Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAŞAMDAKİ ELEKTRİK YAŞAMINIZIN HER ANINDA KULLANDIĞINIZ, BU DÜNYADA OLMAZSA OLMAZ DİYEBİLECEĞİMİZ BİR VARKLIKTIR… YAŞAMINIZIN HER ANINDA KULLANDIĞINIZ,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAŞAMDAKİ ELEKTRİK YAŞAMINIZIN HER ANINDA KULLANDIĞINIZ, BU DÜNYADA OLMAZSA OLMAZ DİYEBİLECEĞİMİZ BİR VARKLIKTIR… YAŞAMINIZIN HER ANINDA KULLANDIĞINIZ,"— Sunum transkripti:

1

2 YAŞAMDAKİ ELEKTRİK

3 YAŞAMINIZIN HER ANINDA KULLANDIĞINIZ, BU DÜNYADA OLMAZSA OLMAZ DİYEBİLECEĞİMİZ BİR VARKLIKTIR… YAŞAMINIZIN HER ANINDA KULLANDIĞINIZ, BU DÜNYADA OLMAZSA OLMAZ DİYEBİLECEĞİMİZ BİR VARKLIKTIR…

4

5 TELEVİZYONDA FIRINDA KLİMALARDA ÜTÜDE ISITICILARDA LAMBALARDA

6 ELEKTRİK TIPKI ISI, IŞIK VE SES GİBİ BİR ÇEŞİT ENERJİ TİPİDİR… ANCAK ELEKTRİK BU ENERJİLER İÇERSİNDE EN KOLAY TAŞINABİLEN VE ELDE EDİLEBİLEN ENERJİ TİPİDİR…

7 Bu elektrikli ısıtıcı ELEKTRİK Enerjisini kullanarak ISI üretmektedir. Bu elektrikli ısıtıcı ELEKTRİK Enerjisini kullanarak ISI üretmektedir. Bu müzik seti ELEKTRİK Enerjisini kullanarak SES üretmektedir. Bu müzik seti ELEKTRİK Enerjisini kullanarak SES üretmektedir. Bu yürüyen merdiven ELEKTRİK Enerjisini kullanarak HAREKET üretmektedir. Bu yürüyen merdiven ELEKTRİK Enerjisini kullanarak HAREKET üretmektedir. Bu cep bilgisayarı ise ELEKTRİK Enerjisini kullanarak IŞIK ve BİLGİ üretmektedir. Bu cep bilgisayarı ise ELEKTRİK Enerjisini kullanarak IŞIK ve BİLGİ üretmektedir.

8 ELEKTRİĞİN TAŞINMASI Elektrik taşınması oldukça kolay bir enerjidir. Elektrik kilometrelerce uzaklıktaki yerlere elektrik telleri yardımı ile iletilmektedir. Elektrik taşınması oldukça kolay bir enerjidir. Elektrik kilometrelerce uzaklıktaki yerlere elektrik telleri yardımı ile iletilmektedir.

9 Elektrik, dağıtım hatları denilen resimdeki hatlar yardımı ile iletilir.

10 Elektrik, ELEKTRİK SANTRALİ denilen tesislerde üretilmektedir. Elektrik üretiminde farklı yöntemler kullanılmaktadır. Ama tüm yöntemler sonuçta DOĞAL KAYNAKLARIMIZA dayanmaktadır. Elektrik, ELEKTRİK SANTRALİ denilen tesislerde üretilmektedir. Elektrik üretiminde farklı yöntemler kullanılmaktadır. Ama tüm yöntemler sonuçta DOĞAL KAYNAKLARIMIZA dayanmaktadır.

11

12 Eski model ampuller fazla eletrik kullanmalarına rağmen yeterince ışık vermezler. Eski ampullerin yerine yeni model TASARRUF LAMBALARInı kullanmalıyız… ELEKTRİK TASARRUFU İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ?

13 Bu fotoğraftaki oda gereğinden fazla lamba yerleştirildiği için çok aydınlık. Fazladan lamba yakmak, fazladan elektrik tüketmektir. Odanızın boyutlarına uygun lamba yakmalısınız. Bu fotoğraftaki oda gereğinden fazla lamba yerleştirildiği için çok aydınlık. Fazladan lamba yakmak, fazladan elektrik tüketmektir. Odanızın boyutlarına uygun lamba yakmalısınız. ELETRİK TASARRUFU İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ?

14 ELETRİK TASARRUFU İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ? Ayrıca bu odada şu an kimse yok. Kimsenin olmadığı boş odaların ışığını yanık tutmak büyük zarardır. Kullanılmayan odaların, tuvaletlerin ışığını mutlaka söndürün. Ayrıca bu odada şu an kimse yok. Kimsenin olmadığı boş odaların ışığını yanık tutmak büyük zarardır. Kullanılmayan odaların, tuvaletlerin ışığını mutlaka söndürün.

15 ELEKTRİK TASARRUFU İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ? Çamaşır, bulaşık makinesi, fırın, buzdolabı, televizyon, klima gibi eşyalar kalitesine göre farklı miktarda elektrik kullanır.

16 Elektriği az tüketen eşyalara A SINIFI denir ve A SINIFI eşyalar tercih edilmelidir. ELEKTRİK TASARRUFU İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ?

17 Farklı elektrik kaynakları… Elektrik günlük yaşamımızda çeşitli doğal kaynaklar kullanılarak üretilmektedir. İnsanlar için en önemli ihtiyaçların başında gelen elektrik enerjisini elde etmek için çok çeşitli yöntemleri kullanılmaktadır.

18 Çeşitli elektrik enerjisi elde etme yöntemlerinde ortak nokta DİNAMO aygıtı ile enerjinin üretilmesidir. Dinamolar çok büyük boyutta olabilecekleri gibi…

19 Bisikletlerimizin tekerlerine takılabilecek kadar da küçük olabilirler…

20 Dinamo hayatımızın kaçınılmaz bir parçası olan elektriğin üretimini gerçekleştirir. Bisikletinizi gece sürerken yolunuzu aydınlatmanız için gerekli ışığı dinamonun ürettiği elektrikle elde ederiz.

21 Bisikletinizi sürdüğünüzde dönen tekerleğe sürtünerek çalışan dinamo, tekerleğin döndürmek için harcadığınız enerjinin bir kısmı dinamo tarafından kullanılır ve ELEKTRİK ENERJİSİNE ve dolayısı ile IŞIĞA dönüştürülür.

22 Dinamo Bölümü. Lamba.

23 Dinamo Bölümünü elimizle döndürdüğümüzde lambanın yandığını görüyoruz… Şimdi dinamoyu biraz daha hızlı döndürelim… Gördüğünüz gibi lamba daha parlak ışık verdi. Bunun nedeni daha hızlı döndürmemizle daha fazla enerjinin elde edilmesidir.

24 Günümüzde elektrik sadece kablolarla taşınabilen, prizlerden elde edilen bir enerji olmanın ötesinde DEPOLANABİLİR hale gelmiştir.

25 Ama elektriği benzin gibi benzinciden gidip depolayamayız. Elektrik kendine özel depolama araçlarında saklanır. Elektrik depo eden bu araçların genel adı…

26 BU EKRANDA GÖRDÜKLERİNİZİN HEPSİ BİRER ELEKTRİK DEPOSU…

27 Piller sayesinde kablo olmadan pek çok cihazı çalıştırabiliriz… CEP TELEFONU TV. KUMANDALARI UZAKTAN KUMANDALI OYUNCAKLAR EL FENERLERİ RADYOLAR

28 Piller farklı boyutta ve şekilde olabilirler. En çok kullanılan tipi ise kalem pil veya ince kalem pil denilen pillerdir. Bu pillerin boyutları küçük ve hafif oldukları için çokca kullanılırlar.

29 Ancak boyutları küçük olan bu pillerin güçleri de küçük olduğu için cihazları çalıştırmak için birden fazla pil kullanılmaktadır. Anne veya babanızdan evinizdeki TV kumandasının pillerini görmek istediğinizi söyleyip, ne tür ve kaç tane pil olduğuna bakınız.

30 Telefonumun Şarjı Bitti ! Bu cümleyi daha önce pek çok kez duymuş olabilirsiniz. Cep telefonları da pille çalışır. Ancak tek bir pilin gücünün düşük olması nedeni ile birkaç pil kullanılır. Birden fazla pilin birleştirildiği bu cihazlara BATARYA adı verilmektedir…

31 Bataryaların ömürleri pillere göre daha fazla olup asıl özellikleri bittiklerinde prize takılıp tekrar elektrikle doldurulabilmeleridir…

32 Pillerin gücü az olduğu için, cihazlara birden fazla sayıda pil takılır. Bu piller rasgele takılmaz. Pilleri takarken pilin kutuplarına yani uç noktalarına dikkat etmeliyiz.

33 Pili takacağınız cihazın pil bölümünde + veya – işaretleri yer alır. Bu işaretlerin aynısı pillerde de mevcuttur.

34 Pilleri cihazlara takarken pilin üzerindeki işaretle, cihaz üzerindeki işaretin aynı yere denk gelecek şekilde takılması gerekir. Yani pilin (+) kutbu cihazda (+) olan bölüm denk gelmelidir.

35 PİLLER ÇEVREYE ZARARLIDIR ! Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile pillerin kullanım alanları da çoğalmıştır. Kullanım alanları ile sayıları artan pillerin çevreye verdiği zarar giderek artmaktadır.

36 PİLLER ÇEVREYE ZARARLIDIR ! Piller rasgele çöpe atıldıklarında toprağa ve suya zarar verir. Dünya üzerindeki milyonlarca pilin çevreye vereceği zarar büyük boyutlardadır. Piller rasgele çöpe atıldıklarında toprağa ve suya zarar verir. Dünya üzerindeki milyonlarca pilin çevreye vereceği zarar büyük boyutlardadır.

37 PİLLER ÇEVREYE ZARARLIDIR ! Bu nedenle bitmiş pilleri evinizin çöpüne atmayın. Ayrı bir poşette depolayın ve pil çöplüklerine atın. Bu nedenle bitmiş pilleri evinizin çöpüne atmayın. Ayrı bir poşette depolayın ve pil çöplüklerine atın.

38

39 Arabalarda da pil vardır. Arabalardaki piller büyük ve uzun ömürlüdür. Arabaların elektrik enerjisini sağlayan bu pillere… Arabalardaki piller büyük ve uzun ömürlüdür. Arabaların elektrik enerjisini sağlayan bu pillere…

40

41 KELİMECİHAZTANIMLAMA ELEKTRİK ÜTÜ ELEKTRİK TELEVİZYON ELEKTRİK DÖNME DOLAP ELEKTRİK GECE LAMBASI ELEKTRİK BUZDOLABI ELEKTRİK ASANSÖR ELEKTRİK VE CİHAZ İSMİNİ KULLANIP ÖRNEK CÜMLELER OLUŞTURALIM…

42 KELİMECİHAZTANIMLAMA ELEKTRİK ÜTÜ ELEKTRİK KESİLİNCE ÜTÜ ÇALIŞMADI. ELEKTRİK TELEVİZYON TELEVİZYON ELEKTRİKLE ÇALIŞIYOR. ELEKTRİK DÖNME DOLAP DÖNME DOLAP ELEKTRİK KESİLİNCE DURDU. ELEKTRİK GECE LAMBASI GECE LAMBASININ ELEKTRİK DÜĞMESİNİ AÇIP YAKTIM. ELEKTRİK BUZDOLABI BUZDOLABI ELEKTRİKLER GELİNCE TEKRAR ÇALIŞTI. ELEKTRİK ASANSÖR ELEKTRİK KESİLİNCE ASANSÖRDE KALDIK.

43 Gerekğinden fazla lamba kullanmak elektrik tüketimini artırır… Elektrik doğal kaynaklar kullanılarak üretilir, bu nedenle onu israf etmemeliyiz…

44 Kolunuzdaki saat elektrikle çalışır. Ancak prize takılı durmaz. Saatinizi çalıştıran şey nedir?

45 Piller saatinizde, oyuncak arabanızda, kumandalarda, cep telefonlarında hayatınızın her alanında karışınıza çıkar…

46 Pillerin bazıları bitince atılırlar, Bazı piller ise bittiklerinde özel makineleri ile tekrar doldurulabilirler. Yeniden elektrikle dolabilen bu piller ŞARJLI PİLLERDİR !... Şarjlı piller yandaki gibi ikili veya dörtlü olarak şarj edilirler… Şarj edilmeyen türdeki pilleri şarj makinesine takıp doldurmayı SAKIN DENEMEYİN ! Pil patlayabilir, yangın tehlikesi oluşturabilir !!!

47 Dinamolar hareket enerjisini elektrik enerjisine dönüştürür !

48 Denizaltıların aküleri çok büyük olduğu için büyük enerji oluşturabilmektedir. Denizaltıların hareketini sağlayan motorları da ELEKTRİK ENERJİSİ ile çalışır. Bu elektrik enerjisi büyük bir pil olan AKÜLERden elde edilir.

49 TÜRKİYE’NİN SLAYT PORTALI © SLAYTIN TÜM HAKLARI Slaytizle.com’a AİTTİR… KOPYALANMASI İZİNSİZ ÇOĞALTILMASI Slaytizle.com LOGOSUNUN KALDIRILMASI YASAKTIR

50

51

52

53


"YAŞAMDAKİ ELEKTRİK YAŞAMINIZIN HER ANINDA KULLANDIĞINIZ, BU DÜNYADA OLMAZSA OLMAZ DİYEBİLECEĞİMİZ BİR VARKLIKTIR… YAŞAMINIZIN HER ANINDA KULLANDIĞINIZ," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları