Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TAYFUR-SÖKMEN ANADOLU LISESI EĞITİM-ÖĞRETİM YILI+ INGİLİZCE PROJE ÖDEVİ AD: TUBA SOYAD: UÇAR SıNıF-ŞUBE: 10-B NUMARA:417 KONU: SIMPLE PRESENT.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TAYFUR-SÖKMEN ANADOLU LISESI EĞITİM-ÖĞRETİM YILI+ INGİLİZCE PROJE ÖDEVİ AD: TUBA SOYAD: UÇAR SıNıF-ŞUBE: 10-B NUMARA:417 KONU: SIMPLE PRESENT."— Sunum transkripti:

1 TAYFUR-SÖKMEN ANADOLU LISESI 2016-2017 EĞITİM-ÖĞRETİM YILI+ INGİLİZCE PROJE ÖDEVİ AD: TUBA SOYAD: UÇAR SıNıF-ŞUBE: 10-B NUMARA:417 KONU: SIMPLE PRESENT TENSE DERS: İNGİLİZCE ÖĞRETMEN ADI- SOYADI : BAHADIR BAHAIRLI

2 SIMPLE PRESENT TENSE GENİŞ ZAMAN SIMPLE PRESENT TENSE GENİŞ ZAMAN

3 SIMPLE PRESENT TENSE SIMPLE PRESENT TENSE GENİŞ ZAMAN Günlük davranışlarımızı veya evvelden beri sürekli olarak yaptığımız, yapmayı alışkanlık haline getirdiğimiz davranışları ifade etmek için kullandığımız bir tense (zaman) dır. Türkçe’de “Geniş Zaman” anlamındadır. “giderim, gelirim, yaparım, vb” şeklinde tercüme edilir.

4 Simple Present Tense, isim tamlamasının dilimizdeki anlamı basit (simple) şimdiki(present) zamandır(tense). Çünkü present; şimdi, hal, durum demektir. Ancak biz Türkçe dilbilgisinde "simple present tense" ifadesinin karşılığı olarak, geniş zaman deyimini kullanırız. Alışkanlık icabı yapılan ve (bu nedenle) sık veya seyrek olarak tekrarlanan eylemleri anlatmak amacıyla kullanılır. Present Continuous o anda yaptığımız hareketi gösterirken, Simple Present Tense her zaman yaptıklarımızı, alışkanlıklarımızı, adetlerimizi anlatır. Bu zaman kipinin geniş bir kullanım alanı vardır.

5 AFFIRMATIVE (OLUMLU CÜMLE) Simple Present Tense’de olumlu cümlede yardımcı fiil kullanılmaz. Fakat bir cümleyi olumsuz yapmak için yardımcı fiile ihtiyacımız vardır. Çünkü bir cümleyi olumsuz yapmak için o cümlenin yardımcı fiiline olumsuzluk eki olan “not” eklenir. Bundan dolayı eğer kullanacağımız özne (I, you, we, they)’den birisi ise bunlardan sonra “do” yardımcı fiili kullanılır ve buna “not” olumsuzluk eki eklenerek cümle olumsuz yapılır. Fiilin yine birinci hali kullanılır.

6 AFFIRMATIVE (OLUMLU CÜMLE) S+V 1 +ETC I, You, We, They+watch+Tv. every day etc. (etcetera) ] zarf ve benzeri gibi, ve saire, v.b., v.s. He, She, It+watches+Tv. every day ÖZNE + YÜKLEM + NESNE + HAL ZARFI + YER ZARFI + ZAMAN ZARFI. I / you / we / they + verb (fiil 1. halde) + Object(Nesne) I play football everyday. They go on a picnic every weekend.

7 He / she / it + Verb(-s) + Object He plays football everyday. She watches Tv every afternoon. It runs very fast. I wash my hands before meals. (Yemekten önce ellerimi yıkarım.) She uses her computer every day. (O, hergün bilgisayarını kullanır.) He plays the guitar very well. (O, gitar çok güzel çalar.)

8 - I like horror films. (Ben, korku filmlerinden hoşlanırım.) - You go to bed late every night. (Sen her gece geç yatarsın.) - We do exercise every morning. (Biz her sabah egzersiz yaparız.) - They watch football match on TV. (Onlar, TV’ de futbol maçı izlerler.) - He gets up early every morning. (O her sabah erken kalkar.) - She goes to shopping center every weekend. (O her hafta sonu alışveriş merkezine gider.)

9 1. I (Özne) (Kim izler?) 2. watch (Yüklem) (Ne yapar?) 3. a film (Nesne) (Ne seyreder?) 4. willingly (seve seve) (Hal zarfı) (Nasıl seyreder?) 5. at my house (yer zarfı) (Nerede seyreder?) 6. on Sunday (zaman zarfı) (Ne zaman seyreder?) 1. Bir cümlede bütün öğelerin bulunması gerekli değildir. Bulundukları zaman dizimi yukarıdaki gibidir. 2. İngilizce de bütün fiiller nesne almaz. Örnek : gitmek fiili için ne(yi) gitti sorusu sorulmaz. 3. Cümle kuruluşlarında fiilin zamanına göre cümleye ek kelimeler konulması gerekebilir. 4. Nesne alan fiillere geçişli fiil. Nesne almayanlara geçişsiz fiil denir. 5. Nesne, yüklemin ne(yi) yaptığı sorusuna cevap veren sözcük / sözcük gurubudur. 6. Zamir, isim yerine kullanılan sözcükler. 7. Zarf, fiilin nasıl, nerede, ne zaman yapıldığını gösteren sözcüklerdir. Zarflar eğer cümlede nesne varsa, nesneden sonra eğer yoksa yüklemden sonra gelir. 8. Sıfat, isimlerin niteliği ve niceliği hakkında bilgi veren sözcüklerdir. Sıfatlar isimlerin önünde yer alır. OLUMLU CÜMLE : ÖZNE + YÜKLEM + NESNE + HAL ZARFI + YER ZARFI + ZAMAN ZARFI. I watch a film willingly at my house on sunday. (Ben Pazar günü evimde seve seve bir film seyrederim.)

10 NEGATIVE (OLUMSUZ CÜMLE) Simple Present Tense’de olumlu cümlede yardımcı fiil kullanılmaz. Fakat bir cümleyi olumsuz yapmak için yardımcı fiile ihtiyacımız vardır. Çünkü bir cümleyi olumsuz yapmak için o cümlenin yardımcı fiiline olumsuzluk eki olan “not” eklenir. Bundan dolayı eğer kullanacağımız özne (I, you, we, they)’den birisi ise bunlardan sonra “do” yardımcı fiili kullanılır ve buna “not” olumsuzluk eki eklenerek cümle olumsuz yapılır. Fiilin yine birinci hali kullanılır. “I, you, we, they”öznelerinden sonra “do not/(don’t)” yardımcı fiili kullanır. 2) “he, she, it”(3. Tekil kişi) öznelerinden sonra ise “does not/(doesn’t)” yardımcı fiili kullanır. 3) Olumsuz ve soru cümlelerinde fiiller yalın halde kullanılır

11 NEGATIVE (OLUMSUZ CÜMLE) S + + V 1 +ETC I, You, We, They +don’t+ watch+Tv. every day He, She, It+doesn’t+ watch+Tv. every daydon’tdoesn’t I / you / we / they + do not (don’t) + Verb(1) + Object I don’t play football everyday. They don’t go on a picnic every weekend.

12 Olumsuz ve soru cümlelerinde yardımcı fiilin sonuna (-es) eklenir (do + es = does ) ve bu durumda yani olumsuz ve soru cümlelerinde, yani ” does” kullanıldığı durumlarda artık fiile –s eklenmez ve birinci hali kullanılır. He doesn’t play football everyday. She doesn’t watch Tv every afternoon. It doesn’t run very fast.

13 She doesn’t live in Ankara. ( O, Ankara’da yaşamaz.) He doesn’t do his homeworks. ( O, ödevlerini yapmaz.) I don’t clean my room every day. ( Ben odamı hergün temizlemem.) Sam doesn’t know French. (Sam Fransızca bilmez.) - It doesn’t snow in Egypt. (Mısır’ da kar yağmaz.) - They don’t have breakfast in the morning. (Onlar sabahları kahvaltı yapmazlar.) -I don’t get up early on Sundays. (Pazar günleri erken kalkmam.) -She doesn’t want to go to school in the morning. (O sabahları okula gitmek istemez.)

14 QUESTION (SORU CÜMLESİ) Bir cümleyi soru yapmak için yine yardımcı fiile ihtiyacımız olduğundan bu yapıda da yardımcı fiil olan “do” yu kullanacağız. Bir cümleyi soru yapmak için yardımcı fiil özneden önce kullanılır. Simple present tense’de de “do” yardımcı fiilini özneden önce kullanacağız. Ve yine fiilin birinci hali kullanılır. 1) “I, you, we, they”öznelerinden önce “do/(don’t)” yardımcı fiilleri kullanır. 2) “he, she, it” (3. Tekil kişi) öznelerinden önce ise “does/(doesn’t)” yardımcı fiilleri kullanır. 3) Olumsuz ve soru cümlelerinde fiiller yalın halde kullanılır

15 QUESTION (SORU CÜMLESİ) + S + V 1 +ETC ? DoI, you, we, they+ watch+Tv. every day ? Does+ he, she, it+ watch+Tv. every day ?DoDoes Do + I / you / we / they + Verb (1) + Object + ? Do I play football everyday ? Do they go on a picnic every weekend ?

16 3. tekil şahıs ya da he, she, ıt‘den birisi ise bunlardan sonra fiilin sonuna (-s) eklenir. Fiillere (-s) ekleme kuralları isimlere (-s) ekleme kuralları ile aynıdır. Does He play football everyday? Does She watch Tv every afternoon? Does It doesn’t run very fast?

17 - Does Jane live in London? (Jane Londra’ da mı yaşıyor?) - Don’t you watch TV every evening? (Her akşam TV izlemez misin?) - Does your father read newspapers? (Baban gazette okur mu?) - Do you live in town or a city? (Kasabada mı yaşıyorsun şehirde mi?)

18 Do you go to school by bus? (Okula otobüsle mi gidersin?) Does Barış go to France every year? (Barış her yıl Fransa’ya gider mi?) Do you like cartoons? (Sen çizgifilm sever misin?) Does Pelin drive a car? (Pelin araba sürebilir mi?) Do they ask difficult questions? (Onlar zor sorular sorarlar mı ?)

19 1) Mary (be) _______ twenty-nine years old. 2) We (like) _______ to eat fruit. It (taste) _______ good. 3) The football team never (score) _______. It (lose) _______ all the time. 4) Roberta and Betty always (talk) _______ to each other on the phone. 5) Jose and I (study) _______ chemistry together. 6) The car (have) _______ a flat tire. 7) You never (make) _______ breakfast for me. I always (have) _______ to make it myself. 8) The mechanic (fix) _______ my car when it breaks down. 9) Tom rarely (fly) _______. He usually (drive) _______. 10) I usually (watch) _______ TV, but tonight I (think) _______ I will read a book. 11) Jack (call) _______ his mother on the phone every day. 12) When she (be) _______ alone at night, Jane sometimes (get) _______ scared. 13) I (be) _______ tired. I (think) _______ I am going to take a nap. 14) Cakes (be) _______ hard to make. They (require) _______ a lot of work. 15) Joel (like) _______ to play soccer. He (practice) _______ every day. is like tastes scores has makehave fixes flies drives watch think calls isgets am think loses talk study are require likespractices

20 Yazım Kuralları 1. Sonu "y" ile biten fiiller "s" takısı alırken "y” kaldırılır. "-ies" takısı getirilir. (y) den önce gelen harfin ünsüz olması gerekir: cry-cries study-studies

21 2. Sonu "ch/ss/o" ile biten fiiller "es" takısı alır. watch-watches go-goes Simple Present Tense, bazı zaman bildiren sözcüklerle sıkça bir araya gelir. Bu sözcükleri kullanmak şart değildir. Ancak, söz konusu kelimeler kurulan cümlenin simple present tense özelliğini belirgin hale getirir. Ayrıca, cümledeki aktiviteyi hangi sıklıkla yaptığımızı anlatmış oluruz. Bu kelimeler şunlardır:

22 FREQUENCY ADVERBS (SIKLIK ZARFLARI) Frequency adverb, olayların oluş sıklığını gösteren zarflardır. Çoğunlukla Simple Present Tense’le kullanılırlar. Bunlar en sık olandan, en az olana doğru sıralanmıştır.  Always Her zaman  Usually Genellikle  Often Sık sık  Sometimes Bazen  Rarely Nadiren  Never Hiçbir zaman, asla

23  They always go to the theatre. ( Onlar her zaman tiyatroya giderler.)  She sometimes sleeps early. (O bazen erken uyur.)  I never go to work late. ( Ben işe asla geç gitmem.)  We usually buy a newspaper. ( Biz genellikle gazete alırız.)  I never drink milk. ( Ben asla süt içmem.)  I often brush my teeth. (Ben sık sık dişlerimi fırçalarım.)

24 Geniş Zamanın Kullanım Alanları 1. Evrensel Gerçekler ve Genellemeler Genelde olan eylemler ve bilimsel gerçekler hakkında konuşurken Geniş zaman kullanılır.  Every twelve months, the Earth circles the sun. (Her on iki ayda dünya güneşin etrafında dolanır.)  Water freezes at 0 C. (Su sıfır derecede donar.)

25 2. Tekrarlanan Eylemler Bir eylemin tekrarlandığının veya olağan bir şey olduğunu belirtmek için Simple Present kullanılır. Bu eylem bir alışkanlık, hobi, günlük iş veya programlı bir aktivite olabilir. Tam tersi yapılmayan veya tekrarlanmayan eylemler için de kullanılır.

26 I go to dentist every six months. ( Her altı ayda bir dişçiye giderim.) Each summer we go to Antalya for a holiday. ( Her yaz Antalya’ya tatile gideriz.) She has a cup of coffee during breaks. ( Aralarda bir fincan kahve içer.)

27 3. Gelecek Zaman Bazen gelecekte gerçekleşecek bir olayı veya eylemi Geniş Zaman ile ifade ederiz. Jack: When will the train leave? ( Tren ne zaman hareket edecek?) Bob : It leaves at 8:15. (Tren 8:15’te hareket edecek.)

28 The students go to America this summer. ( Öğrenciler bu yaz Amerika’ya gidecekler.) Kerem doesn’t get a haircut today. (Kerem bugün saçlarını kestirmeyecek.) Do you take the final test next month? (Final sınavlarını gelecek ay mı olacaksınız.)

29 4. Yer, yön, yemek tarif ederken You walk for two hundred metres, then you turn left. ( İki yüz metre yürüyeceksin sonra sola döneceksin.) 4. Diğer Kullanım Alanları Geniş zaman ayrıca radyo ve televizyonda canlı yayınlarda naklen maç anlatırken, tarihi olayları, efsaneleri anlatırken, gazete ve dergi başlıklarında kullanılır

30 Hakan scores another goal. (Hakan bir gol daha atıyor.) Atatürk beats the enemy in Dardanelles. (Atatürk, Çanakkale’de düşmanı yener.)

31 Kaynakça; www.maroton www.ingilizce.org.com www.maroton www.ingilizce.org.com


"TAYFUR-SÖKMEN ANADOLU LISESI EĞITİM-ÖĞRETİM YILI+ INGİLİZCE PROJE ÖDEVİ AD: TUBA SOYAD: UÇAR SıNıF-ŞUBE: 10-B NUMARA:417 KONU: SIMPLE PRESENT." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları