Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÜCRET BORDROLAMA İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÜCRET BORDROLAMA İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI"— Sunum transkripti:

1 ÜCRET BORDROLAMA İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI
E. SGK MÜFETTİŞİ ERSİN UMDU

2 Ücret 4857 sayılı İş Kanununun 32nci maddesinde;
ÜCRET Ücret 4857 sayılı İş Kanununun 32nci maddesinde; “Genel anlamda ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır.” şeklinde tanımlanmıştır. Ücret, kural olarak, Türk parası ile işyerinde veya özel olarak açılan bir banka hesabına ödenir. Ücret yabancı para olarak kararlaştırılmış ise ödeme günündeki rayice göre Türk parası ile ödenebilir. Emre muharrer senetle (bono ile), kuponla veya yurtta geçerli parayı temsil ettiği iddia olunan bir senetle veya diğer herhangi bir şekilde ücret ödemesi yapılamaz. Ücret en geç ayda bir ödenir. İş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile ödeme süresi bir haftaya kadar indirilebilir, Ücret alacaklarında zamanaşımı süresi beş yıldır.

3 İŞ KANUNDAKİ ÜCRET SİSTEMİ
İŞ KANUNDAKİ ÜCRET SİSTEMİ İş Kanunu ücreti günlük ve aylık (maktu) ücret olarak belirlemiştir. 4857 sayılı Kanun’un 48 ve 49. maddelerinde atıflı tanımlar yapılmıştır. 4857/48. Madde’de, “İşçilere geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi gerektiği zamanlarda geçici iş göremezlik süresine rastlayan ulusal bayram, genel tatil ve hafta tatilleri, ödeme yapılan kurum veya sandıklar tarafından geçici iş göremezlik ölçüsü üzerinden ödenir. Hastalık nedeni ile çalışılmayan günlerde Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği aylık ücretli işçilerin ücretlerinden mahsup edilir” hükmü ve 49. Madde’de, “…Hasta, izinli veya sair sebeplerle mazeretli olduğu hallerde dahi aylığı tam olarak ödenen aylık ücretli işçilere 46, 47 ve 48. maddenin birinci fıkrası hükümleri uygulanmaz. Ancak bunlardan ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışanlara ayrıca çalıştığı her gün için bir günlük ücreti ödenir” hükmü öngörülmüştür.

4 İŞ KANUNDAKİ ÜCRET SİSTEMİ
İŞ KANUNDAKİ ÜCRET SİSTEMİ Bu hükümlere göre; aylık ücret; - Ayın; 28, 29, 30 veya 31 gün olmasına göre özel farklılık göstermez. - İşçinin ay içindeki çalışması için işçi ile maktu olarak belirli bir ücretten anlaşılmıştır. - Ücretten; ücretsiz izin ve devamsızlık haricinde kesinti yapılamaz. Yani, işçi hasta olduğu için, idari izinli olduğu için çalışmaması hâlinde işçiye aylığı yine de tam olarak ödenmelidir. İşçi istirahat için rapor aldığında rapor aldığı süre ilk 2 gün de dâhil olmak üzere işçinin ücretinden kesilemez. Bunun yerine işçiden SGK’dan aldığı geçici iş göremezlik ödeneği istenmelidir. BUNUN HARİCİNDE İŞ KANUNA GÖRE FAZLA MESAİ SAATLİK OLARAK HESAPLANIR.

5 İŞÇİ İLE YAPILAN ÜCRET ANLAŞMASINDA;
ÜCRETLENDİRME İŞÇİ İLE YAPILAN ÜCRET ANLAŞMASINDA; 1- Günlük/Aylık Ücret Anlaşması yapılır. İşçinin çalışma süresine göre günlük ve aylık anlaşması yapabilir. Her iki anlaşmada işçinin yasal 270 saate kadar fazla mesai dahil anlaşması göz önünde tutularak anlaşma yapılabilir. 1- Net/Brüt Ücret Anlaşması yapılır. İşçinin çalışmasında ücretteki yasal kesintilerin işçi mi işveren mi tarafından üstlenmesine göre iki şekilde anlaşma yapılabilir. Net Ücret anlaşmasında işçi yasal kesintiler (vergi dilimleri ve SGK prim üstü tutar) ne olursa olsun alacağı işçinin alacağı ücret kesindir. Brüt ücret anlaşmasında ise işçinin alacağı ücret vergi dilimleri göz önünde tutularak hesap edilir ve vergi dilimlerine göre işçinin eline geçen net ücret azalır.

6 ÜCRETLERİN ÖDENME ZAMANI
ÜCRETLERİN ÖDENME ZAMANI İşçinin ücretinin ödenmesi zamanı sözleşme ile opsiyonlu bir şekilde kararlaştırılmadıysa ücretin hak edildiği ayın son günüdür. Sözleşme ile ücretin ödenmesinde makul bir süre zarfı ön görülebilir. Örneğin; ayı takip eden 7 gün içinde gibi İşçi iş kanunun 34. maddesi gereği ücretin hak edildiği takip eden ayın 20’sine kadar ücretin ödenmemesi halinde iş akdini haklı nedenle derhal feshedebilir.

7 ÜCRET KESME CEZASI 4857 sayılı Yasanın 38 inci maddesinde işverenin hangi hallerde işçinin ücretinden ceza olarak kesinti yapabileceği ve kesintinin tutarının en fazla ne kadar olabileceği hükme bağlanmıştır. Belirtilen madde hükmünce “İşveren toplu sözleşme veya iş sözleşmelerinde gösterilmiş olan sebepler dışında işçiye ücret kesme cezası veremez. İşçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintilerin işçiye derhal sebepleriyle beraber bildirilmesi gerekir. İşçi ücretlerinden bu yolda yapılacak kesintiler bir ayda iki gündelikten veya parça başına yahut yapılan iş miktarına göre verilen ücretlerde işçinin iki günlük kazancından fazla olamaz.” Ücret kesme cezası sonucu kesilen ücret Çalışma ve İşkur Müdürlüğü hesabına yatırılır. Bu miktar işçilerin eğitimi için kullanılır.

8 ÜCRETİN HACZEDİLMESİ 4857 sayılı İş Kanununun 35nci maddesi hükmünce “İşçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez veya başkasına devir ve temlik olunamaz. Ancak, işçinin bakmak zorunda olduğu aile üyeleri için hakim tarafından takdir edilecek miktar bu paraya dahil değildir. Nafaka borcu alacaklılarının hakları saklıdır.” Ücretin haczedilmesi ile ilgili İcra Müdürlüğünden gelen yazı çerçevesinde işveren işçinin ücretini İcraya aktarma yükümlülüğü vardır. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen işveren işçinin borcundan sorumlu olur. Ücretin, haczi ile ilgili ¼ istisna, işçiye ödenecek kıdem, ihbar tazminatı gibi ödemeler için geçerli değildir.

9 ÜCRETTEN İNDİRİM YAPILAMAYACAK HALLER
ÜCRETTEN İNDİRİM YAPILAMAYACAK HALLER İşveren işçinin ücretinde, işçinin ücret bakımından mevcut durumundan geriye götürecek bir değişiklik yapamaz. İşverenin işçi ücretinde herhangi bir indirim yapmış olması durumunda işçinin bu farkı isteme hakkı doğmaktadır. 4857 sayılı İş Yasası’nın 62. maddesinin;“ Her türlü işte uygulanmakta olan çalışma sürelerinin yasal olarak daha aşağı sınırlara indirilmesi veya işverene düşen yasal bir yükümlülüğün yerine getirilmesi nedeniyle ya da bu Kanun hükümlerinden herhangi birinin uygulanması sonucuna dayanılarak işçi ücretlerinden her ne şekilde olursa olsun eksiltme yapılamaz.” hükmü de bu durumu açıklamaktadır. Ancak bu Yasal düzenlemenin ihlalinde işveren hakkında İş Yasası gereği herhangi bir yaptırım düzenlemesi mevcut bulunmamaktadır.   İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse işçi İş Yasası’nın 24/II-e maddesi gereği haklı nedenle derhal fesih hakkını kullanıp iş sözleşmesini sona erdirebilecek ve yasal haklarını işverenden talep edebilecektir.

10 ÜCRETİN DOKUNULMAZLIĞI
ÜCRETİN DOKUNULMAZLIĞI - İşçinin verdiği zarara karşı, - İşçiden dolayi uygulanan ceza (trafik cezası vs.)  - İşçiden tazmin edilecek şekilde farklı bir sebepten kaynaklanan alacağın;  işçinin ücretinden ve alacaklarından mahsup yapılabilmesi için muhakkak işçinin onayı alınması gerekir. İşçinin muvafakati olmadan yapılacak kesinti şikayet olması halinde İş-Kur tarafından işçiye ödettirilir. Söz konusu alacakların işçiden borçlar kanununa göre ayrıca talep edilmesi istenir.  Bu sebeple belirtilen sebeplerde ücretten bir kesinti olacaksa bunun için işçiden ya özel muvafakat alınmalı ya da iş sözleşmesinde bu konuyla ilgili örneğin;  "Personel; işyerinde çalıştığı süre içinde işyerindeki araç ve ekipmana zarar vermesi halinde verdiği zararın personelin ücretinden ve diğer alacaklarından mahsup edileceğini ve gerekirse kendisi ile ilgili disiplin işlemleri uygulanacağını kabul ve beyan eder.”  Şeklinde bir madde eklenmelidir.

11 ÜCRET GARANTİ FONU İşverenin konkordato ilan etmesi,
ÜCRET GARANTİ FONU İşverenin konkordato ilan etmesi, işveren için aciz vesikası alınması veya iflası nedenleriyle işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde geçerli olmak üzere, işçilerin iş ilişkisinden kaynaklanan son üç aylık ücretlerini karşılamak amacıyla işsizlik sigortası kapsamında ayrı bir ücret garanti fonu kurulur. * Ücret garanti fonu, işverenlerce işsizlik sigortası primi olarak yapılan ödemelerin yıllık toplamının yüzde biridir. Bilindiği gibi, işsizlik sigortası primi oranı sigortalının prime esas kazancının %4’ü düzeyindedir. Bunun %2’si işveren payıdır. İşte, bu tutar esas alınmak üzere her işçi için ödenen işsizlik sigortası primleri toplam tutarının %1, bu fonun finansman kaynağı olmaktadır. Fon, iflas veya konkordato gibi sebeplerle işçisine ücretini ödeyemeyen işverenlerin yerine (sınırlı bir dönem için) ücret ödemesi yapar. Böylece işçinin iflas veya konkordato gibi işverene yükletilecek sebepler dolayısıyla ve ücret açısından mağduriyeti önlenmeye çalışılmıştır.

12 ÇALIŞMA SÜRESİNE GÖRE ÜCRET TÜRLERİ
ÇALIŞMA SÜRESİNE GÖRE ÜCRET TÜRLERİ 4857 sayılı Kanunda ücret türleri şu şekilde tarif edilmiştir. Asgari Ücret Yarım Ücret Yüzde Usulünün Uygulandığı Müesseselerde Toplanan Paraların İşçilere Dağıtımı Fazla Çalışma Ücreti Ulusal Bayram Ve Genel Tatil Günlerinde Ücret Hafta Tatili Ücreti Genel Tatil Ücreti Geçici İş Göremezlik Sırasında Ödenen Ücret Yıllık İzin Ücreti

13 Asgari Ücret İşçilere asgari ücretin altında ücret ödenemez sayılı İş Kanununun 39 uncu maddesinde asgari ücretin süresi ve tespit usulüne ilişkin hükümler düzenlenmiştir. asgari ücret asgari ücret tespit komisyonunca en geç iki yılda bir belirlenir.Tespit komisyonunca asgari ücretin 16 yaşından büyük işçiler ve küçük işçiler için ne kadar olacağına ilişkin karar alınmaktadır. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Üyeleri; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının tespit edeceği üyelerden birinin başkanlığında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü veya yardımcısı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü veya yardımcısı, Devlet İstatistik Enstitüsü Ekonomik İstatistikler Dairesi Başkanı veya yardımcısı, Hazine Müsteşarlığı temsilcisi, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığından konu ile ilgili dairenin başkanı veya yetki vereceği bir görevli ile bünyesinde en çok işçiyi bulunduran en üst işçi kuruluşundan değişik işkolları için seçecekleri beş, bünyesinde en çok işvereni bulunduran işveren kuruluşundan değişik işkolları için seçeceği beş temsilciden kurulur. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı: en az on üyesinin katılmasıyla toplanır. Kurul, üye oylarının çoğunluğu ile karar verir. Oyların eşitliği halinde, Başkanın bulunduğu taraf çoğunluğu sağlamış sayılır. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Kararları: Komisyon kararları kesindir. Kararlar Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girer.

14 İŞÇİLERİN BRÜT VE NET ASGARİ ÜCRETİ VE BU ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ (TL) DÖNEMİ ASGARİ ÜCRET HESABI A- Aylık Brüt Asgari Ücret 1.777,50 a- Sigorta Primleri İşçi Hissesi (A x 0,14) 248,85 b- İşsizlik Sigortası İşçi Hissesi (A x 0,01) 17,78 c- Gelir Vergisi (A-(a+b)) x 0,15) 226,63 d- Damga Vergisi (A x 0,00759) 13,49 B- Kesintiler Toplamı (a+b+c+d) 506,75 C- Asgari Geçim İndirimi (En düşük) 133,31 D- Aylık Net Asgari Ücret (A-B+C) 1404,06 E- Sigorta Primleri İşveren Hissesi (A x 0,205) 275,51 F- İşsizlik Sigortası İşveren Payı (A x 0,02) 35,55 G- Asgari Ücretin İşverene Maliyeti (A+E+F) 2.088,56

15 Yarım Ücret Kanunun 24 ve 25 inci maddelerin (III) numaralı bentlerinde gösterilen zorlayıcı sebepler ; Zorlayıcı Sebep: «İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa.» dolayısıyla çalışamayan veya çalıştırılmayan işçiye bu bekleme süresi içinde bir haftaya kadar her gün için yarım ücret ödenir.

16 Yüzde Usulünün Uygulandığı Müesseselerde Toplanan Paraların İşçilere Dağıtımı 4857 sayılı İş Kanununun 51 inci maddesine göre “Otel, lokanta, eğlence ve benzeri yerler ile içki verilen ve hemen orada yenilip içilmesi için çeşitli yiyecek satan ve "yüzde" usulünün uygulandığı müesseselerde işveren tarafından servis karşılığı veya başka isimlerle müşterilerin hesap pusulalarına "yüzde" eklenerek veya ayrı şekillerde alınan paralarla kendi isteği ile müşteri tarafından işverene bırakılan yahut da onun kontrolü altında bir araya toplanan paraları işveren işyerinde çalışan tüm işçilere eksiksiz olarak ödemek zorundadır. Yüzdelerin dağıtımında, işyerindeki tüm servislerden elde edilen yüzdelerin toplamı ile işçilerin fiilen yaptıkları işler esas alınır. İşyerinde çalışan her işçi, toplanan yüzdelerden, fiilen çalıştığı gün sayısına ve elde ettiği puana göre yararlanır.

17 Fazla Çalışma ve Fazla Süreli Çalışma Ücreti
Fazla Çalışma ve Fazla Süreli Çalışma Ücreti Fazla Çalışma Ücreti: Fazla çalışmaya ilişkin hükümler; İş Kanunu md ’de, yer almıştır. Ayrıca, İş Kanununa İlişkin Fazla Çalışma Ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliği de çıkartılmıştır. İş Kanunun 63 üncü maddesi hükümlerince genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. 45 saati aşan süreler fazla çalışma olarak kabul edilir. Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda ikiyüzyetmiş saatten fazla olamaz.Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir. Fazla Süreli Çalışma Ücreti: Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle kırkbeş saatin altında belirlendiği durumlarda yukarıda belirtilen esaslar dahilinde uygulanan ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve kırkbeş saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışmalardır. Fazla sürelerle çalışmalarda, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmibeş yükseltilmesiyle ödenir. Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine; fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.

18 Ulusal Bayram Ve Genel Tatil Günlerinde Çalışma ve Ücreti
Ulusal Bayram Ve Genel Tatil Günlerinde Çalışma ve Ücreti Ulusal bayram ve tatil günleri 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunla belirlenmiştir. Buna göre ulusal bayram ve genel tatiller: YILBAŞI GÜNÜ gün ULUSAL BAYRAM -29 Ekim Cumhuriyet Bayramı (28 Ekim günü 13.00’da başlar) ,5 gün GENEL TATİL GÜNLERİ: *Resmi Bayramlar -23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gün -19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı gün -30 Ağustos Zafer Bayramı gün -1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü gün - 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Günü gün *Dini Bayramlar: -Ramazan Bayramı (Arefe günü 13.00’da başlar) ,5 gün -Kurban Bayramı (Arefe günü 13.00’da başlar) ,5 gün Bu günlere ait ücretler ödenir. Bugünlerde tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.

19 HAFTA VE GENEL TATİL ÜCRETLERİ
HAFTA VE GENEL TATİL ÜCRETLERİ Hafta tatili ücreti: İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları (haftada 45 saat) koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir. Ayrıca Çalışmadığı halde kanunen çalışma süresinden sayılan zamanlar ile günlük ücret ödenen veya ödenmeyen kanundan veya sözleşmeden doğan tatil günleri, Ek 2 nci maddede sayılan (Mazaret) izin süreleri, Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri, Çalışılmış günler gibi hesaba katılır. Y. 9.HD E. 2004/ /04118 «Hafta tatili işyerinde Pazar günüdür. Hafta tatil ücret alacağı hesaplanırken Cumartesi gününde yarım gün hafta tatili olarak kabul edilmesi ve bu esasa göre hesaplanan hafta tatil alacağına karar verilmesi hatalıdır.» Genel tatil ücreti: Genel tatilde yapılan çalışma, iş günlerinde ise yapılan çalışmanın fazla mesai olarak değerlendirilmesi mümkün değildir. Ancak,hafta tatiline denk gelen genel tatil gününde çalışılması halinde yapılan bu çalışma hafta tatilinde çalışma olarak değerlendirilecek ve %50 zamlı olarak ödenecektir.

20 ÖRNEK HESAPLAMALAR Örneklerde Pazar günü hafta tatili ve saatlik ücret 10 TL olsun. Saatlik ücret aylık çıplak net ücretin 225’e bölünmesi ile bulunur. Ptesi Salı Çarş. Perş. Cuma Ctesi Pazar Açıklama 7,5 10 HT 5 saat FM (1,5 x10) 15 X5 =75 TL ödenir. İst. Y.İ. Maz. RT DT 2,5 İşçi, istirahatli olduğu için çalışmamış ve Pazar günü çalışması ile haftalık 45 saatlik tamamlanmış. 45 saati geçemediği için fm ödenmez. Ama hafta tatili çalıştığı için hafta tatili çalışma ücreti ile Pazar günü için 2 ücret ödenir. Dev. İşçi, devamsızlık yapmış ama 45 saat tamamlamış. Fm ödenmez ama hafta tatili hak eder. Eksik gün bildirilir ama ücret tam ödenir. UBGT çalışması halinde, işçiye 1 ücret resmi tatil 1 ücrette çalışma ücretidir. 9 İşçi ctesi ve Pazar günü 18 saat fm yapmıştır. Bu durumda işçiye 18 saat FM (1,5 x10) 15 X18 =270TL TL ödenir.

21 ÜCRET HESAP PUSULASI 4857 sayılı İş Kanununun 37nci maddesine göre işveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır. Bu pusulada ödemenin günü ve ilişkin olduğu dönem ile fazla çalışma, hafta tatili, bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her çeşit eklemeler tutarının ve vergi, sigorta primi, avans mahsubu, nafaka ve icra gibi her çeşit kesintilerin ayrı ayrı gösterilmesi gerekmektedir. Ücret hesap pusulasına «resmi tatil çalışma ücreti» ve «hafta tatili çalışma ücreti» gösterilmesi gerekir. bu günlerdeki çalışma fazla mesai ise hesaplama da fazla mesai esasına göre yapılmalıdır. Bu işlemler damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaftır. Verilmemesi halinde teftişte tespit edilirse 606TL idari para cezası uygulanır.

22 ÜCRET HESAP PUSULASI İMZALATILMALI MI?
ÜCRET HESAP PUSULASI İMZALATILMALI MI? T.C. Yargıtay9. Hukuk Dairesi E. 2010/1841 K. 2010/5434 T kararında; “Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Ücret bordrolarına ilişkin kurallar burada da geçerlidir. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağının ödendiği varsayılır. Bordroda fazla çalışma bölümünün boş olması ya da bordronun imza taşımaması halinde işçi fazla çalışma yaptığını her türlü delille ispat edebilir. Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları, delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın bu tür yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların dinletmiş oldukları tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir.” denilmektedir buna göre; - işçinin imzasını taşıyan ve fazla mesai ödemesi yapılan ücret bordroları, - ya da işe giriş-çıkış yazıları vs. bunun için işyerinde fazla mesaileri imzalı ücret bordroları veya çalışma süreleri ispat edelim. ÇALIŞMA SÜRELERİNİ BELGE İLE İSPAT İŞVERENE AİT.  İSPAT YOKSA İŞÇİ TANIKLA İFADE EDECEKTİR...

23 KIDEM TAZMİNATI Kıdem tazminatı 1475/14. maddeye göre uygulanır.
KIDEM TAZMİNATI Kıdem tazminatı 1475/14. maddeye göre uygulanır. 1 yıllık kıdem süresini doldurmak kaydıyla; işçi, haklı nedenle, işveren işçisini geçerli nedenle işten çıkarırsa, işveren işçisini ahlak ve iyiniyet kuralları hariç haklı nedenle feshederse, kadın işçi evlendikten 1 yıl sonra işten ayrılırsa, erkek işçi askere giderse, işçi ölürse, işçi emekli olursa, işçi emeklilikte yaş şartı haricinde diğer şartları sağlaması halinde işten ayrılırsa kıdem tazminatı alır. Kıdem süresi ( ) 4 yıl 7 ay 24 gün Kıdem tazminatına esas ücret 1500TL net ücret (1900TL brüt ücret), İkramiye: (4x1500/12= 600), Yakacak: (2300/12=191,67 ), İzin harçlığı: (1200/12=100), Bayram harçlığı: (2x800/12= 133,33 ), Giysi yardımı: (2x360/12= 60), Ramazan Yardımı: (100/12= 8,33), Mont Yardımı: (300/24= 12,5), 1 kg sabun: (10TL tahmini), İlkokul/çocuk yard.: (50TL tahmini) Kıdem tazminatı tavanı (2016) 4.297,21TL Brüt Kıdem tazminatı 13.788,40 ₺ 4 X 2965,83 = 11.863,32 ₺ 7 / 12 1.730,07 ₺ 24 365 195,01 ₺ Damga Vergisi %o7,59 104,65 ₺ Net Kıdem tazminatı 13.683,75 ₺

24 İHBAR TAZMINATI HESAPLANMASI
İHBAR TAZMİNATI İhbar tazminatı 4857/17 maddeye göre uygulanır. 4857 sayılı İş kanunu 17. madde uyarınca iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa yazılı olarak bildirilmesi esastır. Madde gereğince; 6 aya kadar süren çalışmalarda 2 hafta, 6 aydan 1,5 yıla kadar süren çalışmalarda 4 hafta, 1,5 yıldan 3 yıla kadar süren çalışmalarda 6 hafta, 3 yıldan uzun süren çalışmalarda 8 hafta bildirim süresi uygulanmaktadır. İHBAR TAZMINATI HESAPLANMASI BRÜT ÜCRETİ ücret brüt 2.965,83 GÜNLÜK BRÜT ÜCRETİ günlük toplamlar 98,86 TOPLAM BRÜT İHBAR TAZMİNATI toplam x ihbar süresi 5.536,16 GELİR VERGİSİ (%) 15 830,42 DAMGA VERGİSİ (BİNDE ) 7,59 42,02 NET ÖDENECEK İHBAR TAZMİNATI 4.663,72TL

25 BES KESİNTİSİ 45 yaş altı çalışanlara zorunlu bireysel emeklilik geliyor. Bu yaş üstü sisteme dahil olmayacak. Prime esas kazancın yüzde 3'ü kadar kesinti BESe dahil edilecek. Bu oranı iki katına kadar artırmaya, yüzde 1'e kadar azaltmaya veya katkı payına maktu limit getirmeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Bes Kapsamına Alınma Tarihleri 1000 ve üzeri işçi çalıştıran işyeri 250 ve üzeri işçi çalıştıran işyeri 100 ve üzeri işçi çalıştıran işyeri 50 ve üzeri işçi çalıştıran işyeri 10 ve üzeri işçi çalıştıran işyeri 5 ve üzeri işçi çalıştıran işyeri Otomatik BES'te Bordrolamada küsurat dikkate alınmayacak... Bordro programlarını Otomatik BES'e tanımlarken kesinti miktarı küsur olmadan şekilde yazılım yaptıralım.

26 BES KESİNTİSİ Sisteme giren çalışanlar için iki ay içinde cayma hakkı getirilecek. Çalışanlar sistemden çıkarken hem kesilen parayı hem de varsa getirisini 10 gün içinde geri alacak. Talep tarihinden itibaren azami 3 aylık süre için ara verme uygulanabilir. Bu sürenin bitiminden önce ve bitimi esnasında tekrar ara verme talebinde bulunulması mümkündür. Sisteme dahil olanlara devlet aylık katkı payının yüzde 25'i destekte bulunacak. Ayrıca cayma hakkını kullanmayanlara bir kereye mahsus olmak üzere bin lira destek verilecek. En az 10 yıl sistemde kalıp birikimlerini maaş olarak almak isteyenlere devlet toplam birikimin yüzde 5'i kadar bir katkı daha verecek.İlk 3 yılda sistemden ayrılanlara devlet katkısı verilmeyecek. Devlet katkısı hak ediş oranı 3-6 yıl için yüzde 15, 6-10 yıl için yüzde 35, 10 yılını dolduranlar için yüzde 60, sistemde en az 10 yıl bulunan ve 56 yaşını tamamlayan çalışanlar için yüzde 100 olacak.

27 15 dakika ARA!!! BULAMAZSAN GEL… ersinumdu@gmail.com
İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI 15 dakika ARA!!! BULAMAZSAN GEL… E. SGK MÜFETTİŞİ ERSİN UMDU

28 SİGORTA PRİMİ 5510 Sayılı kanunun 79 maddesi gereği kısa ve uzun vadeli sigortalar ile genel sağlık sigortasına yönelik her türlü ödemeler ile yönetim giderlerini karşılamak üzere sosyal güvenlik kurumu prim almak ilgililer de prim ödemek zorundadır. 4/a sigortalılarında işverenleri tarafından SGK’ya bildirimi yapılan matrahtır.SPEK’in belirlenmesinde; 1- kanunun 80. maddesindeki istisna ve muaf ödeme miktarı, (ile) 2- kanunun 82. maddesindeki bildirilecek miktarın alt ve üst sınır miktarı, Dikkate alınır. 4/a sigortalılar açısından sigorta primine esas alınan, alınmayan ve kısmen alınan kazançları ile günlük alt ve üst kazançları şu şekildedir.

29 4/a’lılar İçin Sigorta Primlerine Esas Alınan Kazançlar
4/a’lılar İçin Sigorta Primlerine Esas Alınan Kazançlar 5510 sayılı Kanunun 80. maddenin 1 fıkrasında belirtilmiştir. 4/a sigortalılara işverenlerin bir ay içinde ödeyecekleri prim­lerin hesabında göz önünde tutulacak kazanç türleri üç grupta toplanmıştır. i- Sigortalının O Ay İçinde Hak Ettiği Ücretler ii- Prim, İkramiye Ve Bu Nitelikteki Her Çeşit İstihkaktan Sigortalılara O Ay İçinde Yapılan Ödemeler iii- İdare Veya Yargı Mercileri Tarafından Verilen Karar Uyarınca Sigorta­lılara Yapılan Ödemeler

30 4/a’lılar İçin Sigorta Primlerine Esas Alınan Kazançlar
4/a’lılar İçin Sigorta Primlerine Esas Alınan Kazançlar i- Sigortalının O Ay İçinde Hak Ettiği Ücretler Kural olarak sigortalının hak kazandığı tüm ücretler, kanun gereği, primlerin hesabına dâhil edilecektir. Bunun gi­bi, komisyon ücreti, kardan pay alma, kıdem zammı, vardiya veya gece zam­mı, yıpranma zammı, iş riski zammı, ek görev ücreti, çalışma ödeneği ve meslek tazminatı, huzur hakkı vs. adı altında iş karşılığı yapılan ödemeler, mutat olsun olmasın, prime esas kazanç matrahında dikkate alınacaktır. Ödendikleri ayların prime esas kazancı kabul edilecektir.

31 4/a’lılar İçin Sigorta Primlerine Esas Alınan Kazançlar
4/a’lılar İçin Sigorta Primlerine Esas Alınan Kazançlar ii- Prim, İkramiye Ve Bu Nitelikteki Her Çeşit İstihkaktan Sigortalılara O Ay İçinde Yapılan Ödemeler Prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakdan oluşan bu gruptaki sigortalı kazançları, ücretin tamamlayıcısı ve ek ücret olarak kabul edilirler. hak edildikleri değil, ödendikleri ayların prime esas kazancı kabul edilecektir. Ancak söz konusu ücret dışı ödemelerin ödemelerin yapıldığı ayda üst sınırın aşılması nedeniyle prime tabi tutulamayan kısmı, ödemenin yapıldığı ayı takip eden aydan başlanarak üç ayı geçmemek üzere üst sınırın altında kalan sonraki ayların prime esas kazançlarına ilave edilir. Örnek: Aylık brüt ücreti 5.000,00 TL olan (D) sigortalısına, 2015/Ocak ayında brüt 4.000,00 TL ikramiye ödendiği varsayıldığında, 01/01/2015 – 30/06/2015 tarihleri arasında aylık kazanç üst sınırı 7.809,75TL olduğu nazara alınarak bahse konu sigortalının, 2015/Ocak ayındaki SPEK; 5.000TL ücret ,75 ikramiye = ,75TL 2015/Şubat ayındaki SPEK;5.000TL ücret ,25 ikramiye = 6.190,25TL Kuruma bildirilecek, ve görüldüğü üzere 4.000,00TL ikramiye tamimiyle bildirilmiş olacaktır. İŞÇİNİN NET ÜCRETİ AZALACAKTIR.

32 4/a’lılar İçin Sigorta Primlerine Esas Alınan Kazançlar
4/a’lılar İçin Sigorta Primlerine Esas Alınan Kazançlar iii- İdare Veya Yargı Mercileri Tarafından Verilen Karar Uyarınca Sigorta­lılara Yapılan Ödemeler İşe iade davası sonucu on işgünü içerisinde işe iadesini isteyen işçiye, işverenince ödenecek en çok dört aya kadar olan ücret, Toplu iş sözleşmelerine tâbi işyerleri işverenlerince veya kamu idarelerince geriye dönük değerlendirilecek ücretler SPEK’e dahildir. Bu durumlarda sigorta primlerinin, yukarıda belirtilen mercilerin kararlarının kesinleşme tarihini izleyen ayın sonuna kadar ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammı alınmaz ve 102 nci madde hükümleri uygulanmaz. Örnek: Özel nitelikteki bir işyerinde 2015/Mart ayında imzalanan toplu iş sözleşmesine istinaden geriye yönelik olarak 2015/Ocak ve Şubat aylarına ilişkin her bir ay için 100,00 YTL ücret farkı ödenmesine karar verildiği varsayıldığında, bu ücret farklarına ilişkin ek nitelikteki prim belgeleri 2015/Ocak ve Şubat dönemi aylarının prime esas kazançlarına dahil edilecek ve İPC uygulanmayacaktır.

33 4/a’lılar İçin Sigorta Primlerine Kısmen Esas Alınan Kazançlar
4/a’lılar İçin Sigorta Primlerine Kısmen Esas Alınan Kazançlar 5510 sayılı Kanunun 80. maddesinin 1 fıkrasının b bendinde belirtilmiştir. Kurumca tutarları yıllar itibarıyla belirlenecek yemek, çocuk ve aile zamları, işverenler tarafından sigortalılar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylık toplamı asgarî ücretin % 30'unu geçmeyen özel sağlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payı tutarları, prime esas kazanca tâbi tutulmaz.

34 4/a’lılar İçin Sigorta Primlerine Kısmen Esas Alınan Kazançlar
4/a’lılar İçin Sigorta Primlerine Kısmen Esas Alınan Kazançlar i- Yemek Paraları Sigortalılara yemek parası adı altında yapılan ödemelerin işyerinde yemek verilmemesi şartıyla fiilen çalışılan gün sayısı dikkate alınarak günlük asgari ücretin %6'sının yemek verilecek olan gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak miktarının aylık sigorta primine esas kazançların hesaplanmasında dikkate alınmaz. İstisna Tutarı= Brüt Günlük Asgari Ücret X % 6 X (Ay içinde Fiilen Çalışılan gün sayısı) SPEK’e Dahil Edilecek Yemek Parası= Yemek Parası Verilen Gün Sayısı Ödenen Yemek Parası – İstisna Tutarı Örnek: haftanın 6 günü çalışılan işyerinde 120TL yemek parası verilmesi halinde prime tabi tutulacak bedel; 59,25 X %6 X (6/7 x30) = 91.41TL primden muaf SPEK’e Dahil Edilecek Yemek Parası= 120 – 91,41 = 28,59TL’dir

35 4/a’lılar İçin Sigorta Primlerine Kısmen Esas Alınan Kazançlar
4/a’lılar İçin Sigorta Primlerine Kısmen Esas Alınan Kazançlar ii- Çocuk Zammı Sigortalıya çocuk zammı adı altında yapılan ödemelerden iki çocuğu geçmemek kaydıyla çocuk başına aylık asgari ücretin %2'si oranındaki tutarının aylık sigorta primine esas kazançların hesaplanmasında dikkate alınmaz. İstisna Tutarı= Brüt Aylık Asgari Ücret X % 2 X Çocuk Sayısı (İki Çocuğa Kadar) SPEK’e Dahil Edilecek Çocuk Zammı= Ödenen Çocuk Zammı – İstisna Tutar Örnek: 2 çocuğu olan işçiye 100TL çocuk yardımı verilmesi halinde prime tabi tutulacak bedel; 1.777,50 X %2 X 2 = 71,10TL primden muaf SPEK’e Dahil Edilecek Çocuk Yardımı= 100 – 71,10 = 28,90TL’dir

36 4/a’lılar İçin Sigorta Primlerine Kısmen Esas Alınan Kazançlar
4/a’lılar İçin Sigorta Primlerine Kısmen Esas Alınan Kazançlar iii- Aile Zammı Sigortalılara aile zammı adı altında yapılacak ödemelerin, sigortalının eşinin çalışmaması ve gelir veya aylık almaması durumunda, aylık asgari ücretin %10'u oranındaki tutarının aylık sigorta primine esas kazançların hesaplanmasında dikkate alınmaz. İstisna Tutarı= Brüt Aylık Asgari Ücret X % 10 SPEK’e Dahil Edilecek Aile Zammı= Ödenen Aile Zammı – İstisna Tutarı Örnek: evli bir işçiye 200TL aile yardımı verilmesi halinde prime tabi tutulacak bedel; 1.777,50 X %10 = 177,76TL primden muaf SPEK’e Dahil Edilecek aile yardımı= 200 – 177,76 = 32,24TL’dir

37 4/a’lılar İçin Sigorta Primlerine Kısmen Esas Alınan Kazançlar
4/a’lılar İçin Sigorta Primlerine Kısmen Esas Alınan Kazançlar iv- Özel Sağlık Sigortalarına (ÖSS) Ve Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) Ödenen Primler İşverenler tarafından sigortalılar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylık toplamı asgari ücretin % 30'unu geçmeyen özel sağlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payları tutarları prime tabi tutulmaz. İstisna Tutarı= Brüt Aylık Asgari Ücret X % 30 SPEK’e Dahil Edilecek ÖSSP ve BES Katkı Payı Tutarı= (Özel Sağlık Sigortası Primi + Bireysel Emeklilik Katkı Payı) – İstisna Tutarı Örnek: işçiye 400 TL özel sağlık sigortası yapılan işyerinde prime tabi tutulacak bedel; 1.777,50 X %30 = 533,25TL primden muaf SPEK’e Dahil Edilecek aile yardımı bulunmamaktadır.

38 Sigorta Primlerine Esas Alınmayan Kazançlar
Sigorta Primlerine Esas Alınmayan Kazançlar Söz konusu Kanun maddesi gereği Ayni yardımlar ve ölüm, doğum ve evlenme yardımları, görev yollukları, seyyar görev tazminatı, kıdem tazminatı, iş sonu tazminatı veya kıdem tazminatı mahiyetindeki toplu ödeme, keşif ücreti, ihbar tazminatı, kasa tazminatları, sigorta primine tabi tutulmaz. Bu ödemeler haricindeki her ne ad altında olursa olsun yapılan ödemeler prime tabi tutulacaktır.

39 HEDİYE ÇEKLERİNİN DURUMU
HEDİYE ÇEKLERİNİN DURUMU

40 4/B’lılerin Sigorta Primine Esas Alınan, Alınmayan ve Kısmen Alınan Kazançlar 4/b sigortalıların aylık prime esas kazançları, prime esas günlük kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında kalmak şartı ile kendileri tarafından beyan edilecek günlük kazancın otuz katıdır. Sigortalının prime esas kazancı ile ilgili beyanı, Kurumun ilgili ünitesine yazılı olarak yapılır. Sigortalıların prime esas kazançları ile ilgili olarak yapacakları beyanlarının dikkate alınma tarihi; yazılı olarak yapılan beyanda, beyanın Kuruma intikal ettiği tarihtir. Prime esas kazanç beyanı ay içinde bir kez verilebilir. Belirtilen şekilde yapılan ve başlangıcı gösterilen bu beyan, değiştirilmediği sürece sonraki aylar için de yapılmış sayılır. Birden fazla 4/B’li olmayı gerektirecek şekilde durumun söz konusu olması halinde de tek beyanda bulunulur. 4/b’li olan kişi, aynı zamanda işveren ise, beyan edeceği aylık kazancı, çalıştırdığı sigortalıların prime esas günlük kazancının en yükseğinin otuz katından az olamaz.

41 Günlük Kazanç Sınırları
Günlük Kazanç Sınırları Sigortalılardan alınacak prim ve verilecek ödeneklerin hesabına esas tutulan günlük kazancın alt sınırı, sigortalıların yaşlarına uygun asgarî ücretin otuzda biri, üst sınırı ise günlük kazanç alt sınırının 7,5 katıdır. 2017 YILI ALT VE ÜST SINIR Günlük kazanç alt sınırı :59,25 TL*Aylık kazanç alt sınırı:1.777,50 TL Günlük kazanç üst sınırı:444,38 TL*Aylık kazanç üst sınırı:13.331,40TL Günlük kazançları alt sınırın altında olan sigortalılar ile ücretsiz çalışan sigortalıların günlük kazançları alt sınır üzerinden, günlük kazançları üst sınırdan fazla olan sigortalıların günlük kazançları da üst sınırdan hesaplanır. Örneğin; işyerinde BRÜT TL ücretle çalışan sigortalı için yapılacak SPEK bildirimi ,40TL TL’den fazla olamaz. Sigortalıların birden fazla işte çalışması nedeniyle Kuruma ödenen primler toplamı, bu sigortalılık hali için belirlenen prime esas kazanç üst sınırı üzerinden hesaplanacak miktarı aşarsa, aşan kısmın tamamı, sigortalının talebi üzerine en geç talep tarihini takip eden ay içinde hissesi oranında sigortalıya defaten geri ödenir. Geri verilen primler için ayrıca gecikme cezası ve gecikme zammı ile faiz ödenmez.

42 Sigorta Prim Oranları 4/a sigortalılarla ilgili 5510 sayılı Kanunun 81. Maddesine göre sigorta primine esas kazanç miktarına uygulanacak olan sigorta primi, sigortalı ve işveren hissesi olarak hesaplanmaktadır. . Sigorta Kolları İşveren Hissesi Sigorta Primi Sigortalı Hissesi Sigorta Primi Malullük, Yaşlılık, Ölüm %11 %9 Kısa Vadeli Sigorta Kolu %2 %0 Hastalık-Analık (GSS) %7,5 %5 TOPLAM %20,5 %14

43 Malullük, Yaşlılık ve Ölüm Sigorta Prim Oranında İstisna
Malullük, Yaşlılık ve Ölüm Sigorta Prim Oranında İstisna Kanunda belirtilen fiilî hizmet süresi zammı uygulanan işlerde çalışan 4/a sigortalılar için uygulanacak malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim oranı, toplam % 20 oranına; 40. maddeye göre; 60 fiilî hizmet gün sayısı eklenecek işlerde 1 puan, 90 fiilî hizmet gün sayısı eklenecek işlerde 1,5 puan, 180 fiilî hizmet gün sayısı eklenecek işlerde 3 puan, eklenmesi suretiyle belirlenir ve bu şekilde bulunan oran ile % 20 oranı arasındaki farka ait primin tamamı işveren tarafından ödenir. Bununla birlikte işverenin Kuruma borcunun olmaması ve kayıt dışı sigortalı çalıştırıldığının tespit edilmemesi halinde 5510 sayılı Kanunun 81. Maddesinin i fıkrası gereği MYÖ sigortaları prim oranının işveren hissesinin 5 puanlık kısmı hazine tarafından karşılanmaktadır.

44 SİGORTA PRİMLERİN BİLDİRİMİ VE PRİMLERİN ÖDENMESİ
SİGORTA PRİMLERİN BİLDİRİMİ VE PRİMLERİN ÖDENMESİ Kısa ve uzun vadeli sigortalar ile genel sağlık sigortası için, bu Kanunda öngörülen her türlü ödemeler ile yönetim giderlerini karşılamak üzere Kurum prim almak, ilgililer de prim ödemek zorundadır. Kurumca tahsil edilen genel sağlık sigortası primleri, tahsil edilmesini müteakip doğrudan Kurum bütçesinin genel sağlık sigortası kalemine aktarılır.

45 Prim Ödeme Gün Sayısı Ve Günlük Kazanç
Prim Ödeme Gün Sayısı Ve Günlük Kazanç Prim ödeme gün sayısı 4/b sigortalıları için 30 gündür, kıst süre uygulanmaz. Ancak 4/a sigortalılar için prim ödeme gün sayısı ve çalışılan güne göre değişmektedir. ***4/B Sigortalısı olacak şekilde şirket ortağı, vergi mükellefi olan bir kişinin başka bir işyerinde 4/a sigortalı olması halinde 4/a sigortalılığı devreye girer. Ancak bu işyerinden kişi kısmı süreli bildirilmesi halinde geri kalan eksik gün için 4/b sigortalılığından borç tahakkuk edilir.

46 Prim Ödeme Gün Sayısı Ve Günlük Kazancın Tespiti
Prim Ödeme Gün Sayısı Ve Günlük Kazancın Tespiti İş Kanunu çerçevesinde tam süreli ve kısmi süreli çalışanlarla ilgili sosyal güvenlik mevzuatı açısından prim ödeme gün sayısı ve günlük kazanç faklı değerlendirilir. İş Kanunu’na İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği’nin 6. maddesinde; kısmi süreli çalışmanın; “İşyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın üçte ikisi oranına kadar yapılan çalışma kısmi süreli çalışmadır.” şeklinde tanımı yapılmıştır.

47 Tam Süreli Çalışanlarda Prim Ödeme Gün Sayısı Ve Günlük Kazanç
Tam Süreli Çalışanlarda Prim Ödeme Gün Sayısı Ve Günlük Kazanç Sigortalının bir günlük prime esas tutulacak kazancı, bir ay için prime esas tutulacak kazancının otuzda biridir. 4/a’lılardan; günlük kazancın hesabına esas tutulan ay içindeki bazı günlerde çalışmamış ve çalışmadığı günler için ücret almamış sigortalının günlük kazancı, o ay için prime esas tutulan kazancının ücret aldığı gün sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanır. 4/a ve 4/b için alınacak prim ve verilecek ödeneklerin hesabına esas tutulan günlük kazancın alt sınırı, 16 yaş üstü için belirlenen asgarî ücretin otuzda biri, üst sınırı ise günlük kazanç alt sınırının 6,5 katıdır.

48 Kısmi Süreli Çalışmalarda Prim Ödeme Gün Sayısı Ve Günlük Kazanç
Kısmi Süreli Çalışmalarda Prim Ödeme Gün Sayısı Ve Günlük Kazanç İş sözleşmesi saat ücreti karşılığı yapılmış ise kısmi süreli çalışan sigortalıların ay içinde çalıştığı toplam süre ve sigortalı için bildirilmesi gereken prim ödeme gün sayısı; Yargıtay’ın bu konuyla ilgili verdiği bir kararında, “günlük asgari ücretin 7,5 saatlik çalışmanın karşılığı olduğuna dikkat çekilerek hesaplamanın yapılacağı” belirtilmiştir. Saat ücretli part-time çalışan personelin aylık sigortalılık süresi; (Aylık çalışma gün sayısı = Ay içinde çalışma saati / 7,5) şeklinde hesaplanacaktır. Bu şekilde yapılacak hesaplamalarda 7,5 saatin altındaki çalışmalar 1 güne tamamlanacaktır. Kısmi süreli çalışanlarda da Kanunun 82. maddesi gereği; Kanun gereğince alınacak prim ve verilecek ödeneklerin hesabına esas tutulan günlük kazancın alt sınırı, 16 yaş üstü için belirlenen asgarî ücretin otuzda biri, üst sınırı ise günlük kazanç alt sınırının 6,5 katıdır.  

49 Prim Ödeme Gün Sayısı Hesaplamasında Özel Durumlar
Prim Ödeme Gün Sayısı Hesaplamasında Özel Durumlar i- Ay/Dönem İçindeki Çalışmaları Tam Olan Sigortalıların, Prim Ödeme Gün Sayılarının Hesaplanması Ay/dönem içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılmaksızın (ay/dönemin 28, 29, 30 veya 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın) 30 gün olarak sisteme girilecektir. Örnek - (A) sigortalısının, özel sektöre ait bir işyerinde 2014/Aralık ayının tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, 2014/Aralık ayındaki prim ödeme gün sayısı, Aralık ayının 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın 30 olarak, 2015/Şubat ayının tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında ise, 2015/Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı, Şubat ayının 28 gün olduğu üzerinde durulmaksızın yine 30 olarak sisteme girilecektir.

50 Prim Ödeme Gün Sayısı Hesaplamasında Özel Durumlar
Prim Ödeme Gün Sayısı Hesaplamasında Özel Durumlar İi- Ay/Dönem İçinde İşe Başlayan Sigortalıların, Prim Ödeme Gün Sayılarının Hesaplanması Ay/dönemin ilk gününde işe giren ve o ayda tam çalışan sigortalılar hariç, ay/dönem içinde işe giren sigortalıların prim ödeme gün sayıları, işe giriş tarihleri ve ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılarak parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanacaktır. Örnek - (D) sigortalısının, özel sektöre ait bir işyerinde 17/2/2013 tarihinde işe başladığı ve işe başladığı tarihten itibaren ayın kalan günlerinin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, sigortalının 2013/Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı 12 gün olarak, işe başlama tarihi ise 17/2/2013 olarak sisteme girilecektir.

51 Prim Ödeme Gün Sayısı Hesaplamasında Özel Durumlar
Prim Ödeme Gün Sayısı Hesaplamasında Özel Durumlar İii- Ay/Dönem İçinde İşten Ayrılan Sigortalıların, Prim Ödeme Gün Sayılarının Hesaplanması Ay/dönemin son gününde çalıştıktan sonra işten ayrılan sigortalılar hariç olmak üzere, ay içinde işten ayrılan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, işten çıkış tarihleri ve ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılarak parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanacaktır. Örnek - (K) sigortalısının, özel sektöre ait bir işyerinde 19/2/2013 tarihinde çalıştıktan sonra işten ayrıldığı ve işten ayrıldığı tarihe kadar olan sürelerin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldığında, sözkonusu sigortalının 2013/Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı 19 olacak ve işten çıkış tarihi olarak 19/2/2013 tarihi sisteme girilecektir.

52 Prim Ödeme Gün Sayısı Hesaplamasında Özel Durumlar
Prim Ödeme Gün Sayısı Hesaplamasında Özel Durumlar iii- Şubat ayında nakil yapılması halinde Şubat ayı içinde sigortalının aynı işverene ait başka bir işyerinde naklen ve hizmet akdi sona ermeden çalışmaya başlaması veya işyerinin başka bir sosyal güvenlik merkezine nakli halinde, sigortalının hizmetlerinin kesintisiz olması, başka bir ifade ile aylık tam ücrete hak kazanmış olması halinde, Şubat ayı içindeki nakil tarihinden önceki ve sonraki sürelere ilişkin prim gün sayılarının toplamının 30 olması gerekmektedir. Bu bağlamda, işyerinin veya sigortalının nakli nedeniyle Şubat ayı içinde aynı işveren tarafından aynı sigortalı için işyeri sicil numarası farklı iki ayrı aylık prim ve hizmet belgesi ile bildirim yapılacağı durumlarda, nakil öncesi ve nakil sonrası sürelerdeki prim gün sayısının 30 güne tamamlanması için gerektiğinde eski işyerindeki prim gün sayısına Şubat ayının 29 çektiği yıllarda 1 gün, 28 çektiği yıllarda 2 gün ilave edilecektir.

53 Prim Ödeme Gün Sayısı Hesaplamasında Özel Durumlar
Prim Ödeme Gün Sayısı Hesaplamasında Özel Durumlar İv- Yıllık Ücretli İzinli Olan Sigortalıların, Ücretli İzin Gün Sayıları İle İzin Ücretlerinin Girişi Sigortalıların yıllık ücretli izinli oldukları süreler için, prime esas kazançları üzerinden kısa vadeli sigorta kolları primi kesilmez. Bundan dolayı aylık prim ve hizmet belgesine kaydedilen sigortalının ay içinde yıllık ücretli izinli olması halinde, yıllık ücretli izinli olduğu gün sayısı ve yıllık ücretli izin süresine ilişkin hak ettiği ücreti “Ücretli İzin” günü bölümüne kaydedilecektir. Örnek /Kasım ayında hafta tatili ve yıllık ücretli izin süresi dışında ayın kalan günlerinin tamamında çalışarak brüt 1200TL ücret almaya hak kazanmış olan (A) sigortalısının, 10 gün yıllık izinli olduğu ve 400TL yıllık ücretli izni olduğu varsayıldığında, bahse konu sigortalıya ilişkin olarak aylık prim ve hizmet belgesine; 10 gün ücretli izin ve 400,00TL ücretli yıllık izin ücreti şeklinde kaydedilecektir.

54 Ay İçinde Prim Ödeme Gün Sayısı 30 Günden Az Bildirilmesi
Ay İçinde Prim Ödeme Gün Sayısı 30 Günden Az Bildirilmesi 1999 yılından beridir 506 sayılı Kanunun 79. Maddesinde sigortalının ilgili yasal ve idari düzenlemelerle belirtilen bir gerekçe olmaksızın 30 gün üzerinden bildirilmesinin zorunlu olduğu hükme bağlanmıştı. Söz konusu hüküm tarihinden beridir yürürlükte olan 5510 sayılı Kanunun 86. maddesinde de belirtilmiştir. Buna göre; Ay içinde bazı işgünlerinde çalıştırılmadığı ve ücret ödenmediği beyan edilen sigortalıların, otuz günden az çalıştıklarını ispatlayan belgelerin işverence ilgili aya ait aylık prim ve hizmet belgesi ekinde Ek-10 belgesi olarak eklenmesi şarttır. Kurumca belirlenen işyerlerinde bu şart aranmaz. Sigortalıların otuz günden az çalıştığını gösteren bilgi ve belgelerin aylık prim ve hizmet belgesinin verilmesi gereken süre içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmemesi veya verilen bilgi ve belgelerin Kurumca geçerli sayılmaması halinde, otuz günden az bildirilen sürelere ait aylık prim ve hizmet belgesi Kurumca resen düzenlenir ve muhteviyatı primler tahsil olunur.

55 Ek-10 Belgesi Verme Zorunluluğu Olmayan İşyerleri
Ek-10 Belgesi Verme Zorunluluğu Olmayan İşyerleri -Genel bütçeye dahil daireler -Özel bütçeli idareler -Döner sermayeler -Fonlar -Belediyeler, İl özel idareleri ve bunlar tarafından kurulan birlik ve işletmeler -Bütçeden yardım alan kuruluşlar -Özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşlar -Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmeleri -Sermayesinin %50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklar -Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları -Sendikalar ve Vakıflar -5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamındaki kuruluşlar -Toplu iş sözleşmesi yapılan işyerleri -10 ve üzerinde sigortalının çalıştırıldığı özel sektör işyerleri (daha önce 30 kişiydi) eksik gün bildirim nedenlerini ispatlayıcı belgeleri SGK’ya verme zorunluluğu kapsamından çıkarılmıştır.

56 Ek-10 Belgesi Ekinde 30 Günden Az Çalışıldığını İspat Eden Belgeler
Ek-10 Belgesi Ekinde 30 Günden Az Çalışıldığını İspat Eden Belgeler Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği 102.maddesi gereği otuz günden az çalışılan süreleri ispatlayan belgeler şu şekildedir. -Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilmiş sağlık hizmeti sunucularından veya işyeri hekimlerinden alınmış istirahatlı olduğunu gösteren rapor. -Ücretsiz veya aylıksız izinli olduğunu kanıtlayan izin belgesi. -Disiplin cezası uygulaması, gözaltına alınma ile tutukluluk hâline ilişkin belgeler. -Kısmi süreli çalışmalara ait yazılı iş sözleşmesi. -İşverenin imzasını da taşıyan puantaj kayıtları. -Grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar, doğal afetler nedeniyle işyerinde faaliyetin durdurulduğunu veya işe ara verildiğini gösteren ilgili resmî makamlardan alınan yazı örneği.

57 Eksik bildirimler ile ilgili SGK tarafından belirlenen kodlar
Eksik bildirimler ile ilgili SGK tarafından belirlenen kodlar  01 İstirahat  03 Disiplin cezası  04 Gözaltına alınma  05 Tutukluluk  06 Kısmi istihdam  07 Puantaj kayıtları  08 Grev  09 Lokavt  10 Genel hayatı etkileyen olaylar  11 Doğal afet  12 Birden fazla  13 Diğer nedenler  15 Devamsızlık  16 Fesih tarihinde çalışmamış  17 Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma  18 Kısa çalışma ödeneği  19 Ücretsiz Doğum İzni  20 Ücretsiz Yol İzni  21 Diğer Ücretsiz İzin  22 5434 SK. ek 76, GM 192 23 Yarım çalışma ödeneği 24 Yarım çalışma ödeneği ve diğer nedenler

58 ÜCRET BORDROSUNDA BULUNMASI GEREKENLER
ÜCRET BORDROSUNDA BULUNMASI GEREKENLER 4857, 5510 ve 213 SK. çerçevesinde ücret bordosunda bulunması gerekenler; 1- İşyerinin sicil numarası (5510 sk gereği) 2- Bordronun ilişkin olduğu ay (5510 ve 213 sk gereği) 3- Bordronun tanzim tarihi (213 sk gereği) 4- Sigortalının (Hizmet erbabının) adı, soyadı (5510 ve 213 sk gereği) 5- Sigortalının sosyal güvenlik sicil numarası (5510 sk gereği) (Varsa) vergi karnesinin tarih ve numarası (213 sk gereği) 6- Ücret ödenen gün sayısı ( sk gereği) 7- Ücretin miktarı ( sk gereği) Ücrete ilişkin olduğu dönem ile fazla çalışma, hafta tatili, bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her çeşit eklemeler (4857 sk gereği) 8- Ücretin alındığına dair sigortalının (hizmet erbabının-işçinin) imzasının bulunması ( sk gereği) 9- Ücret üzerinden hesaplanan vergilerin (gelir, damga vergisi ve aylık geçim indirim belgesi) tutarı ( sk gereği) 10- İşverenin ve bordroyu tanzim edenin imzası (213 sk gereği) bulunmalıdır. Bu yasal şartların yanında ücret bordrosunda (varsa) avans mahsubu, nafaka ve icra gibi her çeşit kesintiler ile SGK işveren hissesi, sigortalı hissesi, İşsizlik Sigortası işveren ve sigortalı hisseleri de belirtilmelidir.

59


"ÜCRET BORDROLAMA İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları