Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERASMUS+ Programı Giden Öğrenci Hareketliliği

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERASMUS+ Programı Giden Öğrenci Hareketliliği"— Sunum transkripti:

1 ERASMUS+ Programı Giden Öğrenci Hareketliliği
Uzm. Nurgül Büyükkalay Erasmus+ Kurum Koordinatörü

2 Erasmus+ Programı nedir?
Erasmus+ Programı ne değildir? Erasmus programı, Avrupa’daki yüksek öğretim kurumlarının birbirleri ile çok yönlü işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır. Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri, kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için hibe niteliğinde karşılıksız mali destek sağlayan programdır. Erasmus+ programı bir ‘yabancı dil öğrenme programı’ değildir. Erasmus+ programı bir ‘burs programı’ değildir. Erasmus+ programı bir ‘diploma programı’ değildir. Erasmus+ bir ‘araştırma programı’ değildir.

3 Neden Erasmus+ adı? En bilinen program + süreklilik
Farklı programların tek çatı altında birleştirilmesi

4 Erasmus+ Programının Amaçları
Temel Amaçlar Öğrencilerinin kişisel gelişimlerini ve istihdam edilebilirliklerini desteklemek, Yükseköğretim kurumların kapasitelerini ve uluslararası boyutunu geliştirmek. Diğer Amaçlar Bilgi, beceri ve davranış gibi yeterliliklerin edinilmesi konusunda bireylerin desteklenmesi, Yabancı dil alanındaki yetkinliğin güçlendirilmesi, Farklı kültür ve ülkeler hakkında farkındalığının ve anlayışın arttırılması, Avrupa vatandaşlığı duygusunun geliştirilmesi, Uluslararası iletişim ağlarının oluşturulması, Yurt dışında geçen öğrenim dönemlerinde kazanılan yeterliliklerin tanınmasının sağlanması

5 Erasmus+ Öğrenim ve Staj Hareketliliği
Erasmus+ öğrenim hareketliliği kurumlararası anlaşmaşlar dahilinde yapılabilmektedir. Hareketlilik faaliyeti yalnızca birbiri ile anlaşması olan kurumlar arasında yapılabilmektedir. Staj faaliyeti için önceden hazırlanmış bir kurumlararası anlaşma olması şartı yoktur. Staj faaliyetine başvuracak öğrencilerin staj yapacakları kurumu kendileri bulmaları gerekmektedir. Staja ev sahipliği yapacak kuruluşlar; işletmeler, eğitim merkezleri, araştırma merkezleri ve işletme tanımına uygun diğer kuruluşlar olabilir. Diplomatik temsilcilikler, Avrupa Birliği Kurumları ile Avrupa Birliği (Topluluk) Programlarını yürüten kuruluşlar bu faaliyet kapsamında ev sahipliği yapamazlar.

6 Erasmus + Öğrenim&Staj Hareketliliğinden Kimler Faydalanabilir ?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ya da başka ülkelerin vatandaşı olmakla beraber Akdeniz Üniversitesi bünyesinde örgün eğitim/ikinci öğretim kademelerinin herhangi birinde (önlisans, lisans veya lisansüstü) bir yükseköğretim programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olmalıdır. Tam zamanlı öğrenci, değişimden yararlandığı dönemde 30 AKTS ders yükü olan öğrencidir. Staj hareketliliğine başvuracak öğrencilerin seçildikleri dönemde üzerlerinde AKTS’lik ders yükü olması şartı aranmaz. Alttan dersinin kalmış olması ve okulu uzatmış olması gibi durumlar öğrencinin Erasmus+ Öğrenim/Staj Faaliyetine başvurmasına engel teşkil etmez.

7 Erasmus + Öğrenim&Staj Hareketliliği Süreleri
Her öğrenci Erasmus+ kapsamında bulunduğu her öğrenim kademesinde (lisans, yükseklisans, doktora) daha önce yararlandığı faaliyet süresi dahil hibeli veya hibesiz en fazla toplam 12 ay öğrenim ve/veya staj hareketliliğinden yararlanabilir. Her öğrenim kademesinde Erasmus+ Öğrenim Hareketliliğinden minimum 3 ay maksimum 12 ay; Erasmus+ Staj Hareketliliğinden minimum 2 ay maksimum 12 ay faydalanılabilinir. Mezuniyet aşamasındaki öğrenciler, Erasmus+ Staj Hareketliliği kapsamında seçilmeleri halinde, mezuniyetleri sonrasında faaliyetlerin tamamlanması gereken 30 Eylül 2018 tarihine kadar staj faaliyetlerini gerçekleştirebilirler.

8 Program Ülkeleri 28 AB Üyesi ülke:
Hırvatistan İrlanda İspanya İtalya İsveç İngiltere Letonya Litvanya Lüksemburg Macaristan Almanya Belçika Bulgaristan Çek Cumhuriyeti Danimarka Estonya Finlandiya Fransa Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Malta Hollanda Avusturya Polonya Portekiz Romanya Slovenya Slovakya Yunanistan Coğrafi olarak, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin yanısıra Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, Makedonya ve Türkiye de program kapsamındadır.

9 Başvuru süreci Değişim Programları Yabancı Dil Sınavı

10

11 Yabancı Dil Sınavı Erasmus+ Yabancı Dil Sınavı, Akademik Yılı başvuruları için Mevlana Değişim Programı’nı da kapsayarak Değişim Programları Yabancı Dil Sınavı olarak düzenlenecektir. Öğrenciler sınav sonuç belgeleri ile Erasmus ve Mevlana Programlarına başvuru yapabileceklerdir. Sınav İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça ve Arapça dillerinde yapılacaktır. Sınav Yazılı olacaktır. Başvuracak öğrencilerin; tarihinden sonra alınan ve ÖSYM tarafından denkliği kabul edilen yabancı dil belgesi ibraz edemeyen öğrencilerin Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından düzenlenecek olan yabancı dil sınavına girmesi zorunludur. Web sayfamızda soru türleri ve açıklamaları ilan edilmektedir.

12 Başvuru süreci Erasmus+ Öğrenim/Staj Hareketliliği
Erasmus+ Başvuru Tarihleri 17-31 Mart 2017 Başvuru Yeri Online başvuru: exchangeapp.akdeniz.edu.tr Sonuçların Açıklanması 2017 Nisan-Mayıs ayları

13 Başvuru süreci 2017/2018 Akademik Yılı Öğrenim & Staj Hareketliliği öğrenci seçim süreci duyuruları ve başvuru linki Uluslararası İlişkiler Ofisi web sayfasından duyurulmaktadır. Ayrıca tüm birimlere başvuru afişleri asılmaktadır. Başvuracak öğrencilerimizin ilgili duyuruları takip ederek duyurularda yer alan iş akışındaki prosedürleri yerine getirmesi gerekmektedir. Erasmus+ Hareketliliğine başvuracak öğrencilerimizin öncelikli olarak başvuru yapacakları sistem üzerinden kendilerine gönderilecek şifre ve kullanıcı adı bilgilerini içeren e-postayı alabilmeleri için öğrenci e-posta adreslerini aktifleştirmeleri gerekmektedir.

14 Erasmus+ Öğrenim/Staj Hareketliliği Başvuru Koşulları
Akdeniz Üniversitesi’ne kayıtlı öğrenci olmak, En az bir ders dönemini tamamlamış olmak (Hazırlık Sınıfı öğrencileri başvuruda bulunamaz.), Önlisans ve lisans öğrencileri için en az 2.20/4.0, lisansüstü-doktora öğrencileri için en az 2.5/4.0 not ortalamasına sahip olmak. Bölümünün İkili Anlaşması olması. Yabancı Dil Belgesi Akdeniz Üniversitesi Değişim Programları Yabancı Dil Sınavı Belgesi ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilmiş ve son 5 yıl içinde alınan ulusal ve uluslararası dil sınavı belgesi Öğrenim Hareketliliği için 65/100 Staj Hareketliliği için 50/100

15 Başvuru süreci Öğrencinin alttan dersinin olması ve sınıf tekrarı yapmış olması sınav başvurusuna engel değildir. Erasmus+ Öğrenci Öğrenim ve Staj hareketliliği programından hibeli ya da hibesiz olarak yararlanılması mümkündür. İkili anlaşmalar, gidilecek üniversitenin eğitim dili, eğitim süresi ve derslerin eşleştirilme durumu vb. konular hakkında bilgi web sitemizdeki Erasmus+ Programı Erasmus İkili Anlaşmalar bölümünde yer almaktadır. Staj Hareketliliği programından yararlanmak isteyen öğrencilerin okudukları bölümlere ilişkin Erasmus+ ikili anlaşması olma zorunluluğu yoktur.

16 Erasmus+ Öğrenim&Staj Hareketliliği Seçimindeki Kriterler Nelerdir?
Kümülatif not ortalamalarının %50’si ve yabancı dil puanlarının %50’si Daha önce aynı öğrenim seviyesinde Erasmus hareketliliğinden yararlanan öğrencilerden faaliyet (öğrenim/staj) başına 10 puan düşülecektir. Aynı bölümden iki öğrencinin aynı koşullarda başarı göstermesi ve bölümün kurumlararası anlaşmalar bakımından kontenjan kısıtı olması halinde öncelik sınıfı büyük olana verilir. Engelini sağlık raporu ile beyan eden öğrencilere Erasmus+ Puanı hesaplanırken +10 puan eklenir. Şehit ve gazi çocuklarının bu durumu belgelendirmeleri halinde de Erasmus+ Puanı hesaplanırken +10 puan eklenir. Erasmus+ Hareketliliğini gerçekleştirmeye hak kazanmış öğrencilerin herhangi bir sebeple faaliyetini gerçekleştirmekten vazgeçmeleri durumunda, Uluslararası İlişkiler Ofisi tarafından duyurulan feragat tarihine kadar Feragat dilekçelerini iletmemeleri halinde bir sonraki akademik yıl başvurularında toplam Erasmus+ puanlarından 10 puan düşülür.

17 Erasmus+ Öğrencisinin Sorumlulukları
Erasmus+ Öğrenim Hareketliliğine başvuracak öğrencilerimizin öğrencisi oldukları bölüme ait Erasmus+ anlaşması olup olmadığını ve talep edilen dil/dillerin yeterlilik koşullarını sağlayıp sağlamadığını kontrol etmeleri gerekir. Gidilecek üniversitenin web sitesi ayrıntılı olarak incelenmelidir. AKTS (ECTS) Bilgi Paketleri (ders kataloğu) dikkatlice okunmalıdır. Akademik takvim, dersler, barınma olanakları, son başvuru tarihleri, istenen belgeler, dil yeterlilikleri vs. hakkında bilgi edinilmelidir. Gidilecek üniversitenin belli bir dil yeterlilik belgesi/seviyesi isteyip istemediği mutlaka araştırılmalıdır. İsteniyorsa bu belge de edinilmelidir.

18 Erasmus+ Öğrencisinin Sorumlulukları
Öğrenci, karşı kurumun istediği belgeleri bölüm koordinatörüyle araştırarak, gerekli işlemleri son başvuru ve evrak ulaştırılması gereken tarihleri göz önünde bulundurarak yerine getirmelidir. Öğrenci gideceği üniversitenin Başvuru Formunu (Application Form) doldurup karşı tarafa gönderdikten sonra kabul edildiklerine dair karşı Kurumdan Kabul Mektubu (Letter of Acceptance) belgesi temin eder. Öğrenci, dönem başında öğrencisi olduğu ilgili bölüme ait kaydını yenilemelidir. Ancak ders kaydı yapmasına gerek yoktur. Erasmus+ öğrencisi, gideceği Üniversiteye herhangi bir kayıt yada harç ücreti ödemez.

19 AKTS (AVRUPA KREDİ TRANSFER SİSTEMİ) Nedir?
Akademik Tanınma için AB Ülkeleri tarafından gerçekleştirilen Ortak Kredilendirme Sistemidir. Amacı; öğrenci hareketliliğini kolaylaştırmak, öğrencilerin yurtdışında gördükleri eğitimlerinin kendi ülkelerinde tanınmasını garanti altına almaktır. Üniversitemizin 1 dönemlik toplam kredi yükü 30 ECTS, 2 dönem için 60 ECTS’dir.

20 Tez aşamasında olan Yüksek Lisans/Doktora düzeyindeki öğrenciler
Yerleştirildikleri üniversiteye başvuruda bulunmak zorundadır. Tez aşamasında olanlar daha sonra sorunlarla karşılaşmamak için karşı kurumda kendilerine danışmanlık yapacak veya kendilerinden sorumlu olacak bir yetkiliden onay almak zorundadırlar. Bazı üniversiteler sadece kütüphane araştırmasına AKTS vermemektedir. Ders seçilmesini de isteyebilirler.

21 Erasmus+ Öğrenim&Staj Hareketliliği Kapsamında Verilen Hibeler
Seyahat Desteği ödenmemektedir.

22 Hibeler Erasmus+ hibeleri Ulusal Ajans tarafından üniversite aracılığıyla karşılıksız olarak verilir. Hibeler yurtdışı öğrenim masraflarının tamamını karşılamaya yönelik değildir. Sadece maddi bir destektir. Alacağınız hibe dışında size harcamalarınız için (uçak bileti, kalacak yer, vs.) ödeme yapılmaz. Hibenin ilk etapta %75’i ödenir. Kalan %25, değişim tamamlandıktan sonra dönüş belgelerinin eksiksiz olarak Ofise teslim edilmesi ve kalan miktarın UA tarafından üniversiteye aktarılmasından sonra ödenir. Kalan miktar, öğrencinin gittiği kurumdan alacağı katılım belgesinde yer alan kesin gerçekleşme süresi ve ders başarısı dikkate alınarak yapılır. 1 akademik yılda 60 AKTS alan öğrencilerimiz için kalan hibelerinden; 40 AKTS ve üzeri: %100 ödeme 30-40 AKTS arası: %80 ödeme 20-30 AKTS arası: %60 ödeme yapılacaktır. 1 akademik dönemde 30 AKTS alan öğrencilerimiz için kalan hibelerinden; 20 AKTS ve üzeri: %100 ödeme 15-20 AKTS arası: %80 ödeme 10-15 AKTS arası: %60 ödeme yapılacaktır.

23 Uluslararası İlişkiler Ofisi
Teşekkürler Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi Tel:


"ERASMUS+ Programı Giden Öğrenci Hareketliliği" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları