Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Trademap.org.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Trademap.org."— Sunum transkripti:

1 Trademap.org

2 Trademap 1. Bölüm - Giriş 1.1.Trademap nedir?
1.2.Ürün sınıflandırmaları, Veri kaynakları ve veri erişilebilirliği 2. Bölüm – Trademap Temel Kullanımı 2.1.Trademap uygulamasına erişim 2.2.Ana seçim menüsü 2.3.İstatistik seçenek menüsü 2.4. Çıktı seçenek menüsü 3. Bölüm – Ürün Odaklı Hedef Pazar Analizi 3.1. Ürünün GTİP kodunu tespit edin 3.2. İthalatçı ülkeler 3.3. İhracatçı ülkeler 3.4. Türkiye’nin mevcut ihraç pazarları 4. Bölüm – Hedef Pazar Analizi 4.1.Hedef Pazar seçimi

3 Trademap 1. Bölüm - Giriş 1.1. Trademap Nedir?
Trademap.org Birleşmiş Milletler’in ticari veri tabanlarından bir tanesidir. Ülkelerin dış ticaret istatistik kurumlarından alınan verileri trademap.org adresinde yayımlanmaktadır. İstisnasız bütün ülkelerin ithalat ve ihracat verileri yayımlanmakta olup, ülkelerin ithalatlarının ürün bazında ve ülke bazında raporlanmasını sağlamaktadır. Dünya toplam ticaret hacmini, ülkelerin toplam ithalatlarını ve ihracatlarını, hangi ülkelerden ithalat yaptıklarını, ülkelerin en çok hangi ürünü, nerden ithal ettiklerini Trademap üzerinden raporlayabilmekteyiz. Aynı zamanda, ülkelerin toplam dış ticaret açıkları ve fazlalarını yahut ürün bazlı dış ticaret açık ve fazlalarını raporlayabileceğimiz bir platformdur. Dış ticaret anlamında ulaşılabilecek en büyük veri kaynağı olarak tanımlayabiliriz.

4 Trademap 1.2.Ürün sınıflandırmaları, Veri kaynakları ve veri erişilebilirliği Trademap verileri, ülkelerin dış ticaret istatistik kurumlarından elde edilerek Birleşmiş Milletler İstatistik Birimi (UNSD) tarafından yönetilen COMTRADE tabanlıdır. Trademap veri raporlama sistematiği GTİP (Gümrük Tarife Istatistik Pozisyonu) numarası baz alınarak çalışmaktadır. Ürünün en az 6 haneli GTİP kodu ile tanımlanmasının ardından ürünün spesifikasyonuna bağlı olarak haneli GTİP kodu ile arama yapılabilmektedir. Hedef Pazar seçiminde ithalatçı ülkede ilgili ürüne uygulancak vergi oranını yahut ürünün 6 hanede farklı bir GTİP numarasına sahip olup olmadığını trademap kullanımı ile yapabilmekteyiz.

5 Trademap Trademap verileri nereden geliyor?
Trademap uygulamasının kullanıldığı veritabanında bulunan dış ticaret istatistikleri çeşitli kaynaklardan elde edilmektedir. Kullanılan birincil veri kaynağı dünyanın en geniş ticaret istatistikleri veritabanı olan ve Birleşmiş Milletler İstatistik Bölümü (UNSD) tarafından yönetilen COMTRADE veritabanıdır. COMTRADE, dünyadaki ticaret akışlarının %90’ına dair ve yaklaşık 160 ülkenin istatistiklerini kapsamaktadır. Trademap uygulaması ülke gümrükleri tarafından rapor edilen verilerin yanı sıra “yansıtılmış” verilerin de kullanımıyla yaklaşık 220 ülke verisiyle daha da kapsamlı bir veri yelpazesi sunmaktadır.

6 Trademap Gümrük Verileri
Trademap ayrıca 180 ülkedeki gümrük vergisi tarifelerinin değer bazındaki (Ad Valorem) eşdeğer vergi tarifelerine de erişim sunmaktadır. Veriler, Dünya Ticaret Merkezinin başka bir veritabanı olan ITC Market Access Map adını taşıyan uygulamadan çekmektedir. Bu veriler, pazara erişim koşulları, karşılıklı ticaret anlaşmaları ve menşe kurallarına dair ugulamalar hakkında bilgi içermektedir. Trade Map uygulamasında kullanılan verilerin alındığı kaynaklara dair detaylı bilgilere, İngilizce olarak Trade Map sitesinin ilgili kısmından ulaşmak mümkündür.

7 Trademap 2. Bölüm – Trademap Temel Kullanımı
2.1.Trademap uygulamasına erişim Dünya Bankasının ve ITC Global Trust Fund fonunun mali katkıları sayesinde 2008 yılından bu yana ITC Trade Map, Market Access Map, Product Map ve Investment Map adını taşıyan Pazar analiz uygulamalarına Türkiye dahil olmak üzere tüm gelişmekte olan ülkelere ücretsiz erşim olanağı tanımaktadır. Ancak verilere erişmek için ilk olarak Trade Map sitesindeki ( ilgili bağlantıdan kayıt olarak parola ve şifre tanımlanması gerekmektedir.

8 Trademap Trademap uygulamasına erişim için trademap.org adresinin kullanılması gerekmektedir. Sayfaya erişim sağlandıktan sonra tamamen ücretsiz olan uygulamadan yararlanmak için e-posta adresinizden oluşan kullanıcı adı ve harf-rakam kombinasyonundan oluşan şifre belirleyerek trademap.org sayfasına kayıt yapmak gerekmektedir. Sayfanın sağ üst köşesinde bulunan «Login» kısmını tıklayarak açılacak olan pencereden «Register Now» seçeceği ile üyelik işlemini başlatabilirsiniz. Üyelik işlemini tamamladıktan sonra üyelik işlemi esnasında girmiş olduğunuz e-posta adresine trademap.org tarafından aktivasyon kodu gönderilecektir. E-posta adresiniz aracılığı ile bu linki tıkladığınızda üyelik işleminiz tamamlanarak üyeliğiniz aktif hale gelecektir.

9 Trademap 2.2.Ana seçim menüsü
Ana seçim menüsü veritabanında erişmek istediğiniz verileri seçmenizi sağlar. Trade Map uygulamasındaki verileri, 3 farklı şekilde (Ülkeye göre, ürün bazında veya iki ülke arasındaki ticaret açısından) incelemek mümkündür. Ürün bazında arama yapıldığı takdirde seçilen ürün ile ilgili veriler çeşitli detaydaki seviyelerde analiz edilebilmektedir. Ülke bazındaki incelemeler, ilgilenilen ülkenin ithalat ve ihracat profili hakkında bir fikir vermektedir. Iki ülke temelindeki incelemeler ise söz konusu iki ülke veya bölge arasındaki karşılıklı ticaret akışları ile ilgili bilgilerin görüntülenmesini sağlayacaktır.

10 Trademap 2.2.1. İlgilendiğini Ürünü Seçiniz
Üyelik işlemlerinin tamamlanmasının ardından «Login» başlığını tıklayarak açılacak olan penceredeki «Login» kısmına daha önce belirlemiş olduğunuz kullanıcı adınızı ve şifrenizi yazarak giriş yapabilirsiniz. Girişinizin ardından trademap.org ara yüzü açılacak ve sizden GTIP kodunuzu ve araştırma yapmak istideğiniz ülkeyi girmenizi istiyecektir. GTIP kodu yazılacak alanın hemen yanındaki “Advanced Search” başlığını tıkladığınızda açılacak olan pencerede “At tariff line level” seçeneğini seçip, ülke seçimi yapıp (ülke seçilmediğinde ülkelerin tamamı görüntülenecektir) GTIP kodunuzun tanımını yazdığınızda, girdiğiniz tanımın ülkelerdeki GTIP numarasını verecektir. Böylece hedef pazarlarınızda ürününüze ait GTIP kodunda değişiklik olup olmadığını görebilirsiniz.

11 Trademap 2.2.2. İlgilendiğini Ülkeyi Seçiniz
Gtip kodu seçimin altındaki segmeden ülke seçimi yapılmaktadır. Bu alana girilen ülkenin ingilizce adı yazılmalıdır. ilk alanda olduğu gibi, alana yazmaya başlandıktan sonra alanın altında yazılan harfleri içeren ülke isimleri belirmektedir ve istenen ülke adı üzerine tıklayarak seçim yapılmalıdır. Dilediğiniz veri türünü seçiniz Istatistiklere erişmeden önceki son adım, hangi istatistiklerin istendiğine göre seçim yapılmasıdır. ğrğn seçim alanlarının üstünde bulunan “Imports” (ithalat) veya “Export” (İhracat) seçeneklerinden birini seçtikten sonra ülke seçim alanlarının altındaki “Trade Indicators” (ticari göstergeler), “Yearly Time Series” (yıllık istatistikler), “Quarterly Time Series” (çeyrek yıl istatistikleri), veya “Monthly Time Series” (aylık istatistikler) adını taşıyan butonlardan birine tıklanması gerekmektedir. Bu aşamadan sonra yeni bir sayfa açılacak ve yapılan seçimlere uygun istatistikler ekranda belirecektir.

12 Trademap 2.3. İstatistik Seçenek Menüsü
Ekranın üst kısmında yer alan Istatistik Seçenek Menüsü, ekranda hangi verilerin görüntülendiğini gösterir ve seçeneklerin kolay bir şekilde değiştirilmesini sağlayan temel menüdür. Menüde yer alan unsurlar ve sunulan seçenekler ile elde edilen verilere dair açılamalar aşağıda bulunmaktadır.

13 Trademap

14 Trademap 2.4 Çıktı Seçenek Menüsü
Çıktı seçenek menüsü, yukarıda tarif edilen istatistik seçenek menüsü aracılığıyla yapılan seçimler sonucunda ortaya çıkan verilerden yola çıkarak hangi çıktıların elde edileceğini belirler. Elde edilen tablonun üst kısmında bulunan “Table”, “Graph”, “Map” sekmeleri, verinin sırasıyla tablo, grafik ve dünya haritası üzerinden resmedilmesini sağlar Sekmelerin altında bulunan ikonlar verilerin microsof Excel (yeşil ikon), Microsoft Word (mavi ikon) veya düz metin (metin ikonu) olarak dışa aktarılmasına olanak verir. En sağda bulunan “Rows per page” menüsü, tablo kipinin her sayfasında kaç satırın göründüğünü belirler.

15 Trademap 3. Bölüm – Ürüne Odaklı Hedef Pazar Analizi
Trade Map dış ticaret verilerinin 3 farklı açıdan incelenmesine olanak tanır. Yapılan incelemeyi belli bir ürüne, ülkeye veya iki ülke arasındaki ikili ticarete odaklamak mümkündür. Firmanızın ürettiği bir ürün için potansiyel ihraç pazarları arayan bir firma yetkilisinin aklında beliren soruların bir kısmı şöyle olacaktır: İlgilenilen ürün hangi ülkeler tarafından ithal edilmektedir? Bu pazarlarda rakip olan başlıca ülkeler hangileridir? En çok ihracat hangi ülkeden gerçekleşmiştir? Ülkemizde üretilen ürünün dünya Pazarındaki durumu nedir? Son yıllarda ürünle ilgli nasıl bir gidişat söz konusudur? İncelenen pazarlardaki gümrük koşulu nasıldır.

16 Trademap 3.1. Ürünün GTİP kodunu tespit edin
TradeMap uygulaması aracılığıyla analiz yapılabilmesi için ilgilenilen ürünün GTİP kodunun bilinmesi gerekmektedir. Firmanın hali hazırda ihracat yapıyor olması durumunda ürünün kodunu çalışılan gümrük müşavirinden öğrenmek mumkündür. Fimanın daha önce ürnün ihracatını yapmamış olması duurumunda GTİP numarasını TÜİK Sınıflama sunucusundan yararlanılarak tespit etmek de mümkündür.

17 Trademap 3.2. İthalatçı Ülkeler
İhracatçı firma ilk olarak söz konusu ürünün en çok hangi ülkeler tarafından ihtlat edildiğini incelemek isteyecektir. Bunu yapmak için ana seçenek menüsünde ürün seçeneğine ürün gtip kodunu yazarark ilgili ürünün seçilmesi ve ülke seçeneğini boş bırakılması ile üstteki “Imports” seçeneğinin seçili olduğundan emin olduktan sonra açılan tabloda ürünün dünyadaki ithalatçılarını görebiliriz. Açılan tabloda ülkeler en son yıl yaptıkları ithalat miktarına göre en yüksek ithalat tutarından en az ithalat tutarına göre sıralanacaktır.

18 Trademap 3.3. İhracatçı Ülkeler
İhracatçı firmanın incelemek isteyeceği bir başka etken, küresel rekabetin hangi başlıca ülkelerden kaynaklandığını öğrenemek olacaktır. Bunu yapmak için ana seçim menüsüne geri döenerek aynı ürün kodunu yazmak ve en üst kısımdaki “Export” seçeneğini isaretlemek olacaktır. Aynı ekrana ulaşmak için kullanılabilecek diğer yöntem, tablonun bulunduğu ekranın sol üst kısmında bulunan istatistik seçenek menüsünü kullanmaktır.

19 Trademap 3.4. Türkiye’nin Mevcut İhrac Pazarları
Herhangi bir ürünün ihracatçısı ayrıca başlıca hangi ülkelerin Türkiye’den ilgili ürünlerin ithalatını yaptığını tespit etmek isteyecektır. Bunu gerçekleştirmek için sisteme giriş yaptıktansonra beliren Ana Seçim Menüsündeki ilgili alana ürünün GTİP kodu, ilk ülke alanına ise ”Turkey” yazdıktan sonra “Exports” seçeneğini seçmek olacaktır. Açılan tabloda Türkiye’nin ilgili ürün grubunda dünyaya yaptığı ihracat tutarları ve ihracat yaptığı ülkeler listelenecektir. Ülkeler Türkiye’den yaptıkları ithalat hacimlerine göre en büyükten en küçüğe doğru sıralanacaktır. Mevcut İhracat Pazarları Grafiği Türkiye’nin söz konusu ürün grubundaki mevcut ihracat pazarları grafiğini görselleştiren (“Prospect for market diversification…”) grafiğine erişmek için tablonun üst kısmında bulunan “Graph” sekmesinin tıklanması yeterlidir.

20 Trademap 4. Hedef Pazar Analizi
Yukarıda anlatılan araçlar, farklı hedef pazarlardaki yapı ve gidişat konusunda fikir veren ve söz konusu pazarların birbirleriyle karşılaştırılmasına olanak tanıyan araçlardır. Bu araçlar, firma stratejisi ve tercihleri doğrultusunda belli başlı ülkeler seçilerek daha yakından incelenmesi gereken ülkelerin tespitine yardımcı olmaktadır. 4.1. Hedef Pazar Seçimi Bir firma hedef Pazar analizinde hangi ülkelere odaklanacağını kendi özel durumuna, tercihlerine ve stratejilerine göre belirlemelidir. Firmanın yapması gereken; stratejisine uygun olan kıstasları belirledikten sonra bunlara göre bir seçimde bulunmak; sonrasında da tespit edilen ülkelerin ithalat yapısı daha yakından incelemek olacaktır.

21


"Trademap.org." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları