ve magnezyum iyonlarını çok az miktarda bulunduran sular ise yumuşak su olarak adlandırılır. Yumuşak sularda kalsiyum ve magnezyum iyonları çok az olduğu için yukarıda saydığımız olumsuz durumlara rastlanmaz ve tatları acımsı değildir. Sert suların kullandığımız eşyalara nasıl zarar verdiğini gördük. Peki normal sertlikteki sular insan sağlığı açısından olumsuz bir etki yapar mı? Çoğunuzun cevabı muhtemelen “Evet” olacaktır. Ancak sanıldığının aksine normal sertlikteki sular insan sağlığı açısından faydalıdır. Neden mi? Kemiklerin gelişip güçlenmesi için kalsiyum ve magnezyum gibi iyonlara ihtiyaç duyarız. Demek ki normal sertlikteki sular kemik gelişimimiz için yararlı sulardır. Sonuç olarak sert sular eşyalarımıza zarar vermektedir. Bu tip zararlardan kaçınmak için yumuşak su kullanılmalıdır. Ancak kemik gelişimi açısından yumuşak su yerine normal sertlikteki suları içmeliyiz.

7 Peki suların sertliği nasıl giderilir
Peki suların sertliği nasıl giderilir? Sert su nasıl yumuşak su haline getirilebilir? Bunun için iki yöntemden bahsedeceğiz.

8 1. Kaynatma ve Dinlendirme
Su kaynattığımız çaydanlıklarda zamanla kireç tortusu oluştuğunu görmüştük. O halde sert sular önce kaynatılıp bir süre dinlendirildiğinde suyun içindeki kalsiyum ve magnezyum iyonları tortular oluşturarak dibe çöker. Bu sular süzülerek yumuşak su elde edilmiş olur.

9 2. İyon Değiştirici Reçine
Suya sertlik veren iyonlar kalsiyum ve magnezyum iyonlarıdır. O halde biz bu iyonları sudan uzaklaştırabilirsek suların sertliğini giderebiliriz. Peki bu nasıl yapılır? Özel bir reçineye kalsiyum ve magnezyumdan daha aktif ve karbonat (CO3) iyonları ile tortu oluşturmayan sodyum (Na+) iyonları emdirilir. Sert su bu iyon değiştirici reçinenin içinden geçerken reçinenin içindeki sodyum (Na+) iyonları sudaki kalsiyum ve magnezyum iyonları ile yer değiştirir.

10 Su Arıtımı Sularda karşılaşacağımız tek problem suların sertliği değildir. Özellikle içme sularının hastalık yapıcı mikroorganizmalardan da arıtılması gerekir. Bunun için yapılan işlemlere dezenfeksiyon denir. Klorlama çok eskiden beri bilinen bir yöntemdir. Suların içinden klor gazı geçirilerek içlerindeki mikroplar öldürülür. Ozonlama yöntemi daha yeni bir yöntem olup klorlamaya benzer bir prensiple çalışır.

11 Su Arıtma tesisinde su arıtım aşamaları
Halkın içme ve kullanma suyunu temin etmek belediyelik alanlarda belediyelerin ve köylerde ise muhtarlık ve ihtiyar heyetinin görevidir. Bir su kaynağının şebekeye verilmesi aşamaları kısaca;

12 1-KAYNAK TESBİTİ: Bir yerleşim biriminin su ihtiyacı için seçilen kaynağın ihtiyacı karşılayacak yüksek debiye sahip olması gerekir. Artan nüfusa paralel olarak su ihtiyacı da artmış mevcut su kaynakları yetmez duruma gelmiştir. Ancak özellikle büyük kentler için yeteri kapasitede su kaynağı bulmak neredeyse imkansız hale gelmiş ve bu nedenle kaynağı beslemek amacıyla birden fazla kaynağın birleştirilmesi yoluna gidilmiştir.

13 2-KAYNAĞIN KORUNMASI: Kaynağın tespitinden sonra ikinci aşamayı kaynak bölgesinin korunması oluşturur. İnsan ve diğer canlıların giremeyeceği şekilde kaynağın büyüklüğüne göre koruma alanı belirlenip etrafı çevrilmelidir. Hatta bunun için mutlaka güvenlik görevlisi bulundurulmalıdır.  Kaynağın yakınında kirliliğe neden olabilecek kanalizasyon,çöp alanı,kimyasal tesisler ve mezarlık gibi kirletici unsurlar olmamalıdır. Yağmur suları ile birlikte kaynağa karışması muhtemel endüstriyel atıklar,kentsel atıklar,tarımsal atıklar,spetik tank atıkları ve kentsel yüzeyel akıntılar gibi dış kirletici unsurlar için gerekli gerekli tedbirler mutlaka alınmalıdır.

14 3-ARITIM ÜNİTESİ: Suyun kirleticilerinden arındırılması,halk sağlığını tehlikeye düşürebilecek sonuçların engellenebilmesi açısından önem taşımaktadır. Özünde temiz olan bir su kaynağının dış etkilerle kirlenmesi büyük olasılıktır. Bu nedenle tüketime verilecek su arıtıma tabi tutulmalıdır. Arıtım renk ve kokunun giderilmesi,suda asılı halde bulunan organik maddelerin alınması amacıyla suyun kum ve çakıl havuzlarından geçirilerek filtre edilmesiyle basit olarak yapılabilir. Ancak tam anlamıyla bir arıtım için suyun aşağıda belirtilen aşamalardan geçmesi gerekir.

15 Aşama olarak sıralamak gerekirse;
Doğal su +  Koagüle edici madde +  Ön çöktürme havuz veya tankları +  Koagülasyon havuzları +  Havalandırma +  Hızlı karıştırıcı havuz ve flokülasyon +  Sedimantasyon +  Klorlama +  Filtreler +  Süzülen suyun depolanması +  Klorlama +  Pompa ve dağıtım şeklindedir.

16 İçme ve kullanma suları için arıtım tesislerinin kurulması yeterli değildir. Bu tesislerin sürekli etkin çalışır durumda tutulması,bakım ve onarımının düzenli olarak yapılması gerekir. Arıtım sonucu havuzlar ve diğer ünitelerde biriken çamur ve kum gibi çökelen maddeler alınmalıdır. Önemli bir nokta da suyun arıtım öncesi ve sonrasında kimyasal ve bakteriyolojik açıdan analizlerinin yapılması gerekir.

17 4-İSALE HATTI: Kaynağından alınan suyun uygun tekniklerle depoya ulaştırılması işlemidir. Arıtıma tabi olan su ne kadar özenle kirlilikten arındırılırsa arındırılsın suyun kirlenmesine neden olabilecek depolama,taşıma ve kullanma kurallarına uyulmadıkça su kolay kirlenir. İsale hattının yapımında güvenilir malzeme kullanılmaması,geçeceği hattın iyi seçilmemesi sonucu oluşacak arızalar ve bunlara bağlı olarak suya kirletici unsurun karışması kaçınılmaz olacaktır. Olası arızalara karşı suyun kirlenmemesi için isale hattı, çöp alanları,kanalizasyon şebekesi ve sanayi kuruluşları gibi kirletici unsurların uzağından geçirilmelidir.

18 5-DEPOLAMA: Tüm işlemlerden geçirilen suyun en son toplandığı ve dezenfeksiyonun yapılarak dağıtımının yapıldığı yerdir. Depo dış ortamdan etkilenmeyecek şekilde muhafazalı ve kapasiteye uygun yapılmalıdır. Yerleşim yerinin her köşesine su basıncı yapabilecek yüksek bir tepede olması gerekir. İçerisinde bulunan suyun havalandırılması için havalandırma bacası konulmalıdır. Depoya gelen su arıtım ünitesi,isale hattı ve depodan kaynaklanabilecek kirliliğe karşı dezenfeksiyon işlemine tabi tutulur. Deponun belirli periyotlarla temizliğinin yapılması gerekir

19 Kent Merkezi Atık Su Arıtma Tesisleri
1- ÇİĞLİ ATIKSU ARITMA TESİSİ  Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi, İzmir Köfezi'nin atıksu kirliliğinden kurtarılması amacı ile Büyük Kanal Projesi kapsamında inşa edilmiştir. İzmir Büyük Kanal Projesi’nin son noktası olan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi, 30 hektarlık bir alan üzerinde 2000 yılında işletmeye alındı. İzmir Körfezi boyunca inşa edilen ana kuşaklama kanalı ve buna bağlı kollektörler aracılığıyla toplanan atıksu Gümrük, Bayraklı, Karşıyaka, Çiğli Pompa İstasyonlarından pompalanarak Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'ne iletilmektedir. 

20 ÇİĞLİ ATIKSU ARITMA TESİSİ
Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi eski Gediz deltası üzerinde Çiğli askeri havaalanı güneyindeki bölgede bulunmakta olup, 300,000 m² lik bir alan üzerine kuruludur. Arıtma Tesisi prosesi, biyolojik olarak fosfor ve azot gideren ve daha kaliteli çıkış suyu elde edilebilen "ileri biyolojik arıtma" yöntemine göre çalışıyor. Birbirinden bağımsız olarak çalışabilen 3 ayrı arıtma hattından oluşan tesisin ilk hattı,  25 Ocak 2000, ikincisi  26 Eylül 2000, 3.hat ise 12 Ağustos 2001 tarihinde devreye alındı. Arıtma tesisi devreye alındığı tarihten itibaren kesintisiz  tam kapasite ile hizmet vermektedir. 

21 Tesis,  7m³/sn ( m³/gün) kapasiteli atıksu arıtma tesisine gelen atık sular, ileri biyolojik yöntemlerle arıtıldıktan sonra 2,5 km’lik deşarj hattı ile orta körfeze veriliyor. Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ne göre KOI (Kimyasal Oksijen İhtiyacı) aşılmaması gereken üst limit 120 mg/lt iken Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin çıkış suyundaki KOI 2014 yılı ortalama değeri 35,88  mg/lt, BOI (Biyolojik Oksijen İhtiyacı)  üst limit 40 mg/lt iken 2014 yılı ortalama değeri 11,74 mg/lt, AKM (Askıda Katı Madde) üst limit 40 mg/lt iken 2014 yılı ortalama değeri 15,87 mg/lt. olarak belirlendi. pH değeri ise 7,41 tespit edildi. Diğer arıtmalarda da benzer kalitede çıkış suyu değerleri alındı. 

22 Çıkış suyundaki kalite Körfez’deki iyileşme sürecini hızlandırdı ve Körfez’in doğal hale dönmesini, balık ve canlı çeşitliliğinin artmasını sağladı. Deşarj hattının çevresinde pek çok sucul kuş türünü görmek mümkün. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisinde 2014 yılında m³  su arıtıldı. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde giriş yapısı, ince ızgaralar, havalandırmalı kum tutucu, ön çökeltim havuzları, fosfor gideren anaerobik havuzlar, havalandırma havuzları, son çökeltim havuzları, çamur toplama havuzu ve çamur susuzlaştırma üniteleri, anaerobik çamur çürütme ünitesi ve çamur kurutma ünitesi, scada-otomasyon binası, trafo binası, atölye binası ve blower binası bulunmaktadır.  Çiğli atıksu arıtma tesisinde arıtma işlemleri sonucu oluşan çamur, çürütme tanklarında çürütüldüktren sonra %90-95 kuru madde içerecek şekilde kurutma ünitelerinde kurutulmaktadır. İşlenmiş, stabil olmuş çamur ek yakıt olarak kullanılmak üzere çimento sanayine verilmektedir.

23 Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi, ızgara, kum tutucu ve parshall savaklarından oluşan ön arıtma yapıları; 12 adet 40 m. çapında ön çökeltme tankları; 6 adet 90 m boyunda herbiri m³ hacminde bio - fosfor tankları; 12 adet 155 m boyunda her biri m³ hacminde havalandırma tankları; 12 adet 60 m çapında son çökeltme tankları; arıtılmış su deşarj hattı, çamur arıtma sistemi ve servis binalarından oluşmaktadır. Arıtma tesisinden çıkan arıtılmış su 8 m genişliğinde 2 m yüksekliğinde ve 2,5 km uzunluğundaki betonarme açık kanal ile denize deşarj edilmektedir. 

24 Arıtma Tesisini Tasarım Parametreleri
Arıtma tesisinin tasarım debisi kuru havada 7 m³/s günlük pik debi 9 m³/s ve yağışlı hava debisi 12 m³/s' yi 3 saat süre ile alabilecek kapasitededir. Tesisin ham su ve arıtılmış atık su özellikleri aşağıdaki çizelgelerde verilmektedir.

25 İstenilen Arıtılmış Su Özellikleri
Arıtma Tesisini Tasarım Parametreleri  Hamsu Karekteristikleri İstenilen Arıtılmış Su Özellikleri BOI5 400 mg/lt 242 ton/ gün Parametreler Proje Değerleri KOI 600 mg/lt 363 ton/ gün < 20 mg/lt AKM 500 mg/lt 302 ton/ gün < 100 mg/lt TN 60 mg/lt 36 ton/ gün < 30 mg/lt TP 6 mg/ lt 3.6 ton/ gün Yaz Sıcaklığı 22 ºC < 12 mg/lt Kış Sıcaklığı 15 ºC < 2 mg/lt İletkenlik 1200 mho

26 Arıtma Tesisi Üniteleri
Giriş Yapısı  Çiğli Pompa İstasyonu'ndan gelen 2,400 mm çapındaki iki borunun tesise giriş yaptığı bölümdür. Basınçlı hattın sonunda giriş yapısına monte edilmiş olan motorlu kapaklar yardımıyla basınçlı hattın yedekli olarak çalışabilmesi sağlanmıştır.

27 İnce Izgaralar Giriş yapısından sonra atıksu, 6 adet mekanik temizlemeli ızgaradan geçmektedir. Atıksu içinde bulunan 10 mm.'den büyük parçacıkların ince ızgaralarda tutulması sağlanmaktadır. Atık sudan ayrılan kaba atıklar bir bantlı konveyöre vasıtası ile ızgara presine iletilmektedir. Susuzlaştırılan ızgara atıkları konteynerlerde toplanmaktadır. 

28 Kum Tutucular  Kum tutucular havalandırmalı tip olup, atıksuya yeterli miktarda hava verilerek bu haznede kumun çökelmesi sağlanmaktadır. Birbirine paralel 6 adet havalandırmalı kum tutucu bulunmaktadır. Ayrışan kum hareketli sıyırıcı köprü üzerine monte edilmiş dalgıç pompalar vasıtasıyla çekilerek kum yıkama ve ayrıştırma ünitesine geçmekte ve atık konteynerinde toplanmaktadır.

29 Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi kum tutucu ünitesi

30 Parshall Savakları ve Dağıtım Yapısı
Tesiste kum tutuculardan çıkan atıksu debi ölçümü için kullanılan 3 adet paralel Parshall savağından geçmektedir. Debi ölçümüne bağlı olarak Parshall savağı sonrasında bulunan dağıtım yapısında monte edilmiş olan kapaklar otomatik olarak tesisin her hattına giren debinin ayarlanabilmesini sağlamaktadır. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi parshall savakları ve dağıtım yapısı

31 Ön Çökeltme Tankları  Her fazda 4 adet 40,9 m çapında, 3,35 ~ 5,06 m derinliğinde dairesel ön çökeltim havuzu bulunmaktadır. Ön Çökeltme tanklarında ortalama olarak %24 BOI5, %64 AKM, %10 Toplam-N, %8 Toplam-P giderilmektedir. Yazın yüksek verim elde etmek için 4 havuzun birlikte çalıştırılması ön görülmüştür.  Kışın ise havalandırma havuzuna daha fazla organik yük gelmesi ile denitrifikasyonun arttırılması amacıyla her fazda 2 adet ön çökeltim havuzu çalıştırılmaktadır.. Ön çökeltim havuzlarında yüzeyde biriken köpüğün ve dipte biriken çamurun sıyrılması amacıyla yapılan sıyırıcı köprüler bulunmaktadır. Dipten ön çökeltim çamuru pompa istasyonuna hidrolik esaslara göre çekilen her havuz için 1 adet dalgıç pompayla çamur toplama havuzuna basılmaktadır.

32 Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi ön çökeltme havuzu
Bio Fosfor Havuzları Fiziksel arıtımı tamamlanan atıksu, seri halde çalışan, her bir arıtma hattında iki adet olmak üzere toplam 6 adet olan, biyolojik fosfor giderme havuzuna gelmektedir. Bu havuzlar atıksuyun içerisindeki fosforun biyolojik olarak arıtılmasına yönelik ilk işlem kademesini oluşturmaktadır. Son çökeltim havuzlarından geri devredilen aktif çamur, bio fosfor havuzuna gönderilmektedir. Bio fosfor havuzlarındaki karışım 6 adet dalgıç mikser sağlanmaktadır.

33 Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi bio fosfor havuzu

34 Havalandırma Havuzları
Her hatta seri halde çalışan ikişer oksidasyon tankına sahip 4 adet m³ hacminde havalandırma havuzu bulunmaktadır. Havalandırma havuzlarındaki yatay sirkülasyon, köpülere monte edilmiş her havuzda 6 adet olmak üzere toplam 72 dalgıç mikser ile sağlanmaktadır. Sisteme gerekli olan çözünmüş oksijenin sağlanması amacıyla her hatta 5 (4+1) adet blower bulunmaktadır. Havalandırma ve enerji verimliliğinin üst düzeyde tutulması amacıyla membran tipi ince hava diffüzörleri kullanılmıştır.

35 Havalandırma Havuzları
Diffüzörlerin %40'ı seri halde çalışan havalandırma havuzlarının birincisine, %60'ı ikincisine yerleştirilerek oksik ve anoksik ortamlar aynı havuz içinde yaratılmış, böylelikle nitfikasyon ve denitrifikasyon olayı gerçekleştirilmiştir. İki tank arasındaki iç geri devirle ikinci tanktaki nitratça zengin çıkış suyu biyofosfor havuzlarından gelen karbon yoğunluğu fazla giriş suyunun bulunduğu birinci kaskatta denitrifiye edilir. İç geri devir için her hatta iki adet dalgıç pervaneli pompa bulunmaktadır.

36 Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi havalandırma havuzları ve blowerları

37 Son Çökeltim Havuzları ve Deşarj Hattı
Havalandırma havuzlarından çıkan atık su dağıtım yapıları vasıtasıyla her hatta 4 adet bulunan 60 metre çapında, 3,40 ~ 5,20 m. derinliğinde, 2,7 saat bekletme süresine sahip dairesel son çökeltim havuzlarına gelmektedir. Çökelen aktif çamur teleskobik vanalar yardımıyla her havuzdan eşit miktarda alınarak geri devir pompa istasyonuna alınmaktadır. Aktif çamur 4 adet geri devir pompasıyla bio fosfor havuzlarına verilmektedir. Fazla çamur ise 2 adet fazla çamur pompasıyla çamur toplama tanklarına gönderilmektedir. Son çökeltim havuzlarından çıkan su 2,5 km. uzunluğunda açık kanalla denize deşarj edilmektedir.

38 Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi son çökeltme havuzları ve deşarj kanalı

39 Çamur Toplama Tankları
Tesiste 2 adet 27 m çapında 5 m derinliğinde çamur toplama havuzu bulunmaktadır. Ön çökeltim çamuru toplama havuzundaki karışım 4 adet dalgıç mikserle sağlanmaktadır. İkinci çamur toplama tankında ön ve son çökeltme çamurları karıştırılmaktadır.

40 Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi çamur toplama tankı

41 Polielektrolit Hazırlama Ünitesi
Çamurun sudan ayrışmasını sağlamak amacı ile çamura polielektrolit dozlanmaktadır. Polielektrolitin hazırlanması için 4 adet, 4000 L/saat kapasiteli polielektrolit hazırlama ünitesi bulunmaktadır. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi polielektrolit hazırlama üniteleri ve santrifüjle

42 Santrifüj Sistemi  Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde oluşan arıtma çamurlarının santrifüjle susuzlaştırılması işi İZSU Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilmiş, inşaat ve montaj çalışmaları Temmuz 2007 tarihinde tamamlanarak tesisin işletmeye alma çalışmalarına başlanmış ve yeni çamur susuzlaştırma sistemi hizmete girmiştir. Santrifüj sistemi 7 adet dekantörden oluşmaktadır ve her bir dekantör 120 m3/saat susuzlaştırma, 150 m3/saat yoğunlaştırma kapasitesine sahiptir.

43 Santrifüj Sistemi 

44 Çiğli AAT Çamur Çürütme ve Kurutma Ünitesi
Atıksu arıtma tesislerinde biriken çamurların doğaya zarar vermeden toplanması ve kokunun önlenmesi amacıyla Çamur Çürütme – Kurutma Ünitesi İnşaası 2012 Ocak ayında başladı ve 2013 yılında Türkiye’nin en büyük çamur çürütme ve kurutma ünitesi olarak işletmeye alındı.  Tesis 30 m çapında, 29 m yüksekliğinde 4 adet çürütme tankı ile 27 m çapında, 14 m yükseklikte 2 adet biogaz toplama tankından oluşmaktadır yılında Çamur Kurutma Ünitesi’nde toplam ton kurutulmuş arıtma çamuru oluşmuştur. Tesis günlük 800 ton çamuru 4 kat azaltarak 200 tona düşürmektedir. %92 katı madde içeriğine ulaşan çürütülmüş-kurutulmuş çamur hem tarım ve kentsel yeşil alanlarda hem de ek yakıt olarak sanayide kullanılabilecektir. 

45 Çiğli AAT Çamur Çürütme ve Kurutma Ünitesi
Tesisten çıkan çamurlar, çevre dostu ve ekonomik olması nedeniyle ısı üretiminde ek yakıt olarak kullanmak amacıyla çimento firmalarına verilecektir. Ayrıca A sınıfı biyokatı özelliğine sahip çamurların gübre ve toprak iyileştirici olarak tarımsal alanlarda, ormanlarda, kömür ve maden yatakları ile park, bahçe ve rekreasyon alanlarında değerlendirilebilirliği araştırılmaktadır.

46 Çiğli AAT Çamur Çürütme ve Kurutma Ünitesi

47 İdari Binalar ve Laboratuar
Tesis İdari Binasında idari ve teknik personelin çalışma mekanları yanında yemekhane, PLC kontrol odası ve arşiv bölümleri yer almaktadır. İdari binalara ek olarak, tesiste mekanik, elektrik ve elektronik, otomasyon gruplarına ait atölye ve çalışma ofislerinin yanı sıra ambar kısımları da yer almaktadır. Ayrıca tesiste, arıtma çamurlarının, ham ve arıtılmış atıksuların günlük analizlerinin yapıldığı laboratuar mevcuttur. Tesis laboratuvarında günlük olarak izlenmesi gereken tüm parametrelerin analizi genel kabul görmüş olan yöntemlerle uluslararası normlarda yapılmaktadır.

48 İdari Binalar ve Laboratuar 

49 Atık Su Arıtma Tesisi Atomasyonu

50 Göl Üzerine İnşa Edilmiş bir Su Arıtma Tesisi: Lökbatan

51 Atık Su Artıma Tesisi

52 Muğla’da 16,5 milyon liralık Atık Su Tesisi Arıtma

53 Çevre Bölümü

54 KAYNAKÇA http://www.nkfu.com/su-aritimi-nedir-nasil-yapilir/

55 SON Beni İzlediğiniz , Dinlediğiniz ve Vaktinizi Ayırdığınız için Teşekkür Ederim


"ERTUĞRUL GAZİ GÖK 10 / A BİLİŞİM AMP 129." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları