Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 ‘ Büyük zekalar, sıradan beyinler tarafından engellenmişlerdir.’ -Einstein  Üstün Yetenek ÖZEL YETENEK (15 Ocak 2013) Daha az kategorize edici -Akranlarına.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " ‘ Büyük zekalar, sıradan beyinler tarafından engellenmişlerdir.’ -Einstein  Üstün Yetenek ÖZEL YETENEK (15 Ocak 2013) Daha az kategorize edici -Akranlarına."— Sunum transkripti:

1  ‘ Büyük zekalar, sıradan beyinler tarafından engellenmişlerdir.’ -Einstein  Üstün Yetenek ÖZEL YETENEK (15 Ocak 2013) Daha az kategorize edici -Akranlarına göre üst performans

2  Akrana göre üst performans  Güçlü üretkenlik  Başladığı işi tamamlama anlayışı  Bir veya birden çok alanda yetenekli

3  Einstein ? Tesla?

4 Ölçülemez IQ (250-300)

5  6 aylık-alfabeyi çözmüş  18 aylık- New York Times okuru olmuş  2 yaş-Latince  3 yaş-Yunanca  4 yaş- Anatomi üzerine denemeler yazdığında  8 yaşına gelmeden önce İngilizce, Latince, Yunanca, Rusça, İbranice, Fransızca ve Almanca'yı öğrenmiş.  İlkokul çağı geldiğinde ise Vindergood adıyla andığı bir de dil geliştirmiş.

6 1. sınıf 1 gün 2. sınıf bir kaç gün 3. sınıf 3 ay 4. sınıf 1 hafta 5.sınıf 15 hafta 6 ve 7. sınıflar 5 hafta da bitirmiş.

7  11 yaşında Harvard'a kabul edilmiş. Aynı sene Harvard'da profesörlere 4 boyutlu objeler hakkında ders vermeye başlamış,  16 yaşında Harvard Hukuk Fakültesine geçmiş. 20 yaşına gelince de siyasi eylemlere, mitinglere katıldığından hapse girmiştir.  Sidis'in bir günde bir dili öğrenebildiği ve ertesi gün diğer bildiği diller ile çapraz mukayese ve tercüme yapabilir hale geldiği de iddialar arasındadır.

8  Babası Boris Sidis, Harvard Üniversitesi Psikoloji ve Psikiyatri Birçok kitap  Annesi Sarah, bir tıp doktoruymuş.

9  W.Sidis, aslında dünyaca ünlü harika çocuk olarak anılması gereken, ama "umutları boşa çıkartan" kişi olmuştur.  Evet, bir baltaya sap olamamıştır. Ama bunun nedeni William değil, ondan yararlanmaya çalışan ailesi, göçtüğü yerdeki insanlar ya da medyadır.

10 Sidis,  haftada 20 Dolar getiren bir işte katip olarak hayatını kazanan,  dedektif romanları okumaktan  ve Amerikan yerlilerinin ritüellerine merak sarmaktan başka pek bir şeyle ilgilenmeyen bir insan olarak kalmış ve 1944 te hayata gözlerini yummuştur.

11  Zekanın tek başına ne kadar yüksek olursa olsun bir işe yaramadığını; yanında az biraz üretkenlik, hayal gücü ve felsefe olması gerektiği söylenebilir..  Bütün bunlara bir arada sahip olan büyüklere örnek olarak da Fatih Sultan Mehmed ve Leonardo Da Vinci gösterilebilir.

12  1. Okulda sınıf öğretmeni tarafından farklılığı gözlemlenen öğrenci okul rehberlik servisine yönlendirilir.  2. Rehberlik servisi, sınıf öğretmeni ve öğrenci ile ön görüşme yapar.  3. Rehberlik servisi onayı ile sınıf öğretmeni tarafından “Eğitsel Değerlendirme İsteği Formu” doldurulur. Formun öğretmen görüşü kısmı ayrıntılı bir şekilde doldurulur.  4. Veli tarafından ilgili rehberlik araştırma merkezinden bireysel inceleme için randevu alınır.  5. Öğrenci, randevu tarihi ve saatinde bireysel incelemeye alınır.  6. Bireysel inceleme sonucunda “Özel yetenek kaynaştırma” olarak tanılanan öğrencinin raporu okula gönderilir.

13 a. Fiziksel Özellikleri  Gelişimin tüm alanlarında yaşıtlarının ilerisindedirler.  Doğumda diğer çocuklardan daha ağırdırlar.  Bebeklikte olağanüstü hareketlilik gösterirler.  Fiziksel yapı ve genel sağlıkları normalin üstündedir.  Erken yürür, erken konuşur, okumayı erken yaşta öğrenirler.  Aşırı duyarlı sinir sistemine sahiptirler. Duyu organları keskindir. Bebeklerde bu aşırı duyusal uyarılabilirlik, battaniyelerini üstlerinden atma, altlarının ıslanmasından rahatsız olma, gürültüye yoğun tepki gösterme ve tat alma duyularında aşırı duyarlılık şeklinde ifade bulabilir.  Olgunlaşma daha hızlı gerçekleşir.  Kuvvetlidirler ve koordinasyon gerektiren faaliyetlerde tepkileri daha hızlıdır.  Çok iyi duyabilirler.  Hastalıklara karşı daha dirençlidirler.  Diğer gruptakilere oranla daha fazla yaşarlar.

14 b. Sosyal Gelişim Özellikleri  Kendilerinden büyük çocuklarla karmaşık oyun oynama eğilimindedirler.  Arkadaşlar arasında popülerdirler.  Anne baba yada bakıcıyı erken tanıma ve gülme becerisi gösterirler.  Ses,ağrı ve acıya karşı aşırı tepki verebilirler.  Karşısındakilerin düşüncelerini, duygularını ve isteklerini kestirebilme yeteneğine sahiptirler.  Yeni ve değişik durumlara kolay ve çabuk uyum sağlarlar.  Grup içindeki liderliğin amacı ve işlevini kavrayabilmeleri ve diğerlerinin gereksinim ve ilgilerine duyarlı olabilmeleri nedeniyle, genellikle lider olma eğilimindedirler. Hem liderlik için arzulanan kişilik özelliklerine hem de geniş ilgi alanına sahip olmaları liderlik potansiyellerini daha da arttırır.  Espri yetenekleri gelişmiştir.  Okula karşı isteklidirler ve ders dışı etkinliklere katılmaktan zevk duyarlar.

15 c. Kişilik Özellikleri  Bağımsız olma özellikleri gösterirler. Bu özellikleri öğrenme etkinliklerinde de görülür.  Yüksek amaç ve ideallere sahiptirler.  Faaliyetlerini başlatmak için bir dış kuvvete ihtiyaç duymazlar yani içten denetimlidirler.  Hayal güçlerinin fazla gelişmesi sonucunda, bazıları hayali arkadaşlar oluşturabilir.  Aşırı duygusal olabilirler. Yok olma tehlikesinde olan türler, enerji kaynaklarının azalması, kirliliğin artması gibi dünya sorunlarına aşırı duyarlı davranabilirler.  Mükemmeliyetçidirler.  Özgüvenleri yüksektir.  Meseleleri sorgular, net bir şekilde düşünür, ilişkileri fark eder ve anlamlar idrak ederler.  Azimli ve sebatlıdırlar.  Başkalarıyla kolayca işbirliği yaparlar.

16 d. Zihinsel Özellikleri  Kolayca ezberleme ve ezberlediklerini de uzun süre belleklerinde koruyabilme özelliğine sahiptirler.  Kendi başlarına okumayı öğrenirler.  Sayılara erkenden ilgi duyma ve matematiksel akıl yürütme başarısı yüksektir.  Mükemmel, uzun süreli bellekleri vardır. Hafızaları güçlü olduğu için önemli detay,kavram ve prensipleri unutmazlar.  Okuduğunu anlama başarısı yüksektir.  Sebep sonuç ilişkisine ilgi duyarlar.  Sanat, bilim, geometri, mekanik, teknoloji ya da müzikte başarılı olurlar.  Gözlemleme güçleri fazladır. Esnek ve sıradışı düşünürler.  Hayalleri güçlüdür. Sanat dallarında orijinal eserler verirler.

17

18

19

20 Özel yetenekli öğrencilere yönelik devletin 3 temel görevi: 1. Özel yetenekli çocukları tespit etmek, 2. Tespit edilen özel yetenekli çocukların, özel eğitim önlemleriyle en iyi biçimde gelişimlerini sağlamak, 3. Özel yetenekli bireylerin toplumda eriyip gitmelerini engelleyerek topluma ve dünyaya en faydalı biçimde üretebilecekleri ortamlara sevketmek.

21

22  Destek eğitim odası; okullarda ve kurumlarda kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim uygulamaları kapsamında, yetersizliği olmayan akranlarıyla birlikte aynı sınıfta eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ile özel yetenekli öğrencilerin, sunulan eğitim hizmetlerinden en üst düzeyde yararlanmaları amacıyla uygun araç-gereç ve eğitim materyalleri de sağlanarak oluşturulmuş eğitim ortamlarıdır. Özel Eğt. Ve Reh. Hiz.Genel Müd. Genelge:18.05.2015

23  Özel yetenekli bireyler kendi ilgi ve ihtiyaçlarına göre eğitilmelidirler. Bunun sebeplerinden biri bu bireylerin normal sınıflarda yapılan çalışmalardan  çabuk sıkılmaları,  tekrarlardan hoşlanmamaları ve  özellikle derinlemesine bilgi sahibi olmaya yönelik tutumlarıdır.

24  Kaynaştırma öğrencisi bulunan okullarda BEP geliştirme birimi oluşturulur. BEP geliştirme biriminde müdür veya müdür yardımcısı başkanlığında,  bir rehber öğretmen,  kaynaştırma öğrencisinin sınıf öğretmeni,  ilgili alan öğretmenleri,  öğrenci velisi,  öğrenci yer alır.

25  Destek eğitim odası, il/ilçe özel eğitim hizmetleri kurulunun önerisi doğrultusunda il/ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından açılır.  Kaynaştırma (özel yetenekli birey) tedbirli öğrencisi olan okul, il/ilçe milli eğitim müdürlüğüne destek eğitim odası açılması için resmi yazıyla başvurur.  İl/ilçe özel eğitim hizmetleri kurulu kararıyla il/ilçe milli eğitim müdürlüğü tarafından destek eğitim odası açılış onayı ilgili okula gönderilir.

26  Okul rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri yürütme kurulu görüşüyle, destek eğitim odası onayı çerçevesinde çalışma programı hazırlanır. Öğrenci, öğretmen, ders saati ve yeri ayrıntılı olarak açıklanır. Yapılan çalışma programı il/ilçe milli eğitim müdürlüğü oluruna sunulur.  Çalışma programına ait olurun okul müdürlüğüne ulaşmasından itibaren destek eğitim odası çalışmalarına başlanır.

27  Öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre okulda veya kurumda açılacak destek eğitim odasında birden fazla çalışma planı hazırlanabilir.  Açılış onayları, açılacak her bir destek eğitim odası için ayrı ayrı olacak şekilde bir defa alınır. Açılış onaylarının, her eğitim-öğretim yılında yenilenmesine gerek yoktur.  Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere yönelik okulun fiziki şartları, öğrenci sayıları ve yetenek alanları göz önünde bulundurularak ayrı destek eğitim odaları açılabilir.

28  Okullarda il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin onayı doğrultusunda ayrı bir sınıf kullanılabileceği gibi, fen laboratuvarları, resim atölyeleri, müzik odaları, kütüphane, idare odaları, konferans salonu vb. uygun alanlar da destek eğitim odası olarak kullanılabilir.

29  “Destek Eğitim Odası”nda öğrencilerin eğitim performansı ve ihtiyaçları, yetersizlik türü ve yetenek alanlarına uygun araç-gereç ve eğitim materyalleri bulunur. İl/ilçe milli eğitim müdürlükleri, kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim yapılan okul ve kurumlardaki özel eğitim hizmetlerine yönelik derslik, araç-gereç gibi ihtiyaçların sağlanması için tedbir almakla yükümlüdür.  Destek eğitim odası için alınacak malzemeler okul/kurumun bağlı bulunduğu genel müdürlüğün bütçesinden karşılanır.

30 zorunludur.  Kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim uygulamaları kapsamında yetersizliği olmayan akranlarıyla birlikte aynı sınıfta eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ile özel yetenekli öğrencilerin öğrenim gördüğü okul ve kurumlarda “Destek Eğitim Odası” açılması zorunludur. Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü DEO Açılma Genelgesi 18.05.2015

31 (öncelikle okulun öğretmenlerinden olmak üzere)  özel eğitim öğretmenleri,  sınıf öğretmenleri ve  alan öğretmenleri ile  RAM’da görevli özel eğitim öğretmenleri  ya da diğer okul ve kurumlardaki öğretmenler görevlendirilir.  Ayrıca, ilköğretim okulları ve ortaöğretim kurumlarında görev yapan alan öğretmenlerinden maaş karşılığı ders saatini dolduramayan öğretmenlerin yanı sıra ders saatini dolduranlardan istekli olanlar destek eğitim odasında ihtiyaçlar doğrultusunda görevlendirilebilinecektir.

32 “Öğretmen gönüllülüğü” Destek eğitim odası hizmetlerinde görev alacak öğretmenlerin görevlendirilmelerinde “Öğretmen gönüllülüğü” esastır.

33 Sınıf Öğretmenleri Destek Eğitim Odasında Kaç Saate Kadar Görev Alabilir ve Ücretlendirme Nasıl Yapılır?  Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar kapsamındaki yönetici ve öğretmenler dışındaki resmî görevliler ile sınıf öğretmenlerine ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate kadar ek ders görevi verilebilir. Destek eğitim odalarında verilen derslerin ek ders ücreti %25 artırımlı ödenir.  İlkokullarda, sınıf öğretmenleri isterlerse,alan öğretmenlerinin derse girdiği saatlerde de destek eğitim odalarında görevlendirilebilirler. Ancak; ücretlendirme yapılırken sadece destek eğitim odası faaliyeti için yapılan ders saatinin %25 fazlası ödenir.

34  Aylık karşılığı ders saatini dolduramayan branş öğretmenlerine, dolduramadıkları saat kadar destek eğitim odasında görev verilebilir. Aylık karşılığı dışında destek eğitim odasında girilen derslerin ek ders ücreti %25 artırımlı ödenir.

35  Okul yöneticileri de özel yetenekli çocukların eğitimine yönelik Bakanlığımıza bağlı kurumlar veya üniversiteler tarafından düzenlenmiş eğitim faaliyetlerine katılmışlar ise destek eğitim odasında görev alabilirler.  Okul yöneticileri aylık karşılığı girmek durumunda oldukları ders görevlerini tamamladıktan sonra, haftada 6 saate kadar destek eğitim odalarında görev alabilirler.  Okul yöneticilerinin aylık karşılığı dışında Destek Eğitim Odalarında girdikleri derslerin ek ders ücreti %25 artırımlı ödenir.

36 verilememektedir.  Ek ders ücreti karşılığı çalışan öğretmenlere Destek Eğitim Odasında ders görevi verilememektedir.

37 %40’ını  Öğrencinin destek eğitim odasında alacağı haftalık ders saati, haftalık toplam ders saatinin %40’ını aşmayacak şekilde planlanır.

38  Destek Eğitim Odasında öğrencilerin eğitim performansları dikkate alınarak birebir eğitim yapılması esastır. Ancak, gerektiğinde eğitim performansı bakımından aynı seviyede olan öğrencilerle grup eğitimi de yapılabilir. Verilecek eğitim desteğinin niteliğinin etkilenmemesi için, grup oluşturulması gerekiyorsa, gruptaki öğrenci sayısının üçten fazla olmaması önerilmektedir.

39  Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin takip ettikleri programlar temel alınarak, eğitim performansı ve ihtiyaçları doğrultusunda BEP hazırlanır. BEP lerde ;öğrenci için gerekli destek eğitim hizmetlerinin türü, süresi, sıklığı, kimler tarafından nerede ve nasıl sağlanacağına ilişkin bilgiler yer almalıdır. BEP geliştirme biriminde özel eğitim ihtiyacı olan öğrencinin eğitim sürecinde görev alan tüm öğretmenler yer alır ve öğrencinin genel başarı değerlendirmesinde sınıfta yapılan değerlendirmenin yanı sıra destek eğitim odasında yapılan eğitim faaliyetleri süreci de dikkate alınır. Ayrıca destek eğitim odasında; program farklılaştırma ve bireyselleştirmeye yönelik zenginleştirme ve hızlandırma uygulamaları yapılır. Destek Eğitim Odasında Eğitim Desteği Alan Öğrencinin Başarı Değerlendirmesi Nasıl Yapılır? Destek Eğitim Odasında Eğitim Desteği Alan Öğrencinin Başarı Değerlendirmesi Nasıl Yapılır?

40 Destek Eğitim Odasında Yürütülecek Eğitim Hizmetlerinin Planlaması Kim Tarafından Yapılır? okul yönetimince  Destek eğitim odasında eğitim alacak öğrenciler ile eğitim hizmeti sunacak öğretmenlerin hangi gün ve saatlerde destek eğitim odasında olacaklarına ilişkin planlama okul yönetimince yapılır. Öğrencilerin devam takip vb. durumları okul yönetimince sınıf defteri tutulması yoluyla kayıt altına alınır.

41

42 ÖZEL YETENEK Uyum Destek BYF ÖYP Proje DESTEK EĞİTİM ODASI 1 1 BİLİM VE SANAT MERKEZİ 2 2 Hızlandırma Gruplama Zenginleştirme

43 ÖZEL YETENEK Uyum Destek BYF ÖYP Proje DESTEK EĞİTİM ODASI 1 1 BİLİM VE SANAT MERKEZİ 2 2 Hızlandırma Bir programın normal süresinden daha önce tamamlanmasıdır Gruplama Zenginleştirme

44 ÖZEL YETENEK Uyum Destek BYF ÖYP Proje DESTEK EĞİTİM ODASI 1 1 BİLİM VE SANAT MERKEZİ 2 2 Hızlandırma GruplamaZenginleştirme Gruplamanın, normal sınıflardaki özel yetenekli öğrenciler için küme gruplandırmalar, özel bir sınıfta gruplandırma, özel bir okulda gruplandırma, kaynak oda da gruplandırma, özel seminerler, özel yaz kursları çeşitli çalışma merkezlerindeki (müzeler, üniversiteler, bilim laboratuvarları ve endüsrti gibi) özel çalışmalar şeklinde uygulamalar bulunmaktadır.

45 ÖZEL YETENEK Uyum Destek BYF ÖYP Proje DESTEK EĞİTİM ODASI 1 1 BİLİM VE SANAT MERKEZİ 2 2 Hızlandırma GruplamaZenginleştirme Özel yetenekli çocukların kendi akranları arasında normal sınıflarda tutularak programların gereksinimlerine cevap verecek şekilde çeşitlendirilmesi ve zenginleştirilmesi yoluyla yapılan uygulamalardır. Bu program modelinde, özel yetenekli öğrenciler için yaşıtlarıyla merak ilgi yeteneklerine cevap verecek şekilde hazırlanmış -Keşfetmeye yönelik aktiviteler, -Grupla eğitim alıştırmaları, -Özel olarak planlanmış gerçek problemlerle ilgili bireysel ve küçük grup araştırmaları yer almaktadır.


" ‘ Büyük zekalar, sıradan beyinler tarafından engellenmişlerdir.’ -Einstein  Üstün Yetenek ÖZEL YETENEK (15 Ocak 2013) Daha az kategorize edici -Akranlarına." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları